«Καυτό» αναμένεται το σημερινό έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο Λαμιέων

share on:

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, στις 15.00, που προκλήθηκε μετά από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας, για τα γεγονότα που προηγήθηκαν στην αίθουσα της οδού Αινιάνων, όπου συνεδρίασε το όργανο μόνο με τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και αποφάσισε για τη σύμβαση αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτη, παρουσία ΜΑΤ, με συλλήψεις συμβασιούχων, αποχή της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση κλπ.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε ανακοίνωση για όλα αυτά από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Δήμου που καταγγέλει τις πρακτικές της Δημοτικής Αρχής. Τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017 η συνέχιση της διακοπείσας συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμίας με σκοπό την ψήφιση της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των σκουπιδιών,  εξελίχθηκε σε πραγματική παρωδία λόγω της πρωτόγνωρης απόφασης της δημοτικής αρχής να καταργήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της συνεδρίασης με την παρουσία διμοιριών ΜΑΤ εκτός της αιθούσης που πραγματοποιούνταν αυτή. Από την αρχή μέχρι το τέλος, η ηγεσία του Δήμου κινήθηκε στη βάση μιας στρεβλής πολιτικής λογικής που περιελάμβανε οπωσδήποτε την απομάκρυνση της μειοψηφίας και των απολυμένων -ενοχλητικών συμβασιούχων μέσα από την  αίθουσα υπό την απειλή των αστυνομικών δυνάμεων , την υποβολή μηνύσεων και την κίνηση αυτοφώρων διαδικασιών εναντίον όσων αντιτάσσονταν στις  επιλογές τους.

Βεβαίως, η Δημοτική Αρχή  βρίσκονταν σε πανικό και απόγνωση καθώς τις προηγούμενες μέρες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας με μια γενναία απόφαση είχε ακυρώσει αρχικά  την υπ’ αριθμ. 395/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων σχετικά με κατακύρωση αποτελέσματος διαδικασίας διαπραγμάτευσης καθώς και της προηγούμενη αυτής  υπ’ αριθμ. 378/2017 ομοία απόφαση , με την οποία εγκρίθηκε η προσφυγή στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση για την αποκομιδή απορριμμάτων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Δημοτική Αρχή αρνούμενη να συμμορφωθεί με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και  να υποχωρήσει, ως όφειλε, από την απόφασή της να εκχωρήσει την καθαριότητα του Δήμου σε ιδιωτική εταιρεία με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος, κατέφυγε στην εύκολη  λύση μηνύσεων εναντίον των συμβασιούχων, που δήθεν εμπόδιζαν την διεξαγωγή της συνεδριάσεως και άσκησε πολύ μεγάλες πιέσεις απέναντι στα αστυνομικά όργανα που παρευρίσκονταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον τους , πράγμα το οποίο και δεν έγινε μετά και από εντολή του αρμοδίου Εισαγγελέα.

Κορυφαία ένδειξη αυταρχισμού αποτελεί η αντιμετώπιση του εκπροσώπου  – συνδικαλιστή , Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Π.Ο.Ε -Ο.Τ.Α κ. Τσούνη Ιωάννη  , ο οποίος τελικά εισήλθε στην συνεδρίαση , αφού πρώτα έγινε προσπάθεια να εμποδισθεί η είσοδός του από τους Αστυνομικούς, και στην προσπάθειά του να λάβει απαντήσεις για το ποιός έκανε μηνύσεις εναντίον των συμβασιούχων , με απειλητικό ύφος ζητήθηκαν τα στοιχεία του προκειμένου να κατατεθούν και εις βάρος του μηνύσεις.  Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος σημειωτέον απλά καλείται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου,  ζητούσε έντονα και επίμονα από τους Αστυνομικούς να συλλάβουν άμεσα τον συνδικαλιστή και να τον οδηγήσουν στο κρατητήριο, ενώ προέτρεπε και τους υπολοίπους συμβούλους να προχωρήσουν στην κατάθεση μήνυσης εναντίον του, όπως καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες και προβλήθηκε από τα ΜΜΕ. Παράλληλα,  στα ίδια στιγμιότυπα εμφανίζεται ότι υπήρξαν ύβρεις και προπηλακισμοί από συμβούλους της πλειοψηφίας και απέναντι στην Ταμία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α κ. Μαρία Παπαδοπούλου.

Συνεπεία όλων αυτών λοιπόν και μετά και την σύλληψη των συμβασιούχων  οδηγηθήκαμε οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας, δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης,  οι συμβασιούχοι καθώς και οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΟΤΑ στο Α.Τ Λαμίας . Εκεί οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι καθώς δεν ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και οι λοιποί επιφυλάχθηκαν να ασκήσουν μηνύσεις για κάθε παράνομη πράξη εναντίον τους.

Από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία συνέχισε μόνη και χωρίς την αντιπολίτευση πλέον , χωρίς διάλογο και κατά συνέπεια αντίλογο,  την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα να λάβει απόφαση να δοθεί μέρος της καθαριότητας του Δήμου Λαμιέων σε ιδιωτική εταιρεία. Μία απόφαση λοιπόν η οποία πάσχει νομιμότητας και για την οποία επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε όλα τα δικαιώματά μας ενώπιον των αρμοδίων οργάνων.

Καταδικάζουμε λοιπόν και καταγγέλλουμε την απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου να ιδιωτικοποιήσει την Υπηρεσία Καθαριότητας και να οδηγήσει στην επαιτεία 47 συμβασιούχους με τις οικογένειές τους.

Καταδικάζουμε για  μία ακόμη φορά όλες τις αντιδημοκρατικές μεθόδους και τις προσπάθειες εκφοβισμού προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων, εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών, οι οποίοι επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να μάχεται για την δημοκρατία , την δικαιοσύνη και την αξιοκρατία και αυτές τις Αρχές να υπηρετεί με συνέπεια. Δυστυχώς όμως με λύπη διαπιστώνουμε καθημερινά ότι ο Δήμος Λαμίας με τη συγκεκριμένη δημοτική Αρχή και τις τακτικές που αυτή ακολουθεί δεν συντάσσεται με τις ανωτέρω Αρχές και αξίες».

Η κόντρα με την ΠΕΛ

Αν και η σημερινή συνεδρίαση είναι μονοθεματική, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και το πρόβλημα που προέκυψε με την ΠΕΛ, λίγο πριν την έναρξη του παζαριού (ξεκίνησε το Σάββατο).

Αρχικά υπήρξε μία ανακοίνωση από την ΠΕΛ που άφηνε αιχμές προς τη δημοτική αρχή  ότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα παραχώρησης χώρου (εντός κι εκτός) της ΠΕΛ όσον αφορά το παζάρι και τα παρελκόμενά του.

Στην ανακοίνωση η ΠΕΛ ανέφερε:

«Σας γνωρίζουμε ότι η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διέπεται από συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες για τη λειτουργία της. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, όπως αυτή περιγράφεται στο Πρακτικό 03/2017 (ΑΔΑ 9ΡΓ3469Η1Π-ΞΞ9) ουδείς επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τους χώρους της Π.Ε.Λ. (εσωτερικούς και εξωτερικούς) άνευ απόφασης του Δ.Σ. της Π.Ε.Λ.

Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση που κάποιος φορέας ή σύλλογος ενδιαφέρεται για την παραχώρηση του χώρου της Π.Ε.Λ (εσωτερικού ή εξωτερικού) πρέπει να υποβάλλει εντός σύντομου χρονικού διαστήματος το σχετικό αίτημα περιγράφοντας το είδος της εκδήλωσης, τη διάρκειά της, το χώρο που ζητά προς παραχώρηση και τον υπεύθυνο της εκδήλωσης.

Το Δ.Σ. θα αποφασίσει θετικά ή αρνητικά, μετά από εξέταση του αιτήματος στην επόμενη προγραμματισμένη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τέλος, σε περίπτωση που διαπιστωθεί αυθαίρετη κατάληψη οποιουδήποτε χώρου (εσωτερικού ή εξωτερικού)  που είναι ιδιοκτησία του Ν.Π.Δ.Δ. θα τηρηθούν από το Δ.Σ. της Π.Ε.Λ. οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος».

Τελικά το πρωί του Σαββάτου χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας και του εισαγγελέα για να ρυθμιστούν κάποιες «λεπτομέρειες», περί των εξωτερικών χώρων της Έκθεσης, ώστε ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής για το παζάρι να εκτελεστεί χωρίς προβλήματα. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι σχετικό αίτημα δεν έγινε ποτέ στην ΠΕΛ, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις. Και κανείς δεν ξέρει η κόντρα αυτή μέχρι που θα φτάσει.

 

Αφήστε μια απάντηση