Ν. Σουλιώτης: Να σταματήσει άμεσα η αιμορραγία των Δήμων

share on:

Με την παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, του Προέδρου της ΠΕΔ/ΣΕ  Νικου Σουλιώτη, Αντιπεριφερειαρχών,  Δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας, του Επίτιμου Προέδρου της ΠΕΔ Λουκά Υπερήφανου και Στελεχών της Αυτοδιοίκησης έγινε στη Χαλκίδα η παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για τη Στερεά Ελλάδα, από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στο πρόγραμμα  εντάσσονται 50 έργα σε Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα («Φιλόδημος») αλλά δεν διέθεταν επαρκή χρηματοδότηση για να εκτελεσθούν. Σε αυτά θα προστεθούν και  νέα ώριμα έργα και μελέτες,οι αιτήσεις για την ένταξη των οποίων θα γίνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και η αξιολόγησή τους θα ξεκινήσει αμέσως.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς αναφέρθηκε στα οφέλη των Δήμων από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ενώ δεν παρέλειψε να θέσει υπόψη του Υπουργού θέματα που δυσχεραίνουν το έργο της αυτοδιοίκησης.

«Με το πρόγραμμα «Αντ.Τρίτσης» αφενός μεν διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων που είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα  «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», αφετέρου δε οι 11 δράσεις του προγράμματος με την σημαντική και εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του, μας δίνουν  τη δυνατότητα να λύσουμε  χρόνια προβλήματα των περιοχών μας και να ανασυγκροτήσουμε την κοινωνία και τις πόλεις μας. Το φάσμα των δράσεων του Προγράμματος περιλαμβάνει από παρεμβάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας έως μακρόπνοα σχέδια που δίνουν νέο όραμα και νέες προοπτικές» τόνισε ο κ. Σουλιώτης.

Στη συνέχεια εστίασε στην πρόβλεψη του Υπουργείου για θεσμοθετημένη τεχνική βοήθεια στο πλαίσιο του Προγράμματος, γεγονός που όπως επεσήμανε αποτελούσε πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης και δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς και υποστελεχωμένους Δήμους να μη μείνουν παρατηρητές, αλλά να είναι ενεργοί διεκδικητές.

Δεν παρέλειψε να θίξει θέματα που πλήττουν τους Δήμους όλης της χώρας και δη την τεράστια γραφειοκρατία και τις πολύπλοκες διαδικασίες που έχει δημιουργήσει το νόμος 4412/2016 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών και το ισχύον καθεστώς των μετατάξεων λέγοντας: «Αν θέλουμε να αλλάξουμε ταχύτητα στην υλοποίηση των έργων αλλά και στην απορρόφηση κονδυλίων θα πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο του Ν. 4412/2016. Με χαρά άκουσα τη σχετική δέσμευση του Πρωθυπουργού για αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι. Με σημειακές και στοχευμένες παρεμβάσεις η αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει περισσότερο αποδοτική, πιο χρήσιμη για τους πολίτες και πιο ουσιαστική για τον τόπο. Αναζητούμε ευελιξία και όχι ασυδοσία. Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να  σταματήσει άμεσα η αιμορραγία των Δήμων, λόγω της αποψίλωσης του προσωπικού τους μέσω των  μετατάξεων, οι οποίες διενεργούνται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων».

Ο κ. Σουλιώτης τέλος αναφέρθηκε στη διάθεση της Αυτοδιοίκησης για στενή συνεργασία για το καλό των δημοτών και της πατρίδας: «Όλοι μαζί, πολίτες, Αυτοδιοίκηση, Υπουργείο και Κυβέρνηση οφείλουμε να διαμορφώσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει».

Αφήστε μια απάντηση