Αυτοδιοίκηση

Οριστική απόλυση για 47 συμβασιούχους στο Δήμο Λαμιέων

Πρωτόγνωρες καταστάσεις έζησαν το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα της οδού Αινιάνων, όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων.

Η Δημοτική αρχή αποφάσισε με τις ψήφους της πλειοψηφίας, έχοντας μάλιστα και 4 διαρροές, να δώσει τέλος στο θέμα των συμβασιούχων του Δήμου, οι οποίοι ουσιαστικά απολύονται, αφού η καθαριότητα της Λαμίας περνάει στα χέρια εργολάβου. Αποτέλεσμα ήταν στην αίθουσα της συνεδρίασης να ακουστούν βαριές εκφράσεις, γιουχα’ί’σματα από τους συμβασιούχους οι οποίοι πλέον είναι εκτός Δήμου και φυσικά απλήρωτοι εδώ και μήνες…

Θύελλα αντιδράσεων  υπήρξε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συμβασιούχοι και να μην δοθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη.

Ο Γιώργος Κοτρωνιάς μίλησε για θέατρο του παραλόγου, η Μαρία Αντωνίου ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, ο Γιώργος Σαγιάς αναφέρθηκε σε «εισήγηση τακτικισμού», ο Παναγιώτης Στασινός ζήτησε, βάσει της συγκεκριμένης τροπολογίας, να συνεχίσουν να δουλεύουν οι συμβασιούχοι μέχρι το Μάρτη του 2018, ενώ ο Τάσος Χρονάς πρότεινε την τροποποίηση της ημερήσιας διάταξης κι έβαλε θέμα ψηφοφορίας και υπογραφή νέων συμβάσεων.

Η κατάσταση έγινε έκρυθμη όταν διέρρευσε στην αίθουσα η πληροφορία η πληροφορία ότι υπάλληλοι του Δήμου την ίδια ώρα μετακινούσαν τα απορριμματοφόρα και τα μηχανήματα από το αμαξοστάσιο προς τον χώρο της ΔΕΥΑΛ, για να αποφύγουν τον κίνδυνο νέας κατάληψης!

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης μίλησε για κρατική αδράνεια και τις ευθύνες που έχουν ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε «πετάνε την καυτή πατάτα στην Τοπική Αυτόδιοίκηση». Ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή θα δώσει την ευκαιρία σε εταιρεία να πάρει το έργο υποστηρίζοντας ότι «δεν θα γίνουμε το αμορτισέρ της κυβέρνησης».

Ενδεικτικό της έντασης είναι το σοβαρό επεισόδιο που έγινε μεταξύ του Τάκη Συλεούνη και του προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Ζάχο Χαλβαντζή, όταν ο πρώτος ζήτησε το λόγο κι ο δεύτερος το αρνήθηκε. Ο Δημ. Σύμβουλος κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο για φασιστικές μεθόδους με τον δεύτερο να ζητάει την ανάκληση της δήλωσης με την απειλή της αποβολής..

Τελικά μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στην ψηφοφορία όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ των συμβασιούχων, όπως και ο Κώστας Κερπινιώτης από την πλειψηφία! Επίσης από την πλευρά της πλειοψηφίας τρεις Σύμβουλοι ψήφισαν ΠΑΡΩΝ (Μώρης, Τσακμάκης, Νταφλούκας).

Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν οι 4 «αντάρτες» της πλειοψηφίας θα έχουν επιπτώσεις από την παράταξή τους, ή θα προσπεραστεί το θέμα…

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης και κατά την έξοδο του Δημάρχου και των συνεργατών του από το κτίριο υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες από τους συμβασιούχους με προπηλακισμούς, προς τα μέλη της πλειοψηφίας χωρίς όμως η κατάσταση να ξεφύγει.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη συνέχεια οι απολυμένοι πλέον συμβασιούχοι βρέθηκαν στο χώρο της ΔΕΥΑΛ, όπου είχαν μετακινηθεί τα οχήματα του Δήμου, παρουσία της Αστυνομίας, ενώ είδαμε συγκινητικές στιγμές με συμβασιούχους να κλαίνε μπροστά στα απορριμματοφόρα…

Ανακοινώσεις της μειοψηφίας

 

Μετά τις εξελίξεις που περιγράψαμε άμεση ήταν η αντίδραση από τις παρατάξεις της μειοψηφίας οι οποίες με ανακοινώσεις τους τονίζουν τα ακόλουθα:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Οι μάσκες έπεσαν, από τη μία ο Δήμαρχος παρίστανε  ότι συμπαραστεκόταν στους εργαζόμενους της καθαριότητας και από την άλλη, χθες  με μία , δόλια μεθοδευμένη , απόφαση του Δημοτικού  συμβουλίου τους οδήγησε  στην απόλυση τους αποφασίζοντας την συνεργασία του με ιδιώτη  εργολάβο  απορριμμάτων.

     Εργαζόμενους που  προσλήφθηκαν με διαδικασία ΑΣΕΠ ,  που καθαρίζανε με φιλότιμο την πόλη μας , χωρίς να πληρώνονται για έξι μήνες , τους πετάει στο δρόμο για να μπορέσει φαίνεται μέσα από την ιδιωτική  εταιρεία  να βολέψει τους ημέτερους.

     Παρέσυρε το δημοτικό συμβούλιο σε μία απάνθρωπη και ανήθικη για τους εργαζόμενους απόφαση , ενώ ο νέος νόμος , του δίνει τη δυνατότητα  να συνάψει νέες Συμβάσεις με τους ίδιους αυτούς ( τους απλήρωτους επί έξι μήνες)  εργαζόμενους  μέχρι  να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μονίμων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και σε οποιαδήποτε περίπτωση χάνει την ευκαιρία να καλύψει με μονίμους εργάτες καθαριότητας τον Δήμο. 

     Στερεί τη δυνατότητα σε αυτούς  τους ανθρώπους  να συμμετέχουν με τις προβλεπόμενες  στο νόμο  προυποθέσεις στο νέο διαγωνισμό  ΑΣΕΠ και τους καταδικάζει με οποιαδήποτε εξέλιξη και αν έχει η εφαρμογή του νόμου να  μη μπορούν να κερδίσουν τη δουλειά τους , ούτε καταφεύγοντας στα Ελληνικά  Δικαστήρια

     Και όχι μόνον ο Δήμαρχος  πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο , αλλά φαίνεται ότι από ευγνωμοσύνη για την βοήθεια που του δώσανε στις δημοτικές εκλογές,  δίνει με τη σειρά του ,ουσιαστικά ,  σωσίβιο  στον κύριο Σκουρλέτη και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ώστε να αποτινάξει από πάνω της  τις ευθύνες της για την εξαπάτηση και το πρόβλημα που εκείνη δημιούργησε  στην καθαριότητα  και αντίθετα να  μετατοπίσει το πρόβλημα και την λύση του.στις τοπικές κοινωνίες.

     Λυπούμεθα γιατί οι πορείες , οι δηλώσεις συμπαράστασης στους εργαζόμενους αποδεικνύονται εικονικές , λυπούμεθα γιατί ο δήμαρχος δεν είχε το πολιτικό θάρρος να υποστηρίξει ότι θέλει να παραδώσει την αποκομιδή σε ιδιωτική εταιρεία, αλλά πώς να έχει το πολιτικό θάρρος αφού όλοι κατανοούν ότι,  απλά βρήκε έναν τρόπο να βολέψει τους ημετέρους μέσα από την ιδιωτική  εταιρεία. 

     Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή  στα χρονικά του Δήμου ενέργεια της δημοτικής αρχής να εξαφανίσει , αποσύροντας από το γκαράζ του Δήμου τα απορριμματοφόρα , για τον φόβο δήθεν κατάληψης από εργαζόμενους  λες και οι εργαζόμενοι είναι τρομοκράτες και να τα διασπείρει μέσα στα χωράφια .

     Καταγγέλλουμε την αποψινή απάνθρωπη  και δόλια μεθόδευση να υπερκεραστεί ο νόμος  σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα  και  αφήνουμε το βάρος της ευθύνης σε όσους  με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν  στο να πεταχτούν  στο δρόμο 47 οικογένειες που  δε φταίνε σε τίποτα και που προσέφεραν απλήρωτοι επί έξι μήνες στους δημότες αυτής της πόλης.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ: Κόλαφος η απόφαση της Δημοτικής αρχής να πετάξει στο δρόμο 47 οικογένειες εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, οι οποίοι για  πάνω από έξι μήνες εργάζονταν απλήρωτοι χωρίς  τα  ρεπό και τις άδειές  τους και να παραχωρήσει μια τόσο ευαίσθητη ανταποδοτική δημοτική επιχείρηση σε εργολάβο ιδιώτη.

Αυτό, εκτός των άλλων , θα επιβαρύνει το κόστος  αποκομιδής των απορριμμάτων  με  αύξηση τελών, ενώ ανοίγει ο δρόμος  για περαιτέρω  ιδιωτικοποιήσεις.

Παρά την αντίδραση ολόκληρης  της  αντιπολίτευσης και με διαρροές από συμβούλους της πλειοψηφίας, η δημοτική αρχή αρνήθηκε να κάνει  χρήση της  πρόσφατης  τροπολογίας -νόμου  που επιτρέπει την υπογραφή συμβάσεων από τους  εργαζόμενους, παραμένοντας στην εργασία  τους  ως την ημερομηνία κατάρτισης  των  προσωρινών  πινάκων διοριστέων και σε κάθε  περίπτωση μέχρι τις 31/3/2018 (παράγραφος  2  άρθρο 24 νόμου 4479/2017)

Είναι  πασιφανές  ότι πρόκειται για προειλημμένη απόφαση, εφόσον και στο παρελθόν πάλι με απόφαση της  πλειοψηφίας  του  Δημοτικού συμβουλίου είχε αποφασισθεί ιδιωτικοποίηση.

Καταργείται έτσι ο δημόσιος  χαρακτήρας  της  υπηρεσίας  καθαριότητας. Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας- όσοι ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση- με ιδιαίτερη αναλγησία αποφάσισαν να στερήσουν με την ψήφο τους τη δουλειά από 47 εργαζόμενους και το ψωμί από τις οικογένειές τους, ενώ μέχρι χθες υποκρίνονταν ότι ήταν στο πλευρό τους και τους στήριζαν.

Πρωτόγνωρα  ήθη, εξάλλου επικράτησαν στο δήμο μας, εφόσον καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου υπήρχε στο ισόγειο αστυνομική δύναμη και παράλληλα είχε δοθεί εντολή να απομακρυνθούν τα απορριμματοφόρα από το αμαξοστάσιο του Δήμου και να μεταφερθούν σε χωράφια δίπλα στη  ΔΕΥΑΛ…!

Όσον μας αφορά

Επιμένουμε!

ΚΑΜΙΑ   ΑΠΟΛΥΣΗ   ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ

ΟΧΙ  ΣΤΗΝ  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ-ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ: Συνεπείς στις θέσεις μας, όπως πάντα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αναπτύξαμε ξανά στο ΔΣ Δήμου Λαμιέων την άποψή μας ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και σε κρίσιμες θέσεις αιχμής (π.χ. οδηγοί απορριματοφόρων) καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες υπέρ τής δημόσιας υγείας και τού κοινού καλού και επίσης εργάζονται αποτελεσματικά. Ζητήσαμε να ΜΗΝ απολυθούν. Με απόφαση τής πλειοψηφίας (τής πλειοψηφίας) και παρά το ότι υπήρχε νόμιμος τρόπος παραμονής τους, πρόκειται να απολυθούν οι 47 εργαζόμενοι. ´Αλλες 47 οικογένειες χωρίς μεροκάματο…Δε θέλω να σχολιάσω, η οργή είναι κακός σύμβουλος…

 

ΠΕΠΛΑ: Σε εργολάβο λοιπόν η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Λαμία και στον δρόμο απολυμένοι 47 εργαζόμενοι!!

Έτσι αποφάσισε η Δημοτική Αρχή παρά την σύσσωμη θέση της αντιπολίτευσης για εφαρμογή των διατάξεων της πρόσφατης τροπολογίας της Κυβέρνησης.

Με την απόφαση αυτή:
-Απολύονται οι συμβασιουχοι που δούλευαν απλήρωτοι έξι μήνες και στήριξαν χωρίς προβλήματα την Υπηρεσία Καθαριότητας τα δυο τελευταία χρόνια
-Αυξάνεται το κόστος αποκομιδής για τον Δήμο Λαμιέων περίπου 30-40% ,κόστος που θα πληρώσουμε όλοι μας
-Ευαίσθητη και δυνητικά κερδοφόρα υπηρεσία για τον δήμο εκχωρείται σε εργολάβους αλλοιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών

Οι γεμάτες απόγνωση και θλίψη εκφράσεις των ανθρώπων που από την Παρασκευή μένουν άνεργοι θα μας στοιχειώνουν για πάντα…

Σας παραθέτω την Τροπολογία την οποία η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής αγνόησε επιδεικτικά παρόλο που ο Δήμος μας τηρούσε απόλυτα όλες τις προϋποθέσεις που τίθενται:

“Με τις διατάξεις της παρ.2 του ιδίου άρθρου παρέχεται η δυνατότητα στους οικείους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα αυτών, μέχρι την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων για την κάλυψη είτε των συνιστώμενων νέων θέσεων είτε των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας (σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο κεφ. Α’), να απασχολούν το σύνολο του προσωπικού που είχε προσληφθεί σε θέσεις αντίστοιχων καθηκόντων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και εξακολουθούσε να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι την 7.6.2017, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

-Συνδρομή εξαιρετικών λόγων δημόσιας υγείας, που επιβάλλουν την κατεπείγουσα και αδιάλειπτη, μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων, κάλυψη αντίστοιχων οργανικών αναγκών, οι οποίες δεν είναι εποχικού ή πρόσκαιρου χαρακτήρα και
-Έχει ληφθεί η απόφαση τροποποίησης του ΟΕΥ για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, ή έχει υποβληθεί (πριν ή και μετά την έναρξη ισχύος της εν θέματι διάταξης) αίτημα κάλυψης ήδη υφισταμένων οργανικών θέσεων, όπως αναλυτικά γίνεται αναφορά στην παρούσα εγκύκλιο.

Για την απασχόληση του προσωπικού λαμβάνεται αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία διαπιστώνεται η συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων και καταγράφονται ονομαστικά όσοι απασχολούνταν μέχρι την 7.6.2017, σύμφωνα με τα ανωτέρω και πρόκειται να απασχοληθούν μέχρι τις ημερομηνίες που ορίζει η εν θέματι διάταξη(31-3-2018)

Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται ότι η απόφαση περί διαπίστωσης αυτών των προϋποθέσεων γίνεται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο, ακόμη και αν η σύναψη νέων συμβάσεων αφορά νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Η απόφαση αυτή, καθώς και οι συμβάσεις που, σύμφωνα με αυτήν, θα συναφθούν από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο, θα διαβιβαστούν στο ΑΣΕΠ για τον έλεγχο της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων πρόσληψης του προσωπικού”.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Απορεί η Κοινότητα Λαμίας με τη στάση της Δημοτικής Αρχής!…

efthia

Αναβλήθηκε για τις 23 Ιούνη το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων

efthia

Οι προτάσεις του Δήμου Λοκρών για ένταξη στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο