Μηνύματα για την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας Γοργοπόταμου

share on:

 

Φέτος συμπληρώνονται 78 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, μιας από τις κορυφαίες αντιστασιακές ενέργειες κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Η επιχείρηση  πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, και τη συνεργασία Βρετανών σαμποτέρ.  Τα στρατιωτικά και πολιτικά οφέλη της ήταν πολλαπλά. Η διακοπή της μοναδικής σιδηροδρομικής σύνδεσης Βορρά – Νότου της χώρας για 6 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τη διακίνηση πολεμοφοδίων και πρώτων υλών προς και από την Ελλάδα.

Για το κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός πολιτικοί, κόμματα και φορείς εξέδωσαν τα ακόλουθα μηνύματα

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών – Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ): Στη σημερινή επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τιμούμε τους αγωνιστές του Γοργοποτάμου, τους αγωνιστές της ενωμένης εθνικής αντίστασης, και όλους όσους αγωνίστηκαν κατά των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων.

Οι Έλληνες, ενωμένοι, κατάφεραν να αποτελέσουν παράδειγμα ενότητας του έθνους μας, να ενισχύσουν το ηθικό της κατεχόμενης Ελλάδας και να προκαλέσουν το θαυμασμό των κατεχόμενων λαών της Ευρώπης.

Εβδομήντα οχτώ χρόνια μετά, η επέτειος της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας του αντιστασιακού αγώνα κατά των κατακτητών, παρά τις έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και τα διχαστικά βιώματα της μεταπολεμικής εποχής, μας υπενθυμίζει ότι ο ελληνικός λαός όταν συνεργάζεται και αγωνίζεται ενωμένος, μεγαλουργεί.

Στην τρέχουσα μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας, αλλά και στις απρόκλητες απειλές που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα, οφείλουμε να τιμήσουμε τη βαριά κληρονομιά που μας άφησαν οι συμπατριώτες μας, να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας, και με σύνεση και ρεαλισμό, να ξεπεράσουμε ενωμένοι και αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ): Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν ένα ορόσημο ενότητας για τον λαό μας και την αντίσταση κατά των ναζί κατακτητών. Αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ υπό την καθοδήγηση Βρετανών αλλά και Ελλήνων αξιωματικών του συμμαχικού στρατηγείου κατάφεραν, στην καρδιά της Ρούμελης ένα σημαντικό πλήγμα στον γερμανικό στρατό.

Δυστυχώς η ενότητα και η κοινή δράση δεν είχε συνέχεια. Πριν ακόμα νικηθούν οι Γερμανοί οι εμφύλιες συγκρούσεις και τα αποτρόπαια εγκλήματα μαίνονταν στα ελληνικά βουνά ως προάγγελος των όσων τραγικών ακολούθησαν το Δεκέμβρη του 44 αλλά και αργότερα στον ελληνικό εμφύλιο. Στον Γοργοπόταμο όμως έστω και για μια φορά τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε.

Ο κοινός στόχος της αποδυνάμωσης του εχθρού, η μεγάλη εικόνα της μάχης με τον πραγματικό αντίπαλο κυριάρχησαν. Αυτή η ιστορική πραγματικότητα συνιστά τον ισχυρό συμβολισμό. Η αντίσταση στους Γερμανούς ήταν αντίσταση όλων των Ελλήνων, η συντριπτική τους πλειοψηφία που πύκνωσε τις τάξεις των αντιστασιακών οργανώσεων ήταν περήφανοι πατριώτες και όχι κομματικά στρατευμένοι όπως ενδεχομένως επιθυμούσαν όσοι επικράτησαν στην καθοδήγηση των οργανώσεων. Η ενότητα στη δράση αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για την πιο εμβληματική πράξη αντίστασης. Πάντα για τα μεγάλα και τα εμβληματικά η ενότητα είναι η αναγκαία προϋπόθεση.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ): Μπορεί φέτος, λόγω της εθνικής μάχης με τον αόρατο εχθρό που μας αποδεκατίζει ύπουλα και αθόρυβα, να μην μπορούμε να βρισκόμαστε στον ιερό τόπο του Γοργοποτάμου, όμως, έστω και νοερά, αυτή τη μέρα με σεμνότητα και σεβασμό πρέπει να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές του 41-44 που συνέχισαν το έπος της Αλβανίας στα βουνά της πατρίδας μας.

    Το ξημέρωμα της 26ης Νοεμβρίου 1942 η λάμψη της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις ανταρτικές ομάδες του Άρη, του Ζέρβα και των Άγγλων σαμποτέρ δεν έδιναν μόνο το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης στο εσωτερικό, αλλά έδιναν και ένα μήνυμα νίκης στους φοβισμένους συμμάχους στο εξωτερικό.

    Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου δεν ήταν μόνο ένα μεγάλο σαμποτάζ με σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόμαχο του κατακτητή, ήτανε μία πράξη υψηλού συμβολισμού εθνικής ομοψυχίας και γι’ αυτό έγινε διαχρονικό σύμβολο εθνικής ενότητας και παλικαριάς.

      Ας κρατήσουμε αυτόν τον συμβολισμό στις καρδιές και το μυαλό μας, ας είναι ο Γοργοπόταμος η απάντηση στο εθνικό μας ελάττωμα της διχόνοιας και ας δώσουμε και φέτος την υπόσχεση ότι, έχουμε την θέληση να αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελληνική κοινωνία βασισμένη στις αξίες και στις αρχές του δικαίου και της ισονομίας, ας θυμόμαστε ότι οι Έλληνες μονιασμένοι, προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες τους μεγαλουργούν, ενώ διχασμένοι, μακριά από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους, πληρώνουν ακριβό τίμημα στην ιστορία.

     Εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες όλοι εμείς σήμερα, με την καθημερινή μας προσπάθεια, τα ειρηνικά μας έργα και τους ειρηνικούς μας αγώνες να δικαιώσουμε όλες και όλους τους αγωνιστές της Ενιαίας Εθνικής Αντίστασης.

   Τους το οφείλουμε, το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας .

ΘΕΜΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ): «Ενότητα. Λέξη χιλιοειπωμένη που όμως δύσκολα γίνεται πράξη.

Σαν σήμερα, στο Γοργοπόταμο, η ομοψυχία και η συνεργασία πήραν σάρκα και οστά σε μια πράξη ηρωισμού που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ανθρώπων που ξεπέρασαν το «εγώ» και κατέκτησαν το «εμείς» με μοναδικό σκοπό το κοινό καλό.

Η Γέφυρα στο Γοργοπόταμο θα μας το υπενθυμίζει κάθε φορά: ενωμένοι θα βγούμε νικητές από κάθε δοκιμασία, όπως είναι και αυτή της πανδημίας που σήμερα απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ενωμένοι πάντα θα πετυχαίνουμε ακόμα και όσα μοιάζουν ακατόρθωτα».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ): «Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά, έννοιες όπως το θάρρος, η αγωνιστικότητα, ο αλτρουισμός, η αυταπάρνηση, αντανακλώνται σε μία αντιστασιακή ενέργεια που έλαβε χώρα στην περιοχή μας, η οποία και σημάδεψε την ιστορία της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, αποτελεί μία πράξη που συνιστά ιστορικό ορόσημο. Ένα ιστορικό ορόσημο, το οποίο διαμορφώθηκε από τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης με πρωτεργάτη τον Άρη Βελουχιώτη. Όλοι τους πρωταγωνιστές ενός Εθνικού μετώπου αρραγούς ενότητας το οποίο διακρίθηκε για το σημαντικό πλήγμα που επέφεραν στις δυνάμεις του ναζισμού και του Άξονα.

Το μήνυμα που απορρέει από αυτή την ιστορική αντιστασιακή ενέργεια, παραμένει σήμερα επίκαιρο. Αποτελούσε και θα αποτελεί το δικό μας, άσβεστο φάρο ιδίως αυτή την περίοδο που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και πάλι.».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΚΕΝΤΕΣ (Δήμαρχος Λοκρών): Η 25η Νοεμβρίου έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η άσκηση αυτής της μορφής βίας αποτελεί ένα φαινόμενο που στην εποχή μας δεν είναι απλά μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες, αλλά καταδεικνύει κοινωνική και πολιτισμική παρακμή. Ειδικά από το ξέσπασμα της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2, έχουν ενταθεί αναφορές για όλα τα είδη βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας. Οφείλουμε όλοι μας να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας κάθε κακοποιημένης γυναίκας ή κοριτσιού και να εξασφαλίσουμε την εξάλειψη αυτού του απαράδεκτου φαινομένου.

ΔΕΕΠ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΝΔ: Αναμφίβολα, μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης  των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η σημασία της, εντοπίζεται στο ότι αποδεικνύει τις απεριόριστες ικανότητες του ελληνικού λαού, όταν λειτουργεί με γνώμονα την ομόνοια και την εθνική ομοψυχία. Σήμερα, εβδομήντα οκτώ  χρόνια από την ηρωική αυτή πράξη, μνημονεύουμε την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως ένα μεγάλης εμβέλειας γεγονός που κατέδειξε ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο .

   ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ: Συμπληρώνονται σήμερα 78 χρόνια  από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΔΕΣ και βρετανούς σαμποτέρ.

   Η ανατίναξη της γέφυρας τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942 είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της  μοναδικής σιδηροδρομικής γραμμής της χώρας για 6 εβδομάδες, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα ανεφοδιασμού στους Γερμανούς και Ιταλούς. ΄Εδειξε  παράλληλα τις δυνατότητες της ένοπλης δράσης κατά των κατακτητών  και πύκνωσε τις γραμμές του αντάρτικου στη Ρούμελη. Κυρίως όμως φλόγισε το νου και τις καρδιές του ελληνικού λαού, δίνοντας ώθηση στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη, μεταφέροντας το μήνυμα του ξεσηκωμού σε κάθε πόλη και χωριό της σκλαβωμένης πατρίδας μας.

   Η ηρωική αυτή πράξη χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του λαού μας  ως η κορυφαία ιστορική στιγμή στον αγώνα ενάντια στον ξένο κατακτητή.

Ο Γοργοπόταμος,  έγινε ένα διαρκές και  πάντα επίκαιρο σύμβολο της αντίστασης  και της μάχης ενάντια στο φασισμό.

   Σήμερα που η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, έχουμε χρέος, αποδίδοντας τιμή στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στον πρωτεργάτη της επιχείρησης, καπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη :

  • Να αντισταθούμε στο φασισμό, το ρατσισμό και τις σύγχρονες εκφάνσεις τους
  • Να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αντιδημοκρατικές κατασταλτικές πρακτικές
  • Να δώσουμε τη μάχη για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας και Παιδείας
  • Να πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και στη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων
  • Να προασπίσουμε αποφασιστικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

   Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, θα τιμήσει με ιδιαίτερο τρόπο την 78η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου  μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως αρμόζει στην Εθνική Αντίσταση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Η 25η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και αγώνα κατά της βίας των γυναικών. Το έλλειμμα ουσιαστικής μέριμνας και διαρκούς επαγρύπνησης της Πολιτείας για τη βία κατά των γυναικών αποδεικνύεται καθημερινά από την ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση που έχει αποκτήσει η κακοποίηση των γυναικών, με το φαινόμενο να παραμένει αόρατο για τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, λόγω των μειωμένων καταγγελιών.

Στην Ελλάδα, η βία των ασκούμενων πολιτικών, το ασταθές και επιθετικό περιβάλλον στην εργασία, η αιφνιδιαστική αφαίρεση δικαιωμάτων και η απειλή της αβεβαιότητας και της ανεργίας, εμπεδώνουν τα στερεότυπα του κοινωνικού ρόλου των δύο φύλων και ανατροφοδοτούν τα ήδη υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών της πανδημίας του covid-19, μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους με  φαινόμενα υποχρεωτικού εγκλεισμού αλλά και κοινωνικής αποστασιοποίησης που εντείνουν ακόμα περισσότερο τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας  στηρίζει τον κοινωνικό αγώνα του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ελπίζουμε η σημερινή μέρα να είναι μέρα περισυλλογής για όλους μας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε δραστικά μέτρα για την εξάλειψη του ειδεχθούς αυτού φαινομένου και την προστασία των θυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βία κατά των Γυναικών συνιστά εγκληματική συμπεριφορά και η καταπολέμησή της είναι ευθύνη όλων μας.

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ:  Φέτος συμπληρώνονται 78 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, μιας από τις κορυφαίες αντιστασιακές ενέργειες κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Η επιχείρηση  πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, και τη συνεργασία Βρετανών σαμποτέρ.  Τα στρατιωτικά και πολιτικά οφέλη της ήταν πολλαπλά. Η διακοπή της μοναδικής σιδηροδρομικής σύνδεσης Βορρά – Νότου της χώρας για 6 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τη διακίνηση πολεμοφοδίων και πρώτων υλών προς και από την Ελλάδα. Κατέδειξε τις δυνατότητες της ένοπλης δράσης κατά των κατακτητών και καταξίωσε τον αγώνα της Αντίστασης συνδέοντάς τον με τον συμμαχικό αγώνα στα άλλα μέτωπα του πολέμου. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος ήταν εξίσου σημαντικός. Η επιχείρηση είχε αφυπνιστική δράση στον κατεχόμενο λαό και ενίσχυσε το ηθικό των ανταρτών και του πληθυσμού, ο οποίος άρχισε να πυκνώνει τις γραμμές της Αντίστασης.

Η κοινή δράση των αντιστασιακών οργανώσεων στην επιχείρηση του Γοργοποτάμου την κατέστησε σύμβολο της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των κατακτητών, παρά τις έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και τα διχαστικά βιώματα της μεταπολεμικής εποχής. Για αυτό και στη συλλογική μνήμη ο Γοργοπόταμος χαρακτηρίστηκε ως κορυφαία εκδήλωση της αντιστασιακής δράσης και ως συνέχεια του αγώνα του 1821 για την εθνική ανεξαρτησία.

Σήμερα, 78 χρόνια μετά, ο Γοργοπόταμος εξακολουθεί να συμβολίζει τον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Είναι ένας αγώνας διαρκής και πάντα επίκαιρος.

Οι «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» τιμώντας την επέτειο αλλά και τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα θα πραγματοποιήσουν, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου.

Ο Γοργοπόταμος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή μας το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:  Η Εθνική Αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής αποτελεί μια κορυφαία περίοδο στη μακραίωνη ελληνική ιστορία, αντάξια των σημαντικότερων στιγμών της, μια έμπρακτη και αγωνιστική αναβίωση του πνεύματος της Επανάστασης του 21.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, σε συνεργασία με Άγγλους σαμποτέρ, αποτέλεσε πράξη γενναιότητας πρώτου μεγέθους και ορόσημο του αγώνα εναντίον των κατακτητών. Έπληξε καίρια το γόητρο του Άξονα, δυσχέρανε τις κινήσεις και τον εφοδιασμό των δυνάμεών του, ενδυνάμωσε το αδούλωτο φρόνημα του ελληνικού λαού και υπήρξε υπόδειγμα αντιστασιακής δράσης για τους αγωνιζόμενους εναντίον του φασισμού και του ναζισμού λαούς της Ευρώπης.

Η Ελλάδα πέτυχε την πρώτη νίκη στην Ευρώπη εναντίον του Άξονα με την απόκρουση και απώθηση των Ιταλών του Μουσολίνι. Στη συνέχεια, ο πάνδημος συναγερμός στη Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε τη γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, ενώ η αποκαθήλωση του αγκυλωτού σταυρού από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από τους Μανώλη Γλέζο και Λάκη Σάντα, υπήρξε σάλπισμα γενναιότητας και Αντίστασης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γενναία Αντίσταση του ελληνικού λαού απέτρεψε την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία, ματαίωσε την αποστολή «εθελοντών» στο Ανατολικό Μέτωπο και ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση Ελλήνων εργατών που προορίζονταν για τα εργοστάσια – κολαστήρια του Γ’ Ράιχ. Η ηρωική, πολύμορφη και μαζική αντιστασιακή δράση των Ελλήνων, είχε ως αποτέλεσμα να δεσμευθούν στη χώρα μας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις των κατακτητών, στοιχείο που επηρέασε την εξέλιξη σε άλλα πολεμικά μέτωπα αλλά και απέκρουσε δυναμικά και αποφασιστικά την προσπάθεια εκφασισμού της κοινωνίας, την οποία έκαναν οι δυνάμεις του Άξονα με τους κατά τόπους συνεργάτες τους σε όλη την Ευρώπη.

Εβδομήντα οκτώ χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και αξιώνουμε, αγωνιζόμαστε και προσμένουμε την απόδοση των δίκαιων και απαράγραπτων γερμανικών οφειλών προς αποζημίωση και επανόρθωση των τεράστιων ανθρώπινων απωλειών, των ολοσχερών καταστροφών και της μεθοδικής λεηλασίας, που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εις βάρος του ελληνικού λαού. Για τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καλούμε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να αναλάβει την ευθύνη της ως οφείλει ως καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ. Αξιώνουμε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της και να τερματίσει την αδράνειά της στο ζήτημα αυτό. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί για τη δικαίωση της Αντίστασης και θυσίας της Ελλάδας.

Επιπλέον, για μία, ακόμη, φορά θέτουμε με έμφαση το ζήτημα της παραχάραξης της Ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης, που προωθείται με προκλητική επιμονή από το γερμανικό κράτος, μέσω «ακαδημαϊκών» πρωτοβουλιών, με χρηματοδότηση του περιβόητου γερμανικού ταμείου για το μέλλον και άλλων οργάνων του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Εφιστούμε, δε, την προσοχή των αρμόδιων αρχών, της ελληνικής κοινής γνώμης και ιδίως των Ελλήνων εκπαιδευτικών, να μην συνεργήσουν, άθελα τους, στη διείσδυση της γερμανικής κρατικής προπαγάνδας στα σχολεία και την ελληνική κοινωνία αλλά να αποκρούσουν αποφασιστικά την προσπάθεια υπαγωγής υπό τον έλεγχο του γερμανικού κράτους της Ιστορίας της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία, σε δύο ιστορικές της στιγμές, έχει, αφενός, αναγνωρίσει την Εθνική Αντίσταση (νόμος 1285/1982) και, αφετέρου, έχει αποφασίσει τη σθεναρή διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (απόφαση Ολομέλειας της Βουλής της 17ης Απριλίου 2019). Οφείλει συνεπώς να τιμήσει εμπράκτως τις δεσμεύσεις της αυτές. 

ΤΙΜΗ & ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Αφήστε μια απάντηση