Αυτοδιοίκηση

Καταδίκασαν τον παραγοντισμό και τη δημιουργία τεχνητών κρίσεων

Στο περίπτερο του Αγίου Λουκά πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η Γενική Συνέλευση του Δημοτικού συνδυασμού «Λαμία στο Κέντρο».

Εκεί παρουσιάστηκε, από τον επικεφαλής Παναγιώτη Στασινό, αναλυτικά ο Απολογισμός 2019-2021 της παράταξης και συζητήθηκε ο τρόπος που ο συνδυασμός θα κινηθεί τα επόμενα δύο χρόνια της δημοτικής θητείας.

Μελανό σημείο της Γενικής Συνέλευσης αποτέλεσε η προσπάθεια που έγινε για χειραγώγηση και νόθευση των αποφάσεων από όσους στάθηκαν απέναντι στον συνδυασμό στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και υπονόμευσαν τον ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα του και το τελικό αποτέλεσμα.

Τα μέλη του συνδυασμού Λαμία στο Κέντρο, τα οποία συμμετέχουν ενεργά και παλεύουν για πολιτική συνεννόηση στα συλλογικά όργανα με ανοιχτές συγκλίσεις μέσα από διάλογο, καταδικάζουν αυτές τις πρακτικές που θυμίζουν παλαιοκομματικές αντιλήψεις και δεν αρμόζουν στη Λαμία του μέλλοντος.

Καταδικάζουν επίσης τον παραγοντισμό και τη δημιουργία τεχνητών κρίσεων μέσω των οποίων οι εμπνευστές τους επιχειρούν, ανεπιτυχώς, να επισκιάσουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες τους και την ανυπαρξία προτάσεων και θέσεων από την πλευρά τους τα τελευταία δύο έτη.

Τέτοια περιστατικά αμαυρώνουν την δημοκρατία και προσβάλουν την ανεξαρτησία μας και όσοι επιλέγουν τέτοιες κινήσεις δεν έχουν καμία θέση στο συνδυασμό μας, που συμμετέχει ουσιαστικά και εποικοδομητικά.

Η Δημοτική παράταξη «Λαμία στο Κέντρο» δεν είναι παρατηρητές, και θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τις δυνάμεις τους και τον καλύτερο εαυτό τους για την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, για την πόλη που αγαπάνε.

 

Απολογισμός πεπραγμένων  του συνδυασμού Λαμία στο Κέντρο

στην Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαμιέων 2019-2021

 

Τον Σεπτέμβριο 2019 όταν ως συνδυασμός αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην διοίκηση του Δήμου Λαμιέων, μετά την πρόταση του Δημάρχου Λαμιέων, δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε τις δυσκολίες στην εκπλήρωση των προσδοκιών και των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει προεκλογικά ούτε των προκλήσεων που θα εµφανίζονταν στον δήµο τα επόµενα χρόνια, µε την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού που έπληξε όλους τους πολίτες, αλλά ιδιαίτερα τις οµάδες ευάλωτων κατοίκων της πόλης µας. Στοιχείο επίσης σημαντικό στις επιδιώξεις μας ήταν και παραμένει η συμμετοχή στην αλλαγή στρατηγικής και κατεύθυνσης ενός δήμου που ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα τα τελευταία χρόνια από κακοδιοίκηση, αυταρχισμό, αδιαφάνεια και εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πρακτικών.

Ο Απολογισμός της συμμετοχής στην διοίκηση αλλά και του έργου µιας υπηρεσίας και µιας πολιτικά εποπτεύουσας αρχής, όπως είναι η Αντιδηµαρχία, αποτελεί ηθική και δεοντολογική υποχρέωση λογοδοσίας για µια θητεία που ολοκληρώνεται σε ένα μήνα αφού το καθήκον να υπηρετήσεις το δηµόσιο συμφέρον, στην περίπτωση της κοινωνικής πολιτικής συνδυάζεται µε το καθήκον να υπηρετήσεις τους ασθενέστερους και να πραγματοποιήσεις την κοινωνική αλληλεγγύη µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο πάντα σύμφωνα με τις ιδέες και τα οράματα μιας προοδευτικής κατεύθυνσης, σε ένα συντηρητικό περιβάλλον.

Να σημειωθεί πως η Αντιδημαρχία, που ως συνδυασμός αναλάβαμε, ήταν πρακτικά ανενεργή και εξυπηρετούσε γραφειοκρατικά τον πολίτη χωρίς να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του κοινωνικά ευάλωτου πολίτη.

Ο παρών Απολογισµός περιλαμβάνει εκτός από τα πεπραγμένα της Αντιδημαρχίας και τις πρόσθετες αρμοδιότητες που αναλήφθηκαν τον Νοεμβρίου του 2020 και ενδεικτικές παρεμβάσεις που έγιναν στην Δημοτική Αρχή για μείζονα θέματα που απασχολούν τον Δήμο. Το τελευταίο πραγματοποιήθηκε είτε με παρεμβάσεις μας στις Επιτροπές που συμμετείχαμε (Οικονομική Επιτροπή και Ποιότητας Ζωής), είτε με ανακοινώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα ΜΜΕ, είτε με συναντήσεις με τον ίδιο τον Δήμαρχο και την κατάθεση προτάσεων.

Δυστυχώς, με δική μας ευθύνη, δεν προχωρήσαμε σε καθαρογραφή και δέσμευση του δημάρχου των βασικών προτάσεών μας για τα μεγάλα θέματα του δήμου όπως είχαμε υποσχεθεί σε συνάντηση μαζί του ούτε αποδεχτήκαμε τη θέση αυξημένης ευθύνης που μας πρόσφερε, αυτή του εντεταλμένου συμβούλου Προγραμματισμού, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στον Γιώργο Παπανικολάου στις αρχές Νοεμβρίου του 2020.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κομματικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πλέον αντιληπτό πως υπήρξε μια συστηματική εσκεμμένη προσπάθεια υπονόμευσης της συνεργασίας με τον δήμαρχο και έτσι η προσπάθεια ενδυνάμωσης της συμμετοχής στη δημοτική αρχή ακυρώθηκε ενώ αυξήθηκαν οι κραυγές των αντιφρονούντων, που ποτέ δεν στήριξαν τον συνδυασμό, για διάλυση της συνεργασίας με παράλληλη κατασυκοφάντηση ή απόκρυψη του έργου που παράχθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

Ολοκληρώνοντας αυτόν τον μικρό πρόλογο θεωρώ πως η Κοινωνική Υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξε κυριολεκτικά πρόσωπο και μετεξελίχθηκε σε βασικό σηµείο σύνδεσης του πολίτη µε το κοινωνικό κράτος, ενώ ως συνδυασμός έχουμε πλέον, παρά τις αδυναμίες μας που και αυτές καταγράφονται, ουσιαστική πλέον συμμετοχή στην προσπάθεια που γίνεται για την μετεξέλιξη του δήμου σε έναν σύγχρονοδιαφορετικό δήμο από αυτόν που ζήσαμε τα τελευταία 20 χρόνια.

Αυτό το τελευταίο μαζί με το πόσο χρήσιμοι και ωφέλιμοι είμαστε για τους πολίτες της Λαμίας καθώς και με τον βαθμό που θα συμμετέχουμε στην ανόρθωση του Δήμου και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών στην καθημερινότητα νομίζω πως θα πρέπει να διαδραματίσει και τον ουσιαστικό λόγο για τις αποφάσεις που θα λάβουμε ως αυτοδιοικητική παράταξη και για τη στάση που θα κρατήσουμε στα επόμενα δύο χρόνια της θητείας της Δημοτικής Αρχής.

Κατανοώ τέλος τις κομματικές και πολιτικές επιδιώξεις αλλά και τις προσωπικές φιλοδοξίες των μελών ενός μεγάλου κόμματος-εν δυνάμει κυβέρνησης-, αλλά ως επικεφαλής-υπηρέτης ενός συνδυασμού που προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και με δώδεκα χρόνια ενεργή συμμετοχή στα δημοτικά δρώμενα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί κατά την γνώμη μου ηχηρά -για μια ακόμη φορά- το ανεξάρτητο και αυτοδιοικητικό του συνδυασμού, όπως άλλωστε επανειλημμένα προεκλογικά καταθέταμε στον δημόσιο διάλογο. Παναγιώτης Στασινός Επικεφαλής του συνδυασμού Λαμία στο Κέντρο Αντιδήµαρχος Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Προστασίας Γ’ ηλικίας, εποπτείας και λειτουργίας βρεοφονηπιακών σταθμών, Ισότητας των Φύλων, υπεύθυνου λειτουργίας Δημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων και φροντίδας αδέσποτων ζώων, Ορθοπαιδικός-Χειρουργός

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ

Α. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

 1. Δημιουργία Δημοτικής Επιτροπής Υγείας Από τις πρώτες προτεραιότητες που είχαμε θέσει προεκλογικά ως συνδυασμός, μαζί με τον αείμνηστο συνάδελφο Γιώργο Κυριαζόπουλου, ήταν η αναβάθμιση του ρόλου και της συμμετοχής του Δήμου στην Δημόσια Υγεία του πολίτη. Η δημιουργία της Επιτροπής με μέλη-εκπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους Επιστημονικούς φορείς και τα ιδρύματα του δήμου βοήθησε στη χάραξη κοινής υγειονομικής δημοτικής πολιτικής αλλά και στην συνεργασία και την συμμετοχή όλων στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID -19, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020. Ίσως αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συνολική αποτύπωση και τα καλά αποτελέσματα που είχαμε ως δήμο έως σήμερα.
 2. Ένταξη στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) Η ένταξη στο ΕΔΔΥΠΠΥ βοήθησε τα μέγιστα στην άντληση και εκτέλεση προγραμμάτων προαγωγής υγείας άλλα και της παρακολούθησης των αναγκών της περιοχής σε υπηρεσίες υγείας. Ταυτόχρονα κινητοποίησε και αξιοποίησε το στελεχιακό δυναμικό του δήμου στο Τμήμα Υγείας, το οποίο εκπαιδεύτηκε στην εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων. Σήμερα με περηφάνια διαπιστώνω πως η υπηρεσία έχει διασυνδεθεί και εκτελεί όλα τα νέα προγράμματα προαγωγής υγείας που αναλαμβάνει στην Ελλάδα το ΕΔΔΥΠΥ. Η συμμετοχή της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, των φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων του δήμου υπόσχεται μια αλλαγή σελίδας στην Πολιτική Υγείας στην περιοχή μας
 3. Επιτυχημένη καμπάνια της διακοπής του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους στη Λαμία Τα παραπάνω βοήθησαν στην πολύ επιτυχημένη καμπάνια που διεξήχθη στη Λαμία για τη διακοπή του καπνίσματος. Επιστρατεύτηκαν όλα τα εργαλεία πειθούς (φυλλάδια, εκδηλώσεις και ομιλίες) για να φτάσουμε σε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο αρχικά: στη διακοπή του καπνίσματος στο εσωτερικό των καταστημάτων της Λαμίας.
 4. Δημιουργία και αρχική λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Λαμιέων Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 10 κύρια νοσήματα που προτείνονται και έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και σώζει ζωές. Το πρόγραμμα ξεκίνησε δειλά μέσα στην πανδημία, ήδη έχουν ενταχθεί ιδιώτες ιατροί και διαγνωστικά εργαστήρια σε αυτό και φιλοδοξούμε να επεκταθεί με την λήξη της πανδημίας. Βλέποντας την λειτουργία του σε άλλους δήμους θεωρώ πως θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και για την Λαμία.
 5. Υγειονομική Διαχείριση και Αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 Η αξιοποίηση όλων των εργαλείων που είχαμε στη διάθεσή μας και ο συντονισμός και η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων βοήθησε σημαντικά σε μια ολιστική αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο δήμος και η Αντιδημαρχία Δημόσιας Υγείας ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών με φυλλάδια, ενημερωτικά δελτία, αφίσες, επισκέψεις σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, καθώς και με την άριστη συνεργασία με τον ΕΟΔΔΥ, το Νοσοκομείο Λαμίας, το Κέντρο Υγείας, τον Ιατρικό Σύλλογο και το Πανεπιστήμιο. Μεγάλη ήταν και η επιτυχία στην σχεδόν καθημερινή επιδημιολογική επιτήρηση με την διενέργεια μαζικών δωρεάν rapid test σε όλο τον δήμο. Υπήρξε μήνας που μετρήθηκαν 14.000 test σε πλατείες, δημοτικά διαμερίσματα, λαϊκές αγορές, σχολεία, στο πανεπιστήμιο, εργοστάσια, αθλητικά σωματεία και όπου αλλού υπήρξε ανάγκη. Για τον σκοπό αυτό οι υπάλληλοι του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και του Βοήθεια Στο Σπίτι εκπαιδεύτηκαν και οργανώθηκαν σε υποομάδες ως συνεργεία δειγματοληψιών, ώστε να καλύπτουν άμεσα τις αυξανόμενες ανάγκες σε δειγματοληψίες καθώς και τα κενά του ΕΟΔΔΥ. Από τον Δήμο επίσης αγοράστηκαν πολλές χιλιάδες αξιόπιστα test που διατίθενται δωρεάν σε όλους τους δημότες μας. Η σωστή και άμεση επιδημιολογική επιτήρηση βοήθησε να ξεπεράσουμε σχετικά ανώδυνα τις μεγάλες κρίσεις και τα πολλαπλά κρούσματα που είχαμε αρχές του 2021 στη Λαμία (ρομά στην Ανθήλη και σχολεία στην πόλη) και να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα που στέναξε μέσα στην πανδημία. Σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή στον εμβολιαστικό σχεδιασμό. Από την αρχή της έναρξης των εμβολιασμών πιέσαμε για λειτουργία επιπλέον εμβολιαστικών γραμμών στον δήμο, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο. Η πίεση με παρέμβαση στο δήμαρχο έγινε πιο έντονη για την αδιανόητη έως 5 Μαΐου λειτουργία τριών μόνο εμβολιαστικών γραμμών στην Λαμία. Σήμερα στη Λαμία λειτουργούν 8 εμβολιαστικές γραμμές με δυναμικότητα 640 εμβολιασμών καθημερινά και βέβαια πρόσφεραν την δυνατότητα στους Λαμιώτες να εμβολιαστούν μαζικά. Τέλος, αναβαθμίσαμε το μόνιμο σημείο των δειγματοληψιών του ΕΟΔΔΥ στην βόρεια πλευρά της πόλης με την τοποθέτηση κοντέινερ με air-condition, νερό, μπάνιο και δύο δωμάτια, ώστε οι δειγματοληψίες να γίνονται άνετα και με αξιοπιστία ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

 

Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Εδώ συμπεριλαμβάνονται οι πολιτικές για την εξασφάλιση των πρωταρχικών αναγκών του ανθρώπου (σίτιση, στέγαση και ένταξη στην αγορά εργασίας), την άμβλυνση των Κοινωνικών ∆ιακρίσεων, της Προάσπισης των δικαιωμάτων όλων των δημοτών και της Κοινωνικής Φροντίδας. Ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης η Κοινωνική Υπηρεσία στάθηκε όρθια απέναντι στον δοκιμαζόμενο πολίτη και ειδικά αυτόν που ανήκει σε ευάλωτη-ευπαθή ομάδα

 1. Καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας Κατά την διάρκεια της κρίσης της πανδημίας η Κοινωνική Υπηρεσία στο σύνολό της αναδιοργανώθηκε και ανέλαβε να στηρίξει τον δοκιμαζόμενο έγκλειστο πολίτη που ξαφνικά έχασε την πρόσβασή του σε σημαντικά κοινωνικά αγαθά. Υπήρξαν πολίτες που δεν είχαν ακόμη και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Η Κ.Υ. οργάνωσε, κατέγραψε και συντόνισε ώστε να μην υπάρχει κανένας ευάλωτος συμπολίτης μας χωρίς αρωγή. Παρεσχέθη επισιτιστική βοήθεια με χιλιάδες ζεστά γεύματα, ξηρή τροφή και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διένειμε το προσωπικό του Βοήθεια Στο Σπίτι μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό σε κάθε σπίτι σε οποιαδήποτε κοινότητα του δήμου υπήρξε ανάγκη. Ταυτόχρονα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε άμεσα πρόγραμμα αντιμετώπισης της αστεγίας, ώστε να εξασφαλίζονται κατάλυμα, τροφή και ζεστό νερό για μπάνιο σε όποιον δημότη ή περαστικό βρισκόταν στον δρόμο. Υπήρξε καταγραφή και μέριμνα από τις Κοινωνικούς Λειτουργούς για την εξασφάλιση μόνιμης κατοικίας, αλλά και κατά περίπτωση εργασίας. Ήδη ο δήμος μας ετοιμάζεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα που πρόσφατα άνοιξε “Στέγαση και Εργασία” που αφορά τους άστεγους αλλά και τις φιλοξενούμενες στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών. Στις υπηρεσίες που προσφέρει το πρόγραμμα περιλαμβάνονται η στέγαση, η κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης, η ένταξη στην αγορά εργασίας, η ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική στήριξη και η διασύνδεση µε αρµόδιες Υπηρεσίες.
 2. Κοινωνικές διακρίσεις-προάσπιση δικαιωμάτων Εφαρμογή πολιτικών προς ειδικές ομάδες του πληθυσμού (κακοποιημένες γυναίκες, εξαρτημένα άτομα καθώς και πολιτικές για την προώθηση των φύλων). Η επαναλειτουργία της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην οποία προεδρεύω, μετά από πολλά ανενεργά χρόνια, η ψήφιση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την ισότητα των φύλων, η διασύνδεση με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, η αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού του Ξενώνα Γυναικών, η επαφή με γυναικείες τοπικές οργανώσεις και η συνεργασία με την νέα δομή του ΚΕΘΙ στην Λαμία είναι σημαντικά βήματα που αλλάζουν σιγά-σιγά νοοτροπίες συντηρητικές πολλών ετών. Η πανδημία περιόρισε την εξωτερίκευση που έχουν ανάγκη οι σχετικές εκδηλώσεις, όμως θεωρώ πως με την επάνοδο στην κανονικότητα θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες ώστε να ενεργοποιηθεί η όλη δυναμική που έχει στηθεί.
 3. Αντιμετώπιση του προβλήματος των Ρομά Το συγκεκριμένο θέμα ανήκε στην αρμοδιότητα της Κοινωφελούς Επιχείρησης και το κοινωνικό κομμάτι αναλήφθηκε πλήρως από την αντιδημαρχία με την αναδιάρθρωση, τον Νοέμβριο του 2020. Ήδη η Κοινωνική Υπηρεσία είχε σκύψει πάνω από τους Ρομά κατά την διάρκεια της καραντίνας και της επισιτιστικής και υγειονομικής αρωγής για την οποία αναπτύξαμε πρωτοβουλίες. Κατά την διάρκεια αυτή ήρθαμε σε επαφή και ορίσαμε τρεις διαμεσολαβητές, ώστε να έχουμε πρόσβαση στους καταυλισμούς και να μην υπάρξει μόλυνση και διασπορά του ιού στην Λαμία. Το όλο εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ενώ παράλληλα οικοδομήθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους ρομά ώστε να προχωρήσουμε και σε πιο ριζικές λύσεις για το πρόβλημα που ταλανίζει τα τελευταία 20 χρόνια την Λαμία. Έτσι ανέλαβα να έρθω σε επαφή με την Γενική Γραμματεία Αντιμετώπισης της Φτώχειας, που είναι κατεξοχήν υπεύθυνη για την διαχείριση των ρομά στην Ελλάδα. Πήρα κατευθύνσεις και μίλησα με τον δήμαρχο για την προώθηση δοκιμασμένων λύσεων που θα μπορέσουν με την στήριξη της Γ.Γ. να βελτιώσουν την κατάσταση. Κατατέθηκε το πλάνο της βελτίωσης των συνθηκών στην Καμηλόβρυση με την παράλληλη μετακίνηση μέρους του καταυλισμού της Ανθήλης εκεί, επισκέφτηκε την Λαμία και τους καταυλισμούς ο Γ.Γ. κος Σταμάτης και σήμερα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία για την ολοκλήρωση των τεχνικών στοιχείων ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση. Επίσης πρόσφατα (9/2021) ολοκληρώθηκε η πλήρης απογραφή με επιστημονικό τρόπο και ποιοτικά χαρακτηριστικά των ρομά που διαβιούν στην πόλη, σε όλους τους καταυλισμούς. Αυτό θα διαδραματίσει ουσιαστικό εργαλείο άσκησης ολοκληρωμένης πολιτικής στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού θα εξειδικευτούν ανάλογα οι προγραμματισμένες δράσεις. Τέλος, έχουμε κάνει πολλές επαφές με την Εκπαίδευση για να λυθούν μακροχρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης των παιδιών ρομά, ενώ τέλος ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία Κέντρου Ένταξης Ρομά με εξειδικευμένο προσωπικό (5-6 θέσεις εργασίας) που θα βοηθήσει πολύ σε όλα αυτά. Σε όλα τα παραπάνω συνάντησα πολλές αντιδράσεις και κωλυσιεργίες που ονομάστηκαν «γραφειοκρατικού τύπου» αλλά προχωράμε στην Αντιδημαρχία με την πλήρη στήριξη του δημάρχου.

Γ. ΠΑΙΔΙΚΟΙ & ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Και ο τομέας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ήταν αρκετά παρατημένος, αφού οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν τους θέλουν ανταγωνιστικούς απέναντι στους ιδιωτικούς σταθμούς για προφανείς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ταμείο του ΕΣΠΑ και της Εναρμόνισης υπήρχαν πάνω από 300.000 ευρώ αδιάθετα, πράγμα εξωφρενικό κατά την γνώμη μου μεσούσης της κρίσης! Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα μια εντελώς ρηχή γραφειοκρατική σχεδόν λειτουργία των Παιδικών Σταθμών σχεδιάστηκε ο τρόπος που αυτοί θα γίνουν ελκυστικοί, φιλόξενοι και χρήσιμοι στον πολίτη που δεν έχει χρήματα να δώσει για ιδιωτικό σταθμό. Επίσης στοίχημα ήταν και είναι η αλλαγή της νοοτροπίας πως κάθε δημόσιο είναι και υποδεέστερο, άρα και μη προτιμητέο από τον δημότη. Η αρχή έγινε με κατάρτιση και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κανονισμού Λειτουργίας που δεν υπήρχε, με αλλαγές στις θέσεις και την αξιοποίηση όλου του στελεχιακού δυναμικού αλλά και η αναγνώριση των αδυναμιών και των ανεπαρκειών των σταθμών καθενός ξεχωριστά. Πέρυσι μεγάλη σημασία δόθηκε στην φωτογράφιση και διαφήμιση στο κοινό, αφού πρώτα βέβαια ολοκληρώθηκε ο εξωραϊσμός των χώρων που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως με αύξηση της ζήτησης κατά 30% που συμπαρέσυρε και την αύξηση των vouchers που έφερε έσοδα από 170.000 ευρώ το 2018-19 σε κοντά στις 300.000 ευρώ το 2019-20 ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα για το 2021-22. Το τελευταίο μαζί με το «ξεχασμένο» ποσό της εναρμόνισης έδωσε την δυνατότητα για τα παρακάτω: – την αγορά δύο Δημοτικών Λεωφορείων για του Παιδικούς με την ανάλογη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, – τον εξωραϊσμό των εξωτερικών χώρων όλων των σταθμών με την αγορά παιχνιδιών και παιδικών χαρών, – τον πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό τους (αγορά υπολογιστών, scanner κλπ), – τη συντήρηση όλων των ατελειών, – τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού – αύξηση θέσεων εργασίας. Όλα αυτά είναι ήδη δρομολογημένα και εκτός απροόπτου θα γίνουν πραγματικότητα μέσα στη νέα σχολική χρονιά. Το επόμενα στοιχήματα είναι δύο: – η αγορά και τρίτου λεωφορείου – η μετεξέλιξη του Α’ Παιδικού από έναν ανενεργό παιδικό σε έναν αναβαθμισμένο αμιγώς Βρεφικό Σταθμό δυναμικότητας 28 βρεφών που θα λειτουργεί ως κόσμημα στο κέντρο της πόλης, στην Άνοιξη, και θα καλύπτει τις υπαρκτές ανάγκες της πόλης για βρεφική φιλοξενία. Ο σχεδιασμός ήδη έγινε, όπως και η συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία. Το κόστος είναι περίπου 100.000 ευρώ και οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να μπει σε πλήρη λειτουργία την σχολική χρονιά 2021-22 (το παραπάνω έργο εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021-22 και είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί).

Δ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Γ’ ΗΛΙΚΙΑΣ

Δυστυχώς η αναβάθμιση της λειτουργίας των ΚΑΠΗ που σχεδιάστηκε σταμάτησε απότομα με την έναρξη της πανδημίας οπότε και έκλεισαν οι δομές. Αυτό που προλάβαμε ήταν να ετοιμάσουμε και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο σύγχρονος Κανονισμός Λειτουργίας των ΚΑΠΗ που δεν υπήρχε. Διορθώθηκαν επίσης κάποιες ταμειακές ανωμαλίες που υπήρχαν και χρόνιζαν μετά την κατάργηση του ΚΑΠΗ στην Μακροπούλου, επί Κοτρωνιά ακόμη. Πάντως επαφή με τα μέλη των ΚΑΠΗ υπήρξε και μέσα στην πανδημία αφού συνεχίστηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων, ενώ το δυναμικό τους απασχολήθηκε στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας. Από 12 Οκτωβρίου 2021, οπότε και επαναλειτουργούν και οι τρεις δομές στη Λαμία, θεωρώ πως υπάρχει πλέον η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν όσα έχουν σχεδιαστεί προ πανδημίας.

Ε. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

 Την συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανέλαβε η Αντιδημαρχία τον Νοέμβριο του 2020, τότε που μας έγινε και η πρόταση για την θέση εντεταλμένου συμβούλου στον Γιώργο Παπανικολάου. Μέχρι τότε ήμουν πρόεδρος της πενταμελούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο δήμο Λαμιέων. Από την θέση του Προέδρου και με αρμόδιο αντιδήμαρχο τον Κώστα Μουστάκα από την αρχή της θητείας και με γνώστη τον δήμαρχο προσπάθησα να εφαρμοστούν όσα προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί ως συνδυασμός για την διαχείριση των αδέσποτων. Έτσι αφού καταγράψαμε τις ανάγκες, τις πηγές χρηματοδότησης καθώς και την έως τότε λειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΚΠΑΖ) ξεκίνησε ο σχεδιασμός της επίλυσης των χρόνιων συσσωρευμένων προβλημάτων. Δεν πρέπει ξεχνάμε πως ο Σταυρογιάννης έχασε τις εκλογές και από την μήνη του κόσμου για την κακή διαχείριση των αδέσποτων. Άρα μιλάμε για «καυτή πατάτα» και ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν. Σε κοινή σύσκεψη με τους υπόλοιπους δημάρχους της Φθιώτιδας αποφασίστηκε η δημιουργία Διαδημοτικού Καταφυγίου-Κτηνιατρείου με χρηματοδότηση από τον Φιλόδημο ΙΙ προϋπολογισμού ύψους 2.230.000 ευρώ (το έργο εγκρίθηκε τελικά και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση). Προγραμματίστηκαν παράλληλα βελτιώσεις στην δομή του ΚΠΑΖ, έγινε πρόσληψη επιπλέον διοικητικού προσωπικού και ζητήθηκε η κυκλοφορία ενημερωτικού φυλλαδίου, καθώς και η στείρωση σε δεσποζόμενα ζώα σε μια προσπάθεια ανάδειξης του μεγάλου θέματος της έλλειψης τσιπ των δεσποζόμενων ζώων και των πολλών κουταβιών που βρίσκαμε καθημερινά. Η καραντίνα τον Νοέμβριο του 2020 και η ανάληψη πλήρους αρμοδιότητας το ίδιο χρονικό διάστημα έφερε την Αντιδημαρχία πιο κοντά στην πραγματική εικόνα κυρίως του ΚΠΑΖ που βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση και εγκυμονούσε κινδύνους για δυσφήμιση. Μια σειρά από ενέργειες άλλαξαν την κατάσταση και σε λίγο χρονικό διάστημα θεωρώ πως θα μιλάμε για ένα πρότυπο Κέντρο Περίθαλψης.

Έτσι πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω:

– Άμεση εκτέλεση των προγραμματισμένων εργασιών βελτίωσης (τοποθέτηση κοντέινερ για τον διοικητικό υπάλληλο και τους φιλοξενούμενους, καθαρισμός και βάψιμο των χώρων, κατασκευή χώρου αποθήκευσης τροφών, αγορά κτηνιατρικού εξοπλισμού και περιποίησης των ζώων, αποσυμφόρηση των μικρών κλουβιών κλπ).

– Προσλήφθηκε καινούργια κτηνίατρος, μια νέα κοπέλα αριστούχος με πολλές φρέσκιες και νέες ιδέες για τον χώρο.

– Έγιναν συμβάσεις και με άλλους 4 εξωτερικούς κτηνιάτρους που βοηθούν στη διαχείριση των αδέσποτων.

– Υπάρχει πλέον άμεση συνεργασία με τους Φιλοζωικούς Συλλόγους και εθελοντές που επίσης βοηθούν πολύ στην όλη διαχείριση των ζώων.

– Ξεκίνησε μια προσπάθεια εξωστρέφειας με εκδηλώσεις, όπως η επίσκεψη στον χώρο του ΚΑΠΖ ομάδας νέων από Ελλάδα, Κροατία και Σερβία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και η ανοιχτή εκδήλωση στην Πλ. Ελευθερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Των Ζώων, αρχές Οκτωβρίου 2021.

Οι στόχοι που τίθενται πλέον στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι:

– η μείωση των ζώων στα 90 (σήμερα φιλοξενούνται 135 ζώα), – η αύξηση των υιοθεσιών,

– η αύξηση των στειρώσεων,

– η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών και η καλλιέργεια κουλτούρας φιλοζωίας και

– η ουσιαστική μείωση ταλαιπωρημένων αδέσποτων στους δρόμους.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ

Εκτός από την Αντιδημαρχία, στην οποία υπήρξε πλήρης υποστήριξη του δημάρχου, ελευθερία κινήσεων και εξασφάλιση πηγών χρηματοδότησης, ως συνδυασμός συμμετέχουμε με μέλη μας στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην Τοπική Κοινότητα Λαμίας (με δύο μέλη μας) και ως αντιδήμαρχος στην Εκτελεστική Επιτροπή. Εκεί λαμβάνουμε τις εισηγήσεις των τακτικών συνεδριάσεων και συνεννοούμαστε για τα θέματα που θα ψηφίσουμε θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τις θέσεις που εκφράζουμε στον προοδευτικό χώρο αλλά και στο πλαίσιο της αυτόνομης λειτουργίας μας ως αυτοδιοικητικός συνδυασμός. Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα στο Google Group στην οποία στέλνονται τα θέματα των εισηγήσεων και το κάθε μέλος μας μπορεί να τοποθετηθεί και να εκφράσει τις θέσεις του. Αυτό μας εξυπηρέτησε αρκετά κατά την διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού, σίγουρα όμως δεν υποκαθιστά την αντιπαράθεση απόψεων και προτάσεων μιας ζωντανής συγκέντρωσης. Υπάρχει και η ομάδα του Λαμία Στο Κέντρο στο messenger, την οποία όμως έχουμε κρατήσει κυρίως για ενημέρωση και όχι για συζήτηση αφού υπήρξαν στο παρελθόν αντεγκλήσεις και ανεδαφικές συγκρούσεις. Όλα λοιπόν τα μέλη του συνδυασμού γνωρίζουν και ενημερώνονται για τις ενέργειες της Αντιδημαρχίας και τις θέσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πάντως με πικρία διαπίστωσα πως κάποια μέλη μας, ευτυχώς λιγοστά, προτιμούν να καταθέτουν τις απόψεις τους δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ψήφιση των εισηγήσεων και ενώ δεν έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη πριν κατατεθεί η επίσημη ψήφος των εκλεγμένων κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή των υπόλοιπων οργάνων. Ακόμη περιμένουμε τις προτάσεις τους και τη δημιουργική κριτική αντί τις κραυγές και την δημιουργία εντυπώσεων. Με τον δήμαρχο βρίσκομαι σε καθημερινή σχεδόν επικοινωνία, και ιδιαίτερα πριν έρθουν τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να βρούμε κοινή λύση σε θέματα που διαφωνούμε μιας και από την αρχή της συμμετοχή μας στην διοίκηση του δήμου ξεκαθαρίσαμε πως έχουμε κόκκινες γραμμές και διακριτό ρόλο. Όπως όμως ανέφερα και παραπάνω γραπτό κείμενο προγραμματικών θέσεων δεν υλοποιήσαμε -με δική μας ευθύνη- παρότι το συζητήσαμε με τον δήμαρχο και έγινε αποδεκτό. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά θέματα κατά την διάρκεια της συμμετοχής μας στην όλη διαδικασία. – Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας Ήταν προεκλογική δέσμευση και των δύο συνδυασμών και έγινε η επανασύσταση άμεσα μετά τις εκλογές. Να σημειωθεί πάντως πως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που συνεχίζονται δυστυχώς ακόμη δεν έχουν ακόμη επιτρέψει την αύξηση του προσωπικού,κάτι που με συνεχή αιτήματα προς το Υπουργείο ζητά σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ενσωμάτωση των προτάσεών μας για το προσφυγικό ζήτημα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Και στις δύο σχετικές συνεδριάσεις ακολουθήσαμε ως συνδυασμός, μετά και από ενδελεχή συζήτηση με κεντρικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, μια στάση κοντά στην πραγματικότητα και υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων και της ένταξης αυτών στην τοπική κοινωνία. Δύο ήταν τα σημαντικά σημεία: – Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης για την μεταφορά των προσφύγων στην Μαυρομαντήλα με δική μας παρέμβαση τέθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η θέληση του Δήμου για ένταξη των προσφύγων σε προγράμματα τύπου Εστία, με μισθωμένες κατοικίες μέσα στον ιστό της πόλης – Η απόφαση του Δήμου για δυναμική εμπλοκή και εποπτεία της δομής των Θερμοπυλών. Αυτή η τελευταία απόφαση δυστυχώς βρήκε τοίχο κατά την ψήφιση της αποδοχής της πρότασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού η παράταξη Αναγνωστάκη κράτησε αποστάσεις και δεν συναίνεσε, χωρίς πιθανώς να έχει ενημερωθεί για τις δικές μας θέσεις και τις συζητήσεις που είχαμε κάνει για τον σκοπό αυτό. – Κατάθεση προτάσεων για την διαχείριση του Πράσινου στο Δήμο Σε επίσκεψη στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την Υπηρεσία Πρασίνου καταθέσαμε τις προτάσεις του συνδυασμού μας για το Πράσινο. Άμεσα κατατέθηκε και ψηφίστηκε ο Κανονισμός Πρασίνου που καταθέσαμε στην συζήτηση ενώ βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Μουστάκα για την διαχείριση του θέματος. Να σημειωθεί πως έχει ξεκινήσει, σύμφωνα και με τις διαχρονικές μας προτάσεις, καταγραφή των δένδρων στην Λαμία για την δημιουργία του Μητρώου Δέντρων. – Κατάθεση προτάσεων για την Πολιτισμό Σε επίσκεψη στην αρμόδια αντιδήμαρχο Ποντίκα Αμαλία καταθέσαμε τις προτάσεις του συνδυασμού μας για τον Πολιτισμό. Βρισκόμαστε σε αναμονή για νέα συνάντηση ώστε να δούμε τι έχει δρομολογηθεί.

– Για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει για το θέμα του Μουσείου αφού με δικές μας συστηματικές ενέργειας δρομολογούνται λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν. Έτσι λοιπόν:

– Έλαβε τη θέση που αρμόζει στον νέο Οργανισμό του Δήμου και πήρε θεσμική υπόσταση για στελέχωση και πλήρη λειτουργία

– Έγινε η απογραφή που χρόνιζε και δημιουργούσε συγκρουσιακές καταστάσεις – Μπήκε στο πρόγραμμα για Πιστοποίηση

– Μας ανατέθηκε η δημιουργία Συμφώνου Συνεργασίας του Σωματείου με τον Δήμο – Μας προτάθηκε η πρόσληψη προσωπικού της επιλογής του Σωματείου Φίλων του Μουσείου

– Μας προτάθηκε αρχικά η μεταφορά του Μουσείου στο ενοικιαζόμενο κτίριο του Δαβανέλλου και όταν απορρίφθηκε η πρόταση γίνονται ενέργειες για την εύρεση κτιρίου στο κέντρο της πόλης πέριξ της Πλ. Λαού.

– Για την κατάργηση Σχολικών Μονάδων και την μετατροπή τους σε Πρότυπα-Πειραματικά Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση του Υπουργείου για μετατροπή υφιστάμενων σχολικών μονάδων εντός του Δήμου μας σε πρότυπες/πειραματικές χωρίς καμία συζήτηση με εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση σταθήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη δίπλα στους διαμαρτυρόμενους γονείς και εκπαιδευτικούς. Με πρωτοβουλία του συνδυασμού μας μάλιστα πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου συνάντηση στο δημαρχείο με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων και εκπαιδευτικών του 4ου Γυμνασίου. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν μετά και τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ψήφισμα που εκδόθηκε το Υπουργείο τελικά να μην προχωρήσει στον σχεδιασμό του.

– Για τις συμβάσεις των υπεράριθμων εργατών στην Καθαριότητα Το συγκεκριμένο θέμα χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, αυτό της εργασίας ανθρώπων που βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο. Η έκδηλη ανεπάρκεια και η πολιτική βούληση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να μην προσληφθεί επαρκές μόνιμο προσωπικό στην Υπηρεσία της Καθαριότητας με την προκήρυξη 3Κ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η εργολαβική σχέση των εργατών με υπεργολάβο τον ΦΟΔΣΑ και τα υπέρογκα ποσά που πλήρωνε ο Δήμος έγιναν μύλος και λήθη για να προβληθεί με βαρύγδουπους τίτλους: η ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών στο Δήμο Λαμιέων. Η πραγματικότητα είναι πως με τις αμαρτίες του παρελθόντος και την παγιωμένη θέση της Νέας Δημοκρατίας για μη προσλήψεις στους δήμους υπήρχαν τρία ενδεχόμενα για τη πρόσληψη του προσωπικού:

 1. Απολύσεις για 31 ανθρώπους, οικογενειαρχών,
 2. Διατήρηση του ίδιου καθεστώτος, της υπεργολαβίας μέσω ΦΟΔΣΑ και αυτή που ως συνδυασμός προτείναμε:
 3. Την πρόσληψη μέσω ατομικών συμβάσεων από την Αναπτυξιακή «Αμφικτιονίες». Μετά από πολλή συζήτηση και έλεγχο της νομιμότητας επιλέχθηκε η λύση που εμείς προτείναμε ως βέλτιστη στον δήμαρχο.

Και αυτό όμως αποτελεί θέμα για κριτική και παραπληροφόρηση, από μέλη μας δυστυχώς, ενώ σε μία περίπτωση υπήρξε και πρόταση να στηρίξουμε την πρώτη περίπτωση!

– Για την επέκταση του κυττάρου στο ΧΥΤΑ Λαμίας Και σε αυτό το θέμα ο συνδυασμός μας δικαιώθηκε για την θέση που έλαβε μετά από πολύ σκέψη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να θυμίσω πως το έργο είχε φτάσει σε αδιέξοδο τα τελευταία επτά χρόνια και κινδύνευε η χρηματοδότηση και η υλοποίησή του.

– Για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη Με πρωτοβουλία του συνδυασμού μας υπήρξε συνάντηση με την Κίνηση Πολιτών για την προστασία της Οίτης, στην οποία συμμετέχουν μέλη μας, με το δήμαρχο, ο οποίος έκανε δεκτά όλα τους τα αιτήματα. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την διαμαρτυρία της Κίνησης και των φορέων και συνδράμει από τότε οικονομικά και πολιτικά σε κάθε δικαστική εξέλιξη στο Συμβούλιο Επικρατείας.

– Για την μερική απασχόληση των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας Το θέμα τέθηκε καταρχήν στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Ποντίκα, στη συνάντηση του συνδυασμού για τον Πολιτισμό, και στη συνέχεια από αντιπροσωπεία καθηγητών στον ίδιο τον δήμαρχο, ο οποίος έχει υποσχεθεί την επίλυση του προβλήματος που τους ταλαιπωρεί τα τελευταία 20 χρόνια. Μας προτάθηκε Γνωμοδότηση από Εργατολόγο, η οποία ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε στον δήμαρχο με ενέργειες των καθηγητών και έτσι αναμένουμε την αναβάθμισή τους που θα τους δώσει την ανταμοιβή που δικαιούνται για να συνεχίσουν τη διαχρονική τους προσφορά στο Δημοτικό Ωδείο.

Ολοκληρώνοντας αυτόν τον πρώτο Απολογισμό, με την παράθεση λίγων μόνο από τις παρεμβάσεις του συνδυασμού μας τα τελευταία δύο χρόνια, θέλω να επισημάνω μερικές θέσεις και προτάσεις.

– Ο δήμαρχος είναι πολύ δεκτικός στις προτάσεις του συνδυασμού μας και θεωρώ πως αυτό δεν το αξιοποιήσαμε όπως θα άρμοζε. Επαναλαμβάνω όμως πως προσωπικά κάθε φορά που ως επικεφαλής προχωρούσα με υπέρβαση ένιωθα ένα αόρατο ,τότε τουλάχιστον, χέρι να παρακωλύει και να δημιουργεί αναχώματα για περαιτέρω εμπλοκή.

– Η λειτουργία του συνδυασμού επίσης παρόλες τις προσπάθειες για περισσότερη συμμετοχή και κατάθεση προτάσεων είναι ακόμη ισχνή. Το βάρος έχει πέσει στους εκλεγμένους που πολλές φορές γίνονται στόχοι ανέξοδης κριτικής, πόσο μάλλον που πρέπει να κρατούν ισορροπίες.

– Η εξωτερίκευση των θέσεών μας και των πεπραγμένων μας επίσης είναι προβληματική και πρέπει να βρούμε άμεσα λύσεις

– Επιτέλους πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς ζητάμε από την συμμετοχή μας στην Αυτοδιοίκηση και στον Δήμο Λαμιέων ειδικότερα:

Εξυπηρετούμε κομματικές επιδιώξεις;

Μήπως προσωπικές φιλοδοξίες;

Ή καταθέτουμε προτάσεις, αξιοποιούμε τις θέσεις που μας δόθηκαν υπηρετώντας τον πολίτη τιμώντας τις πολιτικές μας προοδευτικές ιδεολογίες τις οποίες προσπαθούμε να εφαρμόσουμε σε ένα κατεξοχήν συντηρητικό περιβάλλον όπως η Λαμία;

Νομίζω πως αν απαντηθούν αυτά θα λάβουμε αποφάσεις με καθαρό μυαλό για το μέλλον του συνδυασμού και της αυτοδιοικητικής μας πορείας στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Με εκτίμηση σε όλους,

Παναγιώτης Στασινός

Σχετικές αναρτήσεις

Το όνομα του Λ. Παπαδήμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων

efthia

Συνεχίζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Λαμιέων

efthia

Από 21-25 Μάη το παζάρι στο Δομοκό

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο