Ο Άη Γιάννης στην Περδικόβρυση Αμφίκλειας

share on:

Τελέστηκε σήμερα στον Άη Γιάννη στην Περδικόβρυση Αμφίκλειας, η Θεία Λειτουργία στην   «Μνήμη της αποτομής της τίμιας κεφαλής του Προδρόμου και βαπτιστή Ιωάννη».

Στο δρόμο από την Αμφίκλεια προς την Φτερόλακα, βρίσκεται ένα πλάτωμα μέσα στην καρδιά του Παρνασσού, που ονομάζεται Περδικόβρυση. Πρόκειται για ένα μαγευτικό μέρος με πεύκα, έλατα και μια πηγή με νερό και δίπλα η παλιά εκκλησία του Άη Γιάννη του Κυνηγού που ξεχωρίζει για τις σπάνιες και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τοιχογραφίες στο εσωτερικό του.

Η εκκλησία είναι κτισμένη τον 12ο αιώνα, ανακαινίστηκε τον 15ο αιώνα και αγιογραφήθηκε το 1756. Στις αρχές ήταν μοναστήρι και στη συνέχεια έγινε μετόχι της Ι.Μ. Δαδίου. Ο ναός είναι μιρός μονόκλιτος με εξωτερικές αντερίδες, πετρόκτιστος, με πλάκες πέτρινες στη σκεπή.

Εσωτερικά είναι γεμάτος αγιογραφίες σπάνιας ομορφιάς, βυζαντινής-λαϊκής τέχνης. Σπάνιες αν όχι μοναδικές η αγιογραφία του Ρωμανού του Μελωδού και η αγιογραφία της Σταλυρωσης του Χριστού, με τον ήλιο σκοτεινιασμένο και τη σελήνη χωρίς να φέγγει.

Το Ιερό Βήμα είναι γεμάτο με αριστουργήματα-αγιογραφίες βυζαντινής τέχνης. Από την υγρασία όμως έχουν πάθει τεράστιες ζημιές. Ο Ναός ανακαινίστηκε το 2005 με την συμβολή του Μοναστηριού.

Διάφορες ονομασίες του Ναού είναι Κυνηγός, Ριγανάς, Περδικόβρυση, Βρωμόβρυση. Ονομάστηκε κυνηγός εξαιτίας των πολλών κυνηγών που πήγαιναν για κυνήγι στην περιοχή. Ριγανάς εξαιτίας της πολλής ρίγανης που υπάρχει στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Περδικόβρυση από τις πέρδικες που κατέβαιναν από τις πλαγιές του Παρνασσού κι έπιναν νερό. Και τέλος Βρωμόβρυση εξαιτίας της ποιότητας του νερού της βρύσης κύρια τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη, όταν το νερό λιγοστεύει κι έχει μια μυρωδιά.

Σήμερα όπως προείπαμε είναι μετόχι της Μονής Δαδίου. Λειτουργείται στις 24 Ιούνη και στις 29 Αυγούστου.

 

Αφήστε μια απάντηση