Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ

share on:

 Με παρακαταθήκη τη μαζική και μαχητική ταξική αλληλεγγύη και με το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» να αντηχεί σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν από σήμερα, με νέα πνοή, τη μάχη τους για την υπεράσπιση και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των εργασιακών τους σχέσεων, των δικαιωμάτων τους, αλλά και για την υπεράσπιση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειές τους, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και μαζικούς φορείς, όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έφτασαν την πλατεία Ομονοίας. Δίπλα στους σημερινούς εργάτες βρέθηκαν επίσης παλαίμαχοι συνδικαλιστές από τα Σωματεία Εργαζομένων στην επιχείρηση, μαζί με πολλούς συναδέλφους τους από τις ίδιες γενιές, πρώην εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, σημερινούς συνταξιούχους.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, βουλευτές, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, αυτοδιοικητικοί από Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία.

Η πορεία από την Ομόνοια στο Σύνταγμα, διακόπηκε αρκετές φορές, καθώς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συναντούσαν τις προσυγκεντρώσεις που είχαν ορίσει Ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς της Αττικής. Τα συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα, ενώ η πορεία πύκνωνε, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, έμπαιναν στην πορεία, η οποία κατέκλυσε την πλατεία Συντάγματος.

Από τα μεγάφωνα ακούστηκε το καλωσόρισμα των Συνδικάτων της Αττικής, ενώ η συγκέντρωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό των κερδών.

Οι ομιλίες της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκαν με το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και την ανάγνωση του ψηφίσματος. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων μπήκε στη Βουλή για να συναντήσει εκπροσώπους των κομμάτων και να τους παραδώσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Οι ομιλητές της συγκέντρωσης

Μήνυμα ότι δεν κάνουν πίσω έστειλαν οι εκπρόσωποι των επιχειρησιακών σωματείων της ΛΑΡΚΟ και των άλλων συνδικάτων του κλάδου, που μίλησαν στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Υπογράμμισαν ότι το σημερινό συλλαλητήριο είναι η αρχή, ο αγώνας ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ θα κλιμακωθεί.

Στο συλλαλητήριο μίλησαν ο Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ο Άγγελος Φώντας εκ μέρους του σωματείου της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ο Δημήτρης Καραγιάννης από το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος, ο Δημήτρης Τσόκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, ο Μάρκος Κοντιζάς, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ,  του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας και όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, ο Παναγιώτης Πολίτης απεύθυνε  «θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό» σε όλους τους συγκεντρωμένους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, εδώ, στο κέντρο της Αθήνας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχοντας τη συμπαράσταση χιλιάδων εργαζομένων από όλη τη χώρα, σηκώνουν το ανάστημά τους, κοιτάζουν κατάματα την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που υποστηρίζει και με μία φωνή απαιτούμε:

  • Να πάρουν τα χέρια τους από τη ΛΑΡΚΟ. Ο Ορυκτός Πλούτος είναι περιουσία του λαού μας.
  • Εδώ και τώρα να δώσουν, όπως στις τράπεζες, σε εφοπλιστές και μεγάλους Επιχειρηματικούς Ομίλους, κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η μέχρι σήμερα καθετοποιημένη επεξεργασία των νικελιούχων μεταλλευμάτων. Να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία μεταλλείων, εργοστασίου και ο παραγωγικός χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ.
  • Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση και με ευθύνη και έλεγχο από το κράτος τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, την παραπέρα ανάπτυξη της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Κατασκευή μονάδας παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα όπου θα αναπτυχτούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γύρω του και παραγωγή σύμφωνα με τις ανάγκες της βιομηχανίας της χώρας μας και των εργαζομένων της.
  • Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας, ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στην εργασία και υγιεινής, για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, για την διασφάλιση των κεκτημένων των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
  • Η ΛΑΡΚΟ εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο που ανήκει στο λαό μας».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Ανακοίνωση του Συνδικάτου μετάλλου

Το Συνδικάτο μας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της ΛΑΡΚΟ, στους κατοίκους της περιοχής γύρω από αυτή, στους συνταξιούχους, στους νέους και τις νέες,  στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Αττικής και από όλη την χώρα, στα Σωματεία, στις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, στους μαζικούς Φορείς του λαϊκού κινήματος, σε όλους αυτούς που, με την παρουσία τους στο Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 25 Γενάρη στο Σύνταγμα, έκαναν πράξη το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Το μεγαλειώδες, με χιλιάδες εργαζομένους, Συλλαλητήριο και όλες οι πρωτοβουλίες που αναπτύχτηκαν μέχρι αυτό, είναι παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα, για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ αλλά και για όλη την Εργατική Τάξη.

Το Σάββατο 25/1/2020 η Αθήνα ταρακουνήθηκε από τη φωνή των εργαζομένων που έλεγαν «κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ»,  «η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες». Αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής του συλλαλητηρίου Πρωτοκόλλησε στην  Βουλή και όλα τα κόμματα πήραν το ψήφισμα που στο περιεχόμενο του, κύριο αίτημα έχει, την κρατική χρηματοδότηση για την διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Επίσης συναντήθηκαν με το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν συναντηθεί με το ΜΕΡΑ 25.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το δύσκολο αγώνα που έχουμε απέναντι στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης να χτυπήσει την ΛΑΡΚΟ. Αγκαλιαστήκαμε με χιλιάδες άλλους εργαζόμενους από διάφορους κλάδους και έσπασε η προπαγάνδα του «κανένας δεν ενδιαφέρεται για το διπλανό του». Έσπασε η προπαγάνδα του «δεν γίνεται τίποτα». Έσπασε η προπαγάνδα του  «αν το έχουν αποφασίσει δεν τους αλλάζεις άποψη, δεν τους ιδρώνει το αυτί τους».

Η επιτυχία του Συλλαλητηρίου έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και σε όλους όσους υπερασπίζονται αυτήν την «ανάπτυξη». Όσο και να επιδιώκουν να μας πείσουν με όλα τα μέσα που κατέχουν,  γνωρίζουμε καλά πως δεν είναι «άτρωτοι»,  δεν είναι ανίκητοι.  Για αυτό το λόγο  μας εκβιάζουν ότι «θα κόψουν το ρεύμα αν δεν δεχτούμε να βάλουν άμεσα εκκαθαριστή».

Δεν τους φοβόμαστε. Δεν κάνουμε πίσω. Ο αγώνας μας είναι τίμιος και δίκαιος. Εμείς, με την εργασία μας, τον ιδρώτα και το αίμα μας παράγουμε τον πλούτο. Για αυτό μπορούμε και για αυτό θα νικήσουμε.

Οι εργαζόμενοι, που στην πλειοψηφία τους ήταν παρόντες στο συλλαλητήριο σήμερα είναι φορείς αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας. Είναι αυτοί που εδώ, στην αρβανιτομάνα Λοκρίδα, ως  σκληρά εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα μπουν μπροστά και θα ακυρώσουν τα αντεργατικά σχεδία. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα δώσουν τη μάχη στέλνοντας το μήνυμα ότι, οι επιλογές τους,  δεν θα περάσουν αντουφέκιστες  από αυτόν εδώ τον τόπο.

Το αμέσως επόμενο διάστημα από ότι φαίνεται και αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα, θα υπάρχουν εξελίξεις. Η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις. Οι εργαζόμενοι έχοντας την έκφραση αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα δεδομένη, θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και να προχωρήσουμε σε Γενικές Συνελεύσεις. Οποιοδήποτε απόφαση, οποιοδήποτε χτύπημα να μας βρει ενωμένους, δυνατούς και συσπειρωμένους, έχοντας  δίπλα μας τις οικογένειές μας και όλη την περιοχή.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι της ΛΑΡΚΟ. Δεν είμαστε μόνοι στον δίκαιο αγώνα μας. Με μεγαλύτερη μαζικοποίηση γύρω από τα σωματεία, με τη συμμετοχή σας στις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν και με αποφασιστικότητα έχουμε την δύναμη να τους σταματήσουμε. Το Συνδικάτο μας σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσει αταλάντευτα να πορεύεται, παίρνοντας διάφορες, πολύμορφες πρωτοβουλίες.

Μιλούν και έχουν σχεδιάσει τη συρρίκνωση της ΛΑΡΚΟ, την παραπέρα απαξίωση της, την εκποίηση της σε κομμάτια έως και το οριστικό κλείσιμο της. Το Συνδικάτο μας, γεμάτο αισιοδοξία από το χθεσινό μεγαλειώδες Συλλαλητήριο σαλπίζει κάλεσμα μεγαλύτερης συσπείρωσης λέγοντας:

Ο αγώνας συνεχίζεται. Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε. Είμαστε ήδη νικητές που ξεκίνησε ο ένας να δίνει το χέρι στον άλλον. Αυτό μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει.

Οι εργαζόμενοι στο συλλαλητήριο έδωσαν μια απάντηση, δεν είπαμε ακόμη την τελευταία μας λέξη.

Θα νικήσουμε.

Ο εργάτης δεν λυγά.

Αγωνίζεται ΝΙΚΑ.

Αφήστε μια απάντηση