Οικονομία

Οι προτεραιότητες και οι αλήθειες του φορολογικού Νομοσχεδίου

Στόχος της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, το οποίο ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία.

Όπως ανέφερε, η νέα φορολογική πολιτική, θα συνιστά αναπόσπαστο τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, την διεύρυνση των δημοσιονομικών περιθωρίων για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. «Κορυφαίο σημείο για την ΝΔ η υλοποίηση αυτού του ολοκληρωμένου σχεδίου που σταδιακά θα ξεδιπλώνεται θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της Οικονομίας. Και η ισχυροποίηση της Οικονομίας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να γίνει η Ελλάδα ξανά μια κανονική, μια ισχυρή χώρα» είπε ο κ. Σταϊκούρας και δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι «βήμα – βήμα θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Σταϊκούρας, καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε εκτός των δύο ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων πολλούς πολίτες που έπρεπε να είχαν ενταχθεί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση προχωρεί σε περαιτέρω μείωση του φόρου των ακινήτων έναν χρόνο νωρίτερα από ότι είχε δεσμευτεί προεκλογικά (από το 2019 δηλαδή) και σε πολύ ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές. Ανακοίνωσε επίσης την μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα προβλέπεται σε ρύθμιση που θα περιληφθεί στο διϋπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή.

Απαντήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε επίσης στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «ταξικής μεροληψίας» σχετικά με την μείωση του ΕΝΦΙΑ και περί «ενός μικρού λίφτινγκ» σχετικά με την βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τροπολογίες, αφενός διερωτήθηκε «τι ισχύει τελικώς από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δημοσιονομικό χώρο ή δεν έχουμε;» αφετέρου «γιατί δεν τις έφεραν ως κυβέρνηση».

«Ακούσαμε απίστευτες ανακρίβειες για ρετουσάρισμα στην ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ και για ταξική μεροληψία, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι την συγκεκριμένη μείωση φόρου δεν εξαιρείται κανείς, ενώ η προηγούμενη εξαιρούσε πολλούς συμπατριώτες μας. Επίσης εκείνοι που επωφελούνται είναι τα χαμηλά στρώματα και η μεσαία τάξη αφού μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης αφορά την μεγάλη περιουσία. Ακούσαμε ότι οι 120 δόσεις  είναι ψαλιδισμένες, ενώ είναι αυξημένες οι μειώσεις. Εξάλλου, είναι ένα μικρό λίφτινγκ, όταν η δυνατότητα που δίνεται είναι το επιτόκιο να μειωθεί από 5% στο 3% και το μην υπάρχουν κατασχέσεις; Πάει πολύ η αξιωματική αντιπολίτευση να κατακρίνει την κυβέρνηση για αυτή την ρύθμιση. Διότι και θα ενταχθούν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγνωρίσει το λάθος, αφού πήγε να το διορθώσετε με ΠΝΠ» είπε συνοπτικά ο υπουργός Οικονομικών.

Οι ρυθμίσεις

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από το 2019 και προσέθεσε ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση 30% μεσοσταθμικά ισχύει στο ακέραιο. Ως δεύτερη προτεραιότητα, έθεσε την διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων και κατέστησε σαφές ότι «αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση» είναι η τελευταία. «Μετά την λήξη της, και ετοιμάζουμε ήδη το νέο πλαίσιο, θα υπάρχει ένα μόνιμο οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις» εξήγησε και επισήμανε ότι εξαρχής εισάγεται ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων, που θα είναι γνωστό σε όλους, έτσι ώστε να οικοδομηθεί η σταθερότητα και το κράτος να ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

– Για την μείωση του  ΕΝΦΙΑ ότι είναι διπλάσια από την προβλεπόμενη φετινή μείωση από την προηγούμενη κυβέρνηση και διευκρίνισε ότι αυτή. Αυτή η μείωση δεν είναι οριζόντια, είναι  πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και για την μεσαία τάξη. «Η μεσαία τάξη που τόσο πολύ επλήγη από την συνειδητή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να την υπερφορολογήσει επωφελείται. Η μείωση αυτή, δίνει πολλά στους πολλούς, κυρίως στους ασθενέστερους» σημείωσε επισημαίνοντας πως: Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, αξίας δηλαδή πάνω από 1 εκ.,  είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7,3 εκ. φορολογούμενων. Η ελάφρυνση που θα δουν αυτοί οι πολίτες είναι 22 εκ. στο σύνολο των 465 εκ. που, δηλαδή το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης με την ρύθμιση αυτή επωφελούνται 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης, που από την προηγούμενη ρύθμιση δεν θα επωφελούνταν και 1,3 εκ. πολίτες, των οποίων η αξία ακίνητης περιουσίας είναι από 80.000 μέχρι 160.000, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με την σημερινή ρύθμιση από 90 ευρώ μέχρι 170 ευρώ. «Ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια πολίτες, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτά με όρους φοροδοτικής ικανότητας και αναλογικής ισότητας, οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

– Για την νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, η ελάχιστη μειωμένη καταβολή μειώνεται από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ και δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών. Τα επιτόκια που έχουν βαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνονται από το 5% στο 3% για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη αλλά και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου. Διευρύνεται ρύθμιση σε έως 120 δόσεις με την υπαγωγή σε αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να επιλέξει την εφάπαξ καταβολή εξόφλησης του υπόλοιπου ποσού των δόσεων ή την μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη όμως απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται. Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον της μηνιαίας δόσης ρύθμισης χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Για όσους εντάσσονται και τηρούν την ρύθμιση να αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Στους οφειλέτες δε, που έχουν προβεί στην ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ

Στις προγραμματικές δηλώσεις τόνισα ότι πρωταρχικός στόχος της νέας Κυβέρνησης είναι η υψηλή και βιώσιμη μεγέθυνση της οικονομίας. Και ότι όλες οι πολιτικές μας, δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και θεσμικές, θα είναι προσανατολισμένες στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ταυτόχρονα είχα επισημάνει ότι το οικονομικό επιτελείο, σε όλες τις πολιτικές που σχεδιάζει και θα εφαρμόσει, έχει ως οδηγό την διαρκή αναζήτηση καλού συνδυασμού μεταξύ αποδοτικότητας και ισότητας.

Μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μ’ αυτές τις κατευθυντήριες αρχές, με σεβασμό και συνέπεια στις προγραμματικές δηλώσεις μας, συζητούμε σήμερα το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας Κυβέρνησης.

Φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θέτει δύο βασικές προτεραιότητες:

1η Προτεραιότητα: Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 22% από το 2019.

Από τη συγκεκριμένη μείωση φόρου, δεν εξαιρείται κανείς!

Όλοι οι πολίτες θα δουν μείωση της επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία τους.

Αλλά αυτή η μείωση δεν είναι οριζόντια!

Είναι πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη.

Μεσαία τάξη που τόσο πολύ επλήγη από την συνειδητή επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης να την υπερφορολογήσει.

Έτσι συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη του Σχεδίου Νόμου:

 • Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
 • Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%.
 • Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
 • Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
 • Τέλος, για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%.

Ακούσαμε και διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες απίστευτες ανακρίβειες από συναδέλφους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και τον Αντιπολιτευόμενο Τύπο αντίστοιχα.

Αναφορές όπως ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «είναι ταξικής μεροληψίας», ότι «οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ είναι ψαλιδισμένες», και το κορυφαίο, ότι «1,1 εκατ. ιδιοκτήτες θα είναι ζημιωμένοι με το νέο ΕΝΦΙΑ».

Ας πούμε συνεπώς ορισμένες αλήθειες:

Αλήθεια 1η: Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε πει, προεκλογικά, ότι θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, από το 2020 και μετά.

Τελικά, προχωρά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα απ’ ότι είχε προεκλογικά υποσχεθεί.

Μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 22% από το 2019!

Αλήθεια 2η: Η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 30%, ισχύει, στο ακέραιο!

Αλήθεια 3η: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «δεν δίνει πολλά σε λίγους», αλλά «δίνει πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη.

Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, δηλαδή αυτές με πάνω από 1 εκατ. ευρώ ακίνητης περιουσίας, είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων.

Η ελάφρυνση που αυτοί οι πολίτες θα δουν είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ,  δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ!

Επίσης, 474.000 συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με την ρύθμιση της απελθούσας Κυβέρνησης, με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν. Για πρώτη φορά!

Τέλος, 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με την ρύθμιση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.

Πόση μείωση θα δουν; Από 90 μέχρι 170 ευρώ.

Συμπερασματικά, με την ρύθμιση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Και όλα αυτά με όρους φοροδοτικής ικανότητας και αναλογικής ισότητας.

Με όρους αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης.

2η Προτεραιότητα: Η βελτίωση και διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων.

 • Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ,.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών.

 • Το επιτόκιο που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% που είναι σήμερα στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
 • Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή, δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
 • Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.
 • Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
 • Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
 • Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

Με το παρόν Σχέδιο Νόμου καθίσταται σαφές ότι αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση θα είναι η τελευταία!

Μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις.

Εξαρχής θέτουμε ένα γνωστό και σταθερό πλαίσιο κανόνων.

Έτσι οικοδομούμε τη σταθερότητα.

Και το Κράτος ανακτά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Στόχος της φορολογικής πολιτικής μας, στην οποία εντάσσεται το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου, είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας.

Μία νέα φορολογική πολιτική που συνιστά αναπόσπαστο τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας.

Ισχυροποίηση της οικονομίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να γίνει η Ελλάδα ξανά μία κανονική και ισχυρή χώρα.

Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι βήμα-βήμα θα τα καταφέρουμε!

Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγές στον ΦΠΑ εισαγωγών μικροδεμάτων από την 1η Ιούλη

efthia

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση

efthia

Πώς θα τακτοποιήσετε τις οφειλές σας προς εφορία, ταμεία, τράπεζες

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο