Αυτοδιοίκηση

Ομόφωνο ΝΑΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων για το Ράλι Ακρόπολις

Συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων με μοναδικό θέμα την ενημέρωση από το Δήμαρχο για το «Ράλι Ακρόπολις» και λήψη απόφασης στο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος διεξαγωγής του, στο Δήμο Λαμιέων.

Κατά τη συνεδρίαση, μετά την ενημέρωση από τον Δήμαρχο, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από όλους υπερτονίστηκε η αναγκαιότητα στήριξης από όλους μιας τέτοιας πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή του Ράλι Ακρόπολις στον Δήμο Λαμιέων, για πολλαπλούς λόγους, που αναλύθηκαν διεξοδικά στη συζήτηση.

Αποφασίστηκε λοιπόν ομόφωνα :

1.- Να εγκριθούν οι μέχρι τώρα ενέργειες του Δημάρχου Λαμιέων, σε σχέση με την προδικασία, προετοιμασία και υποβολή σχετικού αιτήματος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διεξαγωγή του «Ράλι Ακρόπολις», ως αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC), στο Δήμο Λαμιέων και

2.- Να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος Λαμιέων να προβεί, σε όποια ενέργεια απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη διεξαγωγή του «Ράλι Ακρόπολις», στο Δήμο Λαμιέων

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος μετά τη συζήτηση, δήλωσε:

«…Μπορεί να διανύουμε μια δύσκολη, ακόμα, περίοδο, αλλά το βλέμμα μας είναι σταθερά προσηλωμένο στην επόμενη ημέρα και το σχεδιασμό που θα χρειαστεί για μια δυναμική επανεκκίνηση. Θέλουμε να προκαλέσουμε ένα δυναμικό, σύγχρονο restart, με αναπτυξιακό πρόσημο, αξιοποιώντας αποφασιστικά όλες τις δυνατότητες του τόπου μας, ώστε το brand name της πόλης, να τοποθετηθεί στη θέση που αξίζει και δικαιούται.

Το Ράλι Ακρόπολις είναι μια αθλητική διοργάνωση, που γεννά όμορφες μνήμες του παρελθόντος, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία για τον τόπο μας, ώστε να ανοίξουμε νέους δρόμους στον τουρισμό, την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό. ‘Ενα δυναμικό γεγονός και μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε τι μπορούμε να πετύχουμε, αξιοποιώντας το ποιοτικό δυναμικό και τους ανθρώπους μας, τις ικανότητες μας και έτσι να βάλουμε τη Λαμία ξανά στο χάρτη των διοργανώσεων υψηλού επιπέδου. Μια εξωστρεφής, διεθνούς προβολής “γιορτή” του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη γόνιμη συζήτηση, τη στήριξη της προσπάθειας και το πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας που επέδειξαν, σε ένα αίτημα που μας ενώνει όλους.

Το Ράλι ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, το «Ράλι των Θεών», όπως το ονομάσαμε, επέστρεψε στην Ελλάδα που ανήκει και η Λαμία είναι έτοιμη να το φιλοξενήσει».

Δείτε στη συνέχεια αναλυτικά τι είπαν για το θέμα τόσο ο Δήμαρχος Θύμιος Καρα’ί’σκος, όσο και ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Σταυρογιάννης:

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ: Το Rally Acropolis είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Λαμία, μία σύνδεση που καθιστά την περιοχή μας πυρήνα αναφοράς, για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο βαθύτατος δεσμός, που υπάρχει ανάμεσα στη Λαμία στη Στερεά Ελλάδα και στον κορυφαίο αγώνα αυτοκινήτου, είναι στοιχείο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να το αμφισβητήσει ή να το παρακάμψει, σε οποιαδήποτε διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης.

Αυτός ο δεσμός έχει καθορίσει διαχρονικά, όχι μόνο τη δυναμική των σχέσεων μεταξύ του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της περιοχής μας, αλλά και όλης της χώρας και μάλιστα σε σημείο που η προβολή της περιοχής μας μέσω του ιστορικού αγώνα αυτοκινήτου, να αποτελεί σημείο αναφοράς για πάρα πολλά χρόνια στο παρελθόν.

Η Λαμία και η Στερεά Ελλάδα διαθέτει μια σειρά από ανεξάντλητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που σχετίζονται με τη διοργάνωση, όπως: (α) Η ιστορικότητα του αγώνα, (β) η γεωγραφική θέση στο κέντρο της χώρας και ο υψηλός βαθμός προσπελασιμότητας, (γ) η μορφολογία του εδάφους της (ειδικές διαδρομές του αγώνα περίπου 300 χιλ.), (δ) Η αποδεδειγμένη τεχνική ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχή διεξαγωγή της υπό διεκδίκηση διοργάνωσης, (ε) Η πρότερη εμπειρία των εμπλεκομένων στη διεξαγωγή της εκδήλωσης (συσσωρευμένη τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό), η τεχνική επάρκεια εξασφάλισης των ελάχιστων προδιαγραφών που τίθενται από τη FIA, (στ) Οι κατάλληλες υποδομές φιλοξενίας της διοργάνωσης,

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακριβώς εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας των ειδικών διαδρομών στα βουνά της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και των υφιστάμενων υποδομών (κέντρο τύπου, service park κ.α.), οι οποίες έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, το 2005 το Rally Acropolis βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αγώνας της χρονιάς παγκοσμίως.

Είναι γνωστό ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημικής κρίσης COVID-19 έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις στις τοπικές κοινωνίες, που αναζητούν νέες ευκαιρίες για ανάδειξη των πλεονεκτημάτων τους.

Εξάλλου ο τουρισμός, αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας κάθε σύγχρονης πόλης, επιδρώντας άμεσα στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται και παρέχει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Τα χαρακτηριστικά του τουρισμού, μπορούν να εξασφαλίσουν πολλαπλές ωφέλειες στην πόλη της Λαμίας και στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στις άμεσα εμπλεκόμενες με τον τουρισμό επιχειρηματικές δραστηριότητες, όσο και στις λοιπές επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Η φιλοξενία του WRC – Rally Acropolis, αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό, που προσφέρει πολλαπλά στις τοπικές κοινωνίες σε όλους τους τομείς.

Η διεθνής προβολή των περιοχών, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ενδογενή ισχυρά χαρακτηριστικά τους (ιστορικά, φυσικού κάλους, πολιτιστικά κ.ά.) δύναται να δημιουργήσει τις συνθήκες για την άρση των αρνητικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, η αύξηση της επισκεψιμότητας κατά τη διεξαγωγή του WRC – Rally Acropolis θα αυξήσει τη διάθεση – διάχυση πόρων στις τοπικές κοινωνίες και στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Σημαντική πτυχή της διεξαγωγής του WRC – Rally Acropolis είναι η αποδοχή των πολιτών και των φορέων για τη διοργάνωσή του.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διαχρονικά, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι πολίτες υπήρξαν οι αρωγοί της διοργάνωσης για την επιτυχή πραγματοποίησή της.

Ο παράγοντας αυτός είναι πολλαπλασιαστικός καθώς δημιουργεί μια προστιθέμενη αξία στη διοργάνωση.

Αντίστοιχα αφενός η συσσωρευμένη εμπειρία των εμπλεκόμενων φορέων κατά τις πρότερες διοργανώσεις και αφετέρου η τεχνογνωσία των στελεχών και μελών του συλλόγου Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Λαμίας, καλύπτουν τις απαιτήσεις της FIA για τη διεξαγωγή του WRC – Rally Acropolis.

Εξάλλου, η μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών (ύπαρξη δικτύου εθελοντών) προσδίδει πρόσθετα πλεονεκτήματα για την παροχή επιπλέον υπηρεσιών προς τους συμμετέχοντες και επισκέπτες.

Τέλος, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού θεατών αφενός εξασφαλίζει τη δημιουργία φίλαθλου κλίματος κατά την διεξαγωγή του Rally Acropolis και αφετέρου φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους με το φυσικό περιβάλλον.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων και τους λοιπούς Δήμους που αφορά, θα εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους, για τη διεξαγωγή του.

Από την εν’ λόγω χρηματοδότηση θα δημιουργηθούν και έμμεσα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες (π.χ. αναβάθμιση υποδομών, εξοπλισμού, προσβασιμότητας οδικού δικτύου, κα).

Συνεπώς οι πόροι προς χρηματοδότηση του WRC – Rally Acropolis θα τύχουν της ανάλογης ανταποδοτικότητας για τις τοπικές κοινωνίες (κόστος/όφελος).

Όπως γνωρίζετε η Πολιτεία, δια των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων, ανακοίνωσε την διεξαγωγή του «Ράλι ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» και πάλι στην Ελλάδα, ως αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC) μετά από οχτώ (8) χρόνια, τον φετινό Σεπτέμβριο.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση το φθινόπωρο του 2020 του υφυπουργού Αθλητισμού για ανάληψη πρωτοβουλίας διεκδίκησης και διεξαγωγής του διεθνούς αγώνα στη χώρα μας.

Ο Δήμος μας, από το Φθινόπωρο του 2020, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης αυτής, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Στερεάς εργάστηκε αθόρυβα, μεθοδικά και στοχευμένα σε δύο κατευθύνσεις :

1/ Από Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων, που συστήθηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και το Δήμαρχο Λαμιέων, προχώρησε στην έγκαιρη διαμόρφωση και υποβολή φακέλου φιλοξενίας του Rally Acropolis στην περιοχή μας και

2/ Στη διεκδίκηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων της δυνατότητας παρέμβασης με τεχνικά έργα στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, ώστε να διαμορφωθεί ανάλογα το Κέντρο Αγώνα, για να εξυπηρετήσει μια σύγχρονη μεγάλη διοργάνωση του WRC, όπως το Rally Acropolis 2021.

Ετσι αμέσως μετά την ανακοίνωση της Πολιτείας, είμαστε έτοιμοι από κάθε άποψη, και υποβάλαμε στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού πλήρη μελέτη – φάκελο υποψηφιότητας για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης στη Στερεά Ελλάδα, με βάση την πόλη της Λαμίας.

Αναμένεται η εξέταση της πρότασής μας από την αντίστοιχη Οργανωτική Επιτροπή που έγινε για το σκοπό αυτό και λήψη τελικής απόφασης.

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, έχουμε ανάγκη από ένα δυναμικό, σύγχρονο restart αξιοποιώντας αποφασιστικά όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας, ώστε να τοποθετήσουμε το brand name της πόλης, στη θέση που αξίζει και δικαιούται.

Γι’ αυτό και πιστεύουμε βάσιμα, ότι το Ράλι Ακρόπολις είναι από εκείνες τις αθλητικές διοργανώσεις, που φέρνουν όμορφες μνήμες του παρελθόντος, αλλά αποτελούν κι ευκαιρία για τον τόπο μας, ώστε ν’ ανοίξει νέους δρόμους στον τουρισμό, στην τοπική οικονομία και στον πολιτισμό του.

Άλλωστε ο Δήμος μας το τελευταίο διάστημα έχει αποδείξει ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και είναι έτοιμος να στηρίξει κάθε υγιή πρωτοβουλία που προχωρά τον τόπο μας μπροστά.

Το Ράλι ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επέστρεψε στην Ελλάδα που ανήκει και είμαστε έτοιμοι να το φιλοξενήσουμε στη Λαμία !!!

Ετσι μετά την ΠΕΔ, που έλαβε τη σχετική απόφαση στήριξης του αιτήματός μας, καλούμε και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει σχετική απόφαση σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εισήγηση.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Διατηρήσαμε ανοιχτό το δρόμο της επιστροφής του Ράλι Ακρόπολις και οφείλουμε συντονισμένα και με πραγματική συστράτευση να το φέρουμε και πάλι στη Λαμία και τη Στερεά»

“Το Ράλι Ακρόπολις είναι ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους αγώνες αυτοκινήτου στον κόσμο. Ξεκίνησε το 1951 να υλοποιείται από την ΕΛΠΑ, ως μια ιδέα μια ομάδας οδηγών και το 1953 καθιερώθηκε ως αγώνας αναφοράς στη παγκόσμια κοινότητα μηχανοκίνητου αθλητισμού, δίνοντας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Στερεά Ελλάδα, διεθνή προβολή.

Το Ράλι Ακρόπολις έχει δώσει το παρόν 34 φορές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) και 22 φορές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι (ERC). Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Στερεά Ελλάδα και τη Λαμία, με ειδικές διαδρομές που ακόμη και σήμερα θεωρούνται αξεπέραστες σε θέαμα, από οδηγούς και φίλους του αθλήματος σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν κατάφερε να εμποδίσει τη φθίνουσα πορεία της διοργάνωσης.

Παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν και εξακολουθούν να υφίστανται, ο Δήμος Λαμιέων επί τρία χρόνια, από το 2016 έως και το 2018, συνέβαλε καταλυτικά στο να κρατήσουμε ζωντανό τον ιστορικό αυτό αγώνα.

Με τεράστια προσπάθεια, αναλάβαμε τότε, μαζί και με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη διοργάνωση του Ράλι, το οποίο ήταν ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (ERC).

Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι πετύχαμε να διατηρήσουμε ανοιχτό το δρόμο της φετινής του επιστροφής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μηχανοκίνητου αθλητισμού, ένα γεγονός αναμφίβολα θετικό για τη χώρα μας.

Για όλους εμάς, για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για τη Φθιώτιδα και τη Λαμία, η επιστροφή του Ράλι Ακρόπολις «στο σπίτι του» είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη. Εκτός από την ιστορικότητα της διοργάνωσης και τη μοναδικότητα των διαδρομών της Ρούμελης, η περιοχή μας διαθέτει όλες τις υποδομές που χρειάζονται για τη διεξαγωγή του.

Έχει, επίσης, αποδείξει έμπρακτα στο παρελθόν ότι όλοι οι κοινωνικοί, πολιτικοί και οικονομικοί φορείς του τόπου μας, με πρωτοστάτη την Αυτοδιοίκηση, στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους την άρτια διοργάνωση του Ράλι Ακρόπολις. Γιατί αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός με παγκόσμια προβολή, το οποίο βοηθά την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις μ’ έναν αξιοσημείωτο τζίρο και αναδεικνύει τον τόπο μας ως τουριστικό προορισμό.

Εμφατικά λοιπόν, στηρίζουμε, όπως οφείλουμε, την προσπάθεια για την επιστροφή του Ράλι Ακρόπολις στη Στερεά Ελλάδα και στη Λαμία. Ευελπιστούμε δε, στην υλοποίησή του, μετά και τις σχετικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου Λαμιέων, ότι η πρόταση που κατέθεσαν ήταν σωστά προετοιμασμένη και αναδεικνύει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Δεν μας αξίζει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια ακόμη απόφαση σε βάρος της Στερεάς Ελλάδας, της Φθιώτιδας και της Λαμίας.

Για το καλό του τόπου μας, πρέπει να ασκηθεί κάθε επιρροή, ακόμα και πίεση, προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων από όλους όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα. Με καλύτερο συντονισμό και πραγματική συστράτευση, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που όλοι επιθυμούμε”.

Σχετικές αναρτήσεις

Τα 13 έργα του Δήμου Λαμιέων που θα γίνουν από το πρόγραμμα ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ

efthia

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Ζεκεντέ-Πέτσα

efthia

321.000 ευρώ για την αγροτική οδοποιία στο Δομοκό

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο