Ισοπεδωμένες ολόκληρες πόλεις στο Μεξικό

share on:

Χιλιάδες κάτοικοι πόλεων και χωριών έξω από την πόλη του Μεξικού έχουν μείνει άστεγοι, ενώ κρίσιμες είναι οι ώρες για τις προσπάθειες να ανασυρθούν επιζώντες από τα συντρίμμια τρεις μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,1 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 282 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, και προκάλεσε τον τραυματισμό 1.900.

Τεράστιες είναι καταστροφές, οι οποίες αποκαλύπτονται με πληροφορίες να κάνουν λόγο για ολόκληρες πόλεις να έχουν ισοπεδωθεί και τα σπίτια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια από τη σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε ακριβώς 32 χρόνια έπειτα από εκείνον του 1985, το τραύμα από τον οποίο ακόμα σήμερα δεν έχει επουλωθεί στη χώρα.

Μία γυναίκα, μέλος εξειδικευμένου σώματος που ιδρύθηκε μετά από εκείνο το σεισμό, στον οποίο 10.000 πολίτες είχαν χάσει τη ζωή τους, απηύθυνε κάλεσμα στις αρχές. Έπειτα από 72 ώρες, οι επιχειρήσεις διάσωσης διακόπτονται και αρχίζει η κατεδάφιση (…) Θα ήθελα να ζητήσω αυτό να μη γίνει τόσο απαρέγκλιτα (…) να σκεφτούμε όχι μόνο αυτούς που είναι παγιδευμένοι μέσα αλλά κι αυτούς που αγωνιούν απέξω», δήλωσε.

Η φήμη ότι θα σταλούν πολύ σύντομα μπουλντόζες και βαριά μηχανήματα για να αρχίσουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια προκάλεσαν εκδηλώσεις οργής από πολλούς, αναγκάζοντας τις αρχές να αντιδράσουν. «Δεν είμαστε ακόμη στη φάση που θα χρησιμοποιήσουμε εκσκαφείς στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χρόνος πιέζει πλέον κάθε λεπτό που περνάει όλο και περισσότερο διασώστες και εθελοντές, που όπως είναι αναμενόμενο αρχίζουν να δείχνουν σημάδια εξάντλησης. Όπως αναφέρουν, ο αξιόπιστος τρόπος να βρεις εγκλωβισμένους είναι ο ήχος, αλλά και η μυρωδιά την οποία εντοπίζουν οι εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Οργή για την ψεύτικη ιστορία που καθήλωσε τη χώρα

Αντίθετα με όσα έλεγαν αξιωματούχοι την Τρίτη, οι μεξικανικές αρχές διέψευσαν χθες ότι υπάρχει ακόμα ένα μικρό κορίτσι ζωντανό μέσα στα συντρίμμια, οι προσπάθειες για τη διάσωση του οποίου έκαναν τη χώρα να κρατάει την ανάσα της για ένα 24ωρο.

Αρχικά, όπως έγινε γνωστό, οι αρχές εκτιμούσαν ότι ίσως υπάρχει κάποιος ενήλικος άνδρας παγιδευμένος στα συντρίμμια, ωστόσο, με νεότερη ενημέρωση οι διασώστες αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν υπάρχει άλλος εγκλωβισμένος.

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα τα παιδιά είναι είτε δυστυχώς νεκρά, είτε στο νοσοκομείο, ή στα σπίτια τους», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του σώματος Πεζοναυτών του Μεξικού.

Ο -προσωρινός- τραγικός απολογισμός

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 137 είναι οι νεκροί στην Πόλη του Μεξικού, 73 στην Πολιτεία Μορέλος, 43 στην Πολιτεία Πουέμπλα, 13 στην Πολιτεία του Μεξικού, πέντε στην Πολιτεία Γκερέρο και ένας στην Οαχάκα, δηλαδή 272 συνολικά. Ένας υπήκοος της Ταϊβάν, μια υπήκοος του Παναμά κι ένας υπήκοος της Ισπανίας είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές των χωρών τους αντιστοίχως.

Στην μεξικανική πρωτεύουσα, στη συνοικία Ρόμα, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από τον σεισμό, τα μέλη των σωστικών συνεργείων επίσης συνέχιζαν την κούρσα με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια αυτού που ήταν ένα κτίριο επτά ορόφων, όπου εργάζονταν περίπου 70 υπάλληλοι. Ζωντανοί ανασύρθηκαν 28 άνθρωποι από εκεί, σύμφωνα με επικεφαλής της επιχείρησης, που δεν είπε πόσοι είναι ακόμη παγιδευμένοι.

Ένας 48χρονος είπε πως ελπίζει ακόμα να ξαναδεί ζωντανή την 30χρονη ανιψιά του. «Υπάρχουν ενδείξεις που μας οδηγούν να σκεφτόμαστε ότι είναι ακόμα άνθρωποι εκεί μέσα», είπε.

Περίπου σαράντα κτίρια κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα, μια μεγαλούπολη 20 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχός της Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα. Σημειώνεται ότι την ώρα του σεισμού «απέτυχε» η αντισεισμική τεχνολογία, ο ηχητικός συναγερμός που ακούγεται στην πρωτεύουσα σε περίπτωση ισχυρών σεισμικών δονήσεων. Είτε δεν λειτούργησε, είτε ακούστηκε όταν ήταν πια πολύ αργά.

Το κύμα αλληλεγγύης των πολιτών ήταν τέτοιο που σωστικά συνεργεία και ΜΜΕ κάλεσαν τον πληθυσμό να μη στέλνει πλέον άλλα τρόφιμα που μπορεί να χαλάσουν. Καταρτίστηκαν λίστες από τα σωστικά συνεργεία για τα υλικά και τους εθελοντές που χρειάζονται, που ήδη βρίσκονται στη διαδικασία διαλογής.

Επίσης οι εκτεταμένες ζημιές σε πολλά κτίρια, κάποια συγκριτικά καινούργια, εγείρουν ερωτήματα για την τήρηση του κώδικα για την αντισεισμική προστασία των κτιρίων, που θεωρητικά έγινε πολύ πιο αυστηρός μετά τον καταστροφικό σεισμό του ’85.

Ορισμένοι κάτοικοι και εθελοντές κατήγγειλαν ότι οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και ο στρατός καθυστέρησαν να φτάσουν στις πιο φτωχές συνοικίες της πρωτεύουσας, δίνοντας προφανώς την προτεραιότητα στις πλουσιότερες.

 

Αφήστε μια απάντηση