Αυτοδιοίκηση

Πέρασε ο προϋπολογισμός 2019 του Δήμου Λαμιέων

Με ψήφους 19 υπέρ και 11 κατά εγκρίθηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων ο προϋπολογισμός  του Δήμου για το 2019 καθώς και το πρόγραμμα Δράσης της χρονιά που έρχεται.

Η συζήτηση στην αίθουσα της οδού Αινιάνων κράτησε περίπου 3 ώρες και κύλησε σε ήρεμα σχετικά επίπεδα, με την αντιπολίτευση σύσσωμη να τάσσεται εναντίον του, να τον καταψηφίζει, αλλά η κριτική επικεντρώθηκε σε επιμέρους ζητήματα, αφού όλες οι παρατάξεις εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκαν ότι η Δημοτική Αρχή έχει κάνει καλή δουλειά στον οικονομικό τομέα.

Ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης μίλησε για ένα λειτουργικό και ρεαλιστικό προϋπολογισμό σε σχέση με τις δεσμεύσεις που προβλέπονται. Αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, ενώ τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έχει φροντίσει να υπάρχει οικονομική αυτάρκεια για τα επόμενα χρόνια. Τέλος ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας για τη δουλειά που έκαναν.

Μιλώντας στην efthia.gr υποστήριξε: «Ψηφίσαμε σήμερα, για μια ακόμη χρονιά, τον προϋπολογισμό του Δήμου Λαμιέων για το οικονομικό έτος 2019. Είναι ένας προϋπολογισμός αξιόπιστος και ρεαλιστικός με αναπτυξιακές προοπτικές αφού έχουμε εξασφαλίσει για υποδομές, πολιτισμό, τουρισμό και κοινωνικές παροχές, χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και ιδίους πόρους με προθεσμία εκτέλεσης το 2023.
Διπλασιάσαμε, σχεδόν, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου και έχουμε εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητά του για τα επόμενα πολλά χρόνια χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για τους δημότες.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και το 2019 χρηματοδοτούμε έργα, στηρίζουμε στην πράξη τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επενδύουμε και προχωράμε μπροστά με πίστη στη δικές μας δυνάμεις και στην προοπτική αυτού του τόπου».

 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2019

H κατάρτιση του  προϋπολογισμού του Δήμου, είναι μια σημαντική διαδικασία, με μετρήσιμα στοιχεία με σαφή και συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα.

Η διαχείριση και η λειτουργία του Δήμου στηρίζεται στον προϋπολογισμό.

Είναι ο πέμπτος προϋπολογισμός που καταθέτω, έχοντας την ευθύνη για την οικονομική διαχείριση του Δήμου.

Ο προϋπολογισμός του 2019 διακρίνεται από τα εξής χαρακτηριστικά:

 1. Είναι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ

α) Θέτει σε προτεραιότητα την καθημερινότητα

 β) Εξασφαλίζει τα αυτονόητα

 1. Είναι ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ

α) Κοινωνικές Δράσεις

β) Κοινωνικά Επιδόματα

γ) Το παλαιό επισιτιστικό 1.133.404,00€ και το νέο 2.345.796,00€

δ) Κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο 105.000,00€

ε) Κέντρα κοινότητας 183.333,00€

Από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής δεν υπήρξε καμία αύξηση στα Ανταποδοτικά Τέλη Καθαριότητας-Φωτισμού. Αντίθετα μάλιστα υπήρξε μείωση στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις.

Στις δε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες έγιναν και ισχύουν μειώσεις.

 1. Είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ

α) Ενισχύει παραδοσιακά δρώμενα

β) Ενισχύει πολιτισμικές δράσεις με περιεχόμενο

γ) Επιστημονικές ημερίδες – συνέδρια – ομιλίες

 1. Είναι ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ όπως αυτό εκφράζεται με την αναπτυξιακή του προοπτική καθώς ενσωματώνει χρηματοδοτήσεις  από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μέσω ΟΧΕ και με προγράμματα (σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας-Πράσινο Ταμείο) καθώς και από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες (HORIZON-FABULOS κ.α.).

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:

Από το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Λαμίας (στην πρόσκληση για τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ (Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία) προϋπολογισμού 1.796.000,00€

– Ανάπλαση πλατείας πάρκου από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

-Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FABULOS

Την ένταξη στο ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

-ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

– Το διαγωνισμό 4.919.080,00€ για αλλαγή λαμπτήρων LED

Αποπεράτωση Δημοτικού θεάτρου 120.000,00€

-Το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ σχολικά κτίρια 393.200,00€, εξοπλισμός παιδικών χαρών 248.000,00€, αγορά μηχανημάτων 290.000,00€=ΣΥΝΟΛΟ=931.200,00€

-Για την αντιμετώπιση καταστροφών θεομηνίας 240.000,00€

-Αθλητικά έργα. Συνεχίζοντας τη προαγωγή του αθλητισμού στο νέο  προϋπολογισμό εντάχθηκαν το νέο κολυμβητήριο ύψους 9.500.000,00€, στέγαστρο ΔΑΚ 415.000,00€, κατασκευή γηπέδων 5*5  250.000,00€., προμήθεια πλαστικού χλοοτάπητα γηπέδων προϋπολογισμού 449.971,20€

Κάθε χρόνο βάζαμε στόχους και τους πετυχαίναμε.

Η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων.

Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 20.000 ευρώ.

Η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων δεν αποθησαυρίζεται.

Τα χρήματα αυτά γίνονται έργα, δράσεις και επιστρέφουν στους δημότες.

Στον Προϋπολογισμό δεν υφίστανται προβλέψεις για τα προνοιακά επιδόματα, διότι μετά το Νόμο 4520/2018 αυτά αφαιρέθηκαν ως αρμοδιότητα από τους Δήμους.Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται από τον Προϋπολογισμό του Δήμου ένα κονδύλι περί τα 7.500.000,00€ εκατομμύρια ευρώ.

Ο Δήμος Λαμιέων εξυπηρετεί κανονικά τις δανειακές του υποχρεώσεις, γεγονός από το οποίο προκύπτει και η άριστη πιστοληπτική ικανότητα που διαθέτει.

Ο Δήμος μας φροντίζει να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργολάβους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι δημότες  πρέπει να γνωρίζουν ότι:

 1. Μπορεί να ζητούνται τα αποθεματικά
 2. Μπορεί να περικόπτονται οι θεσμοθετημένοι πόροι
 3. Μπορεί η κρίση να έχει άμεση επίπτωση στα ανταποδοτικά
 4. Μπορεί η συκοφαντία – η ανευθυνότητα – η σκοπιμότητα – η μεμψιμοιρία, η λοιδορία να περισσεύουν

Είμαστε εδώ, αντιστεκόμαστε στις παθογένειες του παρελθόντος, τιμούμε την εντολή των δημοτών. Γιατί αυτό είναι το χρέος μας στις επόμενες γενιές, αυτό επιβάλλει ο άγραφος ηθικός νόμος της συνείδησης.

Τι πετύχαμε λοιπόν τα τέσσερα  προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο πολιτικών και οικονομικών στόχων.

1ον) Καλύτερη διαχείριση των πόρων

2ον) Χρήση ανοιχτών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα που είναι συμβατές με τα διεθνή πρότυπα και τη διαφάνεια.

3ον)Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και πηγών.

4ον) Αναδιάταξη του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και σταδιακή αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου.

5ον) Συστηματική και μεθοδική επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού, η οποία θα συνεχιστεί.

6ον) Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου με όρους διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος.

7ον)Νέους θεσμούς και διαδικασίες.

8ον) Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και ουσιαστική στήριξη του πρωτογενή τομέα. (ενημέρωση δημοτών, site, εκθέσεις)

9ον) Ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

10ον)Βεβαίωση εσόδων ΠΟΕ μετά από έλεγχο της υπηρεσίας. Δεν είχαν βεβαιωθεί έσοδα από το 2011.

Εξυπηρέτηση του πολίτη με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

11ον) Βελτίωση του δείκτη εισπραξιμότητας των ιδίων εσόδων. Το “Δεν Πληρώνω” και οι πολιτικές συναλλαγής που έστελναν το λογαριασμό να πληρωθεί από τους δημότες, τελείωσαν.

12ον) Αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων με απολογιστικά στοιχεία που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό.

13ον) Εκδηλώσεις για τόνωση της τοπικής οικονομίας (ράλι ακρόπολις, μικρασιάτες,Σαρακατσάνους, θερμοπύλια, λευκή νύχτα, χορωδιακή συνάντηση Επτανησίων, καράτε κλπ)

Και αυτός ο προϋπολογισμός όπως και οι προηγούμενοι στηρίχθηκαν σε συγκεκριμένες αρχές.

Ποιες είναι αυτές:

1ον- Υγιή δημοσιονομικά δεδομένα.

2ον- Ρεαλιστικοί στόχοι.

3ον- Μετρήσιμα αποτελέσματα και διαρκής αξιολόγηση.

4ον- Αναπτυξιακός χαρακτήρας.

5ον-Αποκέντρωση με τους πόρους των έργων.

Κληθήκαμε λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να συντάξουμε τον προϋπολογισμό του 2019 του Δήμου μας λαμβάνοντας υπόψη ότι ορίζει η νομοθεσία περί σύνταξης προϋπολογισμού καθώς και αριθ. 38347/25-7-2018 (ΑΔΑ:73Ξ3465ΧΘ7-ΛΝΞ) Κ.Υ.Α των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης–Οικονομικών «Περί κατάρτισης του Προϋπολογισμού των Δήμων  οικ. Έτους 2019» η οποία παρέχει σαφείς και δεσμευτικές οδηγίες.

Τα τέσσερα  τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε με συνέπεια ένα πρόγραμμα ανάταξης των οικονομικών του Δήμου εάν λάβουμε υπόψην τις μνημονιακές δεσμεύσεις, την μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και πλέον περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες, την πτώση του ΑΕΠ κατά 30%, τους δείκτες της ανεργίας (25%), που άμεση επίπτωση έχουν στους δημοτικούς πόρους.

Συνεχίζεται η μείωση των πόρων που προβλέπει ο Νόμος  3852/2010 για την τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως  το 12% από ΦΠΑ,           το 21,5% για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και το 11% από τον ΕΝΦΙΑ ,που  πρέπει να αποδίδεται στη τοπική αυτοδιοίκηση. Τα 238.000.000,00€ λιγότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2018 και για το 2019 όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Για το 2019 στην Αυτοδιοίκηση είναι κατά 892.000.000,00€ λιγότερα. Οι κοινωνικές παροχές προς τους ΟΤΑ που ήταν  885.000.000,00€ το 2018 μειώνονται στα 159.000.000,00€ για το 2019, μειώνονται δηλαδή 725.000.000,00€ μέσα σε ένα έτος και ταυτόχρονα κόβονται και 166.000.000,00€ χωρίς καμιά αιτιολογία. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι σβήνονται και γράφονται νούμερα ερήμην των ΟΤΑ χωρία ουδεμία επίγνωση της πραγματικότητας των τοπικών αναγκών, της δημοσιονομικής ασφυξίας που βιώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. (Για παράδειγμα την κατάργηση του προληπτικού έλεγχου από το ελεγκτικό συνέδριο –οι πρόσφατες ρυθμίσεις του Κλεισθένη)

Ωστόσο εφαρμόσαμε με συνέπεια ένα πρόγραμμα ανάταξης των οικονομικών του Δήμου

Πως έγινε αυτό;

Με ένα σταθεροποιητικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από την πρώτη μέρα.

Με τη βεβαίωση εσόδων και οφειλών που θα έπρεπε να είχαν βεβαιωθεί από την προηγούμενη περίοδο.

Το σύνολο των εσόδων είναι μηχανογραφημένο, δεν επικρατεί το χάος που επικρατούσε πριν.

Με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και της σπατάλης.

Με την αύξηση του δείκτη της εισπραξιμότητας στα ΠΟΕ, στα Τακτικά και στα Έκτακτα έσοδα.

Με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας που πλέον αποδίδει έσοδα. Έσοδα μέσα από διαγωνισμούς, ανοιχτούς, με διαφάνεια και τίμημα.

Κανείς δεν μπορεί όμως να αμφισβητήσει ότι υπάρχει μια δημοτική αρχή με σχέδιο, που δουλεύει και φέρνει αποτελέσματα.

Υπάρχουν τα στοιχεία, τα νούμερα που επιβεβαιώνουν ότι ο Δήμος Λαμιέων διαθέτει δημοσιονομική υγεία και ισορροπία.

Όλοι όμως οφείλουν να λάβουν υπόψη τους ότι ο προϋπολογισμός του 2019 καταρτίζεται λαμβάνοντας υπόψη :

 •                   Την μειωμένη κατά 65% περίπου κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ τα προηγούμενα χρόνια, η οποία θαεξακολουθήσει να ισχύει και για τα επόμενα χρόνια.
 •                   Την ιεράρχηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.
 •                   Την κατάργηση των θεσμοθετημένων εσόδων
 •                   Την απόφαση να διατηρήσουμε και για το 2019 σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη.
 •                    Τον απαράβατο κανόνα της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών.
 •                   Τους διαθέσιμους πόρους ιδίων και τρίτων (χρηματοδοτήσεις) προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα ιεραρχημένο πρόγραμμα δράσης .Όλοι γνωρίζουμε πως κάθε δαπάνη του προϋπολογισμού είναι άμεσα συσχετισμένη με ένα έσοδο.
 •                   Την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η πρόβλεψη για τα ίδια έσοδα δεν είναι πλασματική, τα έσοδα δεν είναι υπερεκτιμημένα, στηρίζονται στα συγκριτικά στοιχεία προηγούμενων ετών.

Γιατί ο Δήμος Λαμιέων δεν καταθέτει πλέον εικονικούς προϋπολογισμούς αλλά αληθινούς προϋπολογισμούς.

Τα στοιχεία είναι μετρήσιμα, κυρίως όμως είναι συγκρίσιμα με το παρελθόν.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Λαμιέων  είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, υποβάλλεται ισοσκελισμένος με εγγεγραμμένα έσοδα και δαπάνες ύψους 79.967.349,59€.

Αναλύοντας τις κατηγορίες εσόδων και εξόδων έχουμε :

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ  : 79.967.349,59  €

ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ :  79.858.166,06 €

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ     :       109.183.53 €

Σημειώνεται ότι :

 1. Μήνας βάσης υπολογισμού θεωρείται ο Ιούλιος
 2. Τα έσοδα και τα έξοδα που αφορούν υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα  είναι ισοσκελισμένα
 3. Ο υπόψη προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στο σύνολό του .
 4. Όλοι οι Κ.Α του Π/Υ είναι δεκτικοί Χρηματικών Ενταλμάτων προπληρωμής.

Θέλω σε αυτό το σημείο να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στην οικονομική υπηρεσία και να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα καλά οικονομικά αποτελέσματα καθώς ο προϋπολογισμός εμφανίζεται λειτουργικός και χωρίς προβλήματα. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της οικονομικής επιτροπής, τους αρχηγούς των παρατάξεων καθώς και τη γραμματεία της οικονομικής επιτροπής.

Δεν κάνουμε απλή διαχείριση.

Λειτουργούμε ορθολογικά, με σχέδιο που αποδίδει.

Με σεβασμό στους κανόνες της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης των δημοσίων εσόδων.

Η σταθεροποίηση των οικονομικών του Δήμου Λαμιέων είναι φανερή.

Χρειάζεται ανθρώπους με θετική σκέψη, διάθεση προσφοράς και συνεργασίας.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι προϋπολογισμός αλήθειας.

Είναι ο προϋπολογισμός ενός Δήμου που στάθηκε γερά στα πόδια του και κοιτάζει μπροστά.

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Στις 19 Μάη στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

efthia

Συνάντηση Στιβακτή-Πέτσα για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

efthia

Εργασίες αύριο στο χώρο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Λαμίας

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο