Καθαιρέθηκε η γενική εισαγγελέας στη Βενεζουέλα

share on:

Την καθαίρεση της γενικής εισαγγελέως Λουίζα Ορτέγα αποφάσισε η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας. Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας θα αντικατασταθεί από τον συνήγορο του πολίτη Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ. 

Νωρίτερα, έξω από το γραφείο της γενικής εισαγγελέως παρατάχθηκαν δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της Συντακτικής Συνέλευσης. Όπως δήλωσε η ίδια, οι δυνάμεις αυτές δεν της επέτρεπαν να εξέλθει του γραφείου της.

Σημειώνεται πως η γενική εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα είχε υποστηρίξει ότι η Συντακτική Συνέλευση έχει εκλεχθεί με νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος από την κυβέρνηση Μαδούρο και είχε ζητήσει από τοπικό δικαστήριο να εμποδίσει την τελετή ορκωμοσίας του συγκεκριμένου σώματος, το οποίο έχει νομοθετικές υπερεξουσίες.

Υπενθυμίζεται πως παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και το κλίμα έντασης των προηγούμενων ημερών, η Συντακτική Συνέλευση πραγματοποίησε την Παρασκευή την πρώτη της συνεδρίαση, ορίζοντας μάλιστα και πρόεδρο του Σώματος.

Οι επικριτές του Μαδούρο σημειώνουν πως ο πρόεδρος επιδιώκει να συγκεντρώσει και να ελέγξει όλες τις εξουσίες της χώρας, μετατρέποντάς της σε μονοκομματικό κράτος. Αντίθετα, οι οπαδοί του υποστηρίζουν πως αυτή η Συνέλευση αποτελεί μία ευκαιρία για παύση της έντασης στη χώρα, ύστερα από πολύμηνες και αιματηρές ταραχές.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης αποφάσισαν να αναστείλουν πολιτικά τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στη Mercosur «για διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης».

«Η αναστολή της συμμετοχής εφαρμόζεται εξαιτίας των ενεργειών τη κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και συνιστά έκκληση για άμεση έναρξη διαδικασίας πολιτικής μετάβασης και αποκατάστασης της δημοκρατικής τάξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κοινή αγορά της Νότιας Αμερικής.

 

Αφήστε μια απάντηση