Καλή η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά δεν φτάνει τονίζει το ΕΚΠΕ Φθιώτιδας

share on:

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας, με σημερινή του ανακοίνωση, θεωρεί επί της αρχής, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επιβεβλημένη και κινείται σε θετική κατεύθυνση, εκθέτει όμως για μία ακόμα φορά την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη στη χώρα μας.

Η αύξηση κατά περίπου 11% του κατώτατου μισθού αντισταθμίζει στο μισό την απώλεια του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων που επιβλήθηκε το 2012, η οποία σε συνδυασμό με την ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου, θα εξανεμιστεί από τη φορολογία, αφού οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν στο Κράτος σχεδόν ολόκληρο το ποσό της αύξησης, καθώς μεγάλο μέρος του αφορολογήτου, μέχρι τώρα εισοδήματός τους, θα φορολογείται πλέον με συντελεστή 22%.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μνημονιακό μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού

που βασίζεται σε έναν αντεργατικό νόμο, τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναθεμάτιζε το 2013 που ψηφίστηκε … αλλά σήμερα τον εφαρμόζει πιστά! Έναν μνημονιακό μηχανισμό ρύθμισης μέσω του οποίου η εκάστοτε κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να συμπιέζει το ελάχιστο πλέον εργατικό εισόδημα και που στην ουσία αντικαθιστά τον διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων.

Με αυτόν τον τρόπο «νομιμοποιείται» η ωμή κατάλυση του δικαιώματος των  εργαζομένων και των εργοδοτών να διαπραγματεύονται ελεύθερα και συλλογικά συνδιαμορφώνοντας το ύψος του βασικού μισθού, στο πλαίσιο της υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο απαιτούμε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Σ.Σ.Ε. και την πλήρη επαναφορά και ενεργοποίηση του καθεστώτος των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων όπως ίσχυε έως το 2010.

Έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση  και αυτό θα πράξουμε.

Αφήστε μια απάντηση