Μνήμες ζωής της 2ης γενιάς προσφύγων Ανατ. Ρωμυλίας στο Νέο Μοναστήρι

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου  Θεσσαλιώτιδας, στο Νέο Μοναστήρι, πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση με θέμα: «Προφορική Ιστορία και Παρελθόν. Μνήμες και αφηγήσεις ζωής της 2ης γενιάς προσφύγων Ανατολικής Ρωμυλίας στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού».

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Αθλητικού  και Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δομοκού και τη συνδρομή του Επιμορφωτικού Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία» Νέου Μοναστηρίου, σε συνέχεια της έρευνας που διενεργήθηκε από την ερευνητική ομάδα Προφορικής Ιστορίας –  Ελένη Μούτσιου (Ιστορικός), Μαριάνα Κουρσάρη (Κοινωνική Ανθρωπολόγος) και Μαρία Διαμαντή (Ιστορικός) – και αφορούσε στις προσωπικές μαρτυρίες από την παιδική ηλικία της 2ης γενιάς προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση υλικού που συλλέχθηκε για τους σκοπούς της έρευνας και αφορούσε σε συνεντεύξεις από ντόπιους, οι οποίοι φανέρωσαν πτυχές από την καθημερινότητά τους στο Παλιοχώρι, καθώς και της ζωής τους μετά το σεισμό και τη μετεγκατάστασή τους στη σημερινή τοποθεσία του Νέου Μοναστηρίου.

Επιπλέον, η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παραδοσιακά τραγούδια από τη νεοσύστατη χορωδία του χωριού, με τη συμβολή και των μουσικών: Γιώργου Λουλακούδη, Γιώργου Δεληγιάννη, Στέφανου Στεφούδη και Πέτρου Βουβαλούδη.

Στο τέλος του προγράμματος, απονεμήθηκαν αναμνηστικά, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό στους συμμετέχοντες – αφηγητές της έρευνας και στη συνέχεια ακολούθησε  γλέντι σε τοπική ταβέρνα του χωριού.

Αφήστε μια απάντηση