Φθιώτιδα

Θανάσης Κυρίτσης: Το Επιμελητήριο θέλει ανθρώπους τίμιους και καθαρούς

«Σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία, αναμετράται από τη μια το όραμα για μια νέα ανανεωτική πορεία, και από την άλλη οι στρατηγικές που έχουν οδηγήσει σε αυτό που ζούμε όλοι μας.Αναμετράται η εξωστρέφεια με αυτούς που έκλεισαν το τουριστικό τμήμα και αγνόησαν το εξαγωγικό. Αναμετράται η δύναμη της αλήθειας και της εντιμότητας, με τις σκιές. Αναμετράται η πολιτική, με την παραπολιτική…».

Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης, παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου, στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, τον συνδυασμό του «Ανανεωτική Πορεία, για το Επιμελητήριο που θέλουμε», ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Επιμελητηρίου που θα πραγματοποιηθεί από 14-17 Δεκέμβρη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Δήμαρχος και πολιτευτής Γιώργος Κοτρωνιάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δημήτρης Κυρίτσης, Γιάννης Περλεπές, Ηλίας Σανίδας, ο πρόεδρος και ο γραμματέας των Επαγγελματοβιοτεχνών Λευτέρης Μπράζας και Κώστας Μπέλλης αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΛ Λεωνίδας Κωστόπουλος.

Ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε αρχικά στο ρόλο του ΕΒΕ τονίζοντας με έμφαση:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για έναν και μόνο λόγο, για να αναλάβουμε την ευθύνη για το αύριο του Επιμελητηρίου, για να αναλάβουμε την ευθύνη της αλλαγής ώστε το Επιμελητήριο να σταματήσει να εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα και να γίνει ένας χώρος της συλλογικής επιχειρηματικής έκφρασης του Νομού μας.

Η συγκυρία και η ιστορική ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη γι’ αυτό και σας καλώ από αυτό εδώ το βήμα να αλλάξουμε σελίδα, να αλλάξουμε πορεία, να κάνουμε το Επιμελητήριο μεγάλο και ισχυρό !!

Οι εκλογές για τη νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας, που θα πραγματοποιηθούν από τις 14 έως τις 17 του Δεκέμβρη, διεξάγονται σε μία περίοδο κατά την οποία η Επιμελητηριακή και η επιχειρηματική κοινότητα, απαιτείται να δώσει δυναμικά το παρόν προκειμένου να συμβάλει τα μέγιστα για την οριστική έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και την επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Αλλά, δεν είναι μόνο η χώρα που έχει ανάγκη ένα ισχυρό Επιμελητήριο, είμαστε όλοι εμείς που σήμερα είμαστε εδώ, είναι όλοι εκείνοι που μας ακούν και μας βλέπουν, είναι όλοι οι επιχειρηματίες του Νομού Φθιώτιδας!

Είστε όλοι εσείς που, σας κοιτάζω σήμερα στα μάτια και με αίσθημα ευθύνης σας καλώ να συμμετέχετε στο όραμα του συνδυασμού που έχω την τιμή να ηγούμαι, ένα όραμα ρεαλιστικό με σοβαρές και υλοποιήσιμες προτάσεις που αύριο θα γίνει πραγματικότητα, θα γίνει το εργαλείο που θα έχετε στα χέρια σας για να το προτάξετε απέναντι σε κάθε επαγγελματική σας δυσκολία».

Ο συνδυασμός

Μιλώντας για τον Συνδυασμό του ο κ. Κυρίτσης, αλλά και για το μέλλον του ΕΒΕ,   υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Δεν έχουμε κάποιο μαγικό ραβδί που θα λύσει με μιάς όλα τα προβλήματα.

 Έχουμε όμως τη βούληση να λύσουμε όσα περισσότερα προβλήματα μπορούμε κι η βούλησή μας αυτή είναι αληθινή και όχι μια ακόμα υπόσχεση από αυτές που ακούμε τα τελευταία χρόνια και που μένουν μόνο λόγια.

Έχουμε χρέος και ταυτόχρονα τη μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στο Επιμελητήριο της Φθιώτιδας.

 Για να γίνει αυτό το νέο ξεκίνημα, αυτή η νέα ελπιδοφόρα αρχή πάνω από όλα χρειάζεται συναίσθηση της ευθύνης, χρειάζεται σύνθεση και διάλογος, χρειάζεται όραμα και διάθεση για προσφορά.

Η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, δεν μπορεί να είναι υπόθεση λίγων ή μερικών, δεν μπορεί να κινείται σε λογικές του «εμείς» και οι «άλλοι».

 Το Επιμελητήριο είναι υπόθεση όλων, διότι τα προβλήματα είναι κοινά, και η προσπάθεια πρέπει να είναι κυρίως συλλογική.

Ο συνδυασμός μας συμπεριλαμβάνει ένα σύνολο δυναμικών εκπροσώπων όλων των επιχειρηματικών κλάδων του νομού μας με νέες αντιλήψεις αλλά και με χρήσιμη εμπειρία, με γνώσεις, με προοπτική και με καινοτόμες ιδέες.

Συμπεριλαμβάνει όμως και κάτι ακόμα πιο σημαντικό:

Ήθος. Ήθος ξεκάθαρο και χωρίς σκιές.

Θέλουμε να βγάλουμε τους επιχειρηματίες από τις σκιές, θέλουμε να βγάλουμε το Επιμελητήριο από τις ίντριγκες και την καχυποψία. Θέλουμε να τα αφήσουμε όλα πίσω.

Έχουμε ανθρώπους με ιδέες πρωτοπόρες, έχουμε ανθρώπους με πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία, ανθρώπους με μεράκι, ανθρώπους ξεχωριστούς που είναι ικανοί.

Έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που τόσα χρόνια μένουν ανεκμετάλλευτα. Είμαστε συγκοινωνιακός κόμβος, έχουμε πλούσια αγροτική παραγωγή, μεταποίηση, τουρισμό».

Ο τουρισμός

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τον Φθιωτικό τουρισμό «…Τον τουρισμό, οφείλουμε να τον στηρίξουμε γιατί μαζί με αυτόν ωφελείται και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων γι’ αυτό και ιδρύουμε ξανά το Τουριστικό Τμήμα και μαζί με το Τουριστικό Τμήμα ιδρύουμε Εξαγωγικό Τμήμα που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διευρύνουν τον κύκλο των εργασιών τους κι εκτός Ελλάδος σε νέες αγορές.

Θέλουμε να πάμε πέρα από την ανακύκλωση του ελάχιστου χρήματος που σήμερα υπάρχει στην αγορά και να φέρουμε στον τόπο μας νέο χρήμα. Θέλουμε να ανοίξουμε στον κόσμο τη Λαμία, τη Μακρακώμη, την Αταλάντη, την Στυλίδα ,τον Δομοκό, την Αμφίκλεια και τα Καμένα Βούρλα .

Θα ιδρύσουμε Τμήμα Εμπορικής Διαιτησίας καθιστώντας το Επιμελητήριο πρωταγωνιστή της Θεσμικής Διαιτησίας, προσφέροντας σε όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα εναλλακτικό τρόπο επίλυσης εμπορικών διαφορών, χωρίς τις καθυστερήσεις και την υπερβολική γραφειοκρατεία των τακτικών δικαστηρίων.

Αυτά καθώς και μια σειρά άλλων θεσμικών παρεμβάσεων και βελτιώσεων θα κάνουν το Επιμελητήριο αυτό που πραγματικά πρέπει να είναι, αυτό που ονειρευόμαστε. Ένα εργαλείο για όλους !!!

Τιμιότητα και καθαρότητα

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υποψήφιος πρόεδρος, επικεντρώθηκε σε δύο λέξεις: Τιμιότητα και καθαρότητα.

«…Όλοι οι άνθρωποι του Συνδυασμού μας ζουν καθημερινά και στην πράξη τα θέματα που απασχολούν κάθε επιχειρηματική βαθμίδα.

Όλοι οι άνθρωποι του συνδυασμού μας είναι επιχειρηματίες που ανήκουν στις υγιείς δυνάμεις της αγοράς, χωρίς το παραμικρό ψεγάδι.

 Και δεν το λέμε αυτό επειδή έχουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία, το λέμε επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι τίμιοι.

 Τίμιοι χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις. Και σ’ αυτό είμαστε απόλυτοι γιατί απλώς δε χωρά καμιά υπαναχώρηση και καμία σκιά, όπως ήδη έχουμε πει. Με απλά λόγια οι επιχειρηματίες που θα αναλάβουν την διοίκηση του Επιμελητηρίου μας οφείλουν να είναι πεντακάθαροι από κάθε άποψη.

Να μην έχουν δώσει την παραμικρή αφορμή  για την αμφισβήτηση της ακεραιότητας τους!!!

Γιατί μια ακόμη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε όλοι μας είναι αρχικά να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι στις τάξεις μας, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό στην εποχή μας και στη συνέχεια να δώσουμε δυναμικά την μάχη για την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Αυτή τη μάχη που οι προκάτοχοί μας δεν κατάφεραν να την κερδίσουν ίσως γιατί δεν είχαν τη δύναμη και το σθένος να τη δώσουν καν!

Ο συνδυασμός μας έχει αυτό το αναγκαίο συστατικό για την διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Έχει ανθρώπους ικανούς να προσφέρουν. Έχει ανθρώπους οπλισμένους με θέληση. Και θέλουν να γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτή την προσπάθεια αποκλειστικά και μόνο για να γίνει το Επιμελητήριο μεγάλο».

Στόχοι του συνδυασμού

Στη συνέχεια ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στους στόχους που έχει χαράξει ο συνδυασμός του, λέγοντας:

«Γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να κάνει ένα Επιμελητήριο, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Να στηρίζει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις – μέλη του, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Να αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες και εξειδικευμένη γνώση, προσφέροντας στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, καινοτόμες λύσεις και εργαλεία – προγράμματα.

Και κυρίως, να συμμετέχει και να μπορεί να βρίσκεται στο κέντρο των αποφάσεων, χωρίς να είναι απλός και αμέτοχος παρατηρητής τους, όπως συνέβαινε τόσα χρόνια.

Τι θέλουμε να κάνουμε! :

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω μερικά σημεία, κλείνοντας την εισήγησή μου:

Πλήρης διαφάνεια  σε όλες τις ενέργειες διαδικασίες και δράσεις του επιμελητηρίου

Συνεργασία με Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όμορα Επιμελητήρια για συμμετοχή από κοινού σε κλαδικές εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, με αποτίμηση των αποτελεσμάτων κάθε συμμετοχής.

Άμεση και ουσιαστική συνεργασία ε το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τον δικηγορικό Σύλλογο για την παροχή Γνωμοδότησης σε θέματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα.

Άμεση και ουσιαστική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το ΤΕΙ Στερεάς και άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς σε θέματα που σχετίζονται με κατάρτιση, έρευνα και καινοτομία.

Άμεση και ουσιαστική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς με σκοπό την ανάπτυξη και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Ενίσχυση των πρωτοβουλιών εξωστρέφειας

Ανάπτυξη της υπηρεσίας onestopshop του Επιμελητηρίου σε συνδυασμό με την πλήρη λειτουργία του ΓΕΜΗ ώστε να διευκολύνεται η ίδρυση επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών

Σχεδιασμός και υλοποίηση σεμιναρίων και προγραμμάτων επιμόρφωσης με στόχο τη διευκόλυνση των  μελών του, αλλά και όλων όσων θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο επιχειρείν.

Έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση όλων των μελών του Επιμελητηρίου σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Κατάρτιση και τεχνοοικονομική υποστήριξη για την συμμετοχή τους στις δράσεις εξωστρέφειας.

Ίδρυση και λειτουργία θερμοκοιτίδων καινοτομίας HUB για την φιλοξενία νέων επιχειρηματιών .

Φιλοξενία στο portal του Επιμελητηρίου των ιστοσελίδων επιχειρήσεων που δεν έχουν οι ίδιες δικές τους ιστοσελίδες.

Αναζήτηση ενδιαφέροντος και δυνατοτήτων για πιστοποίηση τοπικών προϊόντων.

Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων.

Σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την τοπική παραγωγή».

 

Καταλήγοντας ο κ. Κυρίτσης είπε μεταξύ άλλων:

«Η ώρα της αλλαγής είναι εδώ, είναι μπροστά μας. Η Φθιώτιδα και ο επιχειρηματίας της περιοχής μας πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία που του δίνεται. Ας μην κάνουμε πάλι πισωγυρίσματα. Ας μην αφήσουμε πάλι τα κλειστά συστήματα να επικρατήσουν.

Μέσα στην κάλπη ο καθένας πρέπει να βάλει δίπλα-δίπλα  την πραγματικότητα και τα οράματά του και να αποφασίσει μόνος του, χωρίς εκφοβισμούς, κόντρα στα συστήματα, γιατί μέσα στην κάλπη, θα είστε μόνοι σας κι εκεί πρέπει να πάρετε την απόφαση, που θα μας φέρει ξανά όλους μαζί, ώστε να μην είναι κανείς μόνος σε αυτή την παγκόσμια αγορά.

Ας μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Ελάτε μαζί μας, ελάτε να γίνουμε συνεργάτες για ένα καλύτερο αύριο. Δεν είναι ουτοπία, αλλά είναι ένας στόχος ξεκάθαρος κι αληθινός.

Και μαζί -να είστε σίγουροι- θα τον κάνουμε πραγματικότητα».

***  Τον υποψήφιο πρόεδρο του ΕΒΕ προλόγισε ο επιχειρηματίας και φίλος του Γιώργος Γιαννίτσης, ενώ την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η γραμματέας του συνδυασμού Φένια Πανοπούλου.

Σχετικές αναρτήσεις

Έπιασαν αρχαιοκάπηλους στη Μακρακώμη

efthia

Ζητούν μετεγκατάσταση στο κτίριο της Αριστοτέλους στην Πλατεία Λαού

efthia

Η ΠΕΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων της Τετάρτης

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο