«Ξέχασε» την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός

share on:

Ακούγοντας τον κ. Πρωθυπουργό, τον κ Περιφερειάρχη, τον κ. Δήμαρχο Λαμιέων, και τους κ.κ. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,  με έκπληξη και απογοήτευση διαπίστωσα, ότι δεν αναφέρθηκαν στο ζήτημα των δομών της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, της Έρευνας και Καινοτομίας,  στη Λαμία.

Μίλησαν για διάφορα, λίγα εξ αυτών ενδιαφέροντα, χωρίς να τους απασχολήσει η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, η Έρευνα και Καινοτομία, που αποτελούν τους δυνητικά ισχυρότερους προωθητικούς παράγοντες της μακροχρόνιας αναπτυξιακής διαδικασίας.

Αγνόησαν το θέμα, λες και η επιδιωκόμενη βιώσιμη μεγέθυνση – ανάπτυξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα προκύψει από το πλεόνασμα των αμοιβαίων φιλοφρονήσεων, και τις εξαγγελίες από δεκαετίας εξελισσόμενων έργων υποδομής, χωρίς τη συστηματική διαμόρφωση παραγόντων, που αποτελούν αποδεδειγμένα τα «κλειδιά» για τη μακροχρόνια αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής.

Επειδή δεν μπορώ να δεχθώ άγνοια των ιδίων και των συνεργατών τους, των όσων «κατακλυσμιαία» υποστηρίζει η διεθνής σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία για το ρόλο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της έρευνας και καινοτομίας στην αναπτυξιακή διαδικασία μιας περιφέρειας ή μιας χώρας και επιβεβαιώνει η πολιτική πρακτική από χώρες που σχεδιάζουν με σοβαρότητα το μέλλον τους, μπορώ να υποθέσω αδιαφορία για τη συγκρότηση αυτών των κρίσιμων παραγόντων ως μη βραχυχρονίως πολιτικά αβανταδόρικων ή σκόπιμη επιβολή πέπλου σιωπής.

Όμως, δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών της περιοχής, δεν θα επιτρέψουν να επικρατήσει η αδιαφορία και θα «αποσύρουν» το πέπλο σιωπής.

Ομοτ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς

Αφήστε μια απάντηση