Μάλτα: Ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκότωσε τη δημοσιογράφο πυροδοτήθηκε από μακριά

share on:

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκότωσε τη δημοσιογράφο από τη Μάλτα είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της και πυροδοτήθηκε από μακρινή απόσταση, ανέφερε κυβερνητική εκπρόσωπος παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία έρευνας της αστυνομίας.
Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώθηκε τη Δευτέρα σε έκρηξη που κατέστρεψε το όχημά της. Η υπόθεση προκάλεσε σοκ στο νησί της Μεσογείου, με 16 οργανώσεις ελευθερίας του Τύπου να καταδικάζουν την φερόμενη εγκληματκή ενέργεια ενάντια στη δημοσιογράφο. Οι τρεις γιοι της Γκαλιζία ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας.
«Τα στοιχεία που προέκυψαν μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι η βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από το όχημα και πυροδοτήθηκε από μακριά» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ειδικοί από άλλες χώρες θα κληθούν ώστε να βοηθήσουν στο να ταυτοποιηθεί το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Σύγχυση για τον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών
Σε συνέντευξη Τύπου στη Βαλέτα, ο αρχηγός της αστυνομίας Λόρενς Κουτάζαρ διέψευσε ότι η βρετανική αστυνομία θα συμβάλει στις έρευνες μαζί με Ολλανδούς ειδικούς και μια ομάδα από το αμερικανικό FBI. Η εκπρόσωπος του Τζόζεφ Μουσκάτ είχε νωρίτερα αναφέρει την εμπλοκή βρετανών αξιωματικών.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό διοικητή, προς το παρόν δεν έχουν γίνει συλλήψεις και είναι νωρίς να συζητηθούν τα πιθανά κίνητρα. Επισήμανε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να συλλεχθούν όλα τα στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος. Επιπλέον δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έδωσε πηγή από την αστυνομία της Μάλτας ότι χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά τύπου Semtex.
Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των Βρυξελλών, ο Μουσκάτ αρνήθηκε ότι έχει δημιουργήσει ένα «κράτος μαφίας» στη Μάλτα. «Οπωσδήποτε όχι» απάντησε.

Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα της ελευθερίας των ΜΜΕ στη Μάλτα
Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωστοποίησε ότι θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα της προστασίας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας των ΜΜΕ στη Μάλτα.
«Η Μάλτα είναι η Μέκκα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τους φοροφυγάδες» δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ.

 

«Βεντέτα» με τον πρωθυπουργό μετά την εκτέλεση

 

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας ζητούν οι γιοι της δολοφονηθείσας  Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία απορρίπτοντας τις προτάσεις του Τζόζεφ Μουσκάτ για να δοθεί αμοιβή σε όποιον βοηθήσει στον εντοπισμό των δολοφόνων της μητέρας τους.

Ο Μουσκάτ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης και έχει ήδη δεσμευτεί να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες της δολοφονίας της δημοσιογράφου.

Οι γιοι της αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση προσφέρει ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στις πιέσεις και να δεχτούν την προσφορά.

Σε ανάρτησή τους στο Facebook απαντούν ως εξής:

Επειτα από μια μέρα αδυσώπητης πίεσης από την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Μάλτας για ό,τι απέμεινε από την οικογένειά μας να υιοθετήσει την πρόταση της αμοιβής ενός εκατομμυρίου ευρώ για την προσκόμιση αποδείξεων που θα οδηγήσουν στην καταδίκη των δολοφόνων της μητέρας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε τα εξής: Δεν μας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη χωρίς αλλαγή. Δεν μας ενδιαφέρει μια καταδίκη μόνο και μόνο ώστε οι κυβερνώντες οι οποίοι επιδιώκουν να κερδίσουν από την δολοφονία της μητέρας μας να γυρίζουν και να λένε ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη, πέραν της ποινικής ευθύνης, θα αποδοθεί μόνο όταν όλα αυτά για τα οποία η μητέρα μας έδωσε μάχη–η απόδοση πολιτικών ευθυνών, η ακεραιότητα στη δημόσια ζωή και η ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία–αντικαταστήσουν την απέλπιδα κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα: για τη φήμη της και την ανάγκη να καλύψει την ορθάνοιχτη τρύπα, όπου κάποτε βρίσκονταν οι θεσμοί μας. Δεν είναι αυτό το δικό μας συμφέρον, ούτε ήταν της μητέρας μας. Μια κυβέρνηση και μια αστυνομική δύναμη που πρόδωσαν τη μητέρα μας όσο ζούσε θα την προδώσουν και μετά θάνατον. Οι άνθρωποι οι οποίοι από τότε που μπορούμε να θυμηθούμε επιχειρούσαν να φιμώσουν τη μητέρα μας δεν μπορεί να είναι σήμερα εκείνοι που θα αποδώσουν δικαιοσύνη.

Η αστυνομία ενδεχομένως να βρει ή να μη βρει ποιός διέταξε τη δολοφονία της μητέρας μας αλλά όσο εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο, τίποτα από αυτά δεν θα έχει σημασία. Το όνομα εκείνου που το διέπραξε θα παραμείνει μια υποσημείωση στην ιστορία του πως απογυμνώθηκε το κράτος μας, αποσυνετέθη κομμάτι-κομμάτι και καταβροχθίστηκε από τους εγκληματίες και τους διεφθαρμένους.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την έγκρισή μας. Μόνο έτσι μπορεί να την έχει: να επιδείξει την πολιτική υπευθυνότητα και να παραιτηθεί. Να παραιτηθεί επειδή απέτυχε να υποστηρίξει τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας. Να παραιτηθεί επειδή υπήρξε θεατής της γέννησης μιας κοινωνίας κυριευμένης από φόβο, δυσπιστία, εγκληματικότητα και διαφθορά. Να παραιτηθεί επειδή φρόντισε να καταρρακώσει τη μητέρα μας οικονομικά και να την εξευτελίσει τόσο βάρβαρα και αποτελεσματικά ώστε να μην αισθάνεται πλέον ασφαλής να περπατάει στο δρόμο. Και προτού παραιτηθεί μπορεί να κάνει κάτι τελευταίο από την θέση αυτή και να αντικαταστήσει τον Επίτροπο της Αστυνομίας και τον Γενικό Εισαγγελέα με δημόσιους λειτουργούς που δεν θα φοβηθούν να ενεργήσουν έπειτα από την προσκόμιση στοιχείων εις βάρος του και εις βάρος όσων προστατεύει. Τότε δεν θα έχουμε την ανάγκη αμοιβής ενός εκατομμυρίου ευρώ και ο θάνατος της μητέρας μας δεν θα είναι άσκοπος.

Μάθιου, Άντριου και Πολ

Σημειώνεται ότι ο Τζόζεφ Μουσκάτ προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο μετά από καταγγελίες της δημοσιογράφου ότι διαθέτει αποδείξεις πως η σύζυγός του πρωθυπουργού είναι δικαιούχος μυστικού λογαριασμού στον Παναμά. Ο Μουσκάτ, πάντως, κέρδισε τις εκλογές.
Η 53χρονη Καρουάνα Γκαλιζία υποστήριξε ότι ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιήθηκε για μίζες που έλαβε από την κυβερνώσα οικογένεια του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου μια τράπεζα του Αζερμπαϊτζάν να λάβει άδεια λειτουργίας στη Μάλτα.

Ο Μουσκάτ ζήτησε από εισαγγελέα να ερευνήσει τους ισχυρισμούς της και δεσμεύτηκε να παραιτηθεί αν διαπιστωνόταν εμπλοκή του στην υπόθεση. Η έρευνα, την οποία η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει στημένη, βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Αφήστε μια απάντηση