Νίκος Τσικρικώνης: ΟΧΙ στον αφανισμό του χωριού μας

share on:

Δυναμική παρουσία στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που έγινε στη Λαμία, έκαναν οι κάτοικοι του Αυλακίου, μετά τις τελευταίες κινήσεις που διαπίστωσαν στην περιοχή τους, από υπηρεσιακούς παράγοντες που έλεγξαν το χώρο του παλιού εργοστασίου ΒΟΜΒΥΞ, με σκοπό να μεθοδεύσουν την εγκατάσταση 2.000 περίπου λαθρομεταναστών στην περιοχή.

Οι κάτοικοι έφτασαν στην αίθουσα της οδού Αινιάνων με μαύρες σημαίες και με επικεφαλής τον πρόεδρο του χωριού Νίκο Τσικρικώνη και διατράνωσαν ότι δεν θα δεχτούν μερικά μέτρα από το χώρο τους μια τέτοια Δομή πολλαπλάσια σε σχέση με τους κατοίκους του Αυλακίου που θα οδηγήσει σε αφανισμό το χωριό τους.

Δήλωσαν ότι είναι κάθετοι σε αυτό και δεν θα επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο που κάποιοι προσπαθούν να το πετύχουν εν κρυπτώ και χωρίς να ρωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες και η Δημοτική Αρχή. Μάλιστα έθεσαν τον Περιφερειάρχη προ των ευθυνών του.

Ο πρόεδρος του Αυλακίου διάβασε την επιστολή που επέδωσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο κι ενημέρωσαν ότι από τότε που ξέσπασε ο θόρυβος για το εργοστάσιο έχουν γίνει αρκετές κινητοποιήσεις στην είσοδό του με πρωτεργάτες τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Ψάρρη, τον πρόεδρο Νίκο Τσικρικώνη, τον πρώην Αντιδήμαρχο Κώστα Φούντα, ενώ παρουσία στο χώρο είχε και η Δήμαρχος Βιργινία Στεργίου.

Να δούμε στη συνέχεια τι λέει η επιστολή που επέδωσαν σήμερα στο Συμβούλιο και στην οποία μάλιστα προτείνουν εναλλακτικό χώρο για τη δημιουργία Δομής:

 

«Με δημοκρατικό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας και στους συγχωριανούς μας προσερχόμαστε σήμερα ενώπιον Σας για να θέσουμε υπόψιν Σας τον έντονο προβληματισμό και την εγγενή ανησυχία μας για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα και την περίπτωση δημιουργίας προαναχωρησιακού Κέντρου – Δομής φιλοξενίας άνω των 2000 ατόμων στο χώρο του παλαιού εργοστασίου ΒΟΜΒΥΞ στο Αυλάκι.

Κε Περιφερειάρχα είμαστε φιλήσυχοι κάτοικοι με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης έναντι του συνανθρώπου μας, γεγονός που έχουμε αποδείξει και κατά το παρελθόν, όταν υποδεχθήκαμε και εντάξαμε στην τοπική μας κοινωνία μετανάστες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Η απόφαση δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου άνω των 2000 ατόμων στο χώρο του παλαιού εργοστασίου ΒΟΜΒΥΞ στο Αυλάκι έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ουδέποτε ο Δήμος Στυλίδας και η Τοπική Κοινότητα έλαβε κάποια σχετική ενημέρωση!

Πρόκειται για μία απόφαση, η οποία ελήφθη παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση διά των αρμοδίων Υπουργών και Εσείς προσωπικά Κε Περιφερειάρχα ουδέποτε ενημερώσατε για μια μαζική εγκατάσταση. Υπενθυμίζουμε την Πρόσκληση προ μηνός (3-10-2019) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για προσφορά κτιρίων τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών προς μίσθωση για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών. Γιατί δεν προχώρησε ο ως άνω σχεδιασμός με ισόνομη κατανομή σε όλη την Περιφέρεια και με αποτέλεσμα το Αυλάκι να τίθεται, ως η μοναδική «λύση» πλέον στο επίκεντρο των αποφάσεων;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών (5-11-2019) η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα απορροφήσει 5470 πρόσφυγες. Είναι δυνατόν Κυρίες και Κύριοι από το σύνολο των 5470 το Αυλάκι, ένα χωριό 300 μόνιμων κατοίκων να λάβει το 50% της συνολικής κατανομής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που αριθμεί 547.390 κατοίκους; Είναι δίκαιο; Το παλαιό εργοστάσιο ΒΟΜΒΥΞ απέχει από τον αστικό ιστό του χωριού μας μόλις 150μ. Πως δύναται ένα χωριό 300 μονίμων κατοίκων να υποδεχθεί και να συνυπάρξει στον καθημερινό του βίο με έναν πληθυσμό άνω των 2000 ατόμων προαναχωρησιακού χαρακτήρα;

Θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη επιλογή χωροθέτησης του Κέντρου – της Δομής φιλοξενίας αναβαθμίζει την περιοχή μας; Είναι αυτονόητο, χωρίς τη διεξαγωγή οιασδήποτε οικονομικής μελέτης, ότι οι αντικειμενικές αξίες των περιουσιακών στοιχείων που με κόπο και μόχθο ετών απλοί συνάνθρωποι μας, αγρότες, εργάτες, υπάλληλοι δημιούργησαν εν μία νυκτί εκμηδενίζονται! Ποιος θα επενδύσει έστω στην αγροτική παραγωγή στο Αυλάκι; Ποιο από τα μικρά παιδιά ή τους έφηβους θα επιλέξει να παραμείνει σε ένα χωριό που η εθνολογική πληθυσμιακή κατανομή θα είναι σχεδόν 1 προς 10 σε σχέση με την ήδη υπάρχουσα;

Η μέχρι τούδε εμπειρία μας από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Κέντρα – τις Δομές φιλοξενίας στη νησιωτική χώρα έχει καταδείξει την ανεπάρκειατου Κρατικού μηχανισμού και ότι κάθε λογής έκνομη πράξη έχει λάβει χώρα με αποτέλεσμα την απομείωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κε Περιφερειάρχα εγγυάστε ότι ως εκ θαύματος στη δική μας περίπτωση αυτά θα εκλείψουν και ο πληθυσμός των 300 κατοίκων του Αυλακίου δεν θα επιβαρυνθεί ψυχολογικά, πληροφορούμενος ότι μόλις σε απόσταση 150μ. τελούνται αποτρόπαιες πράξεις, όπως βιασμοί κλπ.;

Τέλος, Κυρίες και Κυρίοι Σας ζητούμε να εξετάσετε, κυρίως να υποστηρίξετε, με τη δέουσα σοβαρότητα και αποφασιστικότητα την εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου – Δομής φιλοξενίας στην περιοχή Μαυρομαντήλα, στο δρόμο προς το Λιμογάρδι, σε χώρο 250 στρεμμάτων, αρκούντως ικανό για την εγκατάσταση του αριθμού των 2000 και πλέον ατόμων, μακριά από οιοδήποτε αστικό οικισμό και με όλη την υλικοτεχνική υποδομή ήδη διαθέσιμη.

Σας ενημερώνουμε ότι η μη αποδοχή της ως άνω ενδεδειγμένης πρότασης για την επίλυση ενός προβλήματος που πλήττει καίρια το μέλλον τόσο των ιδίων όσο και των παιδιών μας θα συνιστά ουσιαστικά τιμωρία για το χωριό μας, για 300 κατοίκους, που θα δουν τους κόπους και τις ελπίδες μιας ζωής να παραγράφονται!

Σας θέλουμε δίπλα μας, συμπαραστάτες – αγωνιστές σε έναν δίκαιο αγώνα για την αξιοπρέπεια στον τρόπο διαβίωσης, τη διατήρηση της ιδιοπροσωπείας του χωριού μας, την διαφύλαξη ως παρακαταθήκη για τα παιδιά μας όλων όσων εν μέσω και της κρίσης που έπληξε τη χώρα κατά τη τελευταία δεκαετία καταφέραμε να συντηρήσουμε και Σας δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε με κάθε έννομο τρόπο το δίκιο μας, στα πλαίσια του δημοκρατικού δικαιώματος της διατράνωσης της αντίθεσή μας.

 

Αφήστε μια απάντηση