Μητσοτάκης: Απαράδεκτο χώρα του ΝΑΤΟ να προκαλεί μια άλλη χώρα μέλος

share on:

Την ανησυχία του για την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατά τη διάρκεια συζήτησής του με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson, για τις σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του κυπριακού τ/σ ΣΙΓΜΑ στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Φιλιππίδης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα σέβεται τη θέση της, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ωστόσο παρατηρεί με ανησυχία την επιθετική ρητορική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα», τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να προκαλεί μια άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας» και συμπλήρωσε: «Αναφέρομαι στην Τουρκία και τις κινήσεις του προέδρου Ερντογάν. Δεν θα έπρεπε η Συμμαχία να παραμερίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη, ότι «θα πρέπει να καταστεί σαφές στην αμερικανική ηγεσία, ότι δεν μπορεί να αγοράζει κάποιος F-35 και την ίδια ώρα να προχωρά στην αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί». Για την διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, είπε ότι «πιστεύω ότι η συμφωνία κινείται προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η Ελλάδα είναι απολύτως προσηλωμένη, ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών της. Θέλουμε να προωθήσουμε την εκμετάλλευση και χρήση των ενεργειακών πηγών, όπως για παράδειγμα το δίκτυο υγροποιημένου αερίου (LNG)».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη, ότι «ο EastMed είναι η πιο σημαντική ενεργειακή πηγή που θα διαθέτει η Ευρώπη για τα χρόνια που ακολουθούν. Είμαστε χαρούμενοι για την υπογραφή της Συμφωνίας, καθώς προωθεί τη συνεργασία πολλών μερών, στη διαχείριση ενός σημαντικού δικτύου ενέργειας».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε, ότι «δεν σκοπεύουμε να αποκλείσουμε κανέναν από τη συμμετοχή του στον αγωγό EastMed, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες θα σέβονται και θα τηρούν στοιχειώδεις αρχές και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είμαστε εμείς που αποκλείουμε την Τουρκία από τον EastMed. Αντίθετα, η Τουρκία θέτει εαυτή εκτός συμφωνίας, τηρώντας μια τελείως διαφορετική και επιθετική στάση απέναντι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Για το ενδεχόμενος προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι «αποτελεί μια δίκαιη λύση, αλλά για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθοούν με βηματισμό πέρα και μακριά από τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική».

Αφήστε μια απάντηση