«Ξεκλειδώνει» πιο νωρίς ο ανασχηματισμός

share on:

Τα τελευταία 24ωρα και μετά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, πυροδοτήθηκε μια φημολογία περί επικείμενου ανασχηματισμού από τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης και να έρθουν καινούργια πρόσωπα στο προσκήνιο.

Το θέμα ανασχηματισμός δεν είναι καινούργιο. Αποτελούσε μία από τις επιλογές του πρωθυπουργού πριν από την καταστροφή στην Ανατολική Αττική, η οποία αναμενόταν να ενεργοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου και λίγο πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και αφού η χώρα προηγουμένως θα είχε βγει επίσημα από τα Μνημόνια. Ο στόχος ήταν προφανής: η σύσταση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος που ουσιαστικά θα πήγαινε τη χώρα ώς τις εκλογές.

Τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων άλλαξαν εντελώς τον προγραμματισμό και ήρθαν τα πάντα πάνω κάτω. Από εκεί που η κυβέρνηση επεξεργαζόταν διάφορες εισηγήσεις για το πώς θα «γιορταζόταν» η έξοδος της 20ής Αυγούστου και παράλληλα η είσοδος στη μεταμνημονιακή περίοδο, έφτασε στο να διαχειρίζεται όπως μπορεί μια τεράστια κρίση. Μοιραία, καμία «γιορτή» δεν πρόκειται να γίνει και αναμένεται να προτιμηθεί μία άλλου τύπου και πιο σεμνή διαδικασία, ανάλογη με το βαρύ κλίμα και ύφος των ημερών.

Τα ίδια γεγονότα, όμως, έφεραν στο προσκήνιο και μια δεύτερη άποψη: την ενδεχόμενη ανάγκη να γίνει ο ανασχηματισμός νωρίτερα και συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, λίγο πιο πριν ή ελάχιστα πιο μετά από την 20ή Αυγούστου. Αυτή η άποψη, η οποία προωθήθηκε από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, υποστηρίζει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει πλέον σε δομικό ανασχηματισμό και όχι σε μικρές διορθώσεις.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η αλλαγή παλαιών με καινούργια πρόσωπα ή ακόμα και η μετακίνηση πετυχημένων στελεχών σε αντικατάσταση άλλων που επικρίθηκαν ιδιαίτερα στη διαχείριση της τραγωδίας, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη και ότι μπορεί να δώσει πόντους στην κυβέρνηση.

Το τι θα κάνει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας και αν θα προχωρήσει σε αλλαγές σύντομα ή θα εμμείνει στον αρχικό του προσανατολισμό θα φανεί τις επόμενες μέρες. Μέσα στην εβδομάδα, πάντως, είναι σίγουρο ότι θα δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία του νέου φορέα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

 

Πολιτική Προστασία

Ο λόγος για την Πολιτική Προστασία και τη ριζική της αναδιάρθρωση, όπως αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την καταστροφή στο Μάτι. Οι τελευταίες λεπτομέρειες στο σχέδιο πλήρους αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να καθοριστούν αυτή την εβδομάδα στις συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών.

Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, που έχει τον ρόλο του συντονιστή των εισηγήσεων για τον νέο φορέα, σε συνέντευξή του χθες στην κυριακάτικη «Αυγή» είπε μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαία «η δημιουργία ενός ενιαίου Κέντρου Παρεμβάσεων σε έκτακτες ανάγκες». Ειδικότερα, τόνισε ότι απαιτείται μια ολοκληρωτική διοικητική, λειτουργική και επιχειρησιακή αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας σε μια νέα ισχυρή κεντρική υπηρεσία.

Στη δημιουργία του νέου φορέα ο κ. Βερναρδάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως θα συμβάλει με τον τρόπο της και η αντιπολίτευση: «Κανείς δεν έχει λόγο να αφήνεται η χώρα απροστάτευτη. Και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαμορφωθεί ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης, αν όχι ομοφωνίας, πάνω στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Πολιτική Προστασία τόνισε και ο υπουργός Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον Νίκο Τόσκα. «Σύντομα θα ανακοινωθεί ο ριζικός ανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας, η οποία επιβάλλεται όχι μόνο από τις τραγικές απώλειες, αλλά και τις κλιματικές αλλαγές διεθνώς», είπε ο υπουργός και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση σκέφτεται πλέον σοβαρά την αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε υφυπουργείο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση