Φθιώτιδα

Πέρασαν 76 χρόνια από την κορυφαία πράξη Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο

Παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, των τοπικών Αρχών, Αντιστασιακών και κατοίκων της περιοχής γιορτάστηκε σήμερα στον Γοργοπόταμο η 76η επέτειος από την ανατίναξη της ιστορικής γέφυρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την έπαρση σημαίας, την επιμνημόσυνο δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη, από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή Φθιώτιδας Αποστόλη Καραναστάση και από τον Πλοίαρχο Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου Tim Ferns.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία το Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας, Δημήτρη Γερογιάννη, έγινε εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο, των ονομάτων των Υπαταίων που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς και των ονομάτων των φονευθέντων από την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο και διαβάστηκε το Ψήφισμα της εκδήλωσης από το Γραμματέα του  Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Αντίστασης Δημήτριο Παλαιολογόπουλο.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών και των εκπροσώπων των Αντιστασιακών Οργανώσεων ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ως εκπρόσωπος του Ποταμιού, η πρώην Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, ως εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ., οι βουλευτές Φθιώτιδας Θανάσης Μιχελής και Χρήστος Σταϊκούρας, ο βουλευτής Εύβοιας  Τάσος Πρατσόλης, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος» Νότης Μαριάς, ο Ευρωβουλευτής της Ν. Δ. Γιώργος Κύρτσος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Λαμίας Ταξίαρχος Βασίλης Μπέλλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας Ταξίαρχος  Αστέριος Μαντζιώκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας Μιχάλης Τσάτσης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Νίκος Σπαής, ο Λιμενάρχης Στυλίδας Πλωτάρχης Στέφανος Καλαμίδας, οι πρώην Υπουργοί Αθανάσιος Γιαννόπουλος και Νίκος Τόσκας, οι πρώην Βουλευτές Ελένη Μακρή-Θεοδώρου, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος,  Γιάννης Καράμπελας, Μιχάλης Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, η Αντιδήμαρχος Δελφών Μαίρη Ανδρεοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Ζάχος Χαλβαντζής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού Δημήτρης Χριστοδούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Φάνης Σπανός, Θύμιος Καραΐσκος, Δημήτρης Κυρίτσης, ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Γοργοποτάμου Δημήτριος Ζαρίκας και Υπάτης Βασιλική Παπανάγνου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θανάσης Λυκόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ και πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Οικονόμου, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων του Νομού.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Δικό μας ιστορικό καθήκον, μένοντας πιστοί στο μήνυμα του Γοργοποτάμου, είναι να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές του χθες και να οικοδομήσουμε μια νέα εθνική ενότητα που θα βγάλει  τον τόπο, αλλά και εμάς ως κοινωνία, από την κρίση αξιών που διανύουμε και θα μας οδηγήσει στην πολυπόθητη και καθόλα ουσιαστική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και με μειωμένη τη δύναμή μας, εξαιτίας κυρίως των δικών μας λαθών και λιγότερο λόγω των επιβουλών των άλλων, αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε ως πολύτιμο θησαυρό, είναι η παρακαταθήκη των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, εκείνο το Νοέμβρη του ’42. Εθνική συνεννόηση, και συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στη βάση ενός κοινού σχεδίου που θα ξεπερνά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές. Που θα υψώσει το ανάστημα της κοινωνίας μας που ασθμαίνει από το βάρος της απρόβλεπτης εποχής που διανύουμε.

Θα κλείσω αυτή τη φορά με μία και μόνο ευχή: αυτά τα ενωτικά, εμψυχωτικά, όμορφα λόγια που σήμερα θα ακουστούν, να βρουν ανοικτά αυτιά και πνεύματα. Γιατί σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, έχουμε ανάγκη την ενότητα, την εθνική συνεννόηση και συνέργεια που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια, αποφασιστικότητα και σύνεση στο αύριο που όλοι εμείς και κυρίως η νέα γενιά, ονειρευόμαστε».

Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Σταυρογιάννης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού Στρώμης-Γοργοποτάμου επισημαίνοντας πως: «ξεκινήσαμε, με τις δυνατότητες που διαθέτουμε ως Δήμος, τη χαρτογράφηση και το σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ιστορικού μονοπατιού Στρώμης-Γοργοποτάμου σε συνεργασία με όμορους Δήμους. Παράλληλα, τους πρώτους μήνες του 2019 ξεκινά και το έργο κατασκευής του μονοπατιού που θα συνδέει το χωριό με τις πηγές του Γοργοποτάμου, θα διέρχεται κάτω από τη Γέφυρα και θα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περπατήσει για λίγο στα χνάρια της Ιστορίας και της αποστολής Harling».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στο νόημα της επετείου που δεν είναι άλλο από την «Ενότητα», αλλά και στην ανάγκη συνεχούς αναζήτησης του “Μαζί”.

«Η Ελλάδα σε κρίση, αποτέλεσε το πιο πρόσφορο έδαφος για τη σπορά της διχόνοιας. Για να ανθίσουν και πάλι τα ψευτοδιλήμματα και το τεχνητό μίσος που δηλητηριάζει τον λαό, στο βωμό της εξουσίας. Η τοξικότητα του δημόσιου διαλόγου και η άκριτη εκμετάλλευση των πληγών του παρελθόντος, παγίδευσε το πολιτικό μας σύστημα. Οδήγησε σε κοντόφθαλμες πολιτικές που έβλαψαν ανεπανόρθωτα τη χώρα. Στον καιροσκοπισμό και τη δημαγωγία. Αγώνες και ιδανικά υπέστησαν βίαιη καπήλευση, στο όνομα ενός δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος» τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας:

«Εδώ, κάτω από τη βαριά σκιά της ιστορίας της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, είμαστε σήμερα για να τιμήσουμε μία από τις  κορυφαίες στιγμές της ελληνικής Αντίστασης.

Και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, 76 χρόνια μετά, αλλά και στο διηνεκές.

Για τη μνήμη. Τη συλλογική μνήμη που καθορίζει το σήμερα και το αύριο ενός τόπου.

Για την ελπίδα. Τη ζωοποιό ελπίδα που μας εμπνέει και μας επιτρέπει να κοιτάμε το μέλλον, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Και αν η ιστορία υποκλίνεται μπροστά σε αυτή την πράξη που σταμάτησε το χρόνο, είναι γιατί η υπερβατικότητα της, τον έκανε ταυτόχρονα να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα.  

Και αν η συλλογική μας συνείδηση αποφάνθηκε ότι η ανατίναξη της γέφυρας αποτέλεσε το αγαθότερο γεγονός της αντίστασης, είναι γιατί μαζί με αυτή, ανατινάχθηκε – έστω και στιγμιαία- η πόλωση και ο διχασμός.

Και είναι το ΜΑΖΙ η λέξη που ψάχνουμε πάντα. Το ΜΑΖΙ είναι το ζητούμενο. Τότε και τώρα. Και ακόμη και αν τις περισσότερες φορές ο εγωισμός μας δεν το ξεστομίζει, η αγάπη για την πατρίδα, μας το επιβάλει σιωπηλά και ανεπιτήδευτα.   

Ο Βελουχιώτης και ο Ζέρβας μαζί, βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, υπηρετώντας τον ίδιο σκοπό. Δεν ήταν εύκολο. Ποτέ άλλωστε δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Όμως, έβαλαν στην άκρη αυτά που τους χωρίζουν και προέταξαν αυτό που τους ενώνει.

Κόντρα στον καιρό, κόντρα στις συγκυρίες, με την πολύτιμη βοήθεια των συμμάχων, οι αντάρτες των βουνών της Ρούμελης, τα έβαλαν με τον παντοδύναμο Άξονα.

Και πέτυχαν. Γιατί επικράτησε η ομόνοια και η συνεργασία. Κι αυτός εδώ ο τόπος που βρισκόμαστε σήμερα, είναι τρανό παράδειγμα σύνθεσης δυνάμεων.

Αυτά τα ψηλά βουνά που μας περιτριγυρίζουν, αλλά κι αυτά που φαίνονται στον ορίζοντα, έχουν ποτιστεί βαθιά με αίμα. Αίμα που χύθηκε τιμημένα, στην αντίσταση για τους εχθρούς. Αίμα όμως που χύθηκε και άδικα, στον εμφύλιο για τους αδελφούς.  

Η ενότητα, το ένα και μοναδικό νόημα του σημερινού εορτασμού, συμβολικό, πολιτικό, μα πρωτίστως ηθικό, πιο ηχηρό στις μέρες μας ίσως από ποτέ, είναι προϊόν μιας ενσυνείδητης επιλογής. Αυτής που υπαγορεύει η μεγάλη ευθύνη για τις γενιές που έπονται και ο βαθύς σεβασμός για τις γενιές που πέρασαν. Για να μπορούμε να κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και τα παιδιά μας στα μάτια.

Σήμερα είναι εδώ και υμνούν την ενότητα τα παιδιά, τα αδέρφια, οι φίλοι, οι χωριανοί και οι απόγονοι αυτών που συνεργάστηκαν και πέτυχαν αυτή τη συμβολική νίκη. Των ίδιων που πολέμησαν με λιγοστά μέσα, αλλά με όλη τους την ψυχή για την απελευθέρωση της πατρίδας. Των ίδιων που στη συνέχεια, επιδόθηκαν σε έναν φρικτό πόλεμο. Σε έναν σπαραγμό αδελφοκτόνο.

Αυτοί έφυγαν. Η γενιά τους μας εγκαταλείπει σιγά σιγά και αφήνει την ιστορία να έχει τον λόγο για το χθες. Και την κοινωνία να έχει τον λόγο για το σήμερα. Μια κοινωνία που μάτωσε, αλλά, μέσα σε αυτά τα σχεδόν 70 χρόνια από την επίσημη λήξη του εμφυλίου, κατάφερε να  ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές και να γεφυρώσει τα χάσματα.

Βλέπετε, τα φράγματα των προκαταλήψεων, εδώ και δεκαετίες, αποδείχθηκαν πολύ μικρά, μπροστά στα ανθρώπινα συναισθήματα.

Μαζί και η τέχνη. Ούτε μισή γενιά δεν χρειάστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης για να γράψει το «τραγούδι του νεκρού αδελφού» για την τραγωδία της μάνας και των δυο της γιών: «Ένας για την Ανατολή και ο άλλος για τη Δύση». Μαζί και η Εκκλησία που στην καθημερινή της προσευχή, εύχεται την αποτροπή του χειρότερου πολέμου, του Εμφυλίου.

Μέσα από μια πορεία βαριά και δύσκαμπτη, η εθνική συμφιλίωση, στην μεταπολεμική Ελλάδα, έγινε δική μας κατάκτηση. Για να φτάσουμε στο σήμερα που αυτή η κατάκτηση κινδυνεύει να γίνει φτερό στον άνεμο. Στον άνεμο που ζώνει με μένος τις πλαγιές της Οίτης.

Η Ελλάδα σε κρίση, αποτέλεσε το πιο πρόσφορο έδαφος για τη σπορά της διχόνοιας. Για να ανθίσουν και πάλι τα ψευτοδιλήμματα και το τεχνητό μίσος που δηλητηριάζει τον λαό, στο βωμό της εξουσίας.

Η τοξικότητα του δημόσιου διαλόγου και η άκριτη εκμετάλλευση των πληγών του παρελθόντος, παγίδευσε το πολιτικό μας σύστημα. Οδήγησε σε κοντόφθαλμες πολιτικές που έβλαψαν  ανεπανόρθωτα τη χώρα. Στον καιροσκοπισμό και τη δημαγωγία.

Αγώνες και ιδανικά υπέστησαν βίαιη καπήλευση στο όνομα ενός δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος.

Όμως, μια χαμένη δεκαετία και μια χαμένη γενιά μετά, η κοινωνία απέδειξε, για ακόμη μια φορά, ότι είναι πολύ πιο μπροστά από τις σκοπιμότητες της εξουσίας. Απέδειξε ότι αντιστέκεται, ακόμη και αν η εχθροπάθεια και ο διχασμός παραμένουν πρόσφορα επαγγέλματα.

Και ο Γοργοπόταμος είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε ικανοί μόνο για τα χειρότερα, αλλά πρωτίστως για τα καλύτερα. Η μακρά ιστορία και η παράδοση της Ελλάδας, την έχουν εφοδιάσει με μηχανισμούς αυτοπροστασίας. Αρκεί, όλοι εμείς να τους ενεργοποιήσουμε. 

Μακριά από το «εμείς ή εσείς», ή χειρότερα από το «εμείς ή κανείς», έχουμε σήμερα την ευκαιρία να ανεβάσουμε τη δημοκρατία μας ψηλότερα.

Αρκεί η ενότητα να εμποτίσει κάθε πτυχή της ψυχής, του μυαλού και της ζωής μας. Να μην παραμείνει ένα σύνθημα κενό. Μια κίβδηλη έννοια.

Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια για να δώσουμε νόημα και πάλι σε μια λέξη τόσο απλή, αλλά καθόλου δεδομένη.   

Και να αποδεχθούμε ότι αυτή είναι πέρα και πάνω από τις θεμιτές και αναγκαίες διαφορές μας. Γιατί μόνο αν την κατακτήσουμε, θα μπορούμε να διασφαλίσουμε την ελευθερία του ανθρώπου, να προστατέψουμε τον ανοιχτό διάλογο και τον πολιτικό πολιτισμό που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας μας.

Γιατί η ενότητα δεν ισοπεδώνει. Χτίζει. Χτίζει πάνω στα διαφορετικά θέλω, τα διαφορετικά όνειρα, τις διαφορετικές προσδοκίες και τα διαφορετικά πιστεύω του καθενός και της καθεμιάς.

Και όλα αυτά μαζί, συνθέτουν τη δική μας όμορφη και παράξενη πατρίδα».  

Δείτε  στη συνέχεια ποιοι εξέδωσαν μηνύματα για τη σημερινή μέρα:

ΘΑΝΑΣΗΣ  ΜΙΧΕΛΗΣ: Συμπληρώνονται σήμερα 76 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Της πρώτης μεγάλης σημασίας αντιστασιακής ενέργειας των Ελλήνων Αγωνιστών κατά της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής.

Οι πολυάριθμες συγκροτημένες δυνάμεις του ΕΛΑΣ με τον Άρη Βελουχιώτη, που δέσποζαν στη χώρα και ιδιαίτερα στη Στερεά Ελλάδα, δυνάμεις του ΕΔΕΣ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και εξειδικευμένοι ολιγάριθμοι Άγγλοι σαμποτέρ, στις 25 Νοέμβρη 1942 ανατίναξαν τη γέφυρα, διακόπτοντας τη σιδηροδρομική σύνδεση βορά-νότου. Μια στρατιωτική ενέργεια σημαντικής βαρύτητας.

Σημαντικότερης πολιτικής σημασίας όμως ήταν η προσπάθεια μιας πρώτης κοινής δράσης των Ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, εποχή επίπονης κατοχής και θυσιών του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα μετά τα πρώτα κατοχικά χρόνια στα οποία σημαντική μερίδα του πολιτικού κόσμου έσπευσε να συμμαχήσει και υπηρετήσει τους κατακτητές, είτε στην “καλύτερη περίπτωση” έμεινε αδρανής.

Μετά την απελευθέρωση, δυστυχώς για τον τόπο και το λαό μας, η Αγγλική πολιτική του “διαίρει και βασίλευε”, που από την κατοχή προετοιμάζονταν, επικράτησε της απαιτούμενης πολιτικής ευθυκρισίας και σύνεσης των Ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, οδηγώντας τα πράγματα στον εμφύλιο πόλεμο. Ένα πόλεμο που θα χαράξει ανεξίτηλα την μετέπειτα πολιτική ζωή της χώρας. Θα περιθωριοποιήσει τους μισούς Έλληνες, αυτούς που πρωτοστάτησαν στην Εθνική Αντίσταση και θα οδηγήσει στη συγκρότηση ενός μετεμφυλιακού κράτους διώξεων, βίας και νοθείας. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασαν 40 χρόνια για να αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση το 1982, που και σήμερα τιμούμε. Ούτε μπορεί να ξεχαστεί ο εορτασμός της επετείου το 1964, που αιματοκυλίστηκε με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, από έκρηξη “ξεχασμένης” νάρκας.

Πέραν από κάθε τιμή και αναπόληση των αγώνων και θυσιών, αναγκαία  είναι τα

συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.   

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ: Η 25η του Νοέμβρη συνιστά ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την ιστορία της Ευρώπης. Εβδομήντα έξι χρόνια έχουν περάσει από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου από τους ηρωικούς αγωνιστές της Αντίστασης, ένα γεγονός που αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα μέγιστα παραδείγματα θάρρους, αυταπάρνησης και προσήλωσης στον κοινό στόχο ενός καλύτερου μέλλοντος.

Ο διαχρονικός συμβολισμός του Γοργοποτάμου και η μεγαλειώδης αυτή αντιστασιακή ενέργεια συντάραξε την Ευρώπη και άλλαξε την πορεία των γεγονότων, δίνοντας ένα αποφασιστικό πλήγμα στις δυνάμεις του Άξονα. Η επιτυχία στηρίχθηκε στην ανιδιοτέλεια και στο πνεύμα αδελφοσύνης μεταξύ των Ελλήνων, των οποίων το παράδειγμα αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς έως και σήμερα.

Την 25η του Νοέμβρη αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους γνωστούς και άγνωστους ήρωες της τιμημένης περιόδου της Εθνικής Αντίστασης. Δε λησμονούμε το παρελθόν, διδασκόμαστε από αυτό και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία προστατεύοντας τα αγαθά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Με την Επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου τιμούμε μία ένδοξη περίοδο της Ελληνικής ιστορίας.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους Αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης. Τιμούμε την αυτοθυσία τους, το παράδειγμά τους και εκφράζουμε την αναγνώριση, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αγώνας των Ελλήνων, με τις μεγάλες απώλειες σε ανθρώπους και υλικούς πόρους, επηρέασε σημαντικά και θετικά την εξέλιξη του πολέμου.

Αυτή τη μεγάλη συμβολή της χώρας μας υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, οφείλει διαρκώς να θυμάται η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα.

Εμείς, οι Έλληνες, δεν πρέπει να ξεχνούμε τι μπορούμε να πετύχουμε με ενότητα, συνεννόηση και συνεργασία, μακριά από μισαλλοδοξίες, διχαστικά ιδεολογικά διλήμματα, ακραία πολιτικά πάθη και προκαταλήψεις.

Η συναίνεση και οι γέφυρες συνεννόησης όμως, πρέπει να χτίζονται διαχρονικά, με όρους ειλικρίνειας και εθνικής ευθύνης, και όχι ευκαιριακά, με καιροσκοπικές προσεγγίσεις.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου σημάδεψε τη ροή των γεγονότων ως μια κορυφαία πράξη ηρωισμού, ενότητας και αντίστασης, ως ένα διαχρονικό και παγκόσμιο σύμβολο των αγώνων για ελευθερία. Αποτέλεσε  κορυφαία στιγμή του εθνικοαπελευθερωτικού  και αντιφασιστικού αγώνα και καταγράφηκε ως σύμβολο και  πηγή έμπνευσης στον καθημερινό αγώνα  ενάντια στον  κάθε μορφής σύγχρονο φασισμό.

Η ιστορική στιγμή της ανατίναξης της γέφυρας  μαζί με την ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη και  τις διαδηλώσεις ενάντια στην επιστράτευση αποτέλεσαν το έναυσμα για την πιο μαζική αντίσταση ενάντια στο φασίστα κατακτητή, τέτοια που όμοιά της δεν γνώρισε ολόκληρη η Ευρώπη. 

Σήμερα, 76 χρόνια μετά,  τιμούμε τους  χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι  οποίοι βάδισαν το δύσκολο δρόμο της λαϊκής ενότητας και έδωσαν το σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα για ελευθερία – εθνική ανεξαρτησία – κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Γοργοπόταμος  μας θυμίζει το χρέος  της διεκδίκησης το κατοχικό δάνειο και των οφειλόμενες  πολεμικές επανορθώσεις της Γερμανίας  για τις θηριωδίες της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.

Η 76η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου βρίσκει τη χώρα μας στο δρόμο της εξόδου από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, έχοντας κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας και σταθερότητας,  αποτελώντας παράλληλα ένα φωτεινό παράδειγμα ενάντια στις σύγχρονες εκδοχές του εθνικισμού, του ρατσισμού και του φασισμού. Παράλληλα τη  βρίσκει και μπροστά στις  νέες προκλήσεις για τη δημοκρατική και προοδευτική αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας με κέντρο βάρους τον κόσμο της εργασίας και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.  Αυτές οι προκλήσεις οδηγούν  τους αγώνες μας  σήμερα.  

Σχετικές αναρτήσεις

Το 4ο Street Food Festival έγινε χθες στην Παύλιανη

efthia

Oριοθετήθηκε η πυρκαγιά στο Λογγίτσι

efthia

Έντυπη αποστολή αντιρρήσεων & αιτήσεων διόρθωσης σφαλμάτων

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο