Περιβάλλον

Ξανα-φανταζόμαστε, ξανα-δημιουργούμε, αποκαθιστούμε

Αυτό είναι το σύνθημα του ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει ιδαίτερη σημασία στην προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης, ενεργειακής μετάβασης, πράσινης οικονομίας σε όλο τον πλανήτη.

Την έννοια της αποκατάστασης της βλάβης που έχει προκληθεί στον πλανήτη, τονίζει φέτος ο ΟΗΕ, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μαζί όμως θέτει δύο ακόμα άξονες, αυτόν της φαντασίας και αυτόν της δημιουργίας και καλεί τους πολίτες όλης της υφηλίου να φανταστούν ξανά, να δημιουργήσουν ξανά και να αποκαταστήσουν τη φύση γύρω τους: Reimagine, recreate, restore!

«Αυτή είναι η δική μας στιγμή», συμπληρώνει το σύνθημα του εορτασμού, παρακινώντας όλους μας να αναλάβουμε δράση εδώ και τώρα για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, να βγούμε μπροστά, να κάνουμε τον πλανήτη μας βιώσιμο και να αλλάξουμε πορεία.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Αλλά μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα, να πρασινίσουμε τις πόλεις μας, να ζωντανέψουμε τους κήπους μας, να αλλάξουμε τη διατροφή μας και να καθαρίσουμε τα ποτάμια και τις ακτές. Εμείς είμαστε η γενιά που θα συμφιλιωθεί με τη φύση. Ας ενεργοποιηθούμε, χωρίς να ανησυχούμε. Ας είμαστε τολμηροί, όχι διστακτικοί», μας καλεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο ΟΗΕ.

Η συγκυρία

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μπορεί να γίνει πράγματι η αφορμή «αναγέννησης», όπως ζητά ο ΟΗΕ. Ο κόσμος βγαίνει από την περιπέτεια της πανδημίας, μία παγκόσμια συνθήκη που ανέτρεψε τα δεδομένα και υποχρέωσε τα πάντα, έστω προσωρινά, να «παγώσουν». Καθώς όμως η ζωή επανέρχεται στα «κανονικά» δεδομένα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως, πράγματι, μια σειρά θεωρήσεων έχει αλλάξει διά παντός.

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι πλέον, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, εδραιώθηκε με την αφορμή του lock down και της καραντίνας, στην οποία υποχρεώθηκαν οι κάτοικοι της Γης. Ενώ, λοιπόν, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση απραγίας, είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη φύση και ιδίως να αναλογιστεί και να ενημερωθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, για την παγκόσμια κινητοποίηση αναστροφής των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Green Deal όσο και ο ΟΗΕ με τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουν προχωρήσει σε αλλαγές που οι πολίτες άρχισαν να βλέπουν στην καθημερινότητά τους.

Είναι αλήθεια πως αρκετοί να πιστεύουν πως η πανδημία ανέκοψε τη δυναμική για το κλίμα που είχε αναπτυχθεί μέχρι το 2020: Μετά το οικονομικό σοκ που υπέστη η παγκόσμια οικονομία από το lock down, είναι προτεραιότητα τώρα η ανάκαμψή της. Όμως, από την άλλη, αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη ευκαιρία: Η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει με όρους πράσινης οικονομίας, βιώσιμης ανάπτυξης, σεβασμού στο περιβάλλον.

Έρευνες και μελέτες

Σε αυτή τη συγκυρία, καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι επιστημονικές μελέτες που κάθε φορά καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Πρόσφατα, στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η άνοδος της θερμοκρασίας στη Γη αποδεικνύεται πως ευθύνεται για περισσότερους από το ένα τρίτο των θανάτων από θερμότητα, από το 1991 έως το 2018! Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη, επισημαίνει πως το στοιχείο αυτό αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του συνολικού κόστους της αλλαγής του κλίματος: Ακόμη περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες που ενισχύονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασία – και οι αριθμοί θανάτων λόγω θερμότητας θα αυξηθούν εκθετικά με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Την ίδια στιγμή όμως, οι μελέτες επιβεβαιώνουν και τη στροφή των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης: Είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν παραπάνω για συσκευασίες προϊόντων που θα είναι ανακυκλώσιμες, να επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που με τη λειτουργία τους σέβονται το περιβάλλον, αλλά και δηλώνουν πως αξιολογούν ως σημαντικότερο πρόβλημα της ανθρωπότητας την κλιματική αλλαγή. Πρόσφατα, ένας στους πέντε Βρετανούς απάντησε πως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα που επηρεάζει τις καταναλωτικές του συμπεριφορές. Στην ίδια έρευνα, που διεξήχθη από το Institute of Customer Service για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας Zurich UK, αναφέρεται ότι η βιωσιμότητα θα γίνει ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας επιλογής προϊόντων και υπηρεσιών για το 55% των βρετανών καταναλωτών μέσα στην επόμενη πενταετία, έναντι 18% σήμερα.

Το παράδειγμα της Αστυπάλαιας

Πρόσφατα στην επικαιρότητα αναδείχθηκε, με πρωθυπουργική παρουσία μάλιστα, το εγχείρημα της Αστυπάλαιας, όπου με το πρότζεκτ πενταετούς διάρκειας «Astypalea: Smart, sustainable island» προβλέπεται να μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά «πράσινο» και λειτουργικά «έξυπνο» νησί στη Μεσόγειο.

Το πρότζεκτ εδράζεται στην αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου οχημάτων από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τη συγκρότηση ενός νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών και μεταφορών που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νησιού και την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να περιοριστεί δραστικά το ενεργειακό αποτύπωμα.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως θεμέλιο την εγκατάσταση ενός υβριδικού συμπλέγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο θα πάρει τη θέση των μονάδων ντίζελ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες που θα τοποθετηθούν, σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, θα ηλεκτροδοτούν τόσο σπίτια και επιχειρήσεις όσο και τα σημεία φόρτισης αυτοκινήτων, διασφαλίζοντας πως το νησί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2026.

Αντίστοιχα, σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται και το νησί της Τήλου, που αποτέλεσε το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου, απαγορεύει το κυνήγι, αποτελεί καταφύγιο εκατοντάδων σπάνιων άγριων πουλιών και θεωρείται μια διεθνώς «Μέκκα» του birdwatching.

Το 2020, η Τήλος ήταν ανάμεσα στα δέκα νησιά που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» και μάλιστα βρέθηκε στην πρώτη θέση, καθώς αποτελεί το μόνο ολοκληρωμένο και εν λειτουργία έργο, το οποίο έχει εισέλθει στο στάδιο της κανονικής λειτουργίας του.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Στο ίδιο πνεύμα στροφής προς την πράσινη ανάπτυξη, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ενιαίο πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο μήκους 22 χιλιομέτρων από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) ως τη Βουλιαγμένη. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου σχεδιάστηκε και υλοποιείται με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην Αττική, καθώς και την ανάδειξη της Αθήνας ως μιας πρωτεύουσας σύγχρονης, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, έκτασης 70 χλμ, θα αποτελείται από ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο, καθώς και χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής. Το φιλόδοξο έργο «ανοίγει την Αθήνα προς τη θάλασσα», με την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, ενώ περιλαμβάνει έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος στους οκτώ παράκτιους δήμους.

Δράσεις για το περιβάλλον

Ο ιδιωτικός τομέας συντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια στροφής προς την πράσινη οικονομία και σε πολλές περιπτώσεις πρωτοπορεί. Εταιρείες και βιομηχανίες αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους, θέτοντας το περιβάλλον σε προτεραιότητα και με συνεχείς δράσεις προχωρούν στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, αλλά και στην εκπαίδευση του κοινού σε έναν νέο τρόπο σκέψης και πράξης. Τέτοιου είδους προγράμματα, δράσεις και επενδύσεις συμβάλλουν στη συνολική μετάβαση της κοινωνίας στις πράσινες λύσεις και ταυτόχρονα οριοθετούν το πλαίσιο της αλλαγής για το μέλλον. Διότι, όλοι πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι για να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον, όπου η κατάσταση θα βελτιώνεται διαρκώς, πρέπει να έχουμε πράσινη ανάπτυξη, πράσινη οικονομία, πράσινες επενδύσεις και πράσινη συνείδηση.

Για να μπορέσουμε σήμερα να γίνουμε η γενιά που θα φανταστεί ξανά, θα δημιουργήσει ξανά και θα αποκαταστήσει ξανά το περιβάλλον, τον πλανήτη: Reimagine, recreate, restore – αυτή είναι η δική μας στιγμή!

 

Μηνύματα για τη σημερινή Ημέρα

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται για δεύτερη χρονιά  σε καθεστώς πανδημίας. Σήμερα, παντού στον κόσμο ακούμε ότι οι πανδημικές κρίσεις ήρθαν για να μείνουν από κοινού με την τεράστια παγκόσμια απειλή της κλιματικής αλλαγής. 

Αλλάζει η πορεία αυτή; Και βέβαια αλλάζει. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και σ εμάς τους ίδιους. Πώς; Μεταβάλλοντας θεμελιωδώς τον τρόπο παραγωγής, το μοντέλο των επενδύσεων, τις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Ας πάρουμε 3 δεύτερα ο καθένας μας και ας κοιτάξουμε γύρω μας. Τι απ’ όσα βλέπουμε δεν είναι περιβάλλον; Όλα γύρω μας είναι περιβάλλον και σχετίζονται μ αυτό. Μήπως, λοιπόν, έχουμε υποτιμήσει την αξία του για την ποιότητα της ίδιας μας της ζωής; 

Ο αγροδιατροφικός τομέας και η ελληνική γεωργία μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Δεν υπάρχουν επιλογές. Είναι μονόδρομος: Αλλάζουμε σήμερα το παραγωγικό μας μοντέλο, αναδιαμορφώνουμε τον πρωτογενή τομέα και ακολουθούμε μία πιο βιώσιμη, ανθεκτική και ανταγωνιστική πολιτική. 

Η νέα “πράσινη” ΚΑΠ δείχνει το δρόμο. Επενδύουμε στην πράσινη γεωργία, προωθούμε την καινοτομία, ακούμε πιστά την επιστήμη. 

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι:

Ο άνθρωπος ανήκει στην γη και όχι η γη στον άνθρωπο. 

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΚΕΝΤΕΣ (Δήμαρχος Λοκρών): Η 5η Ιουνίου έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης είναι αναγκαιότητες που πρέπει να τις υιοθετήσουμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας στον πλανήτη γη.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση από την υπερεκμετάλλευση του πλανήτη εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης των φυσικών πόρων και της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω της ανεξέλεγκτης απόθεσης αποβλήτων και απορριμμάτων, δημιουργούν έκδηλες οικολογικές ανησυχίες για την υποβάθμιση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής και της προοπτικής του πλανήτη μας.

Η δραστηριότητα του ανθρώπου έχει επηρεάσει πολλαπλά το φυσικό περιβάλλον. Άλλωστε, τα ακραία φυσικά φαινόμενα που βιώνουμε κατά καιρούς είναι έκφανση της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής. Το γεγονός ότι μεγάλο βάρος ευθύνης εναποτίθεται στην κεντρική πολιτική εξουσία, δεν σημαίνει πως είναι λιγότερο σημαντική η έννοια της ατομικής ευθύνης. Αντιθέτως, η αδιαφορία συμβάλλει στην όξυνση του προβλήματος. Ο καθένας μας, λοιπόν, μπορεί να συνδράμει στο έργο διαφύλαξης του πλανήτη με μικρές κινήσεις αναπρογραμματίζοντας καθημερινές μας συνήθειες.

Η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η μείωση της άσκοπης σπατάλης των υδάτινων πόρων, οι δεντροφυτεύσεις, η μη ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών, οικιακών ή βιομηχανικών, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα που συμβάλλουν στην επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Με συμμετοχή όλων μας σε συλλογικές δράσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς από διάφορους συλλογικούς φορείς καθίσταται εφικτή η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Άλλωστε, η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας συνδράμει και στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής. Η ελαχιστοποίηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορεί να γίνει ακόμη και πηγή τουριστικής προσέλκυσης.

Ο Δήμος Λοκρών περιβάλλεται από φυσικό κάλλος. Οι καθαρές μας θάλασσες και τα κατάφυτα δάση μας αποτελούν πόλους έλξης για τους φυσιολάτρες. Οι γαλάζιες σημαίες που έχουν κερδίσει οι παραλίες μας αποτελούν παράσημο για τις προσπάθειες όλων μας, ενώ η βλάστηση της περιοχής μας προφυλάσσει από φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες ή διάβρωση του εδάφους, προσφέροντάς μας συγχρόνως το πολύτιμο οξυγόνο. 

Από πλευράς μας, ως Δημοτική Αρχή θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος από ενδεχόμενη αλόγιστη εκμετάλλευση βιολογικών πόρων μας. Συχνά συντονίζουμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των παραλιών μας, ενώ η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα πιστεύουμε πως θα συντελέσει στην αποφυγή ή τουλάχιστον στην άμεση κατάσβεση καταστροφικών πυρκαγιών. 

Όλοι μαζί οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο και υγιέστερο μέλλον τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές. Είναι καθήκον λοιπόν, όλων μας να προστατευτεί το περιβάλλον για να διαφυλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και των παιδιών μας. Η φύση έχει τη δύναμη να αναπλασθεί αρκεί όλοι να της παρέχουμε τη συνδρομή μας στο έργο αυτό. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ευκαιρία για ανασκόπηση της κατάστασης, ανάδειξης των κακών πρακτικών, προώθησης του κινήματος της ευαισθητοποίησης, ενίσχυσης του εθελοντισμού και εφαρμογής πολιτικών και δράσεων για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, με έμφαση στην ανάδειξη παρεμβάσεων που σέβονται τον πλανήτη και δίνουν προοπτική αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων, ζώων και φυτών. 

Στο Δήμο Λοκρών στοχεύουμε στην περιβαλλοντική αφύπνιση του πληθυσμού και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε μια υπεύθυνη περιβαλλοντικά συμπεριφορά για κάθε Δημότη και επισκέπτη της περιοχής μας. Στην προσπάθεια μας αυτή αιρετοί και ενεργοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες εργαζόμαστε από κοινού.

 

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Νιώθουμε ότι το πράσινο κύμα της πολιτικής οικολογίας έχει αρχίσει να συνεπαίρνει όλο και περισσότερους.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο και περισσότεροι φορούν τον πράσινο οικολογικό μανδύα και διατυμπανίζουν την ευαισθησία τους προς το περιβάλλον και την αντίθεσή τους απέναντι σε όσα έχουν προκαλέσει οι ίδιοι όλον αυτόν τον καιρό με άκαρπες πολιτικές και υπερκαταναλωτική κουλτούρα. Η ευαισθητοποίηση απέναντι στο περιβάλλον δεν είναι μόδα, είναι επιτακτική ανάγκη και η κλιματική κρίση δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, είναι ότι χειρότερο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Αυτή η ξαφνική πράσινη αλλαγή όλων των κομμάτων, θα πρέπει να προβληματίσει τον κόσμο που για μια ακόμα φορά θα είναι εκείνος που θα επωμιστεί όλες τις λάθος επιλογές των πολιτικών αποφάσεων όσων Κυβερνούν ή Κυβέρνησαν. Για αυτό καλούμε σήμερα, όχι αύριο, τους πολίτες της χώρας μας να συστρατευθούν μαζί μας σε μία προσπάθεια υλοποίησης ενός διαφορετικού, ειλικρινούς οράματος, που οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ πρεσβεύουμε εδώ και 20 χρόνια, με βάση το τρίπτυχο: περιβάλλον-κοινωνία-οικονομία που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και θα συμβάλει δραστικά στην προστασία μας από την κλιματική κρίση.

Για εμάς η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος δεν είναι απλά μια γιορτή, είναι μια μέρα αγώνων. Και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε τις μάχες μας προκειμένου να επιτύχουμε:

  • Μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία με δημιουργία αξιοπρεπών, δημιουργικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας
  • Οικονομική ενίσχυση σε επιχειρήσεις που βάλλονται από την πανδημία, με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια
  • Οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών, των κλάδων που έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημίας
  • Βιώσιμη μετακίνηση στις πόλεις, εξυπηρετικά μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), ασφαλή ποδηλατοκίνηση, έμφαση στους πεζόδρομους
  • Ελεύθερους χώρους πρασίνου, πράσινες στέγες και βιοκλιματικές όψεις κτηρίων
  • Έμφαση στην Εξοικονόμηση Ενέργειας και Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μικρής κλίμακας με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ενεργειακών κοινοτήτων
  • Διαχείριση αποβλήτων με προτεραιότητα στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση (κυκλική οικονομία)
  • Υποστήριξη της παραγωγής και ενίσχυση της κατανάλωσης τοπικών και εντός εποχής προϊόντων.

Καλούμε λοιπόν, όλους και όλες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, να ενεργοποιηθείτε μαζί μας και να συμμετέχετε στις δράσεις μας.

Γιατί τελικά αύριο δεν γιορτάζει μόνο το περιβάλλον, αλλά όλοι εμείς! Χρόνια Πολλά!

#ΔώσεΖωήΣτοΑύριο #ΔημιουργώνταςΤοΑύριο #ΠράσινοΚύμα

#ΠαγκόσμιαΗμέραΠεριβάλλοντος #ΟικολόγοιΠράσινοι

   ΓΣΕΕ: Την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος ενθαρρύνει  ο ΟΗΕ μέσω του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού.

Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) διοργανώνει ετησίως εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος , η οποία γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου σε περισσότερες από 100 χώρες.

Στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η «Αποκατάσταση οικοσυστημάτων».

 Μία ημέρα κατά την οποία ξεκινά και η δεκαετή δράση  του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων

Ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί  με διάφορους τρόπους : Καλλιέργεια δέντρων, πράσινες πόλεις , αναδημιουργία κήπων, αλλαγή διατροφής, καθαρισμός ποταμών και ακτών.

Η σημερινή γενιά μπορεί και πρέπει να φέρει των άνθρωπο πιο κοντά στη φύση.

Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σημαίνει πρόληψη και αναστροφή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, από την εκμετάλλευση της φύσης, στην επούλωση.

Η δεκαετής δράση των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, η οποία ξεκινά από την αυριανή  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  είναι μια παγκόσμια αποστολή για την αναβίωση δισεκατομμυρίων εκταρίων, από δάση έως αγροτικές εκτάσεις, από την κορυφή των βουνών έως το βάθος της θάλασσας.

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση η πανδημία του COVID 19  να έχει επιδεινώσει την μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω της τεράστιας χρήσης πλαστικών, ιδιαίτερα αυτών μιας χρήσης.

Παράλληλα οι πυρκαγιές, οι οποίες  έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές έχουν και οικονομικές επιπτώσεις στους κατοίκους.

 Είναι φανερό πως χρειαζόμαστε ένα ενισχυμένο αντιπυρικό πρόγραμμα στη χώρα μας, με έμφαση στην απασχόληση περισσότερων εργαζομένων  στον τομέα της πυρασφάλειας και πολύ περισσότερο στη πρόληψη των φαινομένων αυτών, στο μέλλον.

Η θέση της ΓΣΕΕ ήταν και   είναι ξεκάθαρη  “Δεν υπάρχουν δουλειές σ ένα νεκρό πλανήτη”. Αναγνωρίζουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με ασφαλείς συνθήκες.

Για υγιή οικοσυστήματα και ένα ασφαλές  περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας θα πρέπει: 

Να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία

Μέτρα Πρόληψης για αποφυγή μελλοντικών καταστροφών

Σωστή στελέχωση σε κρίσιμες θέσεις και τομείς από καταρτισμένο προσωπικό 

Διασφάλιση της προστασίας της φύσης με αυστηρά όρια ως προς τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των δραστηριοτήτων σε ευάλωτες περιοχές. 

Επαναφορά των αρμοδιοτήτων στους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν πρέπει να  περιορίζεται μόνο  στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Προϋποθέτει υγιή οικοσυστήματα (δασικά, υγροτοπικά, θαλάσσια, παράκτια), για την ίδια την υποστήριξη της ζωής.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ (Περιφερειακή παράταξη): Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου θα έπρεπε να είναι μια μέρα γιορτής, μια μέρα που θυμίζει στον άνθρωπο ότι είναι ένας μόνο από τους ζωντανούς οργανισμούς που συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας.

Δυστυχώς είναι περισσότερο ημέρα ανησυχίας και προβληματισμού για την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο απειλείται όλο και περισσότερο από τη δράση των ανθρώπων. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι αυτοί που απειλούν και καταστρέφουν τη φύση, το κάνουν στο όνομα της προστασίας του  περιβάλλοντος.

Στη Στερεά Ελλάδα το πρόβλημα είναι πια εκρηκτικό. Στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος το κυρίαρχο σύστημα ανακάλυψε την «πράσινη ανάπτυξη» που σημαίνει:

Την απειλή περιβαλλοντικής καταστροφής όλων των ορεινών όγκων της Στερεάς με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων με συστοιχίες ανεμογεννητριών. Προστατευόμενες περιοχές, περιοχές NATURA, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οικοσυστήματα με σπάνια βιοποικιλότητα, χαρακτηρισμένα αρχαία μνημεία αλλά και συνολικά η μελισσοπαραγωγή του τόπου μας απειλούνται με μη-αναστρέψιμη καταστροφή. Από τα Άγραφα μέχρι την Κεντρική Εύβοια και την Καρυστία, από τα Βαρδούσια μέχρι τη Σκύρο, από την Οίτη μέχρι τον Ελικώνα, τα βουνά της Περιφέρειας μας γεμίζουν με τερατώδεις ανεμογεννήτριες.

Τη συνεχή επέκταση φωτοβολταϊκών σε ορεινές περιοχές και σε αγροτική γη υψηλής  παραγωγικότητας. Τα φωτοβολταϊκά, με την ανάγκη να δεσμεύουν χιλιάδες στρέμματα γης, απειλούν πια  την αγροτική παραγωγή και τα τοπικά οικοσυστήματα.

Την αλόγιστη εγκατάσταση μεγάλων ενεργειακών μονάδων, στη Βοιωτία κυρίως, που καίνε φυσικό αέριο, ορυκτό καύσιμο κι αυτό, όπως το πετρέλαιο. Το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο στην Ελλάδα και  σε πολλές περιπτώσεις έχει εξαχθεί από σχιστολιθικά πετρώματα με μεθόδους καταστροφικές για τις περιοχές εξόρυξης.

Την βάφτιση των σκουπιδιών σε «εναλλακτικό καύσιμο», ώστε να προωθηθεί η καύση των σκουπιδιών που παρουσιάζεται σαν «πράσινη» λύση σε σχέση με το λιγνίτη και το πετρέλαιο. Η καύση σκουπιδιών σε ακατάλληλα για αυτό το σκοπό εργοστάσια, όπως μιας τσιμεντοβιομηχανίας στο Αλιβέρι της Εύβοιας, μας ανησυχεί ιδιαίτερα, με δεδομένα τα εκρηκτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αντίστοιχο εργοστάσιο στη Μαγνησία. Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα εισάγουμε σκουπίδια προς καύση για να εξασφαλίσουν υψηλά κέρδη οι εταιρείες.

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την ψευδεπίγραφη «πράσινη» ανάπτυξη έρχεται να προστεθεί στα υπάρχοντα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας. Τη ρύπανση των εσωτερικών υδάτων, ποταμών και υγροβιότοπων,  με εμβληματική την περίπτωση του Ασωπού ποταμού. Την περιβαλλοντική καταστροφή από τη δράση εξορυκτικών βιομηχανιών στη Δίρφη της Εύβοιας, στη Φθιώτιδα, στα βουνά της Φωκίδας. Την ρύπανση του θαλάσσιου  περιβάλλοντος, κυρίως από τις παραπάνω δραστηριότητες. Ιδιαίτερα στο  Βόρειο Ευβοϊκό και τον Κορινθιακό.

Το κυρίαρχο σύστημα, η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή, αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως πεδίο άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων και μόνο. Τους απασχολούν μόνο τα οικονομικά κέρδη των «επενδυτών» και η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι οδηγούμαστε στην υποβάθμιση έως και καταστροφή του φ

Σχετικές αναρτήσεις

Αιολικά στη Βουλγάρα: Οι νέες Βεβαιώσεις Παραγωγού, μια ακόμα πρόκληση στη λογική!

efthia

Εκδηλώσεις την Πέμπτη στο 4ο Γυμνάσιο Λαμίας

efthia

Περιβαλλοντική ενημέρωση σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπαίδευσης στον Παρνασσό

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο