Με κινητοποίηση στο Νοσοκομείο γιορτάστηκε στη Λαμία η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

share on:

Με αφορμή την 8η Μάρτη και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΟΓΕ Λαμίας διοργάνωσε σήμερα στην είσοδο του Νοσοκομείου Λαμίας κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας.

Μια κινητοποίηση που είχε στόχο να αναδείξει τα προβλήματα του δημόσιου τομέα Υγείας στην περιοχή, τις πραγματικές αιτίες που τα δημιουργούν αλλά και πώς αυτά επιδρούν πάνω στην εργαζόμενη γυναίκα και την εργατική τάξη συνολικότερα.

Δείτε τι δήλωσαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπασδέκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Δελιχάς, καθώς και η εκπρόσωπος των γυναικών Κατερίνα Τσέλιου:

 

Μηνύματα για την ημέρα της Γυναίκας

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ: «Στις 8 Μαρτίου είναι η ημέρα της Γυναίκας και μαζί είναι η ημέρα της μάνας, της συντρόφου, της συζύγου, της εργαζόμενης, της νοικοκυράς… Πολλοί ρόλοι σε ένα πρόσωπο που οφείλουμε να τιμούμε καθημερινά και όχι μόνο μια ημέρα κάθε χρόνο! Τα δικαιώματα της Γυναίκας είναι ταυτόχρονα και δικαιώματα του Ανθρώπου και οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε ως μέγιστη υποχρέωσή μας απέναντι στην κοινωνία. Γι’ αυτό άλλωστε, ενσωματώσαμε στην ελληνική νομοθεσία τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, ενισχύοντας τα δικαιώματά τους. Η Γυναίκα όμως είναι κάτι ακόμα πιο σπουδαίο, είναι εκείνη που φέρνει την ομορφιά στον κόσμο μας και μαζί με αυτή φέρνει και τη ζωή. Γι’ αυτό της χρωστάμε πολλά και οφείλουμε ως κοινωνία να αντιληφθούμε πως πρέπει να προστατέψουμε το ωραίο φύλο και με τη θετική μας ενέργεια να το κάνουμε ακόμη πιο όμορφο!»

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και την προσφορά της σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Η «Ημέρα της Γυναίκας» αποτελεί τιμή στους πολλαπλούς ρόλους και την πολυσήμαντη προσφορά της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, συντρόφου, εργαζόμενης, ενεργού μέλους της κοινωνίας.

Τιμούμε τους αγώνες των γυναικών για τη θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα ο ρόλος της γυναίκας να μην περιορίζεται πλέον μόνο στην οικογένεια.

Η σύγχρονη Ελληνίδα κατακτά, στην πράξη, τη θέση που της αξίζει.

Κερδίζει επάξια το ρόλο που δικαιούται.

Παραμένει όμως ταυτόχρονα το κεντρικό πρόσωπο, το θεμέλιο, η ψυχή της οικογένειας, το βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τη γυναίκα από κάθε μορφής κακοποίηση και να δυναμώνουμε θεσμούς, αξίες και πρότυπα, που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην κοινωνική συνοχή, στην κοινωνική αλληλεγγύη, να ενθαρρύνουμε τα βήματα υπέρ της ισότητας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Παράλληλα, απαιτείται, στο πλαίσιο μιας συνολικής παρέμβασης για το δημογραφικό, με στόχο τη μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού, η στήριξη των εργαζόμενων γονέων – κυρίως των γυναικών – που σηκώνουν σήμερα το μεγάλο βάρος της ανατροφής των παιδιών, αλλά και η προστασία των νέων γονέων – και κυρίως της νέας μητέρας.

Στοχεύουμε σε μια σύγχρονη και πολυεπίπεδη κοινωνική πολιτική, που δεν θα βασίζεται μόνο στη διανομή κοινωνικών επιδομάτων, αλλά η κεντρική επιδίωξη θα είναι η δημιουργία πολλών νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας, σε μία οικονομία που θα αναπτύσσεται γοργά, και η ευκολότερη πρόσβαση της γυναίκας σε αυτές.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλες τις γυναίκες χρόνια πολλά!

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η Ημέρα των Γυναικών ας σηματοδοτήσει τον αιώνα των γυναικών, των ίσων ευκαιριών, δικαιωμάτων και αρχών

Όταν ξεκινάς από μειονεκτική θέση, με λιγότερες ευκαιρίες, όταν η αναγνώριση των κόπων σους κρίνεται σε βάθος χρόνου, όταν αντιμετωπίζεις σε κάθε βήμα σου προκαταλήψεις, όταν από ένα και μόνο λάθος κρίνονται οι  αγώνες της ζωής σου και η προσφορά σου, όταν θεωρούν ότι δεν μπορεί να είσαι στην πρώτη γραμμή γιατί δεν είσαι διαχειρίσιμος, όταν η συμμετοχή σου δεν είναι επιθυμητή γιατί βάζεις τα πράγματα στην θέση τους, όταν θα τρέχεις σε δέκα πλευρές για να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου, όταν στην ζωή σου είσαι αποδεκτός μόνο όταν είσαι ενσωματωμένος και αναπληρωματικός, όταν ακούς ως κομπλιμέντο «εσύ δεν έχεις ανάγκη», όταν στον βιασμό σου φταις και εσύ που προκαλείς, όταν τα social media σε παγιδεύουν ορισμένες φορές γιατί είσαι παιδί και ευάλωτος, όταν ο επικοινωνιακός ρατσισμός εναντίο σου προτρέπει την απόρριψη σου ή τον αποκλεισμό σου, ΤΟΤΕ: ΣΕ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ζούμε σε μία εποχή που στο πέρασμα της συνθλίβει τα πάντα και τους πάντες. Θεσμούς, οικογένεια, ηθικές αρχές, αξιοπιστία, αξιοπρέπεια, εμπιστοσύνη, οράματα και ελπίδες.

Ζούμε στον αιώνα των μεγάλων ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ. Η κοινωνία, όλοι και όλες  μας πρέπει να αγωνιστούμε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να χτίσουμε νέες ανθρώπινες σχέσεις, να εμπνεύσουμε τους απογοητευμένους και αδικημένους, να δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους, να συνεννοηθούμε  για να βγούμε νικητές, να φτιάξουμε μία νέα γενιά αξιών. ΚΑΙ ΤΟΤΕ:

ΘΑ  ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΑΜΑΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ. ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σήμερα είναι μια ημέρα τιμής για τους αγώνες του γυναικείου κινήματος. Οφείλουμε, όμως, όλοι, κάθε ημέρα και από όποια θέση βρισκόμαστε, να τιμούμε στην πράξη κάθε γυναίκα. Να διασφαλίζουμε τη συμμετοχή με ίσους όρους στην εργασία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την προστασία της  μητρότητας, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, την αντιμετώπιση της φτώχειας και την αδυναμία συντήρησης των ίδιων και των οικογενειών τους. Όσο κι αν σε κάθε σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα έχουν νομική κατοχύρωση, χρειάζεται ένας διαρκής αγώνας για να κατοχυρώνονται στην πράξη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΙΧΑΣ: Ο αγώνας της γυναίκας για δικαιώματα και μια καλύτερη ζωή είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Ταυτίζεται και συνυπάρχει με τον αγώνα της εργατικής τάξης για απελευθέρωση από τα δεσμά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα από ταξικούς αγώνες, που μας τους υπενθυμίζει η επέτειος της 8ης Μάρτη, τσακίζονται στο όνομα της κερδοφορίας των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Στις συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η ζωή της εργαζόμενης γυναίκας, της μητέρας, της συζύγου, της σπουδάστριας έγινε ακόμη πιο δύσκολη. Η εκμετάλλευση μεγαλύτερη, τα βάσανα περισσότερα.

 Τις δικές τους ευθύνες για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής της γυναίκας και συνολικότερα των λαϊκών – εργατικών οικογενειών έχουν τόσο η σημερινή και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, όσο και υπόλοιποι υποψήφιοι διεκδικητές του Δήμου Λαμιέων.

Αποδέχθηκαν και προώθησαν περαιτέρω πολιτικές που γκρέμισαν κεκτημένα εργατικών αγώνων του λαού. Πολιτικές που απαξιώνουν τη δημόσια υγεία, την πρόνοια και το κοινωνικό κράτος. Συνέβαλα να εκτιναχτούν στα ύψη η ανεργία και η φτώχεια.

 Οι ελλείψεις και τα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου της Λαμίας και των Κ.Υ., δεν επιτρέπουν την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ιατρικής παρακολούθησης που απαιτεί η γυναικεία φύση και η μητρότητα.

 Οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και των εκπροσώπων τους στους Δήμους και τις Περιφέρειες απαξίωσαν περαιτέρω τις δημόσιες δομές βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Συνδέουν τη λειτουργία τους με επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, ευνοούν την είσοδο ιδιωτών, και έχουν ως τελικό αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών να μένουν εκτός δομών.

Αυτές είναι ορισμένες πτυχές της πολύπλευρης εκμετάλλευσης που δέχεται η γυναίκα στον κόσμο που δυναστεύει το κεφάλαιο και η οποία διαρκώς θα αυξάνεται, όσο δεν αντιστεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και στους εκπροσώπους του.

 Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποκτά μεγαλύτερη αξία και σημασία, όταν συνδέεται με την αφύπνιση της αγωνιστικότητας και της διεκδίκησης.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, η εργαζόμενη γυναίκα, η μητέρα, η άνεργη, η σπουδάστρια καλείται να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από όλα όσα έζησε τα τελευταία χρόνια.

Συμπεράσματα που θα την βοηθήσουν να δυναμώσει τον αγώνα της στα σωματεία και τους χώρους δουλείας, στις γειτονιές. Να «μετρήσει» καλά την ψήφο της στις προσεχείς κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις για τους Δήμους και τις Περιφέρειες στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αλλά και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για την Ευρωβουλή και τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν. 

 

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ: Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους εορτάζεται με απόφαση του ΟΗΕ η Διεθνής Ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών που έχειτις ρίζες της στις αρχές του εικοστού αιώνα και στις διεκδικήσεις των γυναικών για ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.

Παρά το γεγονός ότι ο εορτασμός της διεθνούς αυτής Ημέρας έχει απολέσει την αρχική του σημασία, παραμένει όμως επίκαιροςκαι μας θυμίζει το χρέος της κοινωνίας μας προκειμένου η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων να είναι ουσιαστική και οι αγώνες και οι διεκδικήσεις να μην εξαντλούνται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της σημερινής επετείου ο Δήμος μας, σε συνεργασία με την Ομάδα Υγείας του Κέντρου Υγείας Λαμίας, διοργάνωσε μια διήμερη κοινωνική δράση για την πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων test Παπανικολάου σε γυναίκεςηλικίας από 25 ετών και άνω ενώ σε γυναίκες από 40 έως 65 ετών Μαστογραφία, Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας και Σπιρομέτρηση.

Παράλληλα, ο Δήμος Λαμιέων, θέλοντας να αναδείξει το ρόλο της γυναίκας θα διοργανώσει από τις 14 έως τις 22 Μαρτίου σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Άρωμα Γυναίκας».

Ο Δήμος Λαμιέων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα εξάλειψης όλων των διακρίσεων, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, συμμετέχει στο δίκτυο των δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, με τη λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών.

Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες, μαζί με τα παιδιά τους, που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές (ενδο-οικογενειακή, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση) ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, άστεγες κ.λπ.).Ο Ξενώνας λειτουργεί σε καθημερινή βάση και όλο το 24ωρο και παρέχει υπηρεσίες δωρεάν και υπό το καθεστώς των κανόνων του απορρήτου.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται η γυναίκα και ο άνδρας να βαδίζουν δίπλα – δίπλα χτίζοντας μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη, εξαλείφοντας ξεπερασμένες νοοτροπίες και κατάλοιπα του παρελθόντος.

Η δράση, η πολλαπλή προσφορά, οι αξίες και οι προοδευτικές αρχές της σύγχρονης γυναίκας καθορίζουν τη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας και είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή της στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, για ένα πιο δίκαιο και δημοκρατικό μέλλον.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ: Στις 8 Μαρτίου 1857 οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού της Νέας Υόρκης, λευκοντυμένες, κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς. Η διαδήλωση αυτή χτυπήθηκε άγρια από την αστυνομία και βάφτηκε στο αίμα.

         Το 1910 στη 2η Διεθνή Συνδιάσκεψη των εργαζομένων γυναικών στο Σοσιαλιστικό Συνέδριο της Κοπεγχάγης, μετά από πρόταση της αγωνίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών, Κλάρας Τσέτκιν, αποφασίστηκε η 8η Μαρτίου να οριστεί ως παγκόσμια ημέρα των γυναικών. Από τότε γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Επίσημα καθιερώθηκε και από τον ΟΗΕ το 1975.

        Η 8η Μαρτίου αποτελεί –πρέπει να αποτελεί- φόρο τιμής και αναγνώρισης στους μακροχρόνιους επίπονους αγώνες των γυναικών για εργασιακή και πολιτική ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Και οι αγώνες αυτοί συνδέονται άρρηκτα και σηματοδοτούν τους λαϊκούς αγώνες για την αποτελεσματική κατοχύρωση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

       Σήμερα, στη δήθεν «μεταμνημονιακή» εποχή, με την επιδείνωση της φτώχειας, την έκρηξη της ανεργίας, την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική εξαθλίωση να συνεχίζονται, οι γυναίκες βιώνουν την ανασφάλιστη εργασία, τις εξευτελιστικές αμοιβές, την οικονομική ανέχεια που τους στερεί την αξιοπρέπεια και τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους. Αμέτρητα, εξάλλου, είναι τα φαινόμενα βίας σε όλες της τις εκφάνσεις, ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική σε βάρος τους. Η βία κατά των γυναικών –παλιά μάστιγα- δεν έχει χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία ή μορφωτικό επίπεδο. Θύμα της βίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα, κυρίως όμως οι άνεργες, οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, οι γυναίκες χωρίς οικονομική ανεξαρτησία και οικονομική στήριξη.

       Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία πρωτοστατεί στην ανάδειξη και αναγνώριση του ρόλου των γυναικών. Μετατρέποντας την ιδεολογία σε στάση ζωής, στηρίζει τη γυναικεία εκπροσώπηση στους Αυτοδιοικητικούς φορείς και αγωνίζεται, ώστε η τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσει έμφαση και ιδιαίτερο βάρος σε θέματα κοινωνικών υποδομών, όπως οι παιδικοί σταθμοί, να αντισταθεί στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των  δημόσιων αγαθών της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, να διευρύνει τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φροντιστήριο, να στηρίξει τη μητρότητα, τις μονογονεϊκές οικογένειες, να φροντίσει για την περίθαλψη άστεγων και κακοποιημένων γυναικών.

       Οι γυναίκες είναι πρωτοπόρες, είναι πηγή έμπνευσης, αντίστασης και ανατροπής των συνθηκών κοινωνικής εξαθλίωσης. Ως κόρες, μάνες, σύζυγοι, εργαζόμενες στέκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν καθημερινά τις δικές τους μάχες για δικαιώματα, ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αναγνώρισης των γυναικείων αγώνων σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες επιζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας δεν είναι ημέρα εορτής, αλλά ευκαιρία και αφορμή ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα και τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία στη δύνη των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά.

Είναι πραγματικότητα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στο πληθυσμό, εργάζονται με μικρότερη αμοιβή, με ευέλικτες μορφές απασχόλησης ή με αδήλωτη εργασία. Οι γυναίκες είναι οι πρώτες που θα απολυθούν από την εργασίας τους, είναι αυτές που υποφέρουν πιο πολύ από τις περικοπές στους μισθούς, είναι αυτές που πληρώνονται λιγότερο για ίση εργασία με τους άνδρες,  γεγονός που τις οδηγεί ουσιαστικά στην περιθωριοποίηση τους.  

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) καλεί όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, να συμμετέχουν μαζικά στα συνδικάτα, να εντείνουν τη συλλογική δράση τους και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας αλλά και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ: «Ο μόνος δρόμος για να τιμήσεις την παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας είναι να ακολουθήσεις το παράδειγμά των χιλιάδων πρωτοπόρων του γυναικείου εργατικού κινήματος. Να ακολουθήσεις τον δρόμο που χάραξαν. Να παλέψεις ενάντια σε παλιές και νέες μορφές εκμετάλλευσης. Για την πραγματική απελευθέρωση τόσο της γυναίκας όσο και ολόκληρης της εργατικής τάξης από το ζυγό και τα βάσανα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Παράλληλα, υποχρέωση όλων μας είναι να προασπίσουμε την καθιέρωση της επετείου ως ημέρα απόδοσης τιμής στους ταξικούς αγώνες, στις πρωτοπόρες υφάντριες του Σικάγου και της Νέας Υόρκης το 1857, σε όλες τις γυναίκες αγωνίστριές που πάλεψαν για καλύτερες συνθήκες ζωής, για να σταματήσει η εκμετάλλευση. Να προασπίσουμε τη συλλογική μνήμη απέναντι σε λογικές που προάγουν την επέτειο ως την ημέρα της «πετυχημένης» και «απελευθερωμένης» γυναίκας. Να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας. 

 

ΝΟΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην προσωπικότητα και τους αγώνες των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα τιμούμε  το μεγαλείο της γυναικείας φύσης και τους πολλαπλούς ρόλους της, της μητέρας, της κόρης, της συντρόφου, της εργαζόμενης.

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την ανισότητα που υπάρχει ακόμα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Η ΝΟΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ και ο τομέας Γυναικών της ΝΟΔΕ εκφράζουν τις θερμές ευχές σε όλες τις Γυναίκες .

Αφήστε μια απάντηση