Πολιτική

«Μετωπική» στη Βουλή για Noor One και Π. Καμμένο

Ένταση επικράτησε στη Βουλή με φόντο την υπόθεση του Noor One και την επικοινωνία του Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τη συνεδρίαση να γίνεται σε τεταμένο κλίμα. Εκρηκτική αντιπαράθεση μεταξύ Σταύρου Κοντονή και Άδωνι Γεωργιάδη. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο κύρωσης συμφωνίας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Σταύρος Κοντονής, μετά την απαίτηση του Άδωνι Γεωργιάδη για απαντήσεις, σημείωσε ότι «είναι θλιβερό κόμματα να τρέχουν πίσω από ανακοινώσεις και δημοσιεύματα, και να δίνουν την εντύπωση ότι επιχειρηματικά συμφέροντα υπαγορεύουν τον πολιτικό λόγο κομμάτων».

Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε, έτσι, η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης στον αντιπρόεδρο της ΝΔ. «Δεν ξέρω αν η σημερινή σας παρουσία, κ. Γεωργιάδη, έχει να κάνει με όσα ο κ. Μαρτίνης έχει καταθέσει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής και όσα διαλαμβάνονται εις βάρος σας σε δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε ο Σταύρος Κοντονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να αναρωτηθεί εάν ο υπουργός Άμυνας λειτούργησε για να συγκαλυφθεί ή να αποκαλυφθεί η αλήθεια. «Ο κ. Καμμένος μίλησε με έναν ισοβίτη, που έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών, και του είπε ‘μη μιλήσεις;, μην αποκαλύψεις τίποτα από αυτά που ξέρεις;’ Ή του είπε ‘μίλησε’, όπως ο νόμος περί ναρκωτικών ορίζει ότι, δηλαδή, ακόμη και μετά την έκδοση αμετακλήτου αποφάσεως, κάποιος που θα μιλήσει και θα δώσει πληροφορίες για περαιτέρω αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων αλλά και εμπλεκομένων προσώπων, τυγχάνει ορισμένων ευεργετικών διατάξεων του νόμου;» , είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος ισοβίτης δημόσια εμπλέκει συγκεκριμένο επιχειρηματία σε αυτά που ισχυρίζεται.

«Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας λοιπόν, αν τον κατηγορείτε για κάτι, είναι ότι έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο; Ότι προέτρεψε έναν ισοβίτη να μιλήσει και να αποκαλυφθεί η αλήθεια; Αυτό είναι το αμάρτημά του; Αν αυτό είναι το αμάρτημα του, να μας το πείτε ότι ενδιαφέρεστε για τη συγκάλυψη!», είπε ο Σταύρος Κοντονής και συνέχισε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για τη συγκάλυψη. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο βάλλετε κατά του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, οδηγεί σε άλλες σκέψεις».

Χαρακτήρισε, ακόμη, εμμονική και εμπαθής τη συμπεριφορά του Άδωνι Γεωργιάδη υπενθυμίζοντας ότι ο Μ. Γιαννουσάκης, σε συνέντευξή του στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο δήλωσε τη συναίνεσή του να δημοσιοποιηθούν όσα λέει, ενέπλεξε πρόσωπα, επιχειρηματίες κλπ.

«Αμέσως μετά απεστάλη εισαγγελέας για να διερευνήσει αν αυτά είναι αληθή. Ο ισοβίτης δεν δέχθηκε να δώσει κατάθεση. Παρέδωσε όμως στην αρμόδια εισαγγελέα έναν κατάλογο με τραπεζικούς λογαριασμούς και από του σημείου εκείνου έχει ξεκινήσει διαδικασία δικαστικής διερεύνησης. Εμείς ούτε ενόχους κατασκευάζουμε ούτε για ενόχους μιλάμε. Ούτε από εμάς ανακοινώθηκε το παραμικρό», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Κοντονής είπε δε ότι μετά από εκείνη την επαφή, για την οποία προφανώς έκρινε ότι πρέπει να διασταυρώσει αυτά που του καταγγέλθηκαν, ουδεμία άλλη επαφή είχε.

Ενημέρωσε, ακόμη, ότι διεξάγεται έρευνα για τα όσα έχουν καταγγελθεί από τον ισοβίτη και έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής προς ξένο κράτος. «Ο ισοβίτης είχε αναφερθεί σε μεγάλο οικονομικό παράγοντα του τόπου. Διετάχθη έρευνα σε όλα τα επίπεδα. Ενόχους δεν κατασκευάζει κανείς. Μου κάνει εντύπωση όμως ότι στην παρούσα χρονική στιγμή, υπάρχει ένας ορυμαγδός δημοσιευμάτων από εφημερίδες που φέρονται ότι ανήκουν στο συγκεκριμένο εφοπλιστή και επιχειρηματία, οι οποίες δημοσιοποιούν όλα αυτά. Αλλά δεν δημοσιοποιούν ούτε ένα στοιχείο της συνέντευξης του ισοβίτη, στην οποία κατονόμαζε, όχι μόνο πρόσωπα αλλά και διαδρομές όλης αυτής της κατάστασης για την έλευση δύο και πλέον τόνων ηρωϊνης στη χώρα. Μας ενδιαφέρει να δούμε ποιος ήταν ο οργανωτής όλης αυτής της κίνησης; Να δούμε αν αυτά που λέει ο ισοβίτης έχουν βάση για τη διαδρομή αυτού του εμπορεύματος θανάτου; Μας ενδιαφέρει να δούμε τις συναλλαγές και πως φτάσαμε στο παρά πέντε να διοχετευθούν στη χώρα 2,1 τόνοι ηρωϊνη;», είπε ο Σταύρος Κοντονής.

«Εάν υπάρχουν ευθύνες για την εμπλοκή του λιμενικού προανακριτικού υπαλλήλου που ασκούσε καθήκοντα σε μια άλλη φάση της διαδικασίας, αυτές διερευνώνται. Και αν πάλι υπήρξαν άλλες, ήσσονος σημασίας, παραβιάσεις του Κανονισμού λειτουργίας της φυλακής, ήδη έχω δώσει εντολή, να διερευνηθούν», είπε ο Σταύρος Κοντονής και συνέχισε: «αλλά να κατηγορείται ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επειδή προέτρεψε ισοβίτη να πει την αλήθεια, αυτό με αφήνει άναυδο. Εσείς αν είχατε αυτή τη δυνατότητα, τι θα του λέγατε; Μην μιλήσεις ή πες όσα ξέρεις;».

Αναρωτήθηκε, ακόμη, γιατί αυτό το «μονομερές» ενδιαφέρον για το αν μίλησε ο Π. Καμμένος με τον ισοβίτη και όχι για το τι του είπε. «Και γιατί δεν έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον για επτά νεκρούς μάρτυρες τόσους μήνες για αυτή την υπόθεση; Γιατί δεν έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον, γι΄αυτά που ενόρκως έχει πει ο συγκεκριμένος; Γιατί δεν έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον γι΄αυτά που είχε στη συνέντευξη που έδωσε», είπε ο Στ. Κοντονής.

«Ο υπερβολικός αντιπολιτευτικός ζήλος και οι εμμονές έναντι του κ. Καμμένου, οδηγούν κόμματα βρίσκουν πατήματα εκεί που επιχειρηματικά συμφέροντα αισθάνονται ότι βάλλονται! Μήπως θα πρέπει αξιότιμοι κύριοι, επιχειρηματίες και εφοπλιστές να είναι στο απυρόβλητο του νόμου;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει απαντήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Κατά την τοποθέτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης ρώτησε τον Σταύρο Κοντονή αν θεωρεί φυσιολογικό ένας υπουργός να παίρνει τηλέφωνο εισαγγελέα να την καθοδηγεί τι ώρα θα πάει και σε ποια φυλακή και αν είναι φυσιολογικό να παίρνει τηλέφωνο ισοβίτης για να συνεννοείται με τον υπουργό ποια θα είναι η κατάθεσή του.

«Έχετε να μας υποδείξετε μια παρόμοια περίπτωση κατά το παρελθόν; Ή η αγάπη σας για την καρέκλα σάς κάνει να τα παραβλέπετε όλα ακόμη και αυτού του τύπου τις συμπεριφορές;» είπε προς τον κ. Κοντονή και συνέχισε: «Πώς τεκμηριώνεται η διάκριση των εξουσιών όταν ο υπουργός παρεμβαίνει σε εν εξελίξει δικαστική διαδικασία;».

Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «διαφορετική» τη συμπεριφορά του Παναγιώτη Κουρουμπλή τονίζοντας ότι «πήρε απόσταση από αυτή την ιστορία». Εξέφρασε, παράλληλα,  την ελπίδα να προχωρήσει στην έρευνα για τον λιμενικό υπάλληλο, ο οποίος -όπως ο ίδιος είπε- ήταν εκτός υπηρεσίας και ακούγεται να λέει: «Δεν με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρει να μη γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης».

Ακόμη κάλεσε τον Στ. Κοντονή να απαντήσει αν έχει ελέγξει αν η εισαγγελέας ήταν σε επαφή με τον κ. Καμμένο, πώς θα ελεγχθεί η πράξη της πειθαρχικά και τι ρόλο είχε ο λιμενικός υπάλληλος εκεί. Κατέληξε δε λέγοντας: «Για να δούμε ποιος είναι ο Κοντονής, ή είναι η καρέκλα πάνω από όλα».

 

Ο «δεύτερος γύρος»

Λίγο αργότερα, υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι θα περιμένει τα πορίσματα της έρευνας που διατάχθηκε δηλώνοντας ότι «Εγώ θα αναμένω τη δικαστική έρευνα και την έρευνα που έχω ήδη διατάξει στη φυλακή για το τι συνέβη, αν παραβιάστηκε ο Κανονισμός και πώς επικοινωνούσε ένας κρατούμενος, ενδεχομένως ώρες εκτός επιτρεπτού ωραρίου, με έναν πολίτη -δεν με ενδιαφέρει αν ήταν ο υπουργός Άμυνας- και θα αποδοθούν ευθύνες. Όλα θα τα δείξει η έρευνα».

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης εγκάλεσε τον Στ. Κοντονή ότι επιβεβαίωσε πως υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

«Όχι μόνον επιβεβαιώσατε το τηλεφώνημα, αλλά εισπράξατε και το χειροκρότημα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ όταν είπατε “να μην του πούμε μπράβο που του τηλεφώνησε για να τον προτρέψει να πει την αλήθεια;”. Αν αυτό δεν είναι επιβεβαίωση τι είναι; Δεν θα μας τρελάνετε εδώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης προς τον κ. Κοντονή.

Εξάλλου, διερωτήθη γιατί υπήρξαν τρία τηλεφωνήματα και τόσα μηνύματα από τον Πάνο Καμμένο «ήταν για να τον προτρέψουν;» και ζήτησε να πληροφορηθεί εάν δέχθηκε την εισαγγελέα ο ίδιος ο κ. Κοντονής στο γραφείο του και για ποιον λόγο.

«Εγώ δεν ξέρω, όπως και κανένας, αν είναι συρραφή συνομιλιών, σε τι χρόνους έγιναν κ.λπ. Αλλά αν κάποιος έχει προτρέψει να πει την αλήθεια θα τον κατηγορήσει ένας άνθρωπος στον κόσμο; Δεν θα κάνατε το ίδιο κ. Γεωργιάδη; Ο ίδιος έδωσε συνέντευξη και λέει και ονόματα ότι ένα άλλο κύκλωμα πληρώθηκε με 900 κιλά ηρωίνη. Επ’ αυτών να εστιάσετε την προσοχή σας. Κριτική να κάνετε, αλλά δεν μπορείτε να πείτε ότι είναι αρνητικές προτροπές όταν ζητεί κάποιος να σπάσει ένα κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

 

Αντιπαράθεση και σε επίπεδο κομμάτων

Στον απόηχο της ομιλίας του Σταύρου Κοντονή, ο Κώστας Τζαβάρας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κατηγόρησε τον υπουργό ότι άφησε υπαινιγμούς περί«κενού αληθείας» στην υπόθεση, ενώ δήλωσε σε έντονο ύφος ότι ««ο κ. Κοντονής επιχείρησε να μας κάνει να παραδεχτούμε ότι έχουμε οποιαδήποτε σχέση με κακούργους της ηρωίνης».

«Μα, είναι δυνατόν, όταν η συντεταγμένη Δικαιοσύνη, όταν δικαστές υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, όπως είναι οι εφέτες που δικάζουν τέτοιες υποθέσεις, δεν κατάφεραν να καλύψουν αυτό το κενό που μας λέτε εσείς της αλήθειας, να το καλύψει ο υπουργός της Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με μία εισαγγελέα και με έναν ήδη κατάδικο;» απηύθυνε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης το ερώτημα.

Ο κ. Τζαβάρας κάλεσε εξάλλου τον κ. Κοντονή, να απαντήσει γιατί η εισαγγελέας Πειραιώς πήρε την πρωτοβουλία να πάει στις φυλακές Αυλώνα, που είναι εκτός ορίων της αρμοδιότητάς της. «Δεν έχουν οι φυλακές Αυλώνα εισαγγελέα;» διερωτήθηκε.

«Άρα, εδώ τίθεται ένα ζήτημα. Το ζήτημα είναι: Έγινε επιλογή αυτού του εισαγγελέα για να ασχοληθεί; Γιατί, όταν κάποιος πηγαίνει και τον παίρνει από μία περιοχή και τον πηγαίνει σε μία άλλη περιοχή, όπου δεν είναι αρμόδιος, όπου δηλαδή οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια κάνει, δεν έχει το στοιχείο της νομιμότητας τουλάχιστον, από εκεί και πέρα έχουμε και παραβίαση μιας άλλης αρχής, η οποία έχει τεθεί για να προστατεύει τον πολίτη. Αυτή η αρχή είναι η αρχή του φυσικού δικαστή. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, να εμπλέκονται κατά αυτόν τον τρόπο δικαστικοί λειτουργοί και μέχρι σήμερα να μην υπάρχει κάποιος που, τουλάχιστον για τα θέματα αυτά, να έχει πει την τελική γνώμη» τόνισε επίσης ο κ. Τζαβάρας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, από την πλευρά της, έκανε λόγο για συλλογικές ευθύνες με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να τονίζει «Ήρθατε να πείτε απίστευτα πράγματα. Όχι μόνο επιβεβαιώσατε την συνομιλία, αλλά υιοθετείτε ότι σας είπε ο ίδιος ο κ. Καμμένος, είτε ξέρετε κάτι παραπάνω».

«Δικαιολογείτε εξωθεσμικές ενέργειες;» απευθύνθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα της επικοινωνίας του κ. Καμμένου, δείχνει την ωμή πρόθεση παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης από κυβερνητικά στελέχη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέρριψε ευθύνες σε ολόκληρη την κυβέρνηση επισημαίνοντας «οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο εσάς. Είναι συλλογικές. Αφορούν και τον κ. Τσίπρα. Δεν αντιλαμβάνεται άραγε ο πρωθυπουργός την επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης; Εκτίθεστε ανεπανόρθωτα στην κυβέρνησή σας, αλλά αυτό που αφορά εμάς είναι η χώρα. Δεν θα αφήσουμε να βάλετε τη χώρα σε κίνδυνο».

«Οι πόλεμοι, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά, αποτελούν τα παιδιά και όχι τα αποπαίδια του καπιταλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος το οποίο σαπίζει και ξερνάει τη μπόχα του. Για αυτό άλλωστε και στις πιο ακραίες τους μορφές, στης χούντας το αλισβερίσι, λεύτερο ήταν το χασίσι, ποτέ ο λαός να μην ξυπνήσει» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι έχει οξυνθεί η διαπάλη ανάμεσα στους επιχειρηματίας και, όπως τόνισε, οι ενδεχόμενες αποκαλύψεις περί εμπλοκής σε εμπορία ναρκωτικών, επιχειρηματικών ομίλων, κατά καιρούς κατακλύζουν την δημόσια σφαίρα. «Βρήκατε αφορμή από αυτές τις εξελίξεις της επικαιρότητας, όπως τις διαμορφώνουν και τα ΜΜΕ, γιατί θέλουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, σε μια περίοδο που έκλεισε, με βάση την απόφαση του Eurogroup, η δεύτερη αξιολόγηση που είναι η επικύρωση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Εκ μέρους του Ποταμιού τοποθετήθηκε ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος διερωτήθη «Είναι όμως φυσιολογικό, ένας υπουργός Άμυνας να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί με έναν καταδικασμένο σε ισόβια για υπόθεση ναρκωτικών; Θεωρείτε ότι αυτό είναι ό,τι κάνει κάθε πολίτης ή ακούγοντάς το αυτό ο κάθε πολίτης θα αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς;»,

Πρόσθεσε ακόμη: «Όταν μπαίνουν στο “μίξερ” υπουργοί με ποινικούς ισοβίτες με υποθέσεις ναρκωτικών που βρίσκονται στη δικαιοσύνη, τότε τι γεύση νομίζετε ότι θα έχει ο χυμός που βγαίνει; Θα έχει τη γεύση της σαπίλας. Δεν θεωρείτε, λοιπόν, ότι εκθέτει αυτό την κυβέρνηση; Και δεν είναι και το μόνο, άλλωστε, από τον κ. Καμμένο».

Απαντώντας στην κριτική η Φωτεινή Βάκη, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επιλεκτική χρήση πληροφοριών.

«Τολμήσατε κάποιοι να μιλήσετε για αντιθεσμική συμπεριφορά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος ευτελισμός της δημόσιας σφαίρας και του ιερού αυτού χώρου του Κοινοβουλίου, από το να συζητούμε επί τη βάσει μιας υποκλαπείσας συνομιλίας, η οποία έτυχε να δημοσιευθεί σε ένα έντυπο» ανέφερε η κ. Βάκη για να συμπληρώσει «γίνεται επιλεκτική χρήση πληροφοριών. Δηλαδή για τους επτά μάρτυρες που είναι νεκροί, ουδείς ασχολήθηκε! Για κάποια συνέντευξη που έδωσε ο ισοβίτης, κανένα σχόλιο! Για κάποιες παρατυπίες του κανονισμού των φυλακών, χαμός! Για 2,1 τόνους ηρωίνης, τίποτα; Με επιχειρηματικά συμφέροντα θα συντασσόμαστε ή με τις προσπάθειες της δικαιοσύνης να διερευνήσει μια υπόθεση και της οικονομικής αστυνομίας να διενεργήσει οικονομικούς ελέγχους;»

Σχολίασε δε, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται επιλεκτικές αναφορές στην μάστιγα των ναρκωτικών, όταν πρόκειται για το χώρο του πανεπιστημίου, αλλά να μην γίνεται κουβέντα για τους 2,1 τόνους ηρωίνης και να εμμένουν κάποιοι στην παρατυπία του κανονισμού της φυλακής.

«Νομίζουν ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Υπέβαλλαν ερώτηση προς τον κ. Καμμένο. Ας περιμένουν και ας μην γίνεται συζήτηση εδώ μέσα» είπε ο Κ. Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ, ενώ διερωτήθηκε, γιατί δεν έχει δικαίωμα ένας φυλακισμένος να ομιλεί με έναν πολιτικό;

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ομιλία Γ. Κοτρωνιά στην Ολομέλεια της Βουλής για τις άδειες των ΑΠΕ

efthia

Όμηροι οι πολίτες – Επί ένα έτος πληρώνουν “λύτρα” αναπροσαρμογής

efthia

Απαράδεκτο να οδηγείται η συμμαχία από τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο