Φθιώτιδα

Παιχνίδια σε βάρος συμβασιούχων και δημοτών προς όφελος μεγαλοεργολάβων

Καταγγελία σε βάρος του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη, κοινοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου, αναφέροντας ότι δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόλυση των 46 συμβασιούχων εργαζομένων.

Ειδικότερα ο Σύλλογος αναφέρει:

«Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νικόλαος Σταυρογιάννης σήμερα 14/7/2017 με την αριθ. πρωτ. 43152 απόφασή του η οποία αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ προχώρησε στην λύση   των συμβάσεων εργασίας των 46 εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου με σκοπό ο Δήμος μας να «πνιγεί» στα σκουπίδια ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους εργολάβους να εισβάλλουν στις Υπηρεσίες του Δήμου .

Καλούμε αυτή τη στιγμή τον Δήμαρχο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας με τους 46 εργαζόμενους της Υπηρεσίας Καθαριότητας και να μην παίζει παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών της πόλης μας προς όφελος μεγαλοεργολάβων».

 

ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας: Όχι στους εργολάβους

 

Η διακηρυγμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθαριότητα στους Δήμους είναι μία και καθαρή:

   Η Καθαριότητα αφορά «κύριο έργο» της Αυτοδιοίκησης (όχι συμπληρωματικό έργο), για το οποίο άλλωστε απολαμβάνει και ειδικών ανταποδοτικών τελών.

  Η εκχώρησή της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα και η  ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες της καθαριότητας και της διαχείρισης των αποβλήτων    των Δήμων:

     –  αποτελεί μια στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία εκτός των άλλων, είναι και εμφανώς αντισυνταγματική.

  • έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των δημοτών για την ανταποδοτικότητα και την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών των Δήμων.

     –   εξυπηρετεί την πιο ταξική και αντεργατική πολιτική, δεδομένων των εργασιακών σχέσεων «γαλέρας» και «ακραίας δουλείας» που έχουν επιβάλει οι εταιρείες αυτές σε βάρος των εργαζομένων.

     –  παραδίδει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, που είναι ο  πυρήνας των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, στη λογική της αγοράς.

     –  αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

     – μετατρέπει τους εργαζόμενους ομήρους στο Δήμαρχο και στους  εργολάβους.

     –  δεν δίνει κανένα νομικό και ηθικό έρεισμα στο Δήμαρχο μετά και από τη ρύθμιση της κυβέρνησης τόσο για τις  νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους μέχρι της 31ης  Μαρτίου του 2018, όσο και με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την  πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων με αριθμό εργαζομένων μάλιστα που θα καθορίζεται από την επικαιροποίηση του οργανισμού του Δήμου.

 Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω  είναι προφανές ότι μας βρίσκει απολύτως αντίθετους η επίμονη προσπάθεια του Δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας να απολύσουν τους εναπομείναντες συμβασιούχους της καθαριότητας του Δήμου και να οδηγήσει την καθαριότητα σε ιδιωτικά συμφέροντα.

  • Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους ιδιώτες. Ο Δήμος να εκφράσει το συμφέρον των δημοτών.
  • Βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Λαμίας.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων: Επιλογή της Δημοτικής Αρχής οι ιδιωτικοποιήσεις

Με το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, που συγκάλεσε η δημοτική αρχή, χαρακτηρίζοντάς το κατεπείγον, συντέμνοντας – ταυτόχρονα – τις διαδικασίες σύγκλισης του, αποκαλύπτει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας αποκομιδής των απορριμμάτων.

Είναι ξεκάθαρο πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι επιλογή της δημοτικής αρχής.

Για αυτό δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα, που της δίνεται να κρατήσει τους συμβασιούχους, φροντίζοντας να αποκτήσει μόνιμο προσωπικό και άρα οι υπηρεσίες αποκομιδής των απορριμμάτων να παραμείνουν ευθύνη και υποχρέωση του Δήμου.

Η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των εργαζομένων έκανε ένα βήμα πίσω. Δεν άντεξε την κατακραυγή των μαζικών απολύσεων των συμβασιούχων. Ψήφισε μια τροπολογία και εξέδωσε μια εγκύκλιο, που φυσικά δεν λύνουν, αλλά μεταθέτουν το πρόβλημα.  

Δεν την θεωρούμε οριστική λύση. Πιστεύουμε όμως πως μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να εξασφαλισθεί χρόνος για να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές μας προσπάθειες, που μπορούν να γίνουν αποτελεσματικές, αν ο λαός κατανοήσει ότι απολύσεις και ιδιωτικοποίηση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δύο στενά δεμένες επιλογές που θα μεγαλώσουν το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων, μια και ο ιδιώτης προσδοκά κέρδη και μάλιστα προσβλέπει στη συνεχιζόμενη αύξηση τους. Δεν έρχεται να προσφέρει υπηρεσίες για «την ψυχή της μάνας του».

Μπορεί να ελιχθεί και να εμφανισθεί διαλλακτικός στις αρχικές διαπραγματεύσεις, στο ξεκίνημα της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Θα καταστεί απαραίτητος και μετά θα λειτουργεί εκβιαστικά παρεμβαίνοντας με τις απαιτήσεις του στη διαμόρφωση των δημοτικών τελών. Την ίδια ώρα θα ποδοπατά τους εργάτες στην καθαριότητα, με φτηνά μεροκάματα και την απειλή της αντικατάστασης από τις στρατιές των ανέργων που κινούνται γύρω μας και τον βολεύουν.

Λέμε ξεκάθαρα. Μπορούμε να αντισταθούμε στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και των απολύσεων στον τομέα της καθαριότητας. Και θα αντισταθούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά αν εμποδίσουμε τη δημοτική αρχή να την επιβάλλει σήμερα.

Αν εμποδίσουμε την απόλυση των συμβασιούχων και σταματήσουμε τον διαγωνισμό που θα φέρει τον εργολάβο.

Η επιχειρηματολογία σας κ. Δήμαρχε είναι σαθρή και δεν επιβεβαιώνεται από την εικόνα που έχουμε για την αποκομιδή των απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί ο Δήμος, με τους εργαζόμενους που διαθέτει, να συνεχίσει να την έχει στην ευθύνη του και, ενδεχόμενα, με νέες προσλήψεις και σύγχρονα μέσα να την κάνει ακόμη  καλύτερη.

Ο Δήμος Λαμίας δεν αδυνατούσε  και δεν θα αδυνατούσε και σήμερα να εξυπηρετήσει τις ανάγκης της πόλης, στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Τον αδυνατίζετε εσείς με τις απολύσεις των συμβασιούχων. Με την άρνηση σας να προσλάβετε μόνιμο προσωπικό.

Η τάχα αποφασιστική σας στάση,  δεν σχετίζεται με τα συμφέροντα των Λαμιωτών και της ευρύτερης περιοχής,  αλλά με τα κέρδη των εργολάβων.

Συνολικά η δραστηριότητα σας γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων εμπεριείχε τα ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και τις ιδιωτικοποιήσεις. Το είδαμε στο στήσιμο του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε.  Το είδαμε όταν παραδώσατε τον ΧΥΤΑ που φτιάχτηκε με τον ιδρώτα των εργαζομένων της Λαμίας στους Manager του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε.  και, φυσικά, το βλέπουμε ξεκάθαρα και σήμερα.

Τα περιμέναμε όλα αυτά. Δεν μας αιφνιδιάζετε.

Λυπούμαστε που δεν κατορθώσαμε να ευαισθητοποιήσουμε το λαό της Λαμίας ώστε να είναι εδώ και να ασκήσει την δική του πολιτική πίεση.

Θα  ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ την εισήγηση σας. Ποτέ, όμως δεν θα δεχτούμε πως το θέμα τέλειωσε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή αυτών των αποφάσεων που στέλνουν στην ανεργία 50 δοκιμασμένους συνεργάτες του Δήμου και ιδιωτικοποιούν μια πολύ βασική λειτουργία του, υποθηκεύοντας  την πορεία των τελών καθαριότητας για την πόλη μας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε τις απολύσεις των συμβασιούχων. Για να δυσκολέψουμε την υλοποίηση των σχεδίων σας.

Η βιασύνη που δείχνετε, η πολιτική της σιδερένιας πυγμής που θέλετε να προβάλετε και  το δήθεν αποφασιστικό σας style δεν μπορούν να από μόνα τους να δικαιώσουν τις απόψεις σας και την πρακτική σας. Αποδεικνύουν διαφορετικές ιεραρχήσεις και επιλογές.

 

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας εκφράζει την συμπαράσταση του, στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Λαμιέων. Έναν αγώνα με πολυήμερες και ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις, για να αποτρέψουν την απόλυσή τους και να διασφαλίσουν ένα μεροκάματο για τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε τις επιδιώξεις και την πολιτική πρακτική του δημάρχου Λαμιέων και των μελών της παράταξης της πλειοψηφίας που τις στηρίζουν. Επιδιώξεις, που στέλνουν στην ανεργία 47 εργαζόμενους και που παράλληλα παραδίδουν την υπηρεσία αποκομιδής των απορριμμάτων, σε ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα .

Μια εξέλιξη, που δεν είναι προς το συμφέρον του Λαμιώτικου λαού, καθώς πρόκειται για ανταποδοτική υπηρεσία που πληρώνεται με δημοτικά τέλη. Η ανάθεση της μάλιστα σε ιδιώτη θα επιβαρύνει το κόστος της με Φ.Π.Α. 24% αλλά και το εργολαβικό κέρδος, οδηγώντας με βεβαιότητα σε αύξηση δημοτικών τελών .

Παράλληλα, η εμπλοκή εργολάβου στην υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων, δημιουργεί προϋποθέσεις για απασχόληση εργαζομένων με εξευτελιστικό μεροκάματο. Χωρίς εργασιακά δικαιώματα , με ελαστικό ωράριο , απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και ασφάλειας. Συνθήκες εργασιακής “γαλέρας” και εξαντλητικής εκμετάλλευσης για την διασφάλιση του κέρδους των ιδιωτικών  συμφερόντων, που βλέπουν την ανταποδοτική υπηρεσία της αποκομιδής των απορριμμάτων και συνολικότερα τη διαχείρισή τους, ως μία σίγουρη “μπίζνα” για να επενδύσουν τα κεφάλαια τους.

 Επίσης, ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, καταγγέλλουμε την τακτική του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνολικότερα, να μην δίνει οριστική λύση στο ζήτημα, εδώ και ενάμιση χρόνο. Μια τακτική, που χαρακτηρίζεται από “ευάλωτες” νομοθετικές τροπολογίες, που ακυρώνονται από την ταξική κρίση της δικαιοσύνης. Μια τακτική που επίσης εξυπηρετεί την εμπλοκή ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων και είναι ενταγμένη στη γενικότερη στρατηγική της σημερινής  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και των προηγούμενων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. για ιδιωτικοποίηση κάθε κερδοφόρας υπηρεσίας και κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής. 

 Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την δημοτική αρχή Λαμιέων, να προχωρήσει στη σύναψη νέων συμβάσεων με τους υφιστάμενους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να εγκαταλείψει την επιλογή τις ιδιωτικοποίησης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που της δίνει τελευταία τροπολογία της κυβέρνησης. 

 Καλούμε επίσης στον εργαζόμενο λαό της περιοχής, να εκφράσει ανοιχτά τη συμπαράστασή του στον αγώνα των συμβασιούχων της καθαριότητας και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις τους με τη συμμετοχή, αποτρέποντας παράλληλα τα σχέδια της δημοτικής αρχής για ιδιωτικοποίηση .

Να παλέψει με τα ταξικά σωματεία και συνδικάτα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του. Να αντισταθεί στη λογική της επιβολής εργασιακού “μεσαίωνα”, για τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της διασφάλισης της κερδοφορίας των  διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών και κεφαλαιοκρατών.

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Πιάστηκαν την ώρα που «άδειαζαν» ΙΧΦ στο Αχλάδι

efthia

17 εκ. ευρώ για την κατασκευή φράγματος στο Δομοκό

efthia

Πιάστηκαν δύο ΡΟΜΑ για κλοπή από επιχείρηση

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο