Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

share on:

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Τα βιβλία αδιαμφισβήτητα είναι θησαυρός και δεν είναι κάτι που λέγεται πρώτη φορά μα είναι απαραίτητο να δηλώνεται ξανά και ξανά. Είναι ένας κόσμος μαγικός που προσφέρει πολλά πράγματα. Προσφέρει γνώσεις, διευρύνει ορίζοντες, οξύνει το πνεύμα, αφυπνίζει τη φαντασία, πλουτίζει την ψυχή, εξευγενίζει και προσφέρει παιδεία σε ανθρώπινο επίπεδο. Πέρα από την επιμορφωτική της σημασία, είναι τρόπος διασκέδασης ή και διαφυγής ακόμη, αφού ταξιδεύεις νοερά στον κόσμο τους και σε όποια εποχή χρονικά.

Τα όποια χρήματα επενδύσει κανείς σε βιβλία δεν είναι χρήματα που πάνε χαμένα συνεπώς ακόμη και σήμερα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε αξίζει να προσπαθούμε να αποκτούμε βιβλία τόσο για εμάς όσο και, κυρίως, για τα παιδιά μας. Άλλωστε πια οι επιλογές είναι πολλές, οι ευκαιρίες ακόμη περισσότερες και οι πηγές πλέον ποικίλες.

Εκτός από αυτό υπάρχουν άπειροι τρόποι και πηγές δανεισμού άρα δικαιολογία δεν υπάρχει.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε ως γονείς το παιδί μας να παίρνει πνευματική τροφή και το όφελος θα φανεί ακόμη περισσότερο όταν αυτό μεγαλώσει. Βεβαίως σε όλη αυτήν την προσπάθεια παίζει και ο εκπαιδευτικός το σπουδαίο ρόλο του. Τα εφόδια που θα έχει πάρει από τα βιβλία θα του είναι χρήσιμα, αν ειδικά λάβουμε υπόψιν την εποχή μας που εξελίσσεται συνεχώς. Η γνώση δε σταματά ποτέ και μπορείς να την αντλήσεις ακόμη και από βιβλία που έχουν κύριο σκοπό την διασκέδαση.

Αφήστε μια απάντηση