Θετικός ο ΠτΔ για το Δελφικό Πανεπιστήμιο Στερεάς

share on:

Στο Προεδρικό Μέγαρο συναντήθηκαν, χθες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για το θέμα της διεκδίκησης ίδρυσης του Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας Λουκά Υπερήφανου, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Λιόλιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θύμιος Καραΐσκος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. παρουσίασε εν συντομία το ιστορικό της διεκδίκησης της Π.Ε.Δ. καθώς και τα βασικά σημεία της ολοκληρωμένης πρότασης της ‘’Επιτροπής Πανούση’’  για το Δελφικό Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, καταθέτοντας παράλληλα έναν πλήρη φάκελο με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της Π.Ε.Δ.

Ο  κ. Υπερήφανος αναφέρθηκε γενικότερα στην άδικη μεταχείριση της Στερεάς Ελλάδας καθώς αφενός στερείται ευρωπαϊκών κονδυλίων, λόγω των γνωστών στρεβλώσεων που δημιουργεί η γειτνίαση με την Αττική και της κατάταξής της στον πρώην Στόχο 2 και αφετέρου στερείται της ύπαρξης και λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου, που από τη μία πλευρά θα έχει ως πρώτη ύλη και προσανατολισμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Στερεάς κι από την άλλη θα αποτελέσει ένα καινοτόμο ίδρυμα – πόλο έλξης φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών κι επιχειρήσεων διεθνούς βεληνεκούς.

«Οι δύο αυτοί παράγοντες δρουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας» τόνισε ο κ. Υπερήφανος, ενώ συμπλήρωσε: «Κε Πρόεδρε θα ήθελα να σας μεταφέρω ότι όλες οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς της Στερεάς Ελλάδας τάσσονται υπέρ της ίδρυσης αυτονόμου και αυτοδύναμου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, διψούν γι’ αυτό, το θεωρούν δίκαιο κι αυτονόητο. Θέλουμε τη βοήθειά σας για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική ανάπτυξης στον τόπο μας και παράλληλα να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να αντιμετωπίζονται ισότιμα με την υπόλοιπη νεολαία της χώρας».

Στη συνέχεια ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε στα προτερήματα της πρότασης της Π.Ε.Δ., σε σχέση με τις παράλληλες προτάσεις, ενώ στηλίτευσε τη στάση του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «αρέσκεται στο να ανακοινώνει και όχι στο να διαβουλεύεται».

Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Καραΐσκος από την πλευρά του στάθηκε στο γεγονός ότι η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου που θα δημιουργεί επιστήμονες και την ίδια στιγμή θα αναβαθμίζει ποιοτικά μια τεράστια περιοχή, όπως η Στερεά Ελλάδα, αποτελεί κοινό αίτημα όλων των πολιτών της Περιφέρειας. «Η λειτουργία Πανεπιστημίου με έδρα την Λαμία, το κέντρο της Στερεάς Ελλάδας, είναι κοινή και δίκαιη απαίτηση όλων μας.

Το Πανεπιστήμιο Στερεάς το αντιλαμβανόμαστε ως το ανώτατο εκείνο ίδρυμα που θα παράγει η γνώση προς όφελος της ανάπτυξης.

Που θα δημιουργεί επιστήμονες και την ίδια στιγμή θα αναβαθμίζει ποιοτικά μια τεράστια περιοχή στην καρδιά της Ελλάδας.

Μέχρι σήμερα η λειτουργία Πανεπιστημίου στη Λαμία στην έδρα της Στερεάς Ελλάδας καταγράφεται ως ένας ανεκπλήρωτος διαχρονικός στόχος.

Από ότι δείχνουν τα ίδια τα γεγονότα και η στάση του Υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα αυτό ο στόχος αυτός μένει πάντα επίκαιρος και ζωντανός.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον ανώτατο άρχοντα, τον καθηγητή Πανεπιστημίου, αλλά και επίτιμο δημότη της Λαμίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ικανοποίησης του πάγιου αιτήματος της κοινωνίας της Στερεάς Ελλάδας για τη λειτουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Ο ίδιος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στο ζήτημα, το οποίο βλέπει σε θετική κατεύθυνση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρα’ί’σκος.

Μετά από έναν ουσιαστικό διάλογο που διεξήχθη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το αίτημα της Στερεάς είναι απολύτως βάσιμο και ότι αφού μελετήσει ενδελεχώς την πρόταση της Π.Ε.Δ., θα συζητήσει το θέμα, εντός της επόμενης εβδομάδας, με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου.

Οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Δ. και της Περιφέρειας αποχώρησαν με αισιοδοξία από τη συνάντηση με αφορμή τη θετική αντιμετώπιση του ζητήματος της ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας από τον ΠτΔ.

Αφήστε μια απάντηση