Ξεκίνησε η νέα περίοδος για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

share on:

Με τους καλύτερους οιωνούς για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Λαμιέων ξεκίνησε η νέα περίοδος. Πρώτοι επισκέπτες ήταν 100 μέλη του Συλλόγου Σ.Ι.Μ.Ε.Α (Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης)  από το Βόλο.

Η διοίκηση του Σωματείου τους υποδέχτηκε στην πλατεία Λαού μπροστά στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη. Η ιστορικός και πρόεδρος Βασιλική Λάζου έκανε την ξενάγηση στο κέντρο  της πόλης. Στο σύντομο ιστορικό περίπατο που ακολούθησε οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν  την ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης στην περιοχή μας, τα αξιοθέατα της πόλης μας, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λαμίας, που αποτέλεσε την κοιτίδα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των κατακτητών στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Γοργοπόταμο, στον τόπο που η ενωμένη Εθνική Αντίσταση μεγαλούργησε με το κορυφαίο σαμποτάζ ανατίναξης της γέφυρας. Ο ιστορικός περίπατος  Γοργοποτάμου ξετύλιξε τις στιγμές της μάχης, της σημασίας της από στρατιωτικής και πολιτικής πλευράς αλλά και των αντιποίνων που ακολουθήσαν. Ύστερα από απαραίτητο μεσημεριανό διάλειμμα και τη γνωριμία με την γευσιγνωσία της περιοχής κατευθυνθήκαμε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο κτήριο του Δημαρχείου, όπου έγινε σύντομη ξενάγηση. Μόνο θαυμασμός και καλά λόγια ακούστηκαν για την επιμονή του Σωματείου που από την ίδρυση του το 2000 πασχίζει για την ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου από την ίδρυση του το 2009 και τη λειτουργία του το 2012.

Ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης είναι απαραίτητος ώστε να προβληθούν όλα τα συγκεντρωμένα  υλικά – τεκμήρια που σήμερα βρίσκονται αποθηκευμένα. Αναγκαία είναι και η μεταστέγαση του Μουσείου σε ένα νέο μεγαλύτερο χώρο στην Πλατεία Λαού, σε ένα χώρο που θα δημιουργηθεί με σύγχρονη μουσειακή σχεδίαση. Η Πλατεία Λαού, η «λαϊκή» πλατεία της πόλης μας, με πλήθος εμπορικά καταστήματα και παραδοσιακούς χώρους εστίασης, συνδέεται με τον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος στήθηκε  ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα μέλη του Σ.Ι.Μ.Ε.Α  έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Λαμία. Η προσπάθεια συνεχίζεται, για την ανάδειξη της Ιστορία της περιοχής ώστε η Λαμία με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και σε συνδυασμό με τα Μουσεία άλλων περιόδων, τις Θερμοπύλες, την Αλαμάνα και το Γοργοπόταμο, να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης. Η ανάδειξη και προβολή του ιστορικού τριγώνου και η ίδια η ιστορία της πόλης θα δώσει νέα πνοή στον τόπο.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση