Κόσμος

Μπάιντεν προς Πούτιν: Είμαι υπέρ της Αμερικής, όχι ενάντια στη Ρωσία

Τη θέση ότι η ατζέντα του δεν είναι ενάντια στη Ρωσία, αλλά υπέρ του αμερικανικού λαού, μετέφερε ενώπιον του Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη μετά την «επίσημη πρώτη» με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Μπάιντεν δήλωσε πως «ο Πούτιν γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση περαιτέρω ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές ή κυβερνοεπιθέσεων κατά των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα επισήμανε πως του μετέφερε πως εάν ο Αλεξέι Ναβάλνι πεθάνει, οι συνέπειες «θα είναι καταστροφικές» για τη Ρωσία.

«Όπου έχουμε διαφορές, θέλω ο πρόεδρος Πούτιν να κατανοήσει γιατί λέω αυτό που λέω, και γιατί κάνω αυτό που κάνω, και πώς θα αντιδράσουμε σε διαφορετικές ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα της Αμερικής. Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι ενάντια στη Ρωσία ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι υπέρ του αμερικανικού λαού» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Biden Putin

Και η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, την αποκατάσταση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τους συμμάχους τους σε όλο τον κόσμο, και την προστασία των Αμερικανών, επισήμανε ο Μπάιντεν. Ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, «είναι αυτό που είμαστε, και θα βρίσκονται πάντα στο ‘τραπέζι’» διαμήνυσε.

Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων στη Γενεύη, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως οι δύο ηγέτες «μοιράζονται μία μοναδική ευθύνη για τη διαχείριση της σχέσης μεταξύ δύο ισχυρών και περήφανων χωρών, μία σχέση που πρέπει να είναι σταθερή και προβλέψιμη».

Αυτός ήταν και ο διακηρυγμένος, εκ μέρους του Λευκού Οίκου, στόχος της συνάντησης που έχει στρέψει πάνω της όλα τα βλέμματα της διεθνούς διπλωματίας, και στην οποία ο Τζο Μπάιντεν προσήλθε έχοντας πρώτα διαβεβαιώσει συμμάχους και εταίρους ότι «η Αμερική επέστρεψε».

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για «θετικό τόνο» στη συνάντηση προσθέτοντας ότι διακρίνει «μία γνήσια προοπτική σημαντικής βελτίωσης των διμερών σχέσεων, χωρίς να εγκαταλείπει τίποτα από τις αρχές και τις αξίες» των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επόμενοι μήνες «θα είναι ένα τεστ», καθώς θα καταδείξουν εάν η σημερινή συνάντηση θα φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά σε πρόοδο, επισήμανε.

«Το τελευταίο που θέλει ο Πούτιν είναι ένας Ψυχρός Πόλεμος»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν υπήρξαν απειλές» κατά τη συνάντηση, αλλά κατέστησε σαφείς στον Βλαντιμίρ Πούτιν τις θέσεις των ΗΠΑ τόσο για όσα θετικά μπορούν να επιτευχθούν, όσο και για την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών εφόσον υπάρξουν παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας τους.

«Γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Γνωρίζει ότι θα αναλάβω δράση» απάντησε ερωτηθείς ειδικά για το ενδεχόμενο να αποπειραθεί εκ νέου η Ρωσία να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ ή εάν εκδηλωθούν νέες κυβερνοεπιθέσεις κατά της χώρας.

Λέγοντας πως δύο πλευρές θα προσέλθουν σε διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Βλ.Πούτιν, ο Μπάιντεν επισήμανε πως 16 τομείς «καίριας σημασίας υποδομών, ανάμεσά τους η ενέργεια και η ύδρευση, πρέπει να είναι «εκτός ορίων» κυβερνοπολέμου, και Ρωσία και ΗΠΑ πρέπει να συμφωνήσουν ως προς αυτό.

Τα λόγια πρέπει να ακολουθηθούν από πράξεις, είπε αναφορικά με την επί της αρχής συμφωνία της Ρωσίας να ξεκινήσουν συνομιλίες για την κυβερνοασφάλεια, προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνες χώρες πρεπει να αναλάβουν δράση κατά εγκληματίων που ενέχονται σε επιθέσεις λυτρισμικού από το έδαφός τους».

«Του υπέδειξα ότι έχουμε σημαντικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο, και το γνωρίζει. Δεν ξέρει ακριβώς ποιες είναι, αλλά είναι σημαντικές. Εάν, πράγματι, παραβιάσουν αυτούς τους βασικούς κανόνες, θα απαντήσουμε» υπογράμμισε ο Μπάιντεν για να προσθέσει όμως πως θεωρεί ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλει τώρα [ο Βλαντιμίρ Πούτιν] είναι ένας Ψυχρός Πόλεμος».

«Δεν νομίζω ότι επιδιώκει έναν Ψυχρό Πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως του είπα ‘οι γενιές μας απέχουν δέκα χρόνια. Αυτή δεν είναι μία στιγμή ‘Kumbaya’ όπως λέγατε τη δεκαετία του 60′ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τύπου ας αγκαλιαστούμε και αγαπηθούμε. Αλλά σαφώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, της χώρας σας ή της δικής μου, να είμαστε σε μία κατάσταση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» ανέφερε.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ακόμη ότι στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα των Αμερικανών κρατουμένων στη Ρωσία, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι η συζήτηση αυτή «θα έχει συνέχεια» (Ο Βλ.Πούτιν είχε δηλώσει εν όψει της συνάντησης έτοιμος για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ).

Ενώπιον του Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε σαφώς και το ζήτημα του κρατούμενου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, λέγοντας ότι του μετέφερε τη δήλωση που έχει κάνει και δημόσια ότι ένας πιθανός θάνατός του στη φυλακή «θα έχει καταστροφικές συνέπειες» για τη Ρωσία.

«Έκανα όσα είχα πει» υπογράμμισε εν κατακλείδι ο Τζο Μπάιντεν «κλείνοντας» τη συνέντευξη Τύπου για να επιβιβαστεί εν συνεχεία στο Air Force One και να αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.

Πούτιν: Επιστρέφουν οι διπλωμάτες – Συνομιλίες για την κυβερνοασφάλεια

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε από πλευράς του ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πρώτος στη Γενεύη, χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο «έμπειρο ηγέτη» και επισημαίνοντας πως δεν θεωρεί πως υφίσταται «κάποια εχθρότητα».

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία για την επιστροφή των διπλωματών που έχουν απελαθεί εκατέρωθεν, ενώ ανακοίνωσε επίσης πως θα λάβουν χώρα συνομιλίες για το «καυτό» για τις ΗΠΑ ζήτημα της κυβερνοασφάλειας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για μία «ουσιώδη και παραγωγική» συνάντηση, επισημαίνοντας πως έλαβε χώρα «σε ατμόσφαιρα που είχε ως στόχο να παράξει αποτέλεσματα». Ανέφερε πως δεν έλαβε πρόσκληση από τον Μπάιντεν να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, λέγοντας πως οι συνθήκες πρέπει να είναι οι κατάλληλες για μία τέτοια συνάντηση.

Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι διπλωμάτες Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, επισημαίνοντας ότι είναι «απλά τεχνικό ζήτημα» το πότε θα συμβεί.

Ως προς το «μέτωπο» των κυβερνοεπιθέσεων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε ότι το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας είναι «εξαιρετικά σημαντικό» και για τη Ρωσία, και γνωστοποίησε πως πρόκειται να ξεκινήσουν σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αμφότερες οι πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις». Πιστεύουμε ότι ο κυβερνοχώρος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Συνολικά, και ειδικά για τις ΗΠΑ, και στον ίδιο βαθμό και για τη Ρωσία» ανέφερε ερωτηθείς σχετικά. Και παρόλο που αναγνώρισε ότι ΗΠΑ δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων, τόνισε ότι αντιμέτωπη με κυβερνοεπιθέσεις έρχεται και η Ρωσία.

«Το συναντάμε αυτό κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, δέχθηκε επίθεση ένα από τα συστήματα υγείας σε ένα πολύ σημαντικό τμήμα της Ρωσίας. Συνεπώς, αποδεικνύεται ότι αυτό το έργο συντονίζεται» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας σε αιχμηρό ύφος:

«Στις ΗΠΑ, δεν νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να το οργανώσει ή να το εξετάσει. Το μόνο που κάνουν είναι να κάνουν υπαινιγμούς. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων μεταξύ μας. Συμφωνήσαμε σε αυτό, επί της αρχής, η Ρωσία είναι έτοιμη για αυτό».

Στο έτερο «μέτωπο» στις σχέσεις με τη Δύση, τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως συζήτησε για την Ουκρανία με τον Τζο Μπάιντεν χωρίς περαιτέρω σχόλια. Όσο για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, είπε «δεν νομίζω να υπάρχει κάτι να συζητήσουμε εδώ».

Ως προς το ζήτημα της φυλάκισης του αντιπολιτευόμενου ηγέτη, Αλεξέι Ναβάλνι, -για το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος με διεθνή κατακραυγή– ο Πούτιν υποστήριξε ότι ο Ναβάλνι εν τέλει «έκανε αυτό που ήθελε να κάνει» -επέστρεψε στη Ρωσία προκειμένου να συλληφθεί γνωρίζοντας ότι είχε παραβιάσει το νόμο.

Αρνούμενος και πάλι να αναφέρει το όνομα του Ναβάλνι, ο Πούτιν ανέφερε ότι «αυτό το άτομο γνώριζε ότι παραβίασε το νόμο της Ρωσίας», επαναδιατυπώνοντας την πάγια θέση του Κρεμλίνου ότι ο Ναβάλνι παραβίασε τους όρους της εγγύησης αναχωρώντας για το εξωτερικό για αποκατάσταση έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας του με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ -απόπειρα για την οποία ο ίδιος ο Ναβάλνι κατηγορεί το Κρεμλίνο.

«Γνώριζε πολύ καλά ότι είναι καταζητούμενος, παρόλα αυτά επέστρεψε στη Ρωσία και σκόπιμα ήθελε να συλληφθεί. Έκανε αυτό που ήθελε να κάνει» υποστήριξε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς δε για την καταστολή του ρωσικού καθεστώτος με στόχο οργανώσεις και υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Πούτιν αντέδρασε κυνικά κάνοντας αναφορά στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter στις Ηνωμένες Πολιτείες και την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

«Συμπάσχουμε με αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, αλλά δεν επιθυμούμε να συμβεί το ίδιο στη Ρωσία» είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου επιφυλάξε ένα μάλλον σπάνιο κομπλιμέντο για τον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως είναι ένας «έμπειρος ηγέτης». Ανέφερε πως συνομίλησαν λεπτομερώς για δύο ώρες, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις με τους περισσότερους πολιτικούς, όπως είπε. «Είναι πολύ διαφορετικός από τον πρόεδρο Τραμπ» συνέχισε.

Ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του είχαν παρακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν για να δουν πώς θα περιγράψει το πλαίσιο της συνάντησης και εάν υπάρξουν σημεία τα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος θα έπρεπε να αντικρούσει όταν μιλήσει ενώπιον των δημοσιογράφων. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τζο Μπάιντεν ήθελε να απευθυνθεί δεύτερος στους δημοσιογράφους, όπως επισήμανε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNNi.

Ενώπιος ενωπίω στη Γενεύη

Εν μέσω καταιγισμού από φλας και με τις εκφράσεις τους να ανταλάσσονται ανάμεσα σε αυστηρό βλέμμα και χαμόγελα, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν προσήλθαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην πολυαναμενόμενη συνάντηση-βαρόμετρο για το μέλλον των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας.

Έπειτα από δύο γύρους συνομιλιών, η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 18:05 (ώρα Ελλάδας), αρκετά νωρίτερα από την εκτιμώμενη διάρκεια των τεσσάρων-πέντε ωρών ή και περισσότερο.

Μπάιντεν και Πούτιν ήλθαν ενώπιος ενωπίω το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης για την κρίσιμη σύνοδο-«οδηγό» για την επόμενη ημέρα των αμερικανορωσικών σχέσεων. Η συνάντηση ξεκίνησε με ανταλλαγή χειραψίας υπό το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας, ενώ επικράτησε φρενίτιδα με τους δημοσιογράφους να «βομβαρδίζουν» με ερωτήσεις τους προέδρους.

Το πρώτο σκέλος της συνάντησης διήρκεσε 93 λεπτά και ολοκληρώθηκε στις 4.17 (ώρα Ελλάδας) -κράτησε ελάχιστα περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό της μίας ώρας και 20 λεπτών, και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διευρυμένες συνομιλίες παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, αντιπροσωπειών των δύο χωρών, καθώς και μεταφραστών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 18.05 (ώρα Ελλάδας), βάσει της επίσημης ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, με τον Τζο Μπάιντεν να αναχωρεί από την Βίλα Λα Γκρανζ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραχωρεί πρώτος συνέντευξη Τύπου.

Η χρονική διάρκεια της συνάντησης ήταν τελικώς μικρότερη των προβλεπόμενων τεσσάρων-πέντε ωρών ή και περισσότερα. Πρακτικά συνομίλησαν επί 93 λεπτά κατά το πρώτο σκέλος, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, και το δεύτερο, διευρυμένο σκέλος είχε διάρκεια 65 λεπτών.

Προσερχόμενος, νωρίτερα, στις συνομιλίες ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για μία συνάντηση μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων», σε μία αξιοσημείωτη αναβάθμιση της θέσης της Μόσχας.

Κατά το παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν τον παγκόσμιο ρόλο της Μόσχας -ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως «περιφερειακή δύναμη» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, θυμίζει το CNNi.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του δήλωσε προσερχόμενος στο τετ-α-τετ ότι ελπίζει πως οι συνομιλίες «θα είναι παραγωγικές». Το διακύβευμα είναι υψηλό, όμως αμφότερες οι πλευρές έχουν κρατήσει χαμηλά τον πήχυ.

Τους δύο προέδρους ανέμενε στη Βίλα Λα Γκρανζ ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν. Μπάιντεν και Πούτιν στάθηκαν αμήχανα μπροστά στις κάμερες αποφεύγοντας αρχικά κοιταχτούν στα μάτια· ο Μπάιντεν έτεινε στη συνέχεια πρώτος το χέρι και χαμογέλασε στον… «στωικό» Ρώσο ηγέτη, κατά την περιγραφή του Associated Press.

Οι πρόεδροι δέχθηκαν «βομβαρδισμό» ερωτήσεων από Ρώσους και Αμερικανούς δημοσιογράφους, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση αλλά και την άμεση… παρέμβαση της διευθύντριας επικοινωνίας, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, προκειμένου να αποσαφηνίσει ότι ο Τζο Μπάιντεν «δεν εμπιστεύεται» τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο Μπάιντεν φάνηκε σαν να γνέφει καταφατικά σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν εμπιστεύεται τον Ρώσο πρέοδρο, γεγονός που σχολιάστηκε ευρέως.

Όμως η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «σαφώς και δεν απαντούσε σε καμία ερώτηση» αλλά έγνεφε γενικώς προς την Τύπο, καθώς εκείνη την ώρα επικρατούσε χάος με τους δημοσιογράφους να φωνάζουν.

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Περού με τραυματίες και ζημιές

efthia

Τρόμος από τα 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα

efthia

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κίνα λόγω του τυφώνα Ιν-φα

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο