Μια οφειλόμενη απάντηση στη Δημοτική Αρχή Λαμιέων

share on:

Ανάμεικτα συναισθήματα δημιούργησε στον ΣΕΠΕ Φθιώτιδας το δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λαμιέων που εκδόθηκε στις 5/10/2018 αναφορικά με την ανακοίνωσή μας στις 4/10/2018 για το Δημοτικό σχολείο Κομποτάδων.

Όπως τονίζει στην αποψινή ανακοίνωσή του «Αρχικά μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον «στενότητα» στα οικονομικά του Δήμου κι επομένως, η οικονομική ευρωστία του μας επιτρέπει να ευελπιστούμε για την κάλυψη των σημαντικότερων αναγκών των σχολικών μονάδων, οπότε μπορούν τα σχολεία επιτέλους να  καταθέτουν τα αιτήματά τους και να μην εισπράττουν την στερεότυπη έκφραση «δεν υπάρχουν χρήματα …». Άρα, ανακαλούμε ως προς αυτό.

Επίσης χαιρόμαστε για την άμεση αντίδραση των υπηρεσιών του Δήμου, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, να στείλουν έγγραφο στον εργολάβο με το οποίο τον καλούν να επισπεύσει τις εργασίες και να αποκαταστήσει τις ζημιές στην σχολική μονάδα. Αν και το πρόβλημα δεν επιλύεται ελπίζουμε η παράταση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου να μην πάρει άλλη παράταση και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Κομποτάδων.

            Κατά δεύτερον μας κίνησε την περιέργεια το γεγονός ότι στη μισή και πλέον έκταση του δελτίου τύπου επιχειρείται να δοθεί πολιτική χροιά με επιχειρήματα παλαιοκομματικής κοπής, φορτώνοντας τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις εκτέλεσης έργων του Δήμου στην πρόθεσή μας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες εις βάρος μάλιστα «…των παιδιών και της εκπαίδευσης» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, αισθανθήκαμε ιδιαίτερη έκπληξη από την σπουδή με την οποία η Δημοτική αρχή μας παραδίδει «μαθήματα» μεταλαμπάδευσης  γνώσεων και γαλούχησης των μαθητών μας ως αυριανών πολιτών.

Οφείλουμε λοιπόν μια απάντηση στα όσα μας καταλογίζονται όχι στο πλαίσιο μιας στείρας αντιπαράθεσης αλλά για την αντικειμενικότερη πληροφόρηση των μελών αλλά και των συμπολιτών μας:

α) αν έχει σχηματιστεί η γνώμη ότι η ανακοίνωση μας για το Δημοτικό σχολείο Κομποτάδων και όχι μόνο, είχε στόχο πολιτικής παρέμβασης, λυπούμαστε αλλά μάλλον κάποιοι πρέπει να ανατρέξουν στις δεκάδες παρεμβάσεις μας για τέτοιου είδους ζητήματα. Άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος μας. Επιπροσθέτως, ο Σύλλογός μας απευθύνθηκε σε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να δοθεί λύση στο οξύ πρόβλημα του Δημοτικού σχολείου Κομποτάδων και όχι μόνο σε ένα μέρος αυτού.

β) Θα ήταν πιο φρόνιμο να παραμείνει η εκπαίδευση των μαθητών σε εκείνους που γνωρίζουν κάτι περισσότερο και πασχίζουν καθημερινά, εκτός από την κατάκτηση της γνώσης, να δημιουργήσουν αυριανούς πολίτες που θα διεκδικούν και θα υποχρεώνουν τους εκάστοτε άρχοντες σε κοινωνική λογοδοσία.

            γ) Θα ήταν επίσης συνετό να γνωρίζουν ότι όταν απαντάνε σε ένα Πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί πλέον των 700 μελών πρέπει να είναι προσεκτικότεροι και να μην στοχοποιούν το θεσμό του Προέδρου, ο οποίος όντως ήταν  «υπογράφων»  του κειμένου της ανακοίνωσης, ως όφειλε. Έχει άλλωστε στη σύνθεσή της η Δημοτική αρχή εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν θητεύσει σε συνδικαλιστικά όργανα και γνωρίζουν άριστα τον τρόπο με τον οποίον εκδίδεται μία ανακοίνωση με δημοκρατικές διαδικασίες.

 Εύλογα όμως μας γεννάται το ερώτημα: το γεγονός ότι θα κατασκευαστεί το έργο προσθήκης αίθουσας εκδηλώσεων στο σχολείο που τυγχάνει Διευθυντής ο Πρόεδρος του Συλλόγου είναι λόγος να  μας αναγκάσει να σιγήσουμε ;

 Θα πρέπει να πάψουμε να διεκδικούμε καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες για τους μαθητές των άλλων σχολείων…!

δ) Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία (η αναφορά μας σε 2 σχολεία ήταν ενδεικτική) ελπίζουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να τα παρουσιάσουμε κατά την συνάντηση  που έχουμε ζητήσει κι  ευελπιστούμε να πραγματοποιηθεί, με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής  και την αρμόδια Αντιδήμαρχο για θέματα Παιδείας. Αυτό άλλωστε κάναμε όλα τα χρόνια με κάθε δημοτική αρχή, αυτό επιζητούμε και τώρα. 

            Όσο για τον υπαινιγμό ότι διανύουμε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ή ότι οι εργολάβοι αντιμετωπίζουν διάφορα προσκόμματα και κωλύματα, μικρή σημασία έχουν για εμάς αφού όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα των διαπιστώσεων.

            Τέλος,  δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση όλων των αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε σε μια  αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και δεν επιθυμούμε κανενός είδους αντιπαράθεση οπότε δεν θα επανέλθουμε σε οποιαδήποτε άλλη πρόκληση.

Αφήστε μια απάντηση