Κηδεύτηκε στο Γερακλή ο π. Δημήτριος Βαϊόπουλος

share on:

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και χαρμολύπης τελέσθηκε σήμερα το μεσημέρι, η Εξόδιος Ακολουθία του ταπεινού Λευίτου του Ευαγγελίου,  μακαριστού π. Δημητρίου Βαϊοπούλου.

            Το σκήνωμα του αειμνήστου μετεφέρθη από νωρίς το πρωί στο Ναό της γενέτειράς του, τον Άγιο Γεώργιο στο Γερακλή, στο Ναό που υπηρέτησε ως Εφημέριος επί πολλές συναπτές δεκαετίες, κηρύττοντας μέσα από την απλότητα της καρδίας και του χαρακτήρος του, την αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού στους συγχωριανούς του, αλλά και σε όλους τους πιστούς.

            Το πρωί στο Ναό,  τελέσθηκε ενώπιον του σκηνώματός του το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο ιερούργησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Δομοκού Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Καρβέλης.

            Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας παρά το δριμύ κρύο και το πολύ χιόνι, προηξήρχε της Εξοδίου Ακολουθίας, συμπαραστατούμενος από Ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Δομοκού, Ξυνιάδας, Θαυμακού και Νέου Μοναστηρίου και τους Διακόνους του.

            Στην σύντομη πατρική του ομιλία, αναφέρθηκε με εγκάρδια λόγια αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπο του μακαριστού Ιερέα π. Δημητρίου, τον οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Αποχαιρετούμε προσωρινώς, καθώς θα ανταμώσουμε και πάλι όλοι μαζί στην ανέσπερη και Ουράνιο Βασιλεία του Θεού, θα πάρουμε πάλι την ευχή του και θα συλλειτουργήσουμε μετά του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού.

            Ήλθαμε σήμερα να του πούμε ένα ευχαριστώ, διότι με την ιερατική του παρουσία αγίασε το χωριό του και τους πιστούς κατοίκους του, τους συγχωριανούς του. Όλη την αγάπη του για τον Θεό και την Εκκλησία, ευχόμαστε ταπεινώς και είμαστε βέβαιοι ότι θα την προσμετρήσει ο Κύριος και θα τον τοποθετήσει εκ δεξιών του Θρόνου της μεγαλοσύνης του.

            Είμαι ευτυχής που πρόλαβα και τον εγνώρισα στις 15 Δεκεμβρίου, όταν επισκέφθηκα την πόλη του Δομοκού, συλλειτουργήσαμε και μάλιστα κατά το κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μου τραγούδησε ένα παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο και θα μου μείνει αξέχαστο, διότι έβγαινε από την γνήσια, Ρουμελιώτικη και παλικαρίσια φωνή του π. Δημητρίου.

            Ας είναι η μνήμη του αιωνία, θα τον θυμόμαστε όλοι με ευγνωμοσύνη και τον παρακαλούμε να στέλνει την ευχή του στα παιδιά του, στα εγγόνια του, στα δισέγγονά του, στους αδελφούς και συλλειτουργούς του Ιερείς , στους συγχωριανούς του και σε όλους μας».

            Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν μεταξύ των συγγενών και των φίλων της οικογενείας, ο Δήμαρχος Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Γερακλή, καθώς και πολλοί συγχωριανοί και πνευματικά τέκνα του μακαριστού π. Δημητρίου.

            Η ταφή του σκηνώματός του πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο του χωριού, πίσω από το Ιερό Βήμα του Κοιμητηριακού Ναού.

***   Ο μακαριστός π. Δημήτριος Βαϊόπουλος γεννήθηκε  το έτος 1938 στο Γερακλή Δομοκού και ανετράφη από ευσεβείς γονείς. Από μικρή ηλικία είχε τον πόθο για την Ιερωσύνη, την οποία και διηκόνησε επάξια μετά φόβου και αγάπης έως και την τελευταία πνοή της ζωής του.

          Ενυμφεύθη την Ευφροσύνη Καψάλη και μαζί δημιούργησαν μια ευλογημένη οικογένεια, όπου  απέκτησαν τρείς κόρες, την Βασιλική, Ευαγγελία και Χρυσούλα, οι οποίες τους εχάρισαν 8 εγγόνια και 2 δισέγγονα.

          Έλαβε και τους δύο βαθμούς της Ιερωσύνης (του Διακόνου και του Πρεσβυτέρου) από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδας κυρό Δαμασκηνό

          Διηκόνησε για πολλά χρόνια ως Εφημέριος στην γενέτειρά του,  το Γερακλή Δομοκού και μετά την Συνταξιοδότησή του διακονούσε ως Εφημέριος στην Ξυνιάδα.

          Από το έτος 2005 ο π. Δημήτριος σήκωνε αγόγγυστα τον βαρύ Σταυρό της χηρείας, μιας και έχασε την αγαπημένη του σύζυγο Πρεσβυτέρα Ευφροσύνη.

Αφήστε μια απάντηση