Πανελλαδικές: Τα στατιστικά για τις αυξομειώσεις των βάσεων

share on:

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, σύμφωνα με τα οποία αναμένονται αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι φαίνεται ότι θα παραμείνουν οι νομικές και φιλολογικές σχολές -παρά την αποτυχία των υποψηφίων στα Αρχαία Ελληνικά-, μικρές διαφοροποιήσεις θα σημειωθούν στις ιατρικές ενώ πτώση αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις των πολυτεχνικών σχολών και των σχολών πληροφορικής, λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού.

Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να σημειωθεί στις οικονομικές σχολές, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τα παιδαγωγικά τμήματα θα σημειώσουν άνοδο.

Ένας παράγοντας που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των φετινών βάσεων είναι η μείωση των θέσεων στα ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη ζήτηση και την ανακατανομή των θέσεων εισακτέων στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η εικόνα που προκύπτει για την πορεία των βάσεων στα πέντε επιστημονικά πεδία, ύστερα από την ανακοίνωση των στατιστικών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις από το Υπουργείο Παιδείας, διαμορφώνεται ως εξής:

– Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές): οι βάσεις εισαγωγής θα διατηρηθούν στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές του πεδίου, ενώ μικρή άνοδο αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις των χαμηλόβαθμων σχολών καθώς το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση στα μαθήματα υψηλής βαρύτητας (Αρχαία και Ιστορία) είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

– Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες): Τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, που δυσκόλεψαν πολύ τους φετινούς υποψηφίους, και είχαν ως αποτέλεσμα το 56,25% των μαθητών να γράψουν κάτω από τη βάση, αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις βάσεις, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η κορωνίδα των σχολών του πεδίου, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, να πιάσει τα 18.500 μόρια.

– Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής): Οι πιο μέτριες επιδόσεις στη Βιολογία Προσανατολισμού συγκριτικά με πέρυσι έρχονται να ισορροπήσουν την ανοδική πίεση που προκαλεί η μείωση των θέσεων στις ιατρικές σχολές της χώρας. Στα παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ οι βαθμολογίες των υποψηφίων διαμορφώνουν πτωτικής τάση, η οποία ωστόσο δεν θα είναι εκτενής λόγω της αύξησης του αριθμού των υποψηφίων των ανθρωπιστικών σπουδών που θα επιλέξουν τα εν λόγω τμήματα, ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό.

– Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Εκπαίδευσης): σαφή άνοδο θα έχουν οι βάσεις εισαγωγής των σχολών του πεδίου.

– Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής): καταλυτικό ρόλο στην πτωτική τάση των βάσεων των σχολών του πεδίου, παίζουν για μία ακόμη φορά οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, αλλά και η μικρή αύξηση του αριθμού αυτών που επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr/ από την Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017 έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής θα ανακοινωθούν εκτός απροόπτου στα τέλη Αυγούστου.

 

Αφήστε μια απάντηση