Μηνύματα για την Εθνική επέτειο της 25ης Μάρτη 1821

share on:

Ήταν ένας διαφορετικός εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο φετινός: υπό το φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού, στον ‘Αγνωστο Στρατιώτη ήταν μόνον η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί κομμάτων και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ -όλοι σε ευθεία γραμμή και σε απόσταση ασφαλείας. Πολίτες με τα παιδιά τους δεν υπήρχαν στο αντικριστό πεζοδρόμιο και η μπάντα αποτελείτο από μόλις δέκα άτομα.

Αλλά και η στρατιωτική παρουσία είχε διαφορετικό χαρακτήρα φέτος: μόνον από αέρος, ενώ δεν υπήρχαν ούτε και τα αγήματα απόδοσης τιμών.

Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ, και έξι ελικόπτερα της αεροπορίας Στρατού και Ναυτικού πετούσαν πάνω από το χώρο, όσο διαρκούσε η τελετή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου, στα 4,5 λεπτά παραμονής της στον ‘Αγνωστο Στρατιώτη, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στην πολιτική ηγεσία του τόπου και τους άλλους παρευρισκόμενους, στην πιο ουσιαστική ευχή που μπορεί να δώσει κανείς τις ημέρες αυτές…

Το μήνυμα του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας

Με ένα εμψυχωτικό μήνυμα, που απευθυνόταν σε όλους τους Έλληνες, ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας τίμησε τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Το μήνυμα του πιλότου αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F16 Ζευς, της ΠΑ έλεγε: «Ελληνίδες, Έλληνες. Όλοι μαζί ενωμένοι, να συνεχίσουμε να δίνουμε νόημα στις θυσίες των προγόνων μας. Στα 199 χρόνια από την επανάσταση του 1821 που τιμούμε σήμερα, η Ελλάδα είχε πολλές ένδοξες στιγμές, αλλά αντιμετώπισε και πολλές δυσκολίες. Πάντα έβγαινε πιο δυνατή. Αυτό θα γίνει και τώρα. Χρόνια πολλά σε όλους μας. Χρόνια πολλά Ελλάδα».

Μηνύματα πολιτικών, Αυτοδιοικητικών για την Εθνική Επέτειο

 

Διαβάστε στη συνέχεια τα μηνύματα που έστειλαν στην efthia.gr πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί από τη Φθιώτιδα:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών – Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ): Ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, βρίσκει τη χώρα μας, όπως και όλο τον πλανήτη, εν μέσω μίας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σε αυτή την ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία, έχουμε χρέος όλοι μας, μακριά από διχασμούς και αντιθέσεις, να επιδείξουμε ατομική ευθύνη, συλλογική συνείδηση, αλληλεγγύη και σωφροσύνη, ώστε να ξεπεράσουμε την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με το μικρότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος.

Η μακρά ιστορία μας, δείχνει το δρόμο.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1821 που θυσιάστηκαν για την Απελευθέρωση της Πατρίδας μας, και οι οποίοι μας θυμίζουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, για τη σημερινή εθνική και θρησκευτική γιορτή!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ): Η επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί την κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Δυο αιώνες πριν μια σκλαβωμένη για 400 χρόνια γωνιά «ραγιάδων» κατάφερε να σηκωθεί και να σταθεί απέναντι σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία.

Το «ελευθερία ή θάνατος» έγινε πράξη ηρωική όταν οι Πατέρες του Νεοελληνικού έθνους συνειδητοποίησαν ότι τα πιο ιερά και τα πιο μεγάλα δεν μπορείς να τα περιμένεις κυρίως από τους ξένους.

Η γλώσσα, η πίστη ,η παράδοση, η ανάγκη της απελευθέρωσης από τους Τούρκους και της εθνικής ανεξαρτησίας δημιούργησαν το όραμα της λευτεριάς. Και η λευτεριά ήρθε όταν το όραμα αυτό το έκαναν στάση ζωής οι υποδουλωμένοι αλλά και οι Έλληνες της διασποράς και μαζί τους οι φιλέλληνες σε ολόκληρο το κόσμο.

Έτσι ξεκίνησαν όλα και μέσα σε λιγότερο από 200 χρόνια μια μικρή επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας έγινε και παραμένει ένα κράτος του πυρήνα της Ευρώπης. Ένα κράτος που όπως αποδεικνύεται στη σημερινή συγκυρία μπορεί κάτω από μια αποφασιστική, αποτελεσματική και καλά προετοιμασμένη ηγεσία, να εμπνεύσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους πολίτες του και με τον τρόπο αυτό να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της πατρίδας για να κερδίσουμε τη μάχη με την επιδημία που απειλεί την ζωή, την οικονομία και τις κατακτήσεις του πολιτισμού μας. 

Ίσως αυτή η επιτυχία, μετά από πάρα πολλά χρόνια του Ελληνικού κράτους σήμερα να είναι ο καλύτερος φόρος τιμής απέναντι σε όσους το ελευθέρωσαν  και το θεμελίωσαν το 1821

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ): Σαν σήμερα το 1821 τη μέρα που ο Θεός ευαγγελιζόταν μέσα από την Παναγιά την σωτηρία του κόσμου, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ξεκινούσε τον αγώνα για την σωτηρία του Έθνους.
Το ξεκίνημα εκείνης της επανάστασης που μας απελευθέρωσε από τον τουρκικό ζυγό και δημιούργησε την σύγχρονη ελεύθερη Ελλάδα δεν είναι μόνο η απαρχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας αλλά είναι μία ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΑΞΙΩΝ και ένας οδηγός και στήριγμα για τους σύγχρονους Έλληνες .
Σήμερα την 25η Μαρτίου του 2020 με δεδομένες τις απειλές και τις προκλήσεις του Τούρκου, με την δοκιμασία από τον άλλον ύπουλο εχθρό να ξεδιπλώνεται καθημερινά και να υπονομεύει την υγεία μας, τη ζωή μας, την κοινωνία και την δομή της, πρέπει να δούμε τι ήταν αυτό, ποιες ήταν οι δυνάμεις  που ώθησαν τον Έλληνα και δημιούργησαν  το θαύμα του 1821 και να αντλήσουμε δύναμη ως κοινωνία για να σταθούμε όρθιοι στην μαζική επίθεση του κορωνοϊού και στις συνεχείς προκλήσεις του Τούρκου.
«Για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Ελλάδας την Ελευθερία» , η Ελληνική ψυχή παίρνοντας δύναμη από της προγονικές καταβολές ξεσηκώθηκε και με απίστευτο ηρωισμό απελευθέρωσε την Πατρίδα.
Η ΨΥΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΥΤΗ Η ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, Ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ , απλά χρειάζεται ένα έναυσμα για να γίνει ηρωική πράξη ενσυνείδητα πειθαρχημένη σε ένα σκοπό, σε μια ιδέα.
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, αν αφήσουμε την πολύπλευρη κρίση που διερχόμαστε να χτυπήσει και τον ηρωισμό και τις αξίες της ελληνικής ψυχής, αν αρχίσουμε να θεωρούμε φυσικό ή αυτονόητο να πουλάμε τις αξίες μας , να σκύβουμε συνεχώς και να κατευνάζουμε τον οποιοδήποτε ισχυρό , τότε δεν θα χάσουμε μόνο τα δικαιώματά μας αλλά και την ίδια την ελευθερία μας, γιατί ένας λαός που πέφτει σε τέτοια κατάπτωση είναι βέβαιο ότι θα χαθεί.
Και το 1821 υπήρχαν εκείνοι που πίστευαν ότι ήταν ανώφελο οι υπόδουλοι Έλληνες να τα βάλουν με τον πανίσχυρο Σουλτάνο και όμως απέδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι η παλικαριά δε μετριέται με το μέγεθος , αλλά με της καρδιάς το «πύρωμα».
Αυτό να αναζητήσουμε μέσα μας, να μας ζεστάνει ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ. ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ και να μας οδηγήσει με σιγουριά σε ένα ασφαλές και δημιουργικό μέλλον της ένδοξης πατρίδας μας.

     Ας Φωνάξουμε όλοι μαζί Ζήτω το Αθάνατο 21,

     ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ συμπατριώτες.

ΘΕΜΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ): «Η 25η Μαρτίου είναι Εθνικής υπερηφάνειας.

Πριν 199 χρόνια, στις 25 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε ο μεγάλος αγώνας του Έθνους για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Ταυτόχρονα, είναι ημέρα χαράς και ελπίδας, μήνυμα που μας φέρνει ο Εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η ημέρα μας υπενθυμίζει όμως, πως είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε αναλλοίωτες και να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας, τις αξίες των προγόνων μας, με πίστη στις αρχές της ενότητας και της ομοψυχίας.

Σήμερα, σε μία πρωτόγνωρη, όσο και δύσκολη, χρονική περίοδο που ολόκληρη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από την υγειονομική κρίση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούνται να κάνουν ξανά, μία ακόμη αναγκαία υπέρβαση για το καλό της πατρίδας και της κοινωνίας.

Σήμερα, η σκέψη και η καρδιά μας βρίσκεται δίπλα σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος: στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα σώματα ασφαλείας και τους στρατιωτικούς στον Έβρο, σε όσους εξακολουθούν να εργάζονται και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, και η Ελλάδα να βγει για μία ακόμη φορά νικήτρια και στη μάχη κατά της πανδημίας!

Χρόνια πολλά!»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ): Συνηθίζουμε τη μέρα αυτή να μνημονεύουμε και να αναφερόμαστε τόσο στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα από την οθωμανική αυτοκρατορία και στις ηρωικές πράξεις των Ελλήνων του 1821 όσο και στη γιορτή της πίστης μας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τη φετινή χρονιά όμως, αντλώντας ισχυρά διδάγματα από το παρελθόν, πρέπει να δώσουμε το δικό μας αγώνα για να τιμήσουμε εμπράκτως τους προγόνους μας. Ταυτόχρονα έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων για να δώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας το παράδειγμα στις επόμενες γενιές. Η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ορατός ο εχθρός κατά την επανάσταση του ’21, αόρατος ο σημερινός, η ευθύνη όμως και τότε και τώρα είναι ίδια. Να σταθούμε όρθιοι και να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Το 1821 οι Έλληνες πάλεψαν για την ελευθερία τους, σήμερα δίνουμε μια άλλη, ιδιότυπη μάχη απέναντι σε μια πρωτοφανή απειλή. Κι όπως κερδίσαμε τότε, έτσι θα κερδίσουμε και σήμερα, όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά από το σπίτι του.

Μένουμε σπίτι και τιμούμε έτσι με τον καλύτερο τρόπο την Επανάσταση του ’21 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. 

ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΜΑΝΙΔΗΣ (Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φθιώτιδας): Ελλάδα Ψηλά! Όλοι Μαζί μπορούμε!

Καλημέρα και χρόνια πολλά (Αλήθεια, πόσο πιο γλυκά σήμερα ακούγονται αυτές οι δυο ευχές, που είχαν καταντήσει κοινότυπες, συνηθισμένες..)

Αυτή τη μέρα συνηθίζεται από τα δημόσια πρόσωπα να γράφουμε ή να εκφωνούμε πανηγυρικά διαγγέλματα..

Οι στιγμές όμως, σκορπίζουν στους πέντε ανέμους πολλές από τις συνήθειες..

Σε αυτή την παγκόσμια περιπέτεια, η μικρή Ελλάδα, ακόμα μια φορά κάνει τη διαφορά!

Τα εκατομμύρια των ατομικών μας ευθυνών και συμπεριφορών, σχεδόν απόλυτα προσαρμοσμένες στο ύψος και στη σημαντικότητα των περιστάσεων, θωρακίζουν και ατσαλώνουν το συλλογικό μας «Είναι». Άλλωστε, ιστορικά αυτό πάντα πράττουν οι έλληνες της κάθε αντίστοιχης εποχής.

Κι αυτή την κρίση, Όλοι Μαζί θα την ξεπεράσουμε!!

Και τότε, αφού το «έλεος» και ο «φόβος» (έχοντας ακονίσει τη διάνοιά μας) αποχωρήσουν, θ αφήσουν τη θέση τους στην «κάθαρση».

Αρκεί να μην έχουμε ξεχάσει τη βιωματική γνώση ετούτων των ημερών.

Να θυμόμαστε ότι όταν έπρεπε, καθολικά πειθαρχήσαμε σε μέτρα καταρχήν δυσάρεστα, αλλά αναγκαία και φέραμε αποτέλεσμα. Ότι αφουγκραστήκαμε και εκτελέσαμε την εθνική στρατηγική χωρίς εμμονές, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς σκοπιμότητες. Χωρίς τα «ανόητα» πάθη που κατατρέχουν τη φυλή μας και δεν την αφήνουν ν ανοίξει τα φτερά της.

Ότι σταθήκαμε αλληλέγγυοι σε συνανθρώπους μας της διπλανής πόρτας, που σε πολλούς, ίσως και να μη λέγαμε καλημέρα μέχρι τότε.

Ότι ξυπνάγαμε με μια λαχτάρα να τηλεφωνήσουμε στους ηλικιωμένους γονείς μας να δούμε πώς είναι;

Ότι ανακαλύψαμε ξανά την οικογενειακή κοινωνικότητα.

Ότι επιθυμήσαμε ως Χριστιανοί τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα της Θείας Λειτουργίας.

Ότι στους ερημωμένους δρόμους ξανακούστηκαν πουλιά να κελαηδούν.

Και άλλα πολλά, που οι μεγαλύτεροι τα είχαμε ξεχάσει και οι νεότεροι τα γνώρισαν τώρα για πρώτη φορά.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας εύχομαι χρόνια πολλά.

Να συνεχίσουμε έτσι, Όλες & Όλοι Μαζί.

Η μπόρα θα περάσει. Και τότε, οπλισμένοι με όσα στην κρίση αποκτήσαμε, πάλι Όλοι Μαζί θα σηκώσουμε ξανά την Ελλάδα μας Ψηλά. 

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ (Δήμαρχος Λαμιέων): Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου μας βρίσκει στο πιο κρίσιμο σημείο της μεταπολεμικής ιστορίας του τόπου μας.
Φέτος γιορτάζουμε την επέτειο της Επανάστασης του ’21 μέσα στη θαλπωρή του σπιτιού μας, χωρίς παρελάσεις, χωρίς τους φίλους και τους συγγενείς μας, τόσο μακριά αλλά ταυτόχρονα και τόσο κοντά ο ένας από τον άλλο.
Σήμερα αποδεικνύουμε περίτρανα ότι ο λαός μας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα, εγκράτειας, ενότητας, αλληλεγγύης όπως και ωριμότητας στην διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.
Ένας λαός πραγματικά φτιαγμένος… για τα δύσκολα.
Ένας λαός που ξέρει να πολεμάει τόσο ορατούς όσο και αόρατους εχθρούς.
Την μάχη την έχουμε ήδη κερδίσει και πλέον με το χέρι στην καρδιά, είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε για μια ακόμη φορά και τον πόλεμο !
Χρόνια σας Πολλά !
Ζήτω η 25η Μαρτίου !

 ΜΠΑΜΠΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ (Δήμαρχος Δομοκού): Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου πραγματοποιείται φέτος κάτω από πρωτόγνωρες, ιδιαίτερα κρίσιμες και επικίνδυνες συνθήκες για τη χώρα μας, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.
Η επανάσταση του 1821 για ελευθερία, ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση του λαού μας, υπήρξε φωτεινό σύμβολο ελπίδας μέσα στο απόλυτο σκοτάδι της εποχής, όταν όλα φάνταζαν ως μονόδρομος και ο αντίπαλος ισχυρός. Παρόλα αυτά, ο επαναστατημένος ελληνικός λαός κατόρθωσε να στείλει, σε όλα τα μήκη της οικουμένης, το διαχρονικό μήνυμα ότι ένας λαός μπορεί να τα καταφέρει, όσο καταπιεσμένος και αν είναι, όταν αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του.
Ωστόσο, η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό. Εκτός από την επέτειο της επανάστασης γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μπορεί φέτος να μην πραγματοποιούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο οφείλουμε σεβόμενοι τη διπλή γιορτή να δηλώσουμε με αποφασιστικότητα και ομόθυμη βούληση τη διαφύλαξη της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας της χώρας μας, με κάθε κόστος και θυσία.
Ας αντλήσουμε δύναμη, θάρρος και ελπίδα από αυτή την ιστορική ημέρα για να προχωρήσουμε με αλληλεγγύη και να κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουμε ως χώρα.

Εύχομαι να είμαστε όλες κι όλοι υγιείς και να γιορτάσουμε την επόμενη εθνική γιορτή όπως της αρμόζει.

Χρόνια Πολλά σε όλους!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΝΤΖΗΣ (Δήμαρχος Μακρακώμης): Υποκλινόμαστε μπροστά στους ήρωες της Ελλάδας για το άξιο παράδειγμα πατριωτισμού, ανιδιοτέλειας, αγάπης προς την πατρίδα, για τη δυνατότητα που μας έδωσαν να ζούμε ελεύθερα, να δημιουργούμε, να οικοδομούμε. Τιμούμε την επέτειο της Επανάστασης του 1821, του μεγαλύτερου ιστορικού γεγονότος της νεότερης ιστορίας μας, που οδήγησε το υπόδουλο έθνος μας στην ανεξαρτησία και την κρατική συγκρότηση και ταυτόχρονα γιορτάζουμε τον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε µε την επανάσταση του λαού, για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται µε τη λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά. Συνδημότες και συνδημότισσες Φέτος η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας συμπίπτει με την ιδιαίτερα δύσκολη εθνική και διεθνή συγκυρία. Η χώρα μας όχι μόνο υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά βρίσκεται σε «πόλεμο ζωής με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό της, τη πανδημία του κορονοϊού». Ο πατριωτισμός μας σήμερα, είναι ανάγκη να εκφραστεί, όχι μόνο με τη φιλοπατρία και την εθνική ομοψυχία, αλλά με την κοινωνική συνοχή, τη συνέπεια σε αρχές και θεσμούς, τη σύνεση και την ευθύνη – συλλογική και ατομική. Η αυτοσυγκράτηση, ο αυτοπεριορισμός και η απόσταση, είναι τα όπλα αυτής της αθέατης αλλά και έντονα παρούσας μάχης, που όλοι καλούμαστε να δώσουμε με σύνθημα το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ». Αναβαπτιζόμαστε λοιπόν, στο μεγαλείο της ψυχής των επαναστατημένων Ελλήνων του παρελθόντος, για να αντλήσουμε θάρρος και δύναμη για τις μάχες του παρόντος. Σήμερα που ελευθερία και ευθύνη γίνονται συνώνυμα, σήμερα καλούμαστε να προστατεύσουμε την ελευθερία μας και τον τρόπο ζωής μας με ασπίδα την ευθύνη μας. Χρόνια πολλά.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Δήμαρχος Στυλίδας): Ο Δήμος Στυλίδας τιμά τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Παρά τη δυσμενή θέση που βρίσκεται  ο ελληνικός λαός και η πατρίδα μας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η 25η Μαρτίου παραμένει ημέρα αδιάλειπτης τιμής, μνήμης και υπερηφάνειας για τους ήρωες του 1821, οι οποίοι έγραψαν το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός στη νεότερη πορεία του ελληνικού έθνους. Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του και το παρελθόν του δεν έχει μέλλον. Εν μέσω πανδημίας η απέριττη, λιτή τιμή των ηρώων που θυσιάστηκαν για τη πατρίδα συνιστά χρέος όλων μας. Ενωμένοι όλοι, όπως εκείνοι, θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και με ατομική ευθύνη θα στηρίξουμε το κοινό καλό για την επόμενη ημέρα. ΖΗΤΩ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (Πρώην Δήμαρχος Λαμιέων): Η 25η Μαρτίου, είναι ημέρα μνήμης, υπερηφάνειας και κυρίως αυτογνωσίας. Αποτελεί διαρκές ορόσημο στην πορεία του σύγχρονου Ελληνισμού, ένα διαχρονικό σύμβολο της πίστης του Λαού μας στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γι’ αυτό τιμούμε και υποκλινόμαστε στους προγόνους μας που πίστεψαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν  γι’ αυτά τα ιδανικά ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Τιμούμε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και την ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγίας, την διπλή γιορτή του γένους μας, η οποία αναδεικνύει διδάγματα, αρχές και αξίες με διαχρονικότητα και ιδιαίτερο συμβολισμό στις κρίσιμες, σύνθετες και ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Υπενθυμίζει δε, σε όλους μας ότι ενωμένοι, με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα μπορούμε να κατακτούμε συνεχώς στόχους που μοιάζουν ανέφικτοι. Εξάλλου, οι Έλληνες στη μακραίωνη ιστορία μας πάντα είχαμε ως βασικό αξιολογικό κριτήριο το πρέπον, το «δέον γενέσθαι» όχι το φαινομενικά εφικτό. Και η ακτινοβολία του πολιτισμού μας οφείλεται «εν πολλοίς» και σε αυτή τη ξεχωριστή, τη μοναδική για τα σημερινά δεδομένα, μέθοδο λήψης των αποφάσεων που πρέπει να αποτελεί και σήμερα τον οδηγό του έμπρακτου πατριωτισμού όλων μας και κυρίως των ποικιλώνυμων ηγεσιών αυτού του τόπου μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους της εποχής μας. Μέσα σ’ ένα ασταθή και αβέβαιο κόσμο που αλλάζει, δίνοντας τη θέση του σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέραμε, αλλά όχι αναγκαστικά καλύτερο.

Η κρίση της δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε όπως και εκείνη της εθνικής ασφάλειας που βιώνουμε ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν σε όλους μας τις μεγάλες προκλήσεις και την ύπαρξη πολλαπλών κινδύνων που υπάρχουν για την επόμενη μέρα.  Αφού πλέον  οι πάντες συνομολογούν ότι μόλις αντιμετωπίσουμε την πανδημία, ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι κοινωνίες όλων των κρατών – πολύ περισσότερο η ελληνική κοινωνία – θα είναι δυσβάσταχτος.

Γι ‘αυτό χρειάζεται πέραν των άλλων συστράτευση των οικονομικά ισχυρών σ’αυτή  την «εμπόλεμη» κατάσταση που ζούμε, δίνοντας ένα μέρος – έστω και μικρό – του πλούτου που έχουν συσσωρεύσει πίσω στην κοινωνία και στους οικονομικά ασθενέστερους. Γιατί αυτό είναι επιτακτική ανάγκη πλέον και όχι ζητούμενο.

Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, πρέπει να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά με σύνεση αλλά και τόλμη. Με αποφασιστικότητα αλλά και αίσθημα προσφοράς προς την πατρίδα και την ασθμαίνουσα κοινωνία. Θέτοντας στο επίκεντρο την εθνική συνεννόηση και ένα νέο πατριωτισμό που θα εκπληρώσει το ιστορικό μας χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές και θα αποδείξει έμπρακτα ότι και σήμερα εμπνεόμαστε σταθερά από τις αξίες και τα ιδανικά που όπλισαν τους αγωνιστές της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Αφήστε μια απάντηση