Κηδεύτηκε η Καθηγουμένη της Μονής Αγ. Γεωργίου Μύλων Γερόντισσα Θεοπίστη

share on:

Με αισθήματα κατάνυξης και συγκίνησης Κλήρος και λαός προέπεμψαν σήμερα στην αιωνιότητα την μακαριστή Καθηγουμένη της Μονής Αγίου Γεωργίου Μύλων Γερόντισσα Θεοπίστη, η οποία απεβίωσετο πρωί της Παρασκευής, σκορπώντας θλίψη στην Αλελφότητα της Μονής και σε όλα τα Πνευματικά της παιδιά.

    Από το πρωί της Παρασκευής το σκήνωμά της ετέθη προς προσκύνηση στο Καθολικό της Μονής, από το οποίο πέρασαν εκατοντάδες πιστοί για να ασπασθούν το χέρι της μακαριστής Γερόντισσας και να της αποδώσουν τον τελευταίο ασπασμό της αγάπης.

   Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον Ιερομόναχο π. Φώτιο Γρηγοριάτη, εις τον οποίο έψαλλε χορός Μοναζουσών και  στη συνέχεια τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ηγουμένων και Ηγουμενισσών από την Μητρόπολή μας και από άλλα μέρη της Ελλάδας και το Άγιον όρος, καθώς και πλήθους Ιερέων και εκατοντάδων πιστών.

    Στην Εξόδιο Ακολουθία έψαλλε: εκ Δεξιών ο Γέροντας του Ιβηριτικού Κελίου της αγίας Άννης Αγίου όρους Αρχιμ. π. Αντύπας, ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας Δημήτρης Μαντές, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης  Ανδρέας Ιωακείμ, ο Καθηγητής της Σχολής Ευθύμιος Τσούμας και άλλοι Ιεροψάλτες και εξ αριστερών χορός Μοαναζουσών.

   Ο κ. Νικόλαος με εμφανή την συγκίνηση μίλησε για την προσωπικότητα της μακαριστής Γερόντισσας Θεοπίστης, την οποία χαρακτήρισε ως γνήσια, αγιασμένη Μοναχή και ως άνθρωπο του Θεού.

  «Η Γερόντισσα Θεοπίστη υπήρξε μία μοναχή, η οποία ζούσε το ασκητικόν ιδεώδες με την πλήρη γνησιότητά του. Δεν το επιδείκνυε. Ήταν όντως Θεοπίστη και αυτή η πίστη την συνεκράτησε στα δύσκολα της μοναχικής της ζωής και με αυτή την πίστη αυτό το Μοναστήρι από ερειπωμένο το κατέστησε ένα κόσμημα της Μητροπόλεως μας, ένα Πνευματικό κέντρο για όλους τους κατοίκους της Φθιώτιδος και της Ανατολικής Στερεάς, καταβάλλοντας εργώδη προσπάθεια και με την πνευματική στήριξη του αλησμονήτου μακαριστού Καθηγουμένου της Μονής του Οσίου Γρηγορίου Αγίου όρους π. Γεωργίου Καψάνη, όπου και σήμερα ακόμη έρχονται οι Πατέρες της Μονής και στηρίζουν Πνευματικά την Αδελφότητα και όλους τους κατοίκους της περιοχής και τους προσκυνητές.

    Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Λαρίσης κ. Ιερώνυμε, άγιοι Καθηγούμενοι και Καθηγουμένες, σεβαστοί Ιερείς, ευλογημένοι πιστοί, ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας που σήμερα με την παρουσία σας ήλθατε για να τιμήσετε έναν άνθρωπο του Θεού, μία αρχόντισσα Ηγουμένη, με τρόπους ευγενείας, με τρόπους μητρικής αγάπης, με τρόπους υπακοής και σεβασμού προς την Εκκλησία και τον Μητροπολίτη, με τρόπους πνευματικής οικονομίας σε όλα τα θέματα και γι’ αυτό κατέστη το Μοναστήρι αυτό Πνευματικό θεραπευτήριο ψυχών. Οι άνθρωποι του Θεού πρέπει να τιμώνται με προσευχή και μίμηση των έργων και κυρίως με ακολουθία επί τα ίχνη που άφησε η Γερόντισσα Θεοπίστη.

    Να ευχηθούμε όλοι η μακαριστή Γερόντισσα να πορεύεται τον δρόμο της αιωνιότητος και να εύχεται από τον Θρόνο του Θεού για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας.

    Ακολούθησε εν πομπή η ταφή του σεπτού σκηνώματός της πλησίον του Καθολικού της Μονής και στην συνέχεια εκ μέρους της Αδελφότητος εδόθη σε όλους τους παρευρισκομένους καφές και φαγητό εις μνήμην της Γερόντισσας Θεοπίστης.

    Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν: εκ του Αγιωνύμου Όρους: ο Γέροντας του Ιβηριτικού Κελίου της Αγίας Άννης Αρχιμ. π. Αντύπας, ο Ιερομόναχος π. Φώτιος Γρηγοριάτης ο και Πνευματικός της Μονής, οι Καθηγούμενοι: της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς, Αρχ. π. Νεκτάριος Υφαντίδης, της Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, της Μονής Παναγίας Αντινίτσης Αρχμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου , της Μονής Ταξιαρχών Νεράιδος Αρχιμ. π. Αγαθόνικος Βενετσάνος, εκ της Μονής αγίου Βησσαρίωνος Δούσικου Τρικάλων ο Ιερομόναχος π. Βησσαρίων, συνοδευόμενος από τον Ιεροδιάκονο της Μονής.

Επίσης παρέστησαν οι Καθηγουμένες των Ιερών Μονών: Γενεσίου της Θεοτόκου Κορμπόβου Γερόντισσα Θεοφυλάκτη, αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ζάρκου Τρικάλων Γερόντισσα Ισιδώρα, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανοράματος Θεσσαλονίκης Γερόντισσα Μελάνη, αγίου Γερασίμου Μακρυνίτσας Γερόντισσα Ευπραξία, Γενεσίου της Θεοτόκου Ντάριζας Γερόντισσα Μελετία, Παναγίας Δαμάστας Γερόντισσα Ιωάννα, Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου Γερόντισσα Χριστοδούλη, αγίας Παρασκευής Σπαρτιάς Γερόντισσα Χριστονύμφη, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών Γερόντισσα Ειρήνη, Αγίας Τριάδος Μελιταίας Γερόντισσα Εφραιμία ,αγίου Αθανασίου Ομβριακής Γερόντισσα Μακαρία, καθώς και αντιπροσωπείες εκ των Μονών Αγίου Στεφάνου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ρουσάνου των Μετώρων.

    Επίσης παρέστη και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδηψού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ηλίας Αναγνώστου και πλήθος Κληρικών της Μητρόπολης Φθιώτιδας και από άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος.

    Εκ της πολιτικής ηγεσίας παρέστησαν: οι υποψήφιοι βουλευτές Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος,  ο Δήμαρχος Στυλίδας Χριστόφορος Αχινιώτης, η νέα Δήμαρχος Στυλίδος Βιργινία Στεργίου, πολλοί ακόμη αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι άλλων φορέων και μεγάλο πλήθος πιστών, το οποίο είχε κατακλύσει όλους τους χώρους της Μονής.

 

Βιογραφικό της μακαριστής Γερόντισσας Θεοπίστης

Η μακαριστή Γερόντισσα Θεοπίστη κατά κόσμον (Παρασκευή) Μπούρβαρη εγεννήθη  στο Αρμένιο Λαρίσης στις 15 Μαρτίου του 1938. Εισήλθε στην Iερά Mονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων στις 10 Σεπτεμβρίου του έτους 1962 και στις 14 του ιδίου μήνος εκάρη ρασοφόρα μοναχή. Μεγαλόσχημη Μοναχή εκάρη στις 15 Αυγούστου του 1968 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Διονύσιο. Το έτος 1972 ο τότε Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κυρός Σεραφείμ εκτιμώντας τα προσόντα και τον ζήλο  της μακαριστής Ηγουμένης την εκάλεσε να επαναλειτουργήσει την ερειπωμένη τότε Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορμπόβου και την εξέλεξε Ηγουμένη. Η Γερόντισσα Θεόπιστη εργάστηκε ακούραστα και ανασυγκρότησε πλήρως το Μοναστήρι. Το έτος όμως 1986 ετοποθετήθη  ως Ηγουμένη στην κλειστή μέχρι τότε Ιερά Μονή Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου. Τέλος στις 17 Σεπτεμβρίου 1990 προσκληθείσα από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό, εισήλθε  εις την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος  και κατέστη Καθηγουμένη της  ερειπωμένης Ιστορικής Ιερά Μονής Αγίου Γεωργίου Μύλων, την οποία και ανασυγκρότησε εκ βάθρων και ανεδείχθη νέα κτίτωρ.

   Το πνευματικό έργο που ανέπτυξε η Γερόντισσα και στο μοναστήρι αυτό ήταν θαυμαστό. Πιστή στην Ορθόδοξη Παράδοση της Εκκλησίας μας και υπό την Πνευματική Καθοδήγηση του Μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου όρους Αρχιμ. π. Γεωργίου Καψάνη κατέστησε την Ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων πόλο έλξεως για πιστούς προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα. Ανακαίνισε πλήρως όλους τους χώρους της Μονής, το Καθολικό τα παλαιά κτίρια, καθώς επίσης ανήγειρε νέες πτέρυγες.

Η Γερόντισσα Θεοπίστη υπήρξε στοργική μητέρα για όλους. Όπου και αν εκλήθη να υπηρετήσει την Εκκλησία και τον άνθρωπο , το έκανε με αυταπάρνηση, μη φειδόμενη κόπο και πόνο. Ήταν ιδιαιτέρως φιλακόλουθη. Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες της επιγείου ζωής της καθισμένη στο αναπηρικό αμαξίδιο συμμετείχε στις Ακολουθίες. Μέχρι τέλους την διέκρινε το έντονο ασκητικό πνεύμα.

   Εκοιμήθη εν Κυρίω τη 5η Ιουλίου του έτους 2019 νικημένη  από την επάρατη νόσο αλλά ο Κύριος της ζωής και του Θανάτου δεν επέτρεψε να νιώσει πόνο μέχρι την τελευταία της πνοή.

   Συχνά  ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος την επισκέφθηκε στο Μοναστήρι προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας της και να την εμψυχώσει στη δοκιμασία της.

Αφήστε μια απάντηση