Μήνυμα Σταϊκούρα, Σταυρογιάννη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

share on:

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας, η σημερινή (19η Μάη).

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα ο βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας και ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης εξέδωσαν τα ακόλουθα μηνύματα:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: «Η 19η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Τιμούμε την ιερή μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου, οι οποίοι υπερασπιζόμενοι διαχρονικές πολιτισμικές αρχές και αξίες, έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας, εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και οδηγήθηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς, γινόμενοι μάρτυρες ενός στυγερού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, ο Ποντιακός Ελληνισμός, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, κατάφερε με αξιοπρέπεια και δύναμη ψυχής, να καταστεί ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της σύγχρονης Ελλάδας.

Η σημερινή ημέρα, ας αποτελέσει το εφαλτήριο για την υπόμνηση της αναγκαιότητας ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλοσεβασμού και καλής γειτονίας των λαών. Έννοιες που πολλές φορές, ειδικά την τελευταία περίοδο, με λόγια και πράξεις, φαίνεται να λησμονεί η γείτονα χώρα».

 

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Η 19η Μαΐου είναι ημέρα αφιερωμένη στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού της περιόδου 1916 – 1922, στην μαύρη αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, όταν 353.000 Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας και θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων, των σκοπιμοτήτων αλλά και των εγγενών αδυναμιών της πατρίδας μας που βίωνε τις συνέπειες του εθνικού διχασμού.

Παρότι πέρασε σχεδόν ένας αιώνας, η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, της δεύτερης μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, αποτελεί μονόδρομο που απαιτεί την εφαρμογή των οικουμενικών αρχών του Δικαίου και της Ηθικής, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας.

Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι στερήθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες και οδηγήθηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς. Τιμούμε την ιερή μνήμη του μαρτυρικού Ποντιακού Ελληνισμού και του πολιτισμού που διαχρονικά ενσαρκώνει και μας παραπέμπει σε μία ζωντανή κοινότητα της οικουμενικής δυναμικής του Ελληνισμού, που μεταλαμπάδευσε στα νέα της χώματα κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες.

Η ειρηνική συνύπαρξη και η πραγματική καλή γειτονία με το σύγχρονο Τουρκικό κράτος, περνά μόνον μέσα από το δρόμο της αποδοχής του παρελθόντος και της συμφιλίωσης με αυτό και την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

       

 

 

Αφήστε μια απάντηση