Επιστολές

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Φέτος η 5η Ιουνίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, εορτάζεται λίγες ημέρες μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων το 2015 για την κλιματική αλλαγή.

Η συμφωνία πρόβλεπε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2030 και κατέληγε στην ευχή και στην ελπίδα τα κράτη να κάνουν ό,τι μπορούν γιαυτό χωρίς όμως πολλές υποχρεωτικές δεσμεύσεις.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία χαρακτηρίστηκε, υποκριτικά κατά τη γνώμη μας, «μεγάλη απογοήτευση για τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας».

Οι χορηγοί της συμφωνίας των Παρισίων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελπίδα : Πολυεθνικές που επενδύουν σε ρυπογόνους τομείς, που χρηματοδοτούν βρώμικα καύσιμα, που κερδοσκοπούν δημιουργώντας «εργαλεία» για επενδύσεις σε φυσικές καταστροφές, που προωθούν καταστροφή δασών μέσω αντισταθμιστικών.

Η συμφωνία των Παρισίων μοιάζει περισσότερο με ευκαιρία για πλουτισμό μέσα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών και τη φορολογία.

Στη συμφωνία δεν προτάσσεται η εξοικονόμηση ενέργειας, η προστασία των δασών και η αύξηση της δασοκάλυψης. Αν οι χώρες της συμφωνίας ήσαν ειλικρινείς και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες δεν θα υπέγραφαν την εμπορική συμφωνία CETA όπου η προστασία του κλίματος γίνεται πιο δυσχερής, διότι προβλέπεται να εισάγονται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προϊόντα πετρελαίου από κοιτάσματα ασφαλτούχας άμμου, που περιέχουν 23% περισσότερα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου, συμφωνία που προβλέπει θεσμούς όπως τα Διαιτητικά Δικαστήρια που δίνουν υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις, που παραβιάζουν νόμους και κανονισμούς και υπονομεύουν το συνταγματικά θεσπισμένο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης σε κάθε κράτος. Δεν θα βομβάρδιζαν αμάχους και νοσοκομεία στις χώρες της Μέσης Ανατολής προκαλώντας λευχαιμίες και καρκίνους στους κατοίκους. Δεν θα επέτρεπαν σε μεγαλοεπενδυτές να αρπάζουν τη γεωργική γη και το νερό από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι συμφωνίες είναι αποτελεσματικές μόνον όταν οι συμβαλλόμενοι δρουν με όρους περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, ισονομίας, ισοτιμίας και αλληλεγγύης.

Όμιλος Φίλων του Δάσους

 

Σχετικές αναρτήσεις

Η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού

efthia

Επιτέλους αναλάβετε τις ευθύνες σας!

efthia

Καταγγελία για το πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»

efthia
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα