Πολιτική

Καθυστερεί η προμήθεια μηχανήματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας στο Νοσοκομείο Λαμίας

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με καθυστέρηση που παρατηρείται στην προμήθεια μηχανήματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας ρωτά τον υπουργό Υγείας «Ποια είναι η εξέλιξη της προμήθειας μηχανήματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, δεδομένης της δέσμευσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πως δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που έχει εξασφαλίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία;»

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, την περίοδο 2013-2014, επιχορηγήθηκε με επιπλέον πιστώσεις 615.000 ευρώ, από το Αποθεματικό του Τακτικού Προϋπολογισμού (299.000 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου 2013 και 315.000 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου 2014).

Από τις 315.000 ευρώ, τα 250.000 ευρώ αφορούσαν την προμήθεια αξονικού τομογράφου και τα υπόλοιπα 65.000 ευρώ την προμήθεια μηχανήματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας.

Δυστυχώς ο χρόνος πέρασε, χωρίς το Νοσοκομείο να έχει προμηθευτεί το συγκεκριμένο μηχάνημα.

Σύμφωνα με έγγραφο του Διοικητή α.α. κ. Γεώργιου Παπανάγνου, της 9ης Δεκεμβρίου 2015 (βλέπετε συνημμένο 1), παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφα που οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου απέστειλαν για τη συγκεκριμένη προμήθεια, «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος».

Τα ίδια επανέλαβε και σε επιστολή του ο κ. Παπανάγνου, προς την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στις 14 Ιανουαρίου 2016 (βλέπετε συνημμένο 2).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας απάντησε επί του θέματος, σε σχετική Κοινοβουλευτική μου Ερώτηση, στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 (βλέπετε συνημμένο 3).

Αφού έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για την μέχρι τότε καθυστέρηση, τόνισε:

«Και τα δύο μηχανήματα (αξονικός τομογράφος και μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας) είναι αναγκαία για το Νοσοκομείο. Θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί. Έχουμε συνεννοηθεί και με την τεχνική υπηρεσία να βγάλει την έγκριση σκοπιμότητας, που απαιτείται τώρα. Έχει παραταθεί το πρόγραμμα προμηθειών υγείας του 2014 για χρήση ακόμα και τώρα όποιων υπολοίπων υπάρχουν. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Άρα, μπορεί να γίνει ο διαγωνισμός για να αγοραστεί το μηχάνημα οστικής πυκνότητας».

Και συμπληρώνει: «Τέλος πάντων, μην ανησυχείτε! Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα οποία στείλατε τότε ως Υπουργός στο Νοσοκομείο Λαμίας».

Από τότε έχουν περάσει 9 μήνες και το μηχάνημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας ακόμη δεν υφίσταται στο ΓΝΛ».

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ  1

 

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ  2

ΣΥΝΗΜΕΝΟ 3

 

 Κύριε Σταϊκούρα, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας καλωσορίσατε στη συζήτηση της συγκεκριμένης ερώτησης. Και λέω «καλωσορίσατε», γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπήρξαν δεκαπέντε συνεχείς αναβολές από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, επικαλούμενο πάντα το Υπουργείο τον φόρτο εργασίας. Ας είναι κι έτσι, κάlλιο αργά παρά ποτέ.

Στην ουσία του θέματος. Είναι αλήθεια, κύριε Υπουργέ, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας παρουσιάζει χρόνια, μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα και δομικά και λειτουργικά. Είναι επίσης, όμως, αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποιες συστηματικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους.

Ενδεικτικά θα σας πω: Στηρίχθηκε -όσο ήταν δυνατόν- η στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με ιατρικό προσωπικό, με την προκήρυξη λίγων -είναι γεγονός- θέσεων ιατρών και την πρόσληψη ορισμένων επικουρικών ιατρών. Εκσυγχρονίστηκε και συμπληρώθηκε ιατρικός και τεχνολογικός εξοπλισμός με βάση τις προτεραιότητες που έθεσαν οι ίδιοι οι Διευθυντές των κλινικών. Θεσμοθετήθηκε νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου, που προβλέπει την ανάπτυξή του με σημαντική αύξηση κλινών και με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτά έγιναν μέχρι το τέλος του 2014.

Δυστυχώς, όμως, από τις αρχές του 2015 το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας έχει αφεθεί στην τύχη του και λειτουργεί χάρη στις ικανότητες και τη φιλοτιμία του προσωπικού του. Κι αυτό γιατί, όπως ξέρετε μεταξύ άλλων πολύ καλά, επί δεκαεπτά μήνες παρέμενε ακέφαλο, χωρίς Διοικητή -από τον Ιανουάριο του 2015, μέχρι τον Ιούνιο του 2016- με σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και σε φάρμακα, με την ενίσχυση σε ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, που είχε δρομολογηθεί το 2013 και το 2014, να καρκινοβατεί και με τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

Συνεπώς, κύριε Υπουργέ, σας ερωτώ σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Υγείας, ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Σταϊκούρα, καλώς σας βρήκα στη συζήτηση της ερώτησης αυτής. Υπήρξε δυνατότητα πριν κλείσει για το καλοκαίρι η Βουλή, την ημέρα που απάντησα σε περίπου δεκατρείς, δεκατέσσερις ερωτήσεις και ήταν προγραμματισμένη και η δική σας, αλλά είχατε κώλυμα εσείς. Να είστε σίγουρος ότι δεν γίνεται τίποτα συνειδητά. Όντως δουλεύουμε και τρέχουμε πολύ. Και θα το δείτε και με το συγκεκριμένο.

Κοιτάξτε, να απαντήσω συγκεκριμένα και με νούμερα. Το 2015 είχατε προϋπολογίσει εσείς ως κυβέρνηση, ότι το Νοσοκομείο Λαμίας θα επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με 9.958.724 ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 το Νοσοκομείο Λαμίας είχε πάρει -πραγματικό χρήμα, όχι πίστωση- 11.268.724 ευρώ, που είναι μια αύξηση πολύ μεγάλη, ακριβώς για να καλύψει κάποιες ανάγκες τις οποίες είχε. Και επίσης, για το 2016 προβλέψαμε, σε σχέση με αυτό που είχατε προβλέψει εσείς, περίπου 450.000 ευρώ παραπάνω, τα οποία είναι 10.387.520 ευρώ. Ακόμη, σε συνέχεια και της συζήτησης που είχαμε απέξω, το Νοσοκομείο Λαμίας από την πρώτη και δεύτερη δόση ληξιπροθέσμων – επιχορηγήθηκαν τα νοσοκομεία τους προηγούμενους δύο μήνες για ληξιπρόθεσμα χρέη-, έλαβε, ενταλματοποίησε, θεώρησε και πλήρωσε 4.304.937 ευρώ με ενημέρωση 12 Σεπτεμβρίου του 2016. Όσον αφορά, δηλαδή, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται σε αυτήν τη ζωή, τα χρήματα, έχουν πάει.

Δεύτερον, όσον αφορά το προσωπικό, για το Νοσοκομείο Λαμίας έχουν διοριστεί από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα πέντε επικουρικοί γιατροί, ακτινοδιαγνώστης, καρδιολόγος, νεφρολόγος και δύο αναισθησιολόγοι. Έχουν προκηρυχθεί δύο φορές παιδίατροι -που είναι ένα πρόβλημα το οποίο συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα- αλλά δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Προκηρύχθηκαν και για σύμβαση παροχής υπηρεσιών, με μπλοκάκι, αλλά και πάλι δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Καλύπτεται το θέμα αυτήν τη στιγμή με μετακίνηση παιδιάτρων και διευθυντών, που δουλεύουν σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας.

Ναι, τροποποιήσαμε τον Οργανισμό -που αυξήθηκαν τα κρεβάτια τότε- και με αυτόν λειτουργούμε και έχουμε προγραμματίσει ή υλοποιήσει τα εξής:

Πρώτον, από την προκήρυξη 4Κ/5Κ που ολοκληρώθηκε και έχουν πάρει ΦΕΚ και περιμένουν να αναλάβουν υπηρεσία, πέντε άτομα. Δύο ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών, μια ΤΕ Μαιών, μια ΤΕ Νοσηλευτικής, ένας ΤΕ Ραδιολόγος-Ακτινολόγος. Αυτοί έχουν πάρει ΦΕΚ και είναι για να διοριστούν.

Δεύτερον, από την προκήρυξη των χιλίων πεντακοσίων τριάντα οκτώ η οποία είναι στο ΑΣΕΠ, μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, τέσσερα άτομα θα πάνε από τον κυλιόμενο πίνακα της προηγούμενης προκήρυξης, γιατί είναι σε ένα σύνολο επτακοσίων πενήντα ατόμων από τους χίλιους πεντακόσιους τριάντα οκτώ. Είναι οι ίδιες θέσεις με την προηγούμενη προκήρυξη, οπότε μπορούν να πάνε από τον κυλιόμενο πίνακα. Από αυτούς είναι τρεις ΤΕ Νοσηλευτικής, ένας ΤΕ Ραδιολόγος-Ακτινολόγος.

Εκτός από αυτούς, υπάρχουν άλλοι εννέα που προβλέπονται για το Νοσοκομείο Λαμίας, οι οποίοι θα προκηρυχθούν και είναι ένας ΤΕ Ιατρικός Εργαστηρίων, τέσσερις βοηθοί Νοσηλευτές, τρεις ΔΕ Χειριστών Ιατρικών Συσκευών, ένας ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού, τραυματιοφορέας.

Από το λοιπό επικουρικό προσωπικό -την προκήρυξη των πεντακοσίων ογδόντα πέντε- με βάση τις προτάσεις της Υγειονομικής Περιφέρειας υπάρχει –και έχει επιλεγεί ποιος είναι, έγινε και ο έλεγχος από το ΑΣΕΠ-, ένας ΔΕ Βοηθός Φαρμακείων, οι οποίοι και αυτοί έχουν αρχίσει να διορίζονται ανά την Ελλάδα.

Από το διοικητικό προσωπικό του ΑΣΕΠ του 1998 -έχει δημοσιευτεί ποιοι είναι στο ΦΕΚ- αρχίζουν και αυτοί να διορίζονται. Είναι ένας ΠΕ Διοικητικού, δύο ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας, ένας ΤΕ Λογιστικού. Μέσα από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε προβλεφθεί παιδίατρος, όπου και πάλι δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Από τις 6 Ιουνίου και πιο μετά, έχουν εγκριθεί και προκηρύχθηκαν οι εξής μόνιμοι γιατροί από την προκήρυξη των επτακοσίων εξήντα θέσεων:

Υπάρχουν έξι κενές. Προκηρύχθηκαν. Υπάρχουν τέσσερις παιδίατροι, δύο γιατροί για τα ΤΕΠ, ένας γαστρολόγος και δύο παθολόγοι και υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι –απ’ αυτό που μαθαίνω- και με βάση αυτό θα γίνει το συμβούλιο κρίσης για να προσληφθούν. Τελευταία –δεν είναι άμεση, αλλά έμμεση ενίσχυση λόγω του προσφυγικού ζητήματος και των δομών των χώρων υποδοχής προσφύγων που υπάρχουν- από την προκήρυξη των οκτακοσίων ατόμων που έχει γίνει μέσω του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν δεκατέσσερα άτομα τα οποία ενισχύουν τόσο τις δομές φιλοξενίας όσο και τα νοσοκομεία που απευθύνονται οι πρόσφυγες, οι φιλοξενούμενοι σε κάθε περιοχή.

Νομίζω ότι όλα αυτά, δηλαδή τα τριάντα δύο άτομα –και μιλάμε για μόνιμο προσωπικό στην πλειοψηφία του πριν από τον ένα του 585 του λοιπού επικουρικού- είναι μια πολύ σοβαρή ενίσχυση για το νοσοκομείο Λαμίας.

Όσον αφορά στο κομμάτι των χρημάτων τα οποία είχατε επιχορηγήσει, 299.000 ευρώ στις 20/12/2013 και 315.000 ευρώ στις 23/9/2014, όταν ήσασταν κι εσείς στην κυβέρνηση για κάλυψη ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, πρώτον, νομίζω ότι σας είχε απαντηθεί και εγγράφως ότι από το πρώτο κομμάτι έχουν αγοραστεί όλα όσα με βάση τις προτάσεις του νοσοκομείου είχαν τότε ζητηθεί και από τα οποία βέβαια πάρα πολλά ολοκληρώθηκαν το 2015. Είναι 289.240, έχουν πληρωθεί τα 267.000 και τιμολογούνται και τα υπόλοιπα και είναι ένας εξοπλισμός που αφορούσε και τη ΜΕΘ και την παιδιατρική κλινική και όλες τις κλινικές κ.λπ. Μπορώ να καταθέσω τον κατάλογο και να τον δείτε αναλυτικά.

Για το άλλο κομμάτι των 315.000 ευρώ, εκεί τα δώσατε μεν, δεν έγινε όμως έγκριση από το νοσοκομείο Λαμίας τότε της τροποποίησης του προγράμματος προμηθειών του ’13 που ίσχυε για το ’14 προκειμένου να μπορέσουν αυτά να απορροφηθούν. Αυτές οι εγκρίσεις δόθηκαν αργότερα. Αλλάξατε με τον οργανισμό που δημοσιεύτηκε τότε για το Υπουργείο Υγείας το ’14 το ποια υπηρεσία έχει ευθύνη να βγάλει έγκριση σκοπιμότητας, γιατί αυτά τα χρήματα τα δώσατε τότε με σκοπό, πρώτον, να πάνε για αξονικό τομογράφο 250.000 ευρώ και 60.000 για έναν μετρητή ωστικής πυκνότητας. Αυτός ο δαίδαλος, αυτή η σαπίλα –για να μην την πω αλλιώς- της γραφειοκρατίας την οποία έχουμε κληρονομήσει, ναι, κύριε Σταϊκούρα, κάναμε καιρό για να την ξεμπερδέψουμε, διότι μια υπηρεσία μάς έλεγε εμάς «έχουμε δώσει έγκριση σκοπιμότητας» …

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Πολάκη, ολοκληρώστε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τελειώνω. Έχω πει πολλά. Μάλλον, το αφήνω για να το συμπληρώσω στη δευτερολογία μου, γιατί ήδη έχω μιλήσει πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Σταϊκούρα, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Χωρίς να θέλω να ανατρέξω στο παρελθόν, θα μπορούσα να σας πω ότι το 2014 το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας επιχορηγήθηκε με 14,4 εκατομμύρια, οπότε δεν υπάρχει καμία σύγκριση των ποσοτικών δεδομένων.

Πάω στο σήμερα. Εύχομαι αυτά τα οποία λέτε να προχωρήσουν, γιατί πιστεύω στη συνέχεια του κράτους και θεωρώ ότι στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας να αποτελεί ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό περιφερειακό νοσοκομείο της χώρας που μαζί με τις άλλες δομές υγείας της ευρύτερης περιοχής να αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει στους πολίτες. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε και αυτός είναι και ο λόγος που επανέρχομαι συνέχεια στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Χαίρομαι καταρχήν γιατί αποδέχεστε την ορθότητα του οργανισμού που έγινε το 2014 για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Γνωρίζω τις προσπάθειες που καταβάλλετε κυρίως –και το αναφέρατε- στην παιδιατρική. Άλλωστε, πράγματι έχω τις προκηρύξεις εδώ, για παράδειγμα, για τους τέσσερις παιδιάτρους. Επικαλείστε τον οργανισμό του 2014 που προέβλεπε έξι θέσεις για την παιδιατρική και χαίρομαι που υπάρχει αυτή η συνέχεια και γενικά που θέλετε να στελεχώσετε ακόμα καλύτερα το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Το ερώτημα είναι: O οργανισμός πώς πάει; Δεν είναι μόνο το προσωπικό, είναι οι κλίνες, είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά μετά από ενάμιση χρόνο που υπάρχει αυτός ο καινούργιος οργανισμός, ποια είναι η εικόνα που έχετε συνολικά και ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που έχετε για την υλοποίηση αυτού του οργανισμού που υπάρχει από το παρελθόν;

Σας θυμίζω, όπως είπατε και προηγουμένως, ότι προβλέπεται, για παράδειγμα, αύξηση του αριθμού κλινών από 340 σε 407. Αυτός ο σχεδιασμός πώς πηγαίνει;

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ερώτημα το οποίο προφανώς θα μου απαντήσετε σε μεγαλύτερη πληρότητα στη δευτερολογία σας, είναι οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Καταρχήν συμφωνούμε ότι αυτές ήταν εκτός προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και δόθηκαν για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες όπως προέκυψαν από τα αιτήματα των ίδιων των διευθυντών των κλινικών.

Δόθηκαν συνολικά εκτός προϋπολογισμού του Νοσοκομείου 605.000 ευρώ. Με βάση έγγραφη απάντησή σας, την οποία επικαλεστήκατε σε ερώτησή μου στις 25 Φεβρουαρίου του 2016, προέκυπτε ότι έχουν δοθεί μόλις τότε 218.000 ευρώ από αυτά.

Άρα, τα ερωτήματα είναι: Τι έχει γίνει από τότε; Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια άλλων μηχανημάτων; Ποια είναι η σχετική εικόνα σήμερα; Υπάρχει εξέλιξη στις διαγωνιστικές

διαδικασίες; Διατέθηκε όλο το ποσό; Τι γίνεται με τον αξονικό τομογράφο; Θα μου απαντήσετε σίγουρα στη δευτερολογία σας. Και το πιο σημαντικό: Θα ήθελα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτούς τους πόρους που εξασφαλίστηκαν αποκλειστικά για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Σταϊκούρα, ξεκινάω από το τελευταίο. Δεν θα χαθεί ούτε σεντ του ευρώ. Αυτά είναι δεδομένα. Και ως πρώην Υπουργός Οικονομικών ξέρετε ότι όταν επιχορηγηθεί κάποιος οργανισμός αυτές οι πιστώσεις μεταφέρονται και στις επόμενες ετήσιες περιόδους.

Φυσικά, κύριε Σταϊκούρα, και χαιρόμαστε που αυξήθηκαν τα κρεβάτια του Νοσοκομείου Λαμίας, που είναι σε έναν μεγάλο οδικό άξονα, που δέχεται πάρα πολλά τροχαία και όλο αυτό το πράγμα και που υπήρχε το κομμάτι εκείνο της ενίσχυσής του με κάποια πτέρυγα κλπ. Το Νοσοκομείο Λαμίας ήταν ένα ξεχωριστό παράδειγμα, διότι σε πάρα πολλά άλλα νοσοκομεία την ίδια περίοδο κουτσουρεύαμε κάτι χιλιάδες κλίνες.

Δεν προσέξατε τι είπα πριν. Το πρώτο κομμάτι της πρώτης χρηματοδότησης αυτήν τη στιγμή –γιατί ήταν τον Φλεβάρη και τώρα έχουν τον Αύγουστο- έχει ολοκληρωθεί όλο. Έχουν πληρωθεί οι 267.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ τιμολογούνται και πληρώνονται με βάση τα χαρτιά. Εδώ υπάρχει ο αναλυτικός κατάλογος -αν θέλετε να τον δείτε, μην τον διαβάζω τώρα εδώ- για το τι εξοπλισμός αγοράστηκε με αυτά τα χρήματα.

Όσον αφορά το άλλο για να συνεχίσω το προηγούμενο, το δεύτερο κομμάτι ήταν ο δαίδαλος της γραφειοκρατίας που μας κληροδοτήσατε. Δηλαδή, είναι 315.000 ευρώ που είναι 250.000 ευρώ για τον αξονικό και 65.000 ευρώ για το μηχάνημα της οστικής πυκνότητας. Και τα δύο μηχανήματα είναι αναγκαία για το Νοσοκομείο.

Πρώτον, δεν τροποποιείται –και ήσασταν κυβέρνηση τότε- το πρόγραμμα προμηθειών υγείας του 2013 που υλοποιούνταν το 2014 προκειμένου να συμπεριληφθεί η προκήρυξη αυτών των δύο.

Φτιάξαμε μια επιτροπή προμηθειών υγείας -ο κ. Αβραμόπουλος- το 2008 υποτίθεται για να συγκεντρώσει τις προμήθειες, να κάνει, να δείξει, να διευκολύνει. Έτσι όπως εξελιχθεί αυτό το πράγμα –γι’ αυτό και θα αλλάξει τώρα με το νέο νομοσχέδιο που φέρνουμε για τις προμήθειες- αυτός είναι ένας μηχανισμός καθυστέρησης κάποιων πραγμάτων και δημιουργίας διαρκώς προσκομμάτων σε κάποια πράγματα. Γιατί; Γιατί δεν στελεχώθηκε καθόλου. Με δεκαπέντε νομάτους ή δεκαοκτώ που είχε φτάσει στην καλύτερη των περιπτώσεων, δεν μπορείς να κάνεις προμήθειες για όλη τη χώρα.

Τροποποιήσαμε το πρόγραμμα προμηθειών του 2014, το οποίο υλοποιούνταν το 2015 και 2016 με απόφαση του Νοσοκομείου Λαμίας. Δόθηκε παράταση στη χρήση αυτού του προγράμματος. Και πού κολλήσαμε; Το ξεκολλήσαμε βέβαια, αλλά μέχρι να το καταλάβουμε πράγματι είχαμε τη μια υπηρεσία να μας λέει ότι έχει έγκριση σκοπιμότητας και είχαμε την άλλη υπηρεσία να μας λέει ότι δεν ισχύει αυτή η έγκριση σκοπιμότητας,

διότι –λέει- η έγκριση σκοπιμότητας που εκδόθηκε από τότε που ήσασταν εσείς κυβέρνηση, η οποία εκδόθηκε από το Τμήμα Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας, δεν ήταν σωστή, γιατί ο οργανισμός του Υπουργείου Υγείας που τροποποιήσατε εσείς έδινε αυτήν την αρμοδιότητα σε μια άλλη υπηρεσία, στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας των τεχνικών υπηρεσιών. Αυτό το τροποποιήσατε το καλοκαίρι, βγήκε η έγκριση σκοπιμότητας μετά, αλλά βγήκε από την άλλη υπηρεσία που το είχε πριν. Το Νοσοκομείο Λαμίας νόμιζε ότι είχε έγκριση σκοπιμότητας, άρα το πρόβλημα είναι η τροποποίηση του προγράμματος προμηθειών. Τροποποιήσαμε το πρόγραμμα προμηθειών. Και όταν φτάσαμε να προκηρύξουμε είπαμε: «Πού είναι η σκοπιμότητα»; «Μα, δεν ισχύει η σκοπιμότητα».

Τέλος πάντων, αλλάζει η σκοπιμότητα. Θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί. Αλλά, όντως, μέσα σ’ αυτόν τον δαίδαλο, που έχει φτιαχτεί, είναι ένα παράδειγμα, να το πω έτσι, του πως θα ήταν αν τα νοσοκομεία είχαν την δυνατότητα να παίρνουν κάποιες αποφάσεις και όχι για να μετατρέψουμε 2.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του από ποτήρια σε καρφίτσες να υπογράψουν δεκαπέντε νομάτοι μέσα στο Υπουργείο συν τον Υπουργό. Αυτό γίνεται. Για να αλλάξουμε δυο χιλιάρικα στο Νοσοκομείο Λαμίας χρήση από το ένα πράγμα σε ένα άλλο πρέπει να υπογράψουν στο Υπουργείο Υγείας τόσοι.

Εν τω μεταξύ, αυτή η διασπορά των αρμοδιοτήτων η οποία έχει υπάρξει, οι συνεχείς αλλαγές, αυτή η αέναη νομοθέτηση, που το ένα διορθώνει το άλλο -και εμείς το έχουμε κάνει για να καλύψουμε κάποιες τρύπες- τελικά δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Καταλαβαίνετε τι σας λέω;

Εσείς σαν Κυβέρνηση νομοθετείτε κάτι τον Αύγουστο. Η υπηρεσία σας δεν το ξέρει και τον Νοέμβρη εκδίδει σκοπιμότητα. Ανακαλύπτετε μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ότι κακώς εξέδωσε αυτή τη σκοπιμότητα και ότι είχε πάει όλη η άλλη διαδικασία με αυτή τη σκοπιμότητα και φτου κι από την αρχή να βγάλουμε άλλη σκοπιμότητα. Αυτό ακριβώς έχει γίνει.

Τέλος πάντων, το ξεμπερδέψαμε. Έχουμε συνεννοηθεί και με την τεχνική υπηρεσία να βγάλει την έγκριση σκοπιμότητας που απαιτείται τώρα. Έχει παραταθεί το πρόγραμμα προμηθειών υγείας του 2014 για χρήση ακόμα και τώρα όποιων υπολοίπων υπάρχουν. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Άρα, μπορεί να γίνει ο διαγωνισμός για να αγοραστεί ο αξονικός και το μηχάνημα της οστικής πυκνότητας.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές. Και στο παρελθόν πολλοί Βουλευτές ή Υπουργοί είχαν πάρει χρήματα λόγω του αυξημένου τους ειδικού πολιτικού βάρους στις κυβερνήσεις και χρηματοδοτούσαν κάποια νοσοκομεία της περιοχής τους, για να δείξουν. Αντίστοιχες επιχορηγήσεις δεν υπήρχαν αλλού. Ήσασταν κι εσείς υπουργός και το κάνατε για εκεί. Το θέμα είναι ότι χάνονται αυτά. Μ’ αυτό το υπέδαφος από κάτω, κάτι που μπορεί να γίνει σε τρεις μήνες κάνει τρία χρόνια.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα τέτοια προβλήματα έχουμε λύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θα σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Έχουν ζητήσει διάφοροι από την Ελλάδα την κινητή μονάδα μαστογραφίας. Βγάζει ένα προκάτοχός μου μια διάταξη που λέει ότι έχουν δικαίωμα –ίδια λογική είναι ακριβώς- να υπάρχουν αυτές οι κινητές μονάδες από την περιφέρεια και να μπαίνουν και γιατροί από τα νοσοκομεία για να καλύπτουν

απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, αλλά πρέπει να εκδοθούν τεχνικές προδιαγραφές. Δεν εκδόθηκαν ποτέ. Αγόρασαν οι περιφέρειες αυτά τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα και δεν ξεκουνούσαν. Το λύσαμε κι αυτό. Έπρεπε κάποιος να πάρει χέρι-χέρι την υπηρεσία, να βγάλει τις προδιαγραφές, να προχωρήσει να αδειοδοτηθεί αυτό το πράγμα. Το αφήναμε και υπήρχε.

Μπορώ να μιλάω μέχρι το βράδυ για τέτοια.

Τέλος πάντων, μην ανησυχείτε! Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα οποία στείλατε τότε και ως Υπουργός στο Νοσοκομείο Λαμίας. Και μια κουβέντα ακόμη: Τα 9 εκατομμύρια ήταν δική σας πρόταση. Τα 9 περίπου εκατομμύρια που είχατε δώσει το ’14 για το ’15, τα 9.958.000, ήταν η πρόταση του Προϋπολογισμού του δικού σας. Δεν ξέρω. Ήσασταν ακόμα στην Κυβέρνηση ή είχατε φύγει; Ήσασταν; Τότε που βγήκε ο Προϋπολογισμός ήσασταν και δεν μπορέσατε να κρατήσετε άμυνα καλή;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεν έφυγα ποτέ!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Γιατί όντως περικοπή 4,5 εκατομμύρια είναι μεγάλη.

Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, όχι από εσάς, από άλλους Υπουργούς και άλλων παρατάξεων, οι οποίοι σε διπλανά νοσοκομεία νομών, όπου το ένα είναι πιο μεγάλο το άλλο είναι πιο μικρό, νομαρχιακά και τα δύο, αλλά επειδή ήταν κάποιος Βουλευτής από εκεί, το πιο μικρό παίρνει 3,5 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από το άλλο που είναι πιο μεγάλο. Για τη Βόρεια Ελλάδα μιλάω. Έτσι ήταν η κατάσταση. Τώρα προσπαθούμε να το ισορροπήσουμε και αυτό. Θα το ισορροπήσουμε. Είναι χιλιάδες τα πράγματα, αλλά τα 9.958.000 ήταν πρόταση όταν ήσασταν εσείς Κυβέρνηση, άρα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Πολάκη, είστε χείμαρρος.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): …άρα σας διέφυγε αυτό.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχετικές αναρτήσεις

Ομιλία Γ. Κοτρωνιά στην Ολομέλεια της Βουλής για τις άδειες των ΑΠΕ

efthia

Όμηροι οι πολίτες – Επί ένα έτος πληρώνουν “λύτρα” αναπροσαρμογής

efthia

Απαράδεκτο να οδηγείται η συμμαχία από τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο