Ιστορική κάλπη για τα δικαιώματα των γυναικών

share on:

Στις κάλπες προσέρχονται περίπου 3,5 εκατομμύρια Ιρλανδοί για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε μία χώρα που έχει αυστηρή καθολική παράδοση και σκληρή νομοθεσία κατά των εκτρώσεων.

Οι Ιρλανδοί, παρά το συντηρητικό πνεύμα της κοινωνίας τους, είχαν εκπλήξει τους πάντες όταν, το 2015, ψήφισαν μαζικά υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Τα εκλογικά κέντρα στη χώρα άνοιξαν στις 8.00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 23:00 (τοπική ώρα) με το «ναι» στη νομιμοποίηση να έχει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά το αποτέλεσμα να παραμένει αμφίρροπο.

Είναι, πάντως, δύσκολο να εκτιμηθεί η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, ενώ ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι αυξημένος.

Οι αρχές έχουν καταγράψει αύξηση στον αριθμό των νέων εγγεγραμμένων στις εκλογικές λίστες, με περισσότερα από 118.000 αιτήματα, ένδειξη του ενδιαφέροντος των Ιρλανδών για το δημοψήφισμα.

Ένας από τους βασικούς στόχους και των δύο στρατοπέδων ήταν η κινητοποίηση των ψηφοφόρων με τους υποστηρικτές του «ναι» να επενδύουν στη μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων του Δουβλίνου και τους υπέρμαχους του «όχι» να βασίζονται κυρίως στους κατοίκους της υπαίθρου.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ μιλώντας χθες Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία μιας γενιάς», υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Όχι» δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο Βαράντκαρ επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Ιρλανδούς να ψηφίσουν «Ναι» και επεσήμανε ότι «μετά την υιοθέτηση της 8ης τροπολογίας στο Σύνταγμα, 170.000 γυναίκες (από την Ιρλανδία) πήγαν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση».

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορά ακριβώς στην κατάργηση αυτής της τροπολογίας, που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις. Μια τροποποίηση που ψηφίστηκε το 2013 επιτρέπει τις αμβλώσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ωστόσο ο βιασμός, η αιμομιξία ή η δυσμορφία του εμβρύου δεν αποτελούν νόμιμους λόγους για να γίνει άμβλωση.

Η νομοθεσία της Ιρλανδίας αναφορικά με τις αμβλώσεις παραμένει μια από τις πιο περιοριστικές στην Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση