Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης μπορεί να δώσει ελπίδα και ουσιαστική προοπτική στη Στερεά Ελλάδα

share on:

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ (*)

Μια πικρή διαπίστωση που μπορεί με ευκολία να κάνει κάποιος είναι ότι η Στερεά είναι μία υποβαθμισμένη και αδικημένη Περιφέρεια, μπορεί να πει κανείς  ότι είναι μια εγκαταλελειμμένη περιοχή.

            Η Περιφέρειά μας  έχει τη μικρότερη χρηματοδότηση, είναι η μοναδική Περιφέρεια που δεν έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (π.χ. υγείας) δεν μπορεί κανένας να είναι υπερήφανος, ενώ η ανεργία καλπάζει και η αποεπένδυση είναι ένα τραγικό γεγονός.

Η ερήμωση ολόκληρων περιοχών ειδικότερα της Φθιώτιδας είναι μια δυσάρεστη διαπίστωση. Η μείωση του πληθυσμού της Φθιώτιδας κατά σχεδόν 20.000 που διαπιστώθηκε στην τελευταία απογραφή προοιωνίζει δυσοίωνο μέλλον για την περιοχή  (από 178,896 σε 159,461 2001:2011) κι όλα αυτά σε μια δεκαετία που δεν ήταν στον πυρήνα της κρίσης.

Ένα άλλο σχετικό στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει είναι η γήρανση του ντόπιου πληθυσμού (πάνω από 65 ετών το 23% περίπου).

 Η αύξηση του πληθυσμού ως γνωστόν, επηρεάζεται απόλυτα από την αύξηση του εισοδήματος, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Φθιώτιδας και κατά συνέπεια της παραγωγής.

             Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης και όλοι οι άνθρωποι του συνδυασμού μας «Στερεά Υπεροχής» είμαστε σε θέση να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία και να δώσουμε στους συμπατριώτες μας, ελπίδα αλλά και ουσιαστική προοπτική.

               Επί τη βάση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, θα διεκδικήσουμε τους πόρους που μας αναλογούν τόσο από την εσωτερική χρηματοδότηση όσο και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Κανένας πόρος δε θα πρέπει να χαθεί και κανένας πόρος δε θα πρέπει να μην αξιοποιείται για το καλό της περιοχής και των κατοίκων της, μέχρι το τελευταίο ευρώ.

              Η Στερεά και ειδικότερα η Φθιώτιδα είναι κόμβος συγκοινωνιακός, πολιτισμικός και παραγωγικός. Έχει απείρου κάλους φυσικό πλούτο και η Οίτη είναι πηγή ζωής.

              Κοινή διαπίστωση είναι ότι έχουμε τεράστιας αξίας  συγκριτικά πλεονάσματα,  διαθέτουμε μια υπέροχη περιοχή με  φυσικό κάλος και πολιτιστικό πλούτο.

Είμαστε στο κέντρο της Ελλάδας.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονάσματα, δημιουργώντας επιχειρηματικό περιβάλλον εξωστρέφειας στην παραγωγική δυνατότητα της περιοχής, με αξιοποίηση  ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και πόρων.

Επιδίωξή μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων και ισόρροπη κατανομή πόρων.

             Η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη είναι αυτή που θα αυξήσει τον πλούτο και τα εισοδήματα και συνεπώς θα αντιστρέψει το κλίμα της μετανάστευσης (εσωτερικού και εξωτερικού).

   Μερικά από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:

  • Διευκόλυνση των επενδύσεων με λήψη μέτρων σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση όσον αφορά την αδειοδότηση (μιας στάσης) των επιχειρήσεων, χωρίς καθυστέρηση.
  • Στο πλαίσιο αυτό ο καθορισμός και η οριοθέτηση τεχνολογικών πάρκων θα οδηγήσει τη Στερεά στη νέα εποχή.
  • Αξιοποίηση όχι μόνο τουριστική, αλλά και ιατρική των ιαματικών πηγών (Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες, Πλατύστομο, Ψωρονέρια κλπ)
  • Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου ενός από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και των λιμανιών με σύνδεση με τα άλλα συγκοινωνιακά δίκτυα (σιδηροδρομικά, οδικά)
  • Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου με ολιστικές επενδύσεις σε κάθε στάδιο, παραγωγή- μεταποίηση- εμπορική εκμετάλλευση.
  • Επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Δημιουργία δικτύων (εθνικών και διεθνών) για τη εκπόνηση σχεδίου με στόχο την πολιτιστική ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορικής μας κληρονομιάς (Οι Θερμοπύλες είναι παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού και αντίστασης στη βαρβαρότητα, αλλά περιμένουν δεκαετίες τώρα την αξιοποίησή τους ).
  • Αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας η οποία θα μπορούσε να γίνει κέντρο καινοτομίας και έρευνας, καθώς και κέντρο υποστήριξης για τις εμπορικές επιχειρήσεις και την διακίνηση αγροτικών προϊόντων.
  • Για να επιτευχθούν τα παραπάνω απαιτείται ένα ολοκληρωμένο Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο.

Οι δύο βασικοί πυλώνες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε και ότι αποτελεί εγγύηση για τους πολίτες της Στερεάς, ότι θα υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε βάλει, είναι αφενός η βαθειά γνώση σε υψηλό επίπεδο διοίκησης αλλά και επιτυχημένης διαχείρισης σοβαρών προβλημάτων και   καταστάσεων και αφετέρου η μεγάλη αγάπη για τον τόπο μας, που επανειλημμένα στο παρελθόν έχουμε έμπρακτα αποδείξει.

Η Στερεά Υπεροχής είναι ένας Αυτοδιοικητικός Συνδυασμός που τον απαρτίζουν κατηρτισμένοι άνθρωποι και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν είναι ένας δοκιμασμένα ικανός άνθρωπος και μπορεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της ανάταξης της Στερεάς. Η σοβαρότητα, το σχέδιο, το κύρος, η εγγύηση για συνεργασία και συνεννόηση που τον διακρίνουν είναι αυτά που δίνουν προτεραιότητα στην επιλογή του  για Περιφερειάρχη Στερεάς κάτι που ήταν άλλωστε εμφανές στις σχετικές συνεντεύξεις με τους, κατά τα λοιπά εξαίρετους, συνυποψήφιους των άλλων συνδυασμών.

(*) Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Φθιώτιδας με την «Στερεά Υπεροχής» και τον Δημήτρη Αναγνωστάκη

Αφήστε μια απάντηση