Εργασία

Ο Εργασιακός Μεσαίωνας μπορεί και πρέπει να ανατραπεί!

Η κυβέρνηση με διαδικασίες express έφερε  στην Βουλή και ψηφίζει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη ως την Παρασκευή 22/9 με τίτλο : «Ενσωμάτωση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Ε.Ε. για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας». Μετά από μια σειρά αντεργατικών νόμων όλα τα προηγούμενα χρόνια, το νόμο Χατζηδάκη και τη δουλειά ως τα 74, το νέο μισθολόγιο φτώχειας για το δημόσιο,  τώρα στοχεύει να  καταργήσει πλήρως τον σταθερό χρόνο εργασίας και το 5θήμερο, να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην  απεργία και την απεργιακή περιφρούρηση!

Οι κυριότερες αντεργατικές τομές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι:

 • Πολλαπλή απασχόληση πέραν του 8ώρου και του ενός εργοδότη.
 • Συμβάσεις «μηδενικών ωρών» (και δικαιωμάτων), «κατά παραγγελία» των αφεντικών.
 • Εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με βάρδιες.
 • Ακυρώνεται η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών, της υπερεργασίας, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, οι τροποποιήσεις ωραρίων, στην περίπτωση που έχουν εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
 • Παρέχεται στους εργοδότες η δυνατότητα μονομερούς επιβολής της ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας, χωρίς τη συναίνεση τους.
 • «Εργαζόμενοι υπό δοκιμή» για 6 μήνες!
 • Ποινικοποιείται η απεργία και η συνδικαλιστική δράση, με την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων και ποινών φυλάκισης, σε όσους περιφρουρούν τις απεργίες.

Όλες οι παραπάνω αντεργατικές διατάξεις,  γενικεύουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Ολοκληρώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα που με επιμονή , διάρκεια & συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων της τελευταίας 10ετίας , των οδηγιών της Ε.Ε & του ΣΕΒ έχουν επιβάλλει. Ανομολόγητος στόχος είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, η εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών για τις επιχειρήσεις, η επέκταση και η διεύρυνση της ευελιξίας, το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο παραπέρα στραγγαλισμός της απεργίας και της περιφρούρησης της!

Αγωνιστική απάντηση και απεργιακός αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο!

Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να βρει λαό και νεολαία απέναντι! Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε!

Το νομοσχέδιο αφορά όλη την εργατική τάξη σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα σε όλες του τις πλευρές όπως και στο ζήτημα της απεργίας που ήδη υπάρχει πλούσια πείρα για το πώς βγαίνουν παράνομες οι απεργίες ενάντια σε κομβικούς νόμους της αντεργατικής πολιτικής (αξιολόγηση κλπ), ή στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων όταν το 50% των εργαζομένων στο δημόσιο είναι είτε ιδιωτικού δικαίου – είτε με συμβάσεις έργου – είτε μπλοκάκια και κάθε μορφή ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

 • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Πάλη για μείωση του χρόνου εργασίας. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.
 • Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι νόμοι για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.
 • Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας κλπ. χωρίς εξαγορά.
 • Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες.
 • Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.
 • Όχι στη μονιμοποίηση και επέκταση της τηλε-εργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
 • Όχι στην εντατικοποίηση. Να παρθούν μέτρα από κράτος και εργοδότες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.
 • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων και της ανόδου του πληθωρισμού. 1.000 ευρώ καθαρά πρώτος μισθός! Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης. Να δοθεί το κομμένο Μ.Κ. του 2016-17, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης (και της προηγούμενης) για τον κατώτερο μισθό και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
 • Απαγόρευση των απολύσεων – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό.

Η «Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά» με συνέπεια παλεύει για Μαζικούς, ανυποχώρητους και παρατεταμένους αγώνες. Κόντρα στο συμβιβασμό, τη συνθηκολόγηση, την υποταγή  και την ηττοπάθεια. Για τη συγκρότηση της Αγωνιστική ενότητας των εργαζόμενων «από τα κάτω» – με συντονισμό των αγωνιζόμενων σωματείων & εργαζομένων, κόντρα στην υποταγμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία του «κοινωνικού εταιρισμού» της ΓΣΕΕ – που κάνει «εποικοδομητικές προτάσεις»- που δεν τολμά ούτε μια απεργία να προκηρύξει. Είναι η μόνη λύση για να πάρουμε πίσω τον πλούτο & τη ζωή που μας κλέβουν!

Μόνο η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στις συλλογικές διαδικασίες μπορεί να αποτρέψει τα αντεργατικά τους σχέδια!!!

Όλοι στην Απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις!

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ: Απεργούμε:

 -Για να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης

 -Για να παρθούν άμεσα μέτρα επιβίωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής των πλημμυροπαθών

– Γιατί διεκδικούμε την ζωή που μας αξίζει με σύγχρονα δικαιώματα

ΟΛΟΙ στην Συγκέντρωση Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 10:30 π.μ. πλ. Ελευθερίας

 

ΠΕΑΕΑ -ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ:  Πριν από τις βουλευτικές εκλογές η ΝΔ παρουσίαζε μια ρόδινη εικόνα που περιμένει τη λαϊκή οικογένεια, ότι ακολουθεί η ανάπτυξη και η ευημερία. Απίστευτα γρήγορα όμως η ζωή φανέρωσε την εφιαλτική προοπτική που επιφύλασσε για την πλειοψηφία του λαού. Γι’ αυτό:

Στεκόμαστε αγωνιστικά στο πλάι όλων των εργαζομένων και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους: Για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα. Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας. Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Δυναμώνουμε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για να ζούμε με αξιοπρέπεια, για να έχουμε Παιδεία και Υγεία με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας. Υψώνουμε τη φωνή μας απέναντι στην κρατική βία και τον αυταρχισμό.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες λαού και συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία που οργανώνουν τα Συνδικάτα. Δίνουμε το αγωνιστικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας στις 21/9.

Είμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των πληγέντων από τις καταστροφές, όπως είναι οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και οι πυρόπληκτοι σε όλη τη χώρα. Καταγγέλλουμε τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απουσία ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και προστασίας.

Επίσης με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, την ενέδρα σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αλλά και πλήθος άλλων επιθέσεων, καλούμε τα μέλη μας, τους απογόνους των μαχητών και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το λαό της Φθιώτιδας και ιδιαίτερα τους νέους να καταδικάσουν στη συνείδησή τους το φασισμό σε όποια έκδοση και μορφή αν εμφανίζεται. Να απομονώσουν όσους φανερά ή καλυμμένα τον στηρίζουν και τον υπηρετούν.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη στις 10.30 π.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας.

Σχετικές αναρτήσεις

Τι ισχύει για τις αργίες του ΠΑΣΧΑ

efthia

Απολύθηκε εργαζόμενη γιατί ζήτησε τις αποδοχές από τις τριετίες της!

efthia

Επιστολή της ΓΣΕΕ για τους εργαζομένους στις ψηφιακές πλατφόρμες

efthia
Φόρτωση....