Μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών

share on:

Με κύριο θέμα την «ενημέρωση από εκπροσώπους της Περιφέρειας για την καταπολέμηση των κουνουπιών και την υιοθέτηση διαχειριστικών πρακτικών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της καταπολέμησης και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας» συνεδρίασε χθες, στη Λαμία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Στερεάς.

Από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης  Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, Θανάσης Καρακάντζας και ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Σταύρος Τσελάς, ενώ για την ανάλυση επιστημονικών και τεχνικών θεμάτων κλήθηκε ο βιολόγος, και ανάδοχος του έργου Παναγιώτης Περγαντάς.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Λουκάς Υπερήφανος, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της καταπολέμησης των κουνουπιών καθώς αφενός συνδέεται με την προάσπιση της δημόσιας υγείας και αφετέρου επηρεάζει άμεσα τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

Στη συνέχεια ο Θ. Καρακάντζας ανέλυσε το πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ. «Φέτος ξεκινήσαμε τις κουνουποκτονίες νωρίτερα από ποτέ, στα τέλη Φεβρουαρίου. Κάθε χρόνο ενσωματώνουμε γνώση και τεχνολογία και πετυχαίνουμε συγκριτικά καλύτερα αποτελέσματα. Για να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί χρειάζεται να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με τους Δήμους, που βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και την έντασή τους».

Οι κ. Τσελάς και Περγαντάς αναφέρθηκαν σε ειδικά επιστημονικά θέματα για τα κουνούπια καθώς και στο σχέδιο δράσης που ακολουθεί η Περιφέρεια, μέσω του εργολάβου.

Ο κ. Περγαντάς εστίασε στο γεγονός ότι οι πολίτες λαμβάνοντας μέριμνα για την αποτροπή δημιουργίας εστιών εκκόλαψης κουνουπιών εντός των ιδιωτικών τους χώρων, μπορούν να συμβάλλουν στη δραματική βελτίωση της αποτελεσματικότητας της καταπολέμησης των κουνουπιών. Αναφέρθηκε επίσης στο πως ενσωματώνεται η τεχνολογία στην καταπολέμηση, αλλά και την πρόβλεψη έξαρσης του πληθυσμού ή εμφάνισης ενδημικών κρουσμάτων (π.χ. ελονοσίας).

Από την πλευρά του ο κ. Τσελάς εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί βελτιώθηκε αισθητά η κατάσταση στη Βοιωτία με τα κρούσματα ελονοσίας των προηγούμενων ετών και ζήτησε την βοήθεια και τη συνεργασία όλων των πολιτών για την ανάδειξη των εστιών μόλυνσης καθώς και των περιοχών με στάσιμα νερά.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τα μέλη του ΔΣ με τη Γιώτα Πούλου να υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα στον Βοιωτικό κάμπο δεν είναι με αυτούς που έρχονται σε συγκεκριμένους χώρους, αλλά με τους λαθρομετανάστες που είναι διάσπαρτοι και αποτελεούν σκιές στην περιοχή».

Ο αναπλ. Δημάρχου Λαμιέων και Αντιδήμαρχος Γιάννης Ρούλιας, τόνισε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα στην κοιλάδα της Λαμίας και βέβαια δεν έχουμε δει κάποια βελτίωση στην περιοχή» κάτι που παραδέχτηκε και ο κ. Καρακάντζας, που εστίασε το μεγάλο πρόβλημα στην υπάρξη της γερμανικής τάφρου και ανέφερε ότι άμεσα θα υπάρξει εργολαβία για την διάνοιξή της και την παράλληλη εκβάθυνσή της.

Κλείνοντας τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος ο πρόεδρος της ΠΕΔ υπογράμμισε ότι «Στη Στερεά Ελλάδα έχουμε αποδείξει ότι οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης μπορούν να συνεργαστούν στενά και με αποτελεσματικό τρόπο. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε περισσότερα. Θα είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με την Περιφέρεια και θα συνδράμουμε στο μέτρο του δυνατού στην απόδοση της βέλτιστης λύσης».

Ψήφισμα για ΛΑΡΚΟ

 

Στο περιθώριο της συνεδρίασης το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη των φορέων που έγινε την Κυριακή στην Αταλάντη για την πορεία και το μέλλον της ΛΑΡΚΟ.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα που κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό,  τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομικών, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σήμερα Κυριακή 15 Απρίλη  2018 και μετά από κάλεσμα του Δήμου Λοκρών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων από τους νομούς της χώρας  που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ  με θέμα  τις πρόσφατες εξελίξεις , την μελλοντική πορεία και κυρίως την διασφάλιση της βιωσιμότητάς της .

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι  Λοκρών και Ορχομενού Νικ. Λιόλιος και Λ. Υπερήφανος, οι βουλευτές Φθιώτιδας Απ. Καραναστάσης, Δημ. Βέττας, Αθ. Μιχελής, Ι. Σαρακιώτης και Χρ. Σταϊκούρας, ο Δημ. Κυρίτσης Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Καινοτομίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος και μέλη Δ.Σ του Δήμου Λοκρών , μέλη Δ.Σ του Δήμου Ορχομενού, ο πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ κ. Ρένεσης , εκπρόσωποι της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, εκπρόσωποι  από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς  τους φορείς (Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες), εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και  φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Αφού εκτιμήθηκε ότι:

 • Η αξία της ΛΑΡΚΟ είναι Ανεκτίμητη  και Ανυπολόγιστη. Είναι δημόσια Γή. Είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας , που συμβάλλει σημαντικά στην Εθνική Οικονομία ,που έχει στην κατοχή της ένα εκατομμύριο στρέμματα ελληνικής γης  με εξερευνημένη αξία Νικελιούχων κοιτασμάτων δεκάδων δις € , έχει ένα εργοστάσιο με τεράστιες εγκαταστάσεις και μοναδική τεχνογνωσία, με ιδιόκτητα λιμάνια , 3 μεταλλεία και ένα Λιγνιτωρυχείο.
 • Έχει στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία  για πάνω από 2 γενιές και μόνο τα εξερευνημένα κοιτάσματα φθάνουν για μια γενιά ακόμη τουλάχιστον.
 • Απασχολεί σε μόνιμο και εργολαβικόπροσωπικό  περί τα 1500 άτομα και με βάση τον κύκλο εργασιών της ,οι συνολικές θέσεις εργασίας έχουν αποτιμηθεί  πάνω από 6.000 , ενώ δίνει εισόδημα συνολικά σε 20.000 ανθρώπους.
 • Το τελευταίο διάστημα στα προβλήματα της επιχείρησης δυστυχώς προστέθηκε το μείζον ζήτημα του δυσθεώρητου προστίμου της Ε.Ε , τάξεως 136 εκατομμυρίων ευρώ (το οποίο με τους τόκους υπερβαίνει τα 160 εκ. ευρώ) , ταυτόχρονα παρά τις όποιες αυξητικές τάσεις στην τιμή του νικελίου αυτή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και σε  συνδυασμό με τα λοιπά χρονίζοντα προβλήματα της εταιρίας , ο κίνδυνος για την βιωσιμότητα της εταιρίας είναι υπαρκτός και επιτείνει την αγωνία όλων μας για το μέλλον της .
 •  Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ που ενδεχόμενα να την οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό ,εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια αποκρατικοποίησης της που είναι σε βάρος των εργαζομένων ,των τοπικών κοινωνιών και της Εθνικής οικονομίας συνολικότερα. 
 • Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ εκτός από  οικονομικό είναι και πολιτικό.

 

Τα συμπεράσματα της σύσκεψης με γνώμονα την διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ συμπυκνώνονται στις εξής προτάσεις:

 

 1. Για τονέλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει κάτω από Δημόσιο Έλεγχο και παράλληλα να επανεξεταστεί η προοπτική καθετοποίησης της παραγωγής με την δημιουργία μονάδας παραγωγής ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ καθώς και επίσης και όλων των δυνατοτήτων και προοπτικών που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της εταιρίας.

 

 1. Ένταξη όλων των εργαζομένων σε εργολαβίες στο μόνιμο προσωπικό. Να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μέριμνα της διοίκησης για τήρηση από μεριάς των εξωτερικών παρόχων υπηρεσιών όλων των διατάξεων αμοιβής, ασφάλισης κι ατομικής προστασίας και υγείας των εργαζομένων τους.

 

 1. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας με σύγχρονο οργανόγραμμα.

 

 1. 4. Να υπογραφεί αξιοπρεπής ΕΣΣΕ για τους εργαζόμενους και χωρίς περικοπές.

 

 1. 5. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.

 

 1. Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης των περιοχών δραστηριοποίησης της ΛΑΡΚΟ.

 2. Εκφράζεται η πλήρης στήριξη στους αγώνες των εργαζομένων και στην επερχόμενη πανλαρκική απεργία της 25ης Απριλίου».

 

Αφήστε μια απάντηση