Και εγένετο «Δίκτυο Θερμοπυλών»

share on:

Την ίδρυση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με τίτλο «Δίκτυο Θερμοπυλών» αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων στη χθεσινή συνεδρίασή του. Υπέρ της έγκρισης ψήφισε η Δημοτική Αρχή και η παράταξη του Παναγιώτη Στασινού, ενώ οι υπόλοιπες Δημοτικές παρατάξεις εξέφρασαν αντιρρήσεις ειδικά στο θέμα της ΑμΚΕ.

Ο Νίκος Σταυρογιάννης ζήτησε να μπει ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό για το θέμα και μάλιστα με μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά διαφώνησε κάθετα στην ύπαρξη της ΑμΚΕ, αφού κάλιστα μπορεί να αναλάβει αυτή τη δουλειά η Κοινωφελής του Δήμου. Παράλληλα ενημέρωσε ότι εκκρεμεί η αδελφοποίηση με τον Δήμο Σπαρτιατών.

Ο Πανός Στασινός ζήτησε να μπουν στο ΔΣ πέρα από τους τεχνοκράτες και άνθρωποι του πνεύματος, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Πάπουτσας υποστήριξαν ότι η κοινωφελής δεν μπορεί, για να δεχτούν τις έντονες αντιδράσεις από τη Βίβιαν Αργύρη.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι Β. Κυριακάκης, Μ. Αντωνίου, Θ. Στάϊκος που ζήτησαν να χειριστεί το θέμα ο Δήμος κι άφησαν αιχμές ότι η ύπαρξη της εταιρείας απλά θα χρησιμοποιηθεί για το βόλεμα κάποιων.

Ο Γ. Δελιχάς από τη Λαϊκή Συσπείρωση υποστήριξε ότι ο επενδυτής δεν θα προσφέρει τίποτε στον Δήμο, που θα πληρώσει τελικά για να καρπωθούν άλλοι.

Κλείνοντας το θέμα ο Δήμαρχος Θύμιος Καραίσκος δήλωσε ότι όσα ειπώθηκαν τα θεωρεί καλόπιστα και ξεκαθάρισε ότι θα ελεγχθεί απόλυτα η διαφάνεια, βάζοντας το δίλημμα: «Θα περιοριστούμε στα όρια του Δήμου μας ή θα επεκταθούμε όπως έγινε με το δίκτυο Δελφών; Θέλουμε να κάνουμε κάτι δυνατό και μεγάλο που να έχει διάρκεια. Γι αυτό ζητώ τη συνεργασία όλων των παρατάξεων».

Σημερινή δήλωση Δημάρχου

Σήμερα ο κ. Καραίσκος, για το ίδιο θέμα δημοσιοποίησε την ακόλουθη δήλωση: «Ο εορτασμός για τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο το Δήμο μας.
Το δίκτυο το οποίο συγκροτήσαμε χθες με απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, είναι μία κίνηση απέναντι στη λήθη, μια μάχη απέναντι στην λησμονιά, μια προσπάθεια να υπενθυμίζουμε αυτό το εθνικό μας χρέος και μια προσπάθεια να υπενθυμίζουμε συνεχώς στην πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς του τόπου, το που πρέπει να φτάσουμε. Τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια από το παγκόσμιο αυτό ιστορικό γεγονός, μπορεί να είναι ένας σταθμός, όμως το χρέος απέναντι στην περιοχή και σε αυτούς που θυσιάστηκαν δεν μπορεί να ξεχρεωθεί με κάποιες απλές εκδηλώσεις ή περιστασιακές προσπάθειες.
Όπως έχει πει και μια γυναίκα που αφιέρωσε πολλά χρόνια στις Θερμοπύλες, τις ανασκαφές και τις μελέτες για την αξιοποίηση της περιοχής, η κα Δακορώνεια, «…οι Θερμοπύλες είναι ένα μέγεθος που δεν είναι δυνατόν να το διαχειριστεί κανείς στα χρονικά όρια μιας θητείας. Είναι ένα μέγεθος που ξεπερνά τα όρια μιας γενιάς ή μιας τοπικής υπηρεσίας».

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση