Δημοτικές

Θ. Καρα’ί’σκος: Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε για να σηκώσουμε τη Λαμία ψηλά!…

Ο υποψήφιος Δήμαρχος του Συνδυασμού «Λαμία – Περήφανη πόλη» παρουσίασε χθες το πρόγραμμα για την επόμενη 4ετία – Ποιοι είναι οι 4 άξονες, οι 10 στόχοι και οι προτεραιότητες – «Όλοι μαζί για τη μεγάλη αλλαγή στο Δήμο Λαμιέων»

Το πρόγραμμα του Συνδυασμού «ΛΑΜΙΑ – Περήφανη πόλη» παρουσίασε χθες βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Σαμαράς, στη Λαμία, ο υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καρα’ί’σκος.

Μια αίθουσα η οποία αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει όλο τον κόσμο που βρέθηκε στην πλατεία Διάκου για να ακούσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος δια στόματος Θ. Καρα’ί’σκου, λίγες μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μάη.

Όπως τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος «Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, που θα καθορίσουν την πορεία του Δήμου μας, για την επόμενη δεκαετία.Κι εμείς είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη. Καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο για να αλλάξουμε τη Λαμία. Για να την κάνουμε πάλι περήφανη. Για να σας κάνουμε πάλι περήφανους. Για να περπατάμε πάλι με το κεφάλι ψηλά και να ξέρουμε ότι τα παιδιά μας έχουν μέλλον στον τόπο τους. Κι είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να δουλέψουμε σκληρά, μεθοδικά και αποτελεσματικά».

Οι 4 άξονες

«Το επιχειρησιακό μας σχέδιο βασίζεται σε 4 άξονες. Με 18 θεματικές προτεραιότητες που θα καθορίσουν την πολιτική, που θα ακολουθήσουμε με συνέπεια, τα επόμενα 4 χρόνια. Όπως ακριβώς κάναμε και τα 4 προηγούμενα χρόνια στην Περιφέρεια, δίνοντας λύσεις σε πραγματικά προβλήματα και δρομολογώντας σημαντικά έργα και παρεμβάσεις στη Φθιώτιδα και ειδικότερα στο Δήμο Λαμιέων, όπως ο Κόμβος της Ξηριώτισσας, το Κολυμβητήριο, το φυσικό αέριο, η πρόσβαση στο Κάστρο της Υπάτης, ο εμπλουτισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης και τόσα άλλα».

Οι 10 στόχοι

«Εχουμε δέκα στόχους :

1/ Αναδεικνύουμε τον υπερτοπικό ρόλο του Δήμου ως διοικητικού, επιχειρηματικού, εμπορικού και ερευνητικού κέντρου.

2/Διαμορφώνουμε τις συνθήκες για την ανάδειξη της πόλης σε διεθνή προορισμό, αξιοποιώντας τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, το 2020, ως αφετηρία για την παγκόσμια προβολή του Δήμου.

3/Αξιοποιούμε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Πολιτιστικών Διαδρομών, με πυρήνα τις Θερμοπύλες.

4/ Προωθούμε την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικού, αθλητικού, γαστρονομικού, ιαματικού, συνεδριακού κ.α.).

5/ Δίνουμε έμφαση στην παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και βελτιώνουμε την εξωστρέφεια των τοπικών μας επιχειρήσεων.

6/ Υλοποιούμε το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της πόλης, διεκδικώντας πόρους από όλες τις διαθέσιμες πηγές.

7/ Ενισχύουμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Ξεδιπλώνουμε δράσεις κοινωνικής παρέμβασης, με έμφαση στην οικογένεια.

8/ Βάζουμε σε προτεραιότητα την υλοποίηση μεγάλων, εμβληματικών έργων στην πόλη, που θα αλλάξουν ριζικά την ταυτότητά της, όπως η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, το Πάρκο Τσαλτάκη, το Στάδιο της Καμαρίτσας, το νέο κολυμβητήριο, κ.α.

9/ Αναβαθμίζουμε τις υποδομές και τις υπηρεσίες προς τους δημότες σε κάθε γωνιά των Δημοτικών μας Ενοτήτων, για να μη νιώθει κανείς ξεχασμένος.

10/ Με βλέμμα στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, διεκδικούμε νέες θεματικές χωρικές επενδύσεις, για να ανεβάσουμε τη Λαμία στη θέση που της αξίζει».

Ακούσαμε τις προτάσεις σας

«Το προηγούμενο διάστημα, ακούσαμε τις προτάσεις σας, ιεραρχήσαμε τις ανάγκες όλων των πολιτών και σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα με 4 Άξονες και 18 Προτεραιότητες. Για κάθε μια προτεραιότητα έχουμε διαμορφώσει και μια δέσμη παρεμβάσεων.

  1. Λειτουργική Πόλη – Φιλική στον πολίτη

Αστικός Ιστός

Κυκλοφοριακό

Περιβάλλον

Πρόληψη / Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση

Ύδρευση – Αποχέτευση

Αθλητισμός (Υποδομές, ‘Εργα)

Αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων και χώρων

  1. Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τουριστική Ανάπτυξη

 Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας

 Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

 Γεωργία – Αγροτικές Υποδομές

 Γεωθερμία – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

  1. Οι ανάγκες του πολίτη στο κέντρο

Παιδεία – Εκπαίδευση – Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας

 Πολιτισμός – Τέχνες

 Διακυβέρνηση του Δήμου – Νέες τεχνολογίες

 Κοινωνική Αλληλεγγύη

 Ασφάλεια των δημοτών – Αστυνόμευση

  1. Σχεδιάζουμε την «Πρότυπη Δημοτική Ενότητα»

Γοργοπόταμος, Λαμία, Λιανοκλάδι, Παύλιανη, Υπάτη

Λειτουργική Πόλη – Φιλική στον πολίτη με 7 προτεραιότητες :

 

Αστικός Ιστός.

Η Λαμία είναι μια πυκνοδομημένη πόλη με ελλιπή συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων, εγκαταλειμμένα πάρκα και περιαστικά δάση.

Ζητήματα που προσδιορίζουν την ποιότητα ζωής, είναι  η ελεύθερη και ασφαλής κίνηση στους δρόμους, η στάθμευση, η καθαριότητα, το περιβάλλον, οι υποδομές ύδρευσης κι αποχέτευσης, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι χώροι αναψυχής.

 Θέλουμε ένα κέντρο πόλης ελεύθερο για τους πεζούς, με περιορισμό της κίνησης και της παρουσίας των αυτοκινήτων.

Θέλουμε ένα Δήμο με σωστή πολεοδομική οργάνωση που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες όλων των κατοίκων του.\

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ : 13 αναφέρω 5.

(α) Εφαρμόζουμε τις αρχές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και του εγκεκριμένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου [ΓΠΣ] του Δήμου Λαμιέων, με ένταξη και πολεοδόμηση νέων περιοχών, με όρους βιοκλιματικού σχεδιασμού.

(β) Αναπλάθουμε τις  τέσσερις κεντρικές  και άλλες πλατείες της Λαμίας, μέσα από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, στοχεύοντας στην αύξηση του πράσινου, στην ελάττωση των θερμικών νησίδων και στην αισθητική αναβάθμιση.

(γ) Συντηρούμε – επεκτείνουμε την  δημοτική οδοποιία με παράλληλη αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων. Συντηρούμε κι επεκτείνουμε πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους, για να διευκολύνουμε την κίνηση των πεζών, κάνοντας πιο εύκολη και ασφαλή τη μετακίνηση ΑΜΕΑ και γενικά ατόμων που κινούνται με αμαξίδια και των μητέρων που κινούνται με καροτσάκια.

(δ) Προσθέτουμε πράσινο, δίνουμε χρώμα. Ενώ επεκτείνουμε το πράσινο στον αστικό ιστό και αξιοποιούμε  τα περιαστικά δάση (Άγιος Λουκάς, Ισιαδάκι, Προφήτη Ηλία)

(ε) Διερευνούμε το νότιο περιφερειακό για την αποσυμφόρηση των οδών Κύπρου και Καλυβίων,

(στ) μεταφέρουμε το αμαξοστάσιο στου Δήμου στη Μ. Βρύση και δημιουργούμε εκεί χώρο πρασίνου.

Κυκλοφοριακό.

Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση αποτελούν επιτακτικά ζητήματα προς επίλυση, καθώς επηρεάζουν καίρια την ποιότητα ζωής κατοίκων κι επισκεπτών. Η επιβαρυμένη κυκλοφοριακή κίνηση στο πυκνοδομημένο κέντρο της Λαμίας σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών οδικών διαδρομών και την ανεξέλεγκτη στάση και στάθμευση συμβάλλουν στην υποβάθμιση της εικόνας της πόλης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

10 τονίζω τις 4.

-Εκπονούμε νέα κυκλοφοριακή μελέτη, από μηδενική βάση για ολόκληρο το Δήμο Λαμιέων.

-Γίνονται άμεσες ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια, την επικαιροποίηση της σήμανσης την εφαρμογή ζωνών κίνησης οχημάτων, την ελεύθερη κίνηση των πεζών και τη διευκόλυνση προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

-Επανασυστήνουμε την Δημοτική Αστυνομία, εφαρμόζουμε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και εφαρμόζουμε το σύστημα καθοδήγησης – παρακολούθησης της κυκλοφοριακής ροής, αποθαρρύνοντας την παράνομη στάση και στάθμευση, αλλά και την άσκοπη χρήση οχημάτων στο κέντρο της πόλης.

-Δημιουργούμε νέους χώρους στάθμευσης και για τουριστικά λεωφορεία,

-Συνεργαζόμαστε με αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ, TAXI, φορτοταξί.

-Αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων και χώρων.

11 προτάσεις, τονίζω τις 6.

-Αξιοποιούμε τα δημοτικά κτήρια και τα εγκαταλειμμένα ακίνητα, προς όφελος των πολιτών με ολοκληρωμένο σχέδιο,

-Προχωρούμε σε εφαρμογή νέου κανονισμού για τις χρήσεις των δημοτικών κτηρίων και συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς –

– Αξιοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία κινήτρων ανακαίνισης προσόψεων και ενεργειακής αναβάθμισης σε ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων.

 -Διερευνούμε, σε συνεργασία με ζωοφιλικές οργανώσεις, τη δημιουργία ενός πάρκου ζωοφιλίας,

-Διεκδικούμε το στρατόπεδο Τσαλτάκη, για τη δημιουργία θεματικών χώρων – χρήσεων.

-Αξιοποιούμε την παλιά Δημοτική Αγορά.

-Περιβάλλον.

Η καθαριότητα στην πόλη δεν αφορά μόνο στην αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά στον οδοκαθαρισμό και το πλύσιμο του δημόσιου χώρου (πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι κλπ.) καθώς και τον καθαρισμό (πλύσιμο) των μέσων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων [κάδοι- κοντέινερς κλπ], την απομάκρυνση της παράνομης αφισοκόλλησης και το καθαρισμό των κτιρίων.

Σήμερα η πόλη καθαρίζεται με όρους 1970. Κάδοι απορριμμάτων, μεταφορά τους με απορριμματοφόρο και πολλές φορές σε ώρες αιχμής στους ΧΥΤΑ.   

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: 10 αναφέρω  5.

-Προστατεύουμε τη δημόσια υγεία, ενισχύουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας,

-πλένουμε τους δρόμους, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, πεζόδρομους κλπ. κοινόχρηστους χώρους, καθαρίζουμε (με πλύσιμο) τα μέσα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων με συγκεκριμένο σχεδιασμό προγράμματος.

-επανασχεδιάζουμε και αναδιοργανώνουμε το  δίκτυο των μέσων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων [κάδοι κοντέινερς], και τα δρομολόγια αποκομιδής στη πόλη μας.

-Προχωράμε σε προμήθεια και εγκατάσταση υπογειοποιημένων συστημάτων συλλογής σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης.

-επικαιροποιούμε το δημοτικό κανονισμό καθαριότητας, ώστε να πληρώνει όποιος ρυπαίνει,

Πρόληψη / Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση.

Αλλάζουμε συμπεριφορές, αλλάζουμε συνήθειες, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Καίριο ρόλο στην επιζητούμενη μετάβαση διαδραματίζει εξάλλου και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των αποβλήτων τους.

9 προτάσεις αναφέρω τις 5.

-Προωθούμε ιεραρχικά και συνδυασμένα την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων,

-ανακυκλώνουμε υιοθετώντας τη διαλογή στην πηγή και την αρχή του «όσο περισσότερο ανακυκλώνω τόσο λιγότερο πληρώνω» με εφαρμογή προγράμματος μείωσης τελών σε εμπορικές περιοχές και νοικοκυριά, που μετέχουν στην ανακύκλωση.

Σημειώνουμε ότι η ανακύκλωση παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό (μόλις 4,8% ετησίως, την ώρα που ο στόχος της Ε.Ε. είναι 50% για το 2020).

-Λειτουργούμε κινητά πράσινα σημεία και ένα ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο για την υποδοχή,  συλλογή και προσωρινή αποθήκευση ανακυκλώσιμων υλικών.

– Διερευνούμε και αξιοποιούμε μελέτες  για τη διαχείριση φυτικών αποβλήτων και βιομάζας με στόχο τη δημιουργία μονάδας παραγωγής καύσιμης ύλης.

Αθλητισμός (Υποδομές, ‘Εργα).

-Συστήνουμε επιτροπή αθλητισμού, γνωμοδοτικού χαρακτήρα με αρμοδιότητες εποπτείας της καταλληλότητας των αθλητικών χώρων, τήρησης συνθηκών διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων – εκδηλώσεων και κανόνων λειτουργίας.

-Εκπονούμε ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης αθλητικών εγκαταστάσεων.

-Προάγουμε τον αθλητισμό, επενδύουμε στην ποιοτική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών (ανοιχτό δημοτικό κολυμβητήριο) και τη δημιουργία νέων (στάδιο Καμαρίτσας, κλειστό κολυμβητήριο), στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

-Προάγουμε την αθλητική δραστηριότητα ως στοιχείο της καθημερινότητας των δημοτών κάθε ηλικίας, προσδίδοντας παράλληλα μια νέα ταυτότητα για το Δήμο μας, που αναδεικνύει τον αθλητισμό.

– Συνεργαζόμαστε θεσμικά και υποστηρίζουμε στην πράξη τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους και με γνώμονα, τις κατά τόπους ανάγκες και ελλείψεις.

-Γίνεται ανακατασκευή και πιστοποίηση παιδικών χαρών, με δημιουργία νέων για ΑμΕΑ.

Ύδρευση – Αποχέτευση.

Προτεραιότητά μας, η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, σε βασικές υποδομές και δίκτυα.

7 προτάσεις αναφέρω τις 3.

 Αντικαθιστούμε παλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης, αξιοποιούμε τη σύνδεση των υδραγωγείων Βίστριζας και Γοργοποτάμου, για την υδροδότηση των οικισμών της δυτικής πλευράς του Δήμου μας.

Διασυνδέουμε και νέους οικισμούς στο δίκτυο αποχέτευσης.

Εκσυγχρονίζουμε τη ΔΕΥΑΛ, εγκαθιστούμε συστήματα ΑΠΕ για τη μείωση του κόστους λειτουργίας.

“Κατανέμουμε περισσότερα από 27,5 εκατ.€ σε υποδομές και χώρους λειτουργικούς και φιλικούς για τον πολίτη»

Βιώσιμη Ανάπτυξη

 

«Έχουμε  5 προτεραιότητες

-Τουριστική Ανάπτυξη.

Ο τουρισμός, είναι σε θέση να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας κάθε σύγχρονης πόλης. Τα χαρακτηριστικά του τουρισμού, μπορούν να εξασφαλίσουν πολλαπλές ωφέλειες στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στις άμεσα εμπλεκόμενες με τον τουρισμό επιχειρηματικές δραστηριότητες, όσο και στις λοιπές επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Ο Αστικός Τουρισμός δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο μας να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα ενός ενισχυμένου τουριστικού τομέα, τα οποία εκτείνονται από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την αύξηση εσόδων ως την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Η τάση των τουριστών για ταξίδια μικρής διάρκειας αντιπροσωπεύουν μια δυναμική κατηγορία από ποσοτική και ποιοτική άποψη και ευκαιρία για το Δήμο Λαμιέων, καθώς οι προτιμώμενοι προορισμοί είναι οι πόλεις.

 Η Λαμία διαθέτει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία σε συνδυασμό με τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών, μπορεί να αποτελέσει ένα μικρής διάρκειας προορισμό. Εξάλλου η μικρή απόστασή της από κοντινούς προορισμούς όπως οι Δελφοί, ο Παρνασσός, το Βελούχι, τα Μετέωρα και το Πήλιο την καθιστούν σημαντικό πόλο επίσκεψης. εκκόλαψης ιδεών, α άλλα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :

14 προτάσεις αναφέρουμε τις 10.

– Υιοθετούμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον τουρισμό. Δημιουργούμε Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προορισμού & Προβολής.

– προωθούμε τη Λαμία ως citybreak προορισμό, για διακοπές μικρής διάρκειας.

– αναδεικνύουμε τον εναλλακτικό στον Γοργοπόταμο, τις Θερμοπύλες, την Παύλιανη και την Υπάτη. Προωθούμε παράλληλα με τον Αστικό Τουρισμό, τον Τουρισμό Υπαίθρου με εστίες δραστηριοποίησης τις Τοπικές Κοινότητες Γοργοποτάμου, Θερμοπυλών, Παύλιανης και Υπάτης.

-Αναδεικνύουμε τον ιαματικό τουρισμό και τον ιατρικό τουρισμό.

-εκπονούμε ειδικό χωροταξικό για τον ορεινό όγκο της Οίτης,

-αναδεικνύουμε πολιτιστικές και θρησκευτικές διαδρομές, με βάση το τρίγωνο Θερμοπύλες-Γοργοπόταμος- Αλαμάνα. Ενισχύουμε την προβολή του πλούσιου μουσειακού αποθέματος του Δήμου,

-Εισάγουμε νέες  πολιτιστικές, αθλητικές γαστρονομικές και άλλες θεματικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας

-Εκσυγχρονίζουμε τις  αστικές υποδομές που συνδέονται με το τουριστικό προϊόν.

-επενδύουμε στα «Θερμοπύλεια του 2020». Με αφορμή τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, ξεκινάμε άμεσα τις ενέργειες διαμόρφωσης των κατάλληλων συνθηκών για την άρτια διεξαγωγή της μεγάλης μας γιορτής «Θερμοπύλεια 2020», με στόχο να αποτελέσουν ορόσημο και αφετηρία μαζί, μιας παγκόσμιας προβολής και ανάδειξης του Δήμου μας.

-δημιουργούμε κάρτα επισκέπτη για την παροχή υπηρεσιών στην πόλη και στις εκδηλώσεις. Δημιουργούμε μια κοινή ταυτότητα προορισμού για την πόλη, τα σημεία ενδιαφέροντος και τις επιχειρήσεις της. Οργανώνουμε δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και αναπτύσσουμε σχήμα.

Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας.

Η επιχειρηματικότητα και οι νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν για πόλεις όπως η Λαμία καίριες κινητήριες δυνάμεις οικονομικής ανάπτυξης και βασικό εργαλείο αναπτυξιακής στρατηγικής. Στο σύγχρονο τοπίο των έντονων οικονομικών και αναπτυξιακών πιέσεων, οι Δήμοι πρέπει να υιοθετήσουν νέα μοντέλα αστικής επιχειρηματικότητας, τα οποία επικεντρώνονται σε ενέργειες διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις ενίσχυσης των δικτύων καινοτομίας κι ενδυνάμωσης της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ :

 11, τονίζουμε τις 7.

-Δημιουργούμε Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης, συμβουλευτικό όργανο υποστήριξης επιχειρηματιών για την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών, τη διευκόλυνση της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη σύνταξη προτάσεων υποστήριξης του επιχειρείν και την οργανωμένη προσέλκυση επενδύσεων.

– Συνεργαζόμαστε με τους επιμελητηριακούς θεσμούς για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας κι εξωστρέφειας, με την  αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου.

– Στηρίζουμε την κοινωνική οικονομία και Επενδύουμε στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) ως ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, που δίνει έμφαση στον κοινωνικό αντίκτυπο, την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και την προώθηση των δημοκρατικών αρχών διαχείρισης

-Δημιουργούμε ταυτότητα στην αγορά της πόλης, με σκοπό το εμπορικό κέντρο δεν αποτελεί απλά μια συνύπαρξη κάποιων επιχειρήσεων, αλλά φιλοδοξεί να λειτουργεί ως «τοπόσημο» για τη Λαμία.

– Με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής του κέντρου με παρεμβάσεις όπως οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η ανάπλαση πεζοδρομίων, ο επαρκής φωτισμός, η αστική επίπλωση, οι δενδροφυτεύσεις, οι εικαστικές εγκαταστάσεις, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της αγοράς και οργανώνουμε την οικονομική δραστηριότητα εντός της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας στη μείωση των κλειστών καταστημάτων.

 -δίνουμε κίνητρα για επιχειρηματικά συνεργατικά σχήματα και

-προωθούμε δράσεις  κατάρτισης.

Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Προχωράμε στην εκπόνηση Master Plan για τη διαχείριση και την αξιοποίηση της ΠΕΛ, συνεργαζόμενοι με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Δημιουργούμε ένα πόλο επιχειρηματικότητας,  έρευνας – καινοτομίας και πολιτισμού, διαθέσιμο στους πολίτες και στους επισκέπτες καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Γεωργία – Αγροτικές Υποδομές.

Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία καθόρισαν για πολλές δεκαετίες την ανάπτυξη του τόπου μας. Σήμερα, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση για να πετύχουμε μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη από την γεωργία.

– Με έργα που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους παραγωγής χρησιμοποιώντας ΑΠΕ, εκσυγχρονίζουμε τα αντλιοστάσια, δημιουργούμε νέους χώρους αποθήκευσης νερού και κλειστούς αγωγούς, επενδύουμε στους νέους αγρότες συνεργαζόμενοι με πανεπιστημιακά ιδρύματα, με δράσεις ενημέρωσης, κατάρτισης.

-Αναβαθμίζουμε το ρόλου του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης (Γ.Γ.Α.) του Δήμου Λαμιέων

– Διερευνούμε, σε συνεργασία με άλλους φορείς (ΤΟΕΒ), τη σύσταση ειδικού φορέα διαχείρισης υδάτων στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού.

– Συμπράττουμε  και συνεργαζόμαστε  με εξειδικευμένους φορείς για την ενημέρωση και εκπαίδευση του αγροτικού πληθυσμού σε νέες μεθόδους παραγωγής και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Γεωθερμία – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στοχεύουμε στην αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού πεδίου, προωθούμε το αναγνωρισμένο δυναμικό της ΤΚ Δαμάστας, αυξάνουμε τη χρήση ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια για τη μείωση του κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος.

 «Επενδύουμε περίπου 6 εκατ. € που θα στηρίξουν δράσεις ανάδειξης του Δήμου Λαμιέων και των δυνατοτήτων του, καθώς και την υλοποίηση παρεμβάσεων που σχεδιάζουμε και θα συμβάλλουν στην «επανεκκίνηση» της οικονομίας και στη συνολική προβολή και βελτίωση της εικόνας του.

Οι ανάγκες του πολίτη στο κέντρο:

Το νέο μοντέλο διοίκησης που σχεδιάζουμε φέρνει τον πολίτη στο επίκεντρο. Τον θέλει συμμέτοχο  στη νέα προσπάθεια, κοινωνό των απόψεών του αλλά και αυστηρό κριτή και αξιολογητή της αποτελεσματικότητας των έργων του Δήμου.

5 προτεραιότητες

Παιδεία – Εκπαίδευση – Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας.

-Διεκδικούμε αυτόνομο Πανεπιστήμιο  Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία.

-Αναβαθμίζουμε  τις σχολικές μονάδες, τη Δημ. Επιτροπή Παιδείας και τις Σχ. Επιτροπές.

-Επιλύουμε τα χρόνια στεγαστικά προβλήματα,

-αξιοποιούμε μη λειτουργούσες σχολικές μονάδες.

– Αναβαθμίζουμε  και πιστοποιούμε δομές προσχολικής αγωγής και προχωράμε στη  δημιουργία νέων, στη βάση πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Προχωράμε στη δημιουργία νέων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμΕΑ,

– Ενισχύουμε  το ρόλο των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων στο σχεδιασμό δράσεων, προάγοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία προς όφελος των παιδιών.

-Σχεδιάζουμε προγράμματα δια βίου μάθησης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Πολιτισμός – Τέχνες.

Εκπονούμε σχέδιο δράσης για την πολιτιστική διαχείριση και ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος,

-σχεδιάζουμε Νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση  για την ανάδειξη των Θερμοπυλών,

-διευρύνουμε τις εκδηλώσεις παραδοσιακών και σύγχρονων μορφών πολιτισμού,

-δημιουργούμε Γωνιές Μουσείου σε επιλεγμένα δημοτικά ακίνητα.

– Αναβαθμίζουμε το ρόλο της Φιλαρμονικής, του ΔηΠεΘεΡ, της Πινακοθήκης, του Λαογραφικού Μουσείου, του Δημ. Ωδείου και του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Διακυβέρνηση του Δήμου – Νέες τεχνολογίες.

-Ενισχύουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

 -Αναπτύσσουμε Ολοκληρωμένη Στρατηγική Διοίκησης για τον οργανισμό.

– Προωθούμε τη διαβούλευση και την ψηφιακή συμμετοχή των δημοτών.

-Συστήνουμε όργανα τεκμηρίωσης για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου και του Δήμου, όπως : το Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών και το Συμβούλιο Στρατηγικού σχεδιασμού.

– Εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

– Συγκροτούμε και ανασυστήνουμε επιτροπές στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου για την αυθεντική αποτύπωση της έκφρασης του δημότη.

-Συστήνουμε Γραφείο Δημότη.

-Επενδύουμε σε νέες τεχνολογικές υποδομές, επεκτείνουμε το ασύρματο δίκτυο.

Κοινωνική Αλληλεγγύη.

-Βελτιώνουμε τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές (Κέντρο Κοινότητας, ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, Παντοπωλείο),

-διευρύνουμε τις δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων για ανακούφιση των πολιτών, τις δράσεις για τα μικρά παιδιά μέσω των ΚΔΑΠ, το Βοήθεια στο Σπίτι για τους ηλικιωμένους και τα ΑμΕΑ.

-Προάγουμε τη δημόσια υγεία και την προληπτική ιατρική.

-Ενισχύουμε την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Ασφάλεια των δημοτών – Αστυνόμευση.

Επανασυστήνουμε τη Δημοτική Αστυνομία.

Εκπονούμε Σχέδιο Δράσης σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ για την  από κοινού αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Αναβαθμίζουμε τον φωτισμού σε σκοτεινές περιοχές της πόλης για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας.

“Στηρίζουμε με 13,5 εκατ. € την αναβάθμιση των υποδομών και εγκαταστάσεων της πόλης,  την ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος, την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης του πολίτη καθώς και για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών αλληλεγγύης και φροντίδας για τους συμπολίτες μας”

Σχεδιάζουμε την «Πρότυπη Δημοτική Ενότητα» για τον Γοργοπόταμο, τη Λαμία, το Λιανοκλάδι, την Παύλιανη και την Υπάτη

Εχοντας ως αρχή: Μια πόλη, η πόλη μας:

-Επανεξετάζουμε τον προγραμματισμό της αποκομιδής απορριμμάτων στους δρόμους κάθε δημοτικής  ενότητας.

-Επεκτείνουμε το δίκτυο του έξυπνου φωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED και αισθητήρες κίνησης σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

-Βελτιώνουμε την προσβασιμότητα με έργα οδοποιίας και πεζοδρόμησης

-Επεκτείνουμε το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης

-Δημιουργούμε ανοιχτούς χώρους άθλησης σε κάθε διαμέρισμα των Δημοτικών μας Ενοτήτων

-Ενισχύουμε την πρόσβαση των πολιτών σε ασύρματο δίκτυο με την τοποθέτηση τριών σημείων WiFi σε κάθε οικισμό.

-Βελτιώνουμε τις υποδομές των παιδικών χαρών, ολοκληρώνοντας παράλληλα τις διαδικασίες πιστοποίησής τους.

-Συνεργαζόμαστε με τους συγκοινωνιακούς φορείς για τη βελτίωση του δικτύου συγκοινωνίας

-Δημιουργούμε μητρώο πρασίνου για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και την παρακολούθηση των εργασιών

-Βελτιώνουμε την καθημερινότητα με τη χρήση εξοπλισμού, όπως έξυπνα παγκάκια, έξυπνες διαβάσεις, συστήματα έξυπνης πληροφόρησης κ.α.

-Προωθούμε τη χρήση ΑΠΕ σε αντλιοστάσια και άλλες υποδομές για τη μείωση του κόστους παραγωγής στην κατανάλωση ενέργειας

-Διαμορφώνουμε τις ψηφιακές κοινότητες

-Αναβαθμίζουμε το έργο των μονάδων “Βοήθεια στο Σπίτι” με την παροχή κατάλληλα εξοπλισμένης κινητής μονάδας

-Προχωράμε στην ισόρροπη δημιουργία “Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης”

Αναδεικνύουμε στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού κάθε μιας ενότητας ξεχωριστά

“Με περισσότερα από 5 εκ. € κάθετα έργα, πέραν των οριζόντιων που υλοποιούνται στο πλαίσιο των τριών πρώτων αξόνων, δρομολογούμε έργα πνοής για την ανάδειξη κάθε περιοχής ξεχωριστά”

 

Κοστολόγηση Προγράμματος

 

Γνωρίζουμε ήδη πόσα χρήματα χρειάζονται, πως και από που θα τα βρούμε. Κοστολογήσαμε κάθε τομέα του προγράμματος μας αναζητώντας και εντοπίζοντας όλες τις δυνατές πηγές κι ευκαιρίες. Προσδιορίσαμε στη βάση ρεαλιστικών δεδομένων το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Σημαντικό μέρος του προγράμματος θα χρηματοδοτηθεί από την καλύτερη διαχείριση των ίδιων πόρων του Δήμου. Προετοιμάζουμε τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 (του οποίου ο σχεδιασμός ξεκινάει μέσα στο 2019 και είναι προϋπολογισμού 21,4 δις Ευρώ), ώστε μαζί με πόρους από το «τρέχον» ΕΣΠΑ 2014-2020 να χρηματοδοτήσουμε όλες τις παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει.

Οι διαθέσιμοι πόροι αφορούν σε τέσσερεις (4) κατηγορίες

-Ίδιοι πόροι που περιλαμβάνουν (Έσοδα από ΚΑΠ, Τακτικά έσοδα)

-Έσοδα από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του ΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

-Έσοδα από ανταποδοτικά τέλη τα οποία θεωρούμε ότι μπορούμε να διαθέσουμε

-Άλλες πηγές (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κ.α)

-Ο συνολικός Π/Υ του προγράμματος ανέρχεται σε 52.129.600,00 €

-Χωρίς τις πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του Δήμου

Και βέβαια έχουμε εντοπίσει τις πηγές χρηματοδότησης για κάθε άξονα προτεραιότητας.

 

Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τη Λαμία ψηλότερα

Κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Καρα’ί’σκος υπογράμμισε με έμφαση: «Αυτό είναι το πρόγραμμα μας. Το πιο πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει ποτέ καταρτιστεί για το Δήμο Λαμιέων. Με συγκεκριμένους άξονες παρεμβάσεων.  Με συγκεκριμένη στοχοθεσία αλλά και κοστολόγηση. Με μια νέα φιλοσοφία για τη διοίκηση του Δήμου. Ενός Δήμου ανοιχτού και αποτελεσματικού που να στέκεται καθημερινά δίπλα στο πολίτη.  Προφανώς και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Γνωρίζουμε όμως τα προβλήματα, τα βιώνουμε μαζί και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να αλλάξουμε ότι μας ενοχλεί και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής στην αδράνεια.  Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη για να σηκώσουμε μαζί τη Λαμία ψηλότερα από κάθε άλλη φορά. Ήρθε η ώρα να δώσουμε την ψυχή μας για να δούμε την πόλη μας πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη και πιο λειτουργική.  Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν την επιλογή να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Να φτιάξουν τη ζωή τους εδώ. Όπως τη θέλουν. Όπως την ονειρεύονται.

Ελάτε λοιπόν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουμε τον αγώνα για την μεγάλη αλλαγή στον Δήμο Λαμιέων.  Να κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τη Λαμία περήφανη.

*** Το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Σχετικές αναρτήσεις

Γιατί αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Στυλίδας η αντιπολίτευση;…

efthia

Η αποχώρηση της μειοψηφίας ανέβαλε τη συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου

efthia

Το όραμα του Μπάμπη Λιόλιου για τον Δήμο Δομοκού

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο