Φθιώτιδα

Μηνύματα για την επέτειο απελευθέρωσης της Λαμίας

Συμπληρώθηκαν σήμερα  76 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τους γερμανούς ναζί  και τους συνεργάτες τους. Η Λαμία τιμά τον Πολιούχο και προστάτη της Ευαγγελιστή Λουκά και ταυτόχρονα γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τα κατοχικά, Γερμανικά στρατεύματα, τιμώντας τη μνήμη και τους αγώνες όσων υπερασπίστηκαν τα ύψιστα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Για τη σημερινή ημέρα διπλής γιορτής της πόλης λάβαμε τα ακόλουθα μηνύματα, από πολιτικούς, κόμματα, αυτοδιοικητικές παρατάξεις και φορείς…

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Διπλή γιορτή για την πόλη μας σήμερα, που τιμά τη μνήμη του Πολιούχου της, Ευαγγελιστή Λουκά, και ταυτόχρονα την απελευθέρωσή της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Τιμούμε τη μνήμη των συμπατριωτών μας, οι οποίοι, ενωμένοι, αγωνίστηκαν για να αποτινάξουν το ναζιστικό ζυγό με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, κατακτώντας το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας.

Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, οφείλουμε να εμπνευστούμε από το παράδειγμα των αγωνιστών της απελευθέρωσης, να εργαστούμε με σχέδιο, μέθοδο και ρεαλισμό, υπερνικώντας την υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της.

Κυρίως όμως, είναι χρέος όλων μας έναντι των καλών σελίδων της Ιστορίας μας και των επόμενων γενεών, να έχουμε μία διεθνώς αξιοπρεπή και διαρκώς ισχυροποιούμενη Πατρίδα, ανταποκρινόμενοι πλήρως στις εξωγενείς προκλήσεις, υπερασπιζόμενοι την εθνική μας κυριαρχία.

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Βουλευτής): Η Λαμία μας γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της Αγ. Λουκά αλλά και την επέτειο της απελευθέρωσή της από τους ναζί κατακτητές. Είναι ημέρα γιορτής και τιμής και αναγνώρισης στους Λαμιώτες της κατοχής αλλά και σε δύο ξένους. Τον Ιταλό , Εουτζένιο ντε Σιμόνε και τον Αυστριακό Γιόζεφ Μπλεχιγκερ που μετέπειτα πήρε το όνομα Ηλίας Κόκκινος, που με την ηρωική τους πράξη έσωσαν την πόλη μας από την ανατίναξη που ετοίμαζαν οι ναζί.

Χρόνια πολλά Λαμία!

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ (Βουλευτής): Στις 18 Οκτωβρίου, η Λαμία τιμά τον Πολιούχο και προστάτη της Ευαγγελιστή Λουκά και ταυτόχρονα γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τα κατοχικά, Γερμανικά στρατεύματα, τιμώντας τη μνήμη και τους αγώνες των συμπατριωτών μας οι οποίοι υπερασπίστηκαν τα ύψιστα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Με μπροστάρηδες τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και προεξάρχουσα μορφή τον Άρη Βελουχιώτη, «η χώρα μας σηκώθηκε στο πόδι κι ύστερα από σκληρούς αγώνες ενάντια στη σκλαβιά, πάλι, λευτερώθηκε».

Το μηνύματα της σημερινής ημέρας, είναι πάντοτε επίκαιρα και υπενθυμίζουν το χρέος του κάθε δημοκρατικού πολίτη και του κυρίαρχου Λαού. Σε εποχές που παρουσιάζουν τις δικές τους κάθε φορά ιστορικές προκλήσεις. Προκλήσεις που αποτελούν διαβρωτικό παράγοντα της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, όπως τα προηγούμενα χρόνια με την εμφάνιση του προσφάτως καταδικασθέντος νέο-Ναζιστικού μορφώματος.

Τη Χρυσή Αυγή και τα μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, τους οποίους η Ελληνική Δημοκρατία και η αδέκαστη Ελληνική Δικαιοσύνη οδήγησε εκεί όπου τους άξιζε, δικαιώνοντας την ιστορική παρακαταθήκη των αγώνων του παρελθόντος. Δικαιώνοντας όσους έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και όσους το δημοκρατικό αίσθημα τους επλήγη. Δικαιώνοντας και ενισχύοντας την πίστη των πολιτών προς το Πολίτευμα μας. Δικαιώνοντας όλους εμάς.

 

ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ: Στις 18 Οκτώβρη 2020 συμπληρώνονται 76 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τους γερμανούς ναζί  και τους συνεργάτες τους.

Μπαίνουμε στο Φθινοπωρινό ημερολόγιο των Αντιστασιακών-Αντιφασιστικών επετείων,  οι οποίες αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της ιστορικής απόφασης της Δικαιοσύνης για την καταδίκη του μορφώματος της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και των αγωνιστριών της Αντίστασης, τον πατριώτη μας πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη και εκείνες και εκείνους που  πάλεψαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ισότητας. Τιμούμε τον αποφασιστικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Τιμούμε την αντιφασιστική νίκη των λαών, μία νίκη που κόστισε τη ζωή και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δεν ξεχνάμε τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων, την πείνα, το σκοτάδι και τον τρόμο της Κατοχής, τους διάσπαρτους ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, μαρτυρικούς τόπους, το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τη μαρτυρική Υπάτη, αλλά και την Καλύβα του Στεφανή, τη νικηφόρα μάχη κατά της πείνας, τη μάχη της σοδειάς, το Γοργοπόταμo.

Σήμερα στην περίοδο της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και των προκλήσεων της Τουρκίας, ξεκινούν νέοι αγώνες για να ζήσει ο λαός μας με αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.  Ζούμε μια τεράστια νίκη της Δημοκρατίας μετά  την απόφαση της Δικαιοσύνης για την καταδίκη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Δεν έχουμε όμως  περιθώρια επανάπαυσης και εφησυχασμού.

Η μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας απαιτεί την αναμέτρηση με κάθε φαινόμενο κοινωνικού χρυσαυγητισμού. Η απάντηση στους νοσταλγούς του ναζισμού δεν μπορεί παρά να δίνεται καθημερινά μέσα από ένα διαρκή, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό αγώνα ενάντια σε κάθε λογής  νοσταλγούς του φασισμού, ενάντια στην ψευδεπίγραφη θεωρία των «δύο άκρων», ενάντια στον συντηρητισμό, ενάντια σε όσους διολισθαίνουν διαρκώς στην ακροδεξιά ρητορεία και στο σκοταδισμό, κλείνοντας το μάτι στη Χρυσή Αυγή και σε άλλα ναζιστικά μορφώματα.

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  με την Οργάνωση Λαμίας και την Οργάνωση της Νεολαίας Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουμε στεφάνι στον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού στις 11.45 πμ τιμώντας τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης.

Οι μέρες της 76ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζί κατακτητές αποτελούν την καταλληλότερη στιγμή ώστε το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης της πόλης της Λαμίας, να αποκτήσει το δικό του, ξεχωριστό ιδιόκτητο  δημοτικό χώρο δίπλα στον ανδριάντα του Αρη Βελουχιώτη. Ένα χώρο διατήρησης της ιστορικής μνήμης της πόλης, ένα χώρο στο κέντρο του ιστού της, ένα χώρο  με πλήρεις και αυτοτελείς υπηρεσίες ώστε να διεκπεραιώνει τον πολυσύνθετο ιστορικό, παιδαγωγικό και επιστημονικό του ρόλο. ΄Ενας χώρος που αξίζει στη Λαμία, την πρωτεύουσα της Ρούμελης.

Ποτέ Ξανά Φασισμός!

ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΙΝΑΛ: Στις 18 Οκτωβρίου, η Λαμία γιορτάζει διπλά και τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Λουκά και την 76η επέτειο της Απελευθέρωσής της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Η φετινή επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, λίγες ημέρες πριν, η ηγεσία και τα κορυφαία  στελέχη της Χρυσής Αυγής, οι ιδεολογικοί απόγονοι των ναζί, καταδικάστηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση.

Ο πιο ουσιαστικός τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη  όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πόλης μας και ολόκληρης της Ελλάδας είναι να συμφωνήσουν όλες οι πατριωτικές και δημοκρατικές  δυνάμεις ότι, πέρα απ’ όσα τις χωρίζουν,  σίγουρα τις ενώνει η βούληση να μην επιτρέψουν ξανά στους νοσταλγούς του ναζισμού να βγουν από το περιθώριο στο οποίο του έχει κατατάξει η Ιστορία.

   ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΚΕ & ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Λαμίας): Η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ θα τιμήσουμε την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της Λαμίας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στις 18 Οκτώβρη 1944.

Την Κυριακή 18 του Οκτώβρη 2020 και ώρα 11.00 θα πραγματοποιήσουμε εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Λαμία, στην Πλ. Λαού, στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου Άρη Βελουχιώτη. Θα τηρηθούν όσα προβλέπονται(μάσκες, αποστάσεις…) για την προστασία των παρευρισκομένων από τον κορωνοϊό.

Καλούμε τους κατοίκους της Λαμίας να τιμήσουν μαζί μας την αντιφασιστική λαϊκή πάλη, τους αγώνες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, για απελευθέρωση και προκοπή του ελληνικού λαού.

ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ, ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

 

ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ (Δημοτική παράταξη): 76 χρόνια έχουν περάσει από την απελευθέρωση της πόλης μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 18 Οκτωβρίου 1944.

Η Λαμία τιμά τους πατριώτες, τιμά τον αγώνα των ελεύθερων ανθρώπων που αντιστάθηκαν στο Γερμανό κατακτητή, τη θυσία όσων βασανίστηκαν ή θανατώθηκαν από τους Γερμανούς ναζί και τους συνεργάτες τους, καθώς και τον πολύχρονο αγώνα των συμπατριωτών μας που ακόμη και σήμερα ζητούν δικαίωση για όσα οι ίδιοι ή συγγενείς τους υπέστησαν εκείνη την περίοδο.

Ο φετινός εορτασμός όμως έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία και ενώ η δίκη της Χρυσής Αυγής βαίνει στο τέλος της υπενθυμίζοντάς μας πόσο επίκαιρη παραμένει η μάχη ενάντια στην ιδεολογία του ναζισμού και του φασισμού.

Τιμούμε, λοιπόν και τον αγώνα που έδωσε μια ομάδα καθημερινών σύγχρονων ανθρώπων, οι οποίοι όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις πράξεις βίας της πολιτικά καμουφλαρισμένης εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, έτσι ώστε σήμερα οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί να έχουν καταδικαστεί για αυτά τους τα εγκλήματα και να βρίσκονται προ των πυλών της φυλακής.

Επειδή η διατήρηση και η ενίσχυση της ιστορικής μνήμης είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση ενός Έθνους ο συνδυασμός μας στηρίζει τα αιτήματα του σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» για το μέλλον του Μουσείου της πόλης μας:

  • τη μόνιμη στέγασητου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου Λαμιέων στο κέντρο της πόλης, πίσω από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη
  • την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία μιας σύγχρονης μουσειακής έκθεσηςμε επιστημονικές προδιαγραφές
  •  την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού (εξειδικευμένου ιστορικού) για τις ξεναγήσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Μουσείου

Το φωτεινό παράδειγμα της ομοψυχίας των αγωνιστών που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Λαμίας θα πρέπει να αποτελεί οδηγό για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα κοινωνικά, οικονομικά και Εθνικά, προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε.

Και αυτό είναι το μήνυμά μας για αυτή την ημέρα: ομοψυχία, διαρκής αγώνας και ποτέ ξανά φασισμός! 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ (Δημοτική παράταξη): Η 18η Οκτώβρη 1944, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης μας από τη γερμανική ναζιστική κατοχή, είναι το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Στη συνείδηση των δημοτών μας, αλλά και στην επίσημη ιστορία του τόπου έχει καταγραφεί ως η μέρα της εκδίωξης από την πόλη μας και των τελευταίων γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από τις δυνάμεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και της λαϊκής αντίστασης. Δύο μέρες μετά, στις 20/10/44, χιλιάδες λαού από τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή επεφύλαξαν θριαμβευτική υποδοχή στους μαχητές και στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος εκφώνησε από την πλατεία Ελευθερίας τον περίφημο λόγο του.

Η περιοχή μας αξιώθηκε να γίνει το κέντρο της ένοπλης Αντίστασης του ΕΛΑΣ που γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στη Λαμία ανήκει επίσης η τιμή  να είναι η γενέτειρα του Άρη Βελουχιώτη αλλά και πολλών ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών που αγωνίστηκαν, έπεσαν στο πεδίο της μάχης ή εκτελέστηκαν σε αντίποινα από το ναζιστικό στρατό κατοχής.

Η 18η Οκτώβρη, είναι ημέρα τιμής και μνήμης που ανήκει πάνω από όλα στους Αντιστασιακούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η φετινή επέτειος της απελευθέρωσης βρίσκει τον ελληνικό λαό να στενάζει κάτω από μια νέα ιδιότυπη κατοχή. Μετά από 10 χρόνια μνημονιακών και «μεταμνημονιακών» κυβερνήσεων καταστροφής έχει βαθύνει η εξάρτηση και υποδούλωση της χώρας στις ξένες δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ), διευρύνοντας τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο λαό, ενώ ορατά πλέον είναι τα σύννεφα πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας στην περιοχή. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις της χώρας, η μία μετά την άλλη, διαγκωνίζονται στη δουλοπρέπεια και στο ραγιαδισμό απέναντι στους ξένους δυνάστες που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία. Σ’ αυτή τη συγκυρία ο αγώνας για την απελευθέρωση από τη νέα ιδιότυπη κατοχή αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη και προϋπόθεση επιβίωσης του λαού και της χώρας.

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης πρωτοβουλιών αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία, καθώς και τον αγώνα για τη δημιουργία του αναγκαίου κοινωνικού μετώπου ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης. Παράλληλα, συνεχίζει να συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τον τόπο μας, αλήθειας που τόσο βάλλεται συστηματικά από τους ιδεολογικούς ταγούς του συστήματος σε μια γενικευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσής της, ξαναγραψίματος της ιστορίας με όρους αντιδραστικούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς σήμερα τους αντιστασιακούς απελευθερωτές της πόλης μας και το άξιο τέκνο της, Άρη Βελουχιώτη, είναι να συμμετέχει στους αγώνες του σήμερα και του αύριο για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, ακολουθώντας το δρόμο που αυτοί άνοιξαν, το δρόμο της μέγιστης λαϊκής ενότητας και του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε κάθε λογής κατακτητές.

Αύριο, Κυριακή 18 Οκτώβρη στις 12.00πμ, αντιπροσωπεία της Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία θα καταθέσει ένα δάφνινο στεφάνι στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού, σα μια ελάχιστη ένδειξη τιμής  στους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Αντίστασης.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Κικίλιας εγκαινίασε σήμερα το αιμοδυναμικό εργαστήριο στο νοσοκομείο Λαμίας

efthia

Στα χέρια της Ασφάλειας Λαμίας υπόδικος για παράβαση του ΚΟΚ

efthia

Η ΔΙΑΣ συνέλαβε «ποντικίνα» στη Λαμία

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο