Μέσα στο Γενάρη η αλλαγή του εκλογικού νόμου

share on:

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την κατάργηση της απλής αναλογικής μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, σήμερα το απόγευμα.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και ο εκλογικός νόμος, ο οποίος θα ψηφισθεί εντός του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαδικασία δεν θα κινηθεί όπως συνέβη με το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, αλλά με fast track διαδικασίες εντός του Ιανουαρίου.

Κατάργηση της απλής αναλογικής

Σε γεύμα που είχε με δημοσιογράφους σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε πως δεν θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η επαναφορά του μπόνους για το πρώτο κόμμα με κλιμάκωση ανάλογη του εκλογικού ποσοστού είναι «πολύ κοντά σε αυτή που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ», είπε και τόνισε:

«Η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτό που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ. Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι. Αν χρειαστεί θα ψηφιστεί από 158 βουλευτές», είπε και δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως είναι 50-50% οι πιθανότητες για γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος»: δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης επί του ιδίου θέματος, ενώ γνωστοποίησε πως είναι πιο κοντά στην απόφαση αλλά ακόμη δεν έχει καταλήγει.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεσπάσει μεγάλη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση