Με οδηγό τον Μάο Τσετούνγκ επελαύνει προς το Μέγαρο Μαξίμου!

share on:

Όταν ο εχθρός στρατοπεδεύει, τον ενοχλώ.

Όταν ο εχθρός εξαντλείται, τον σφυροκοπώ.

Όταν ο εχθρός υποχωρεί, τον καταδιώκω.

Με τη στρατηγική σκέψη του Μάο Τσετούνγκ να μην τον αφήνει να ησυχάσει καθώς η τακτική του ανταρτοπολέμου γίνεται σιγά-σιγά βίωμά του ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης των ομάδων Ολυμπιακού και Νότιγχαμ επελαύνει για την κατάληψη της εξουσίας.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης που θεωρεί χαμένο χρόνο την στήριξη στην άτολμη κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία συμμάχησε ακόμη και με τον Συριζαίο εκδότη Χατζηνικολάου-ετοιμάζει τους επιτελείς του για την μεγάλη στιγμή της επέλασης και την τελική νίκη.

Το κόμμα του Βαγγέλη θα μπορούσε να έχει την ονομασία Σοσιαλιστική Επανάσταση ώστε να αφυπνίσει και τον κοιμισμένο γίγαντα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στα πλαίσια της κυκλωτικής κίνησης προς την εξουσία η οποία φυσικά προυποθέτει τον σφαγιασμό πιθανών αντιπάλων όπως είναι ο Κυριάκος, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Αλέξης Τσίπρας οι δύο ομάδες συγκίνησαν τους οπαδούς τους με την μεν Νότιγχαμ να μοιράζει πάνω από 3.000 μερίδες φαγητού σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους της περιοχής μετά την αναβολή του σαββατιάτικου αγώνα με την Ρέντινγκ για την 14η αγωνιστική της Championship, τους δε φιλάθλους του Ολυμπιακού να υποδέχονται την ηρωική Μυρτώ που κακοποίησε το ισλαμικό κτήνος στη Πάρο.

Με τη μέθοδο του Μάο Τσετούνγκ λοιπόν ο Βαγγέλης Μαρινάκης επελαύνει στο Μαξίμου έχοντας κατά νου τους Τραμπ και Μπερλουσκόνι.

Ποια όμως ήταν η μέθοδος του θρυλικού Μάο;

Ο Κινέζος κομμουνιστής επαναστάτης, ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στην οποία κυβέρνησε ως ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, από την ίδρυση της το 1949, έως και τον θάνατό του, το 1976.

Ο θεμελιωτής της θεωρίας του ανταρτοπόλεμου: “Όταν ο εχθρός προελαύνει, υποχωρώ. Όταν ο εχθρός στρατοπεδεύει, τον ενοχλώ. Όταν ο εχθρός εξαντλείται, τον σφυροκοπώ. Όταν ο εχθρός υποχωρεί, τον καταδιώκω.”

Ο Μάο προερχόταν από εύπορη αγροτική οικογένεια από την περιοχή Σοασάν. Στα πρώιμα χρόνια του, υιοθέτησε έναν Κινεζικό νασιοναλισμό και μία αντί-ιμπεριαλιστική άποψη, στα πρώιμα χρόνια του.

Δέχθηκε επιρροές από τα γεγονότα της Κινεζικής Επανάστασης του 1911 και της Τετάρτης Μάη το Κίνημα, του 1919. Την περίοδο που εργαζόταν στο Πανεπιστήμιου του Πέκινκ, μυήθηκε στον Μαρξισμό-Λενινισμό, και έγινε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ενώ ηγήθηκε της Αγροτικής Επανάστασης της Κίνας το 1927.

Οι θεωρίες του -βασισμένες στου Μαρξ και του Λένιν- καθώς και οι στρατιωτικές στρατηγικές και οι πολιτικές του θέσεις είναι γνωστές ως Μαοϊσμός.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό του ΚΚΚ, ο Μαοϊσμός είναι ο θεωρητικός κορμός που αναπτύχθηκε μέσα από τις μακρόχρονες εμπειρίες της Κινεζικής Επανάστασης, έχοντας ως βάση τον Μαρξισμό και τον Λενινισμό και συνδυάζοντάς τους με την κινεζική πραγματικότητα.

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η προσφορά του Μάο Τσετούνγκ, ως ηγέτη που έβαλε τέλος στην αποικιοκρατία και στις φεουδαρχικές σχέσεις, στις πολεμικές συμφορές ενός αιώνα, και ενοποίησε την ηπειρωτική Κίνα.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας, όμως, ο Μάο, μην έχοντας αφαιρέσει πλήρως την οικονομική ισχύ όλων των τμημάτων της κινεζικής αστικής τάξης, και τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων που στήριζαν αυτά τα τμήματα, δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ανατροπή της λαϊκοδημοκρατικής εξουσίας.

Ο Μάο είναι ένας από τους ηγέτες που κατάφερε να σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία και έχει πλήθος θαυμαστών και επικριτών.

Τα σπουδαιότερα αποφθέγματά του>

H πολιτιστική επανάσταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 7- 8 χρόνια.

(είπε μετά την πολιτιστική επανάσταση που τα παιδιά εξευτέλιζαν τους γονείς τους και οι μαθητές έδερναν τους δασκάλους τους)

Οι προγονοί μας ανακάλυψαν την τυπογραφία αλλά δεν εξέδωσαν εφημερίδες.

Ανακάλυψαν την πυρίτιδα αλλά την χρησιμοποίησαν μόνο για να φτιάξουν πυροτεχνήματα.

Ανακάλυψαν την πυξίδα, αλλά δεν την χρησιμοποίησαν για να ανακαλύψουν την Αμερική.

Αν νιώσεις ποτέ ότι έχεις στα σκέλια σου τέσσερις όρχεις,να ξέρεις ότι δεν είσαι υπεράνθρωπος, απλά σε πηδάνε.

Η πολιτική είναι αναίμακτος πόλεμος. Ο πόλεμος είναι αιματηρή πολιτική

Η στρατηγική λέει να μισείς τον εχθρό σου, αλλά η τακτική λέει να τον παίρνεις στα σοβαρά.

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση.

Μάθε από τις μάζες και μετά δίδαξέ τες.

Η τροφή του πραγματικού επαναστάτη είναι η κόκκινη πιπεριά.

Πολιτική ισχύς είναι αυτό που φυτρώνει από την κάννη ενός όπλου.

Ο Μάο Τσε Τουνγκ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες της παγκόσμιας ιστορίας και οι σκέψεις του επηρέασαν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Το “Εγχειρίδιο Ανταρτοπολέμου”, το οποίο έγραψε το 1937, έγινε το ευαγγέλιο όλων των ανταρτικών στρατών που ακολούθησαν και αποτέλεσε την βάση της στρατηγικής για επιτυχημένους επαναστάτες από τον Χο τσι Μινχ μέχρι τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα.

Ο ίδιος ο Μάο, ακολουθώντας πιστά τις μεθόδους που περιγράφονται, κατόρθωσε λίγα χρόνια αργότερα να αποκτήσει την εξουσία πάνω στο αχανές κράτος της Κίνας, ηγέτης της οποίας παρέμεινε για σχεδόν τριάντα χρόνια, μέχρι τον θάνατό του.

Αναγνωρίζοντας τις ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στις αγροτικές και τις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες, ο Μάο δίνει οδηγίες για το πως οι αδυναμίες ενός στρατού αγροτών μπορούν να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα και για το πως ο αιφνιδιασμός και η υποχώρηση μπορούν να μετατραπούν στο πιο επικίνδυνο είδος επίθεσης.
Όταν έγραφε το εγχειρίδιο, ο Μάο είχε ήδη στο ενεργητικό του μία δεκαετία ως ηγέτης ενός τεράστιου ανταρτικού στρατού που πολεμούσε τους εθνικιστές του Τσανγκ Κάι Σεκ. Ήδη, όμως, οι δύο αντίπαλοι είχαν συμμαχήσει προσωρινά για να αντιμετωπίσουν την εισβολή των Ιαπώνων στην χώρα τους. Πέρα από τα πρακτικά σημεία του, το “Εγχειρίδιο Ανταρτοπολέμου” αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν ιστορικό ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τα γεγονότα ενός πολέμου μέχρις εσχάτων και δίνει πολύτιμες πληροφορίες τόσο στους φίλους όσο και στους πολέμιους των ιδεών του Μάο.

Η Ελληνική μετάφραση είναι εμπλουτισμένη με πρωτότυπα σχόλια και υποσημειώσεις που διαφωτίζουν τον αναγνώστη για όλα τα δυσνόητα ή λιγότερο γνωστά σημεία του κειμένου.

Περιεχόμενα>

Πρόλογος του Έλληνα μεταφραστή

1. Τί είναι, ο ανταρτοπόλεμος;
2. Σχέση του ανταρτοπολέμου με τις επιχειρήσεις του τακτικού στρατού

3. Ο ανταρτοπόλεμος μέσα στην ιστορία
4. Μπορεί να επιτευχθεί η νίκη μέσω ανταρτικών επιχειρήσεων;
5. Η οργάνωση του ανταρτοπολέμου
6. Τα πολιτικά προβλήματα του ανταρτοπολέμου
7. Η στρατηγική του ανταρτοπολέμου εναντίον της Ιαπωνίας

Έντονη φιλανθρωπική δράση έχει η Νότιγχαμ Φόρεστ, ύστερα από την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ομάδας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το τελευταίο διήμερο τα βρετανικά Μέσα εκθειάζουν τον Έλληνα εφοπλιστή και διοικητικό ηγέτη του Ολυμπιακού, καθώς ο βρετανικός σύλλογος μοίρασε περισσότερες από 3 χιλιάδες μερίδες φαγητού μετά την αναβολή του σαββατιάτικου αγώνα με την Ρέντινγκ για την 14η αγωνιστική της Championship.

Δύο από τα δίκτυα που έδωσαν μεγάλη έμφαση στο συγκεκριμένο γεγονός ήταν το BBC και το CNN, με το τελευταίο να παρομοιάζει την Νότιγχαμ με τον «Ρομπέν των Δασών» που βοηθάει τους οικονομικά αδύναμους στη δύσκολη φάση της ζωής τους.
Οι αναρτήσεις έχουν μεγάλη απήχηση στα social media, ενώ εκθειάζεται γενικότερα η αλλαγή προσέγγισης του συλλόγου στα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.

Στο CNN μίλησε και ο αθλητικός διευθυντής της Φόρεστ, Τζόνι Όουεν. «Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες είναι υψίστης σημασίας για τον σύλλογό μας. Γίνονται με εντολή του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος προσπαθεί να βοηθήσει την τοπική κοινωνία», ανέφερε αρχικά και υπογράμμισε:

«Προσφέροντας αυτά τα τρόφιμα μπορέσαμε να βοηθήσουμε όσους το χρειάζονται περισσότερο στην τοπική κοινωνία του Νότιγχαμ. Εκείνους που είναι άστεγοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Θα είμαστε δίπλα τους και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας».

Αφήστε μια απάντηση