Παν. Ζυγούρης: Αξιολογούνται τα χειρουργεία μέχρι να λυθεί το πρόβλημα

share on:

Σχετικά με το θέμα των αναισθησιολόγων που προέκυψε στο Νοσοκομείο Λαμίας, από το γραφείο του Διοικητή του ιδρύματος Παναγιώτη Ζυγούρη ανακοινώθηκαν σήμερα τα ακόλουθα:

«Είναι γνωστό σε όλους το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝ Λαμίας.

Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο λειτουργεί με καλυμμένο μόνο το 50% των οργανικών θέσεων.

Όσον αφορά ειδικότερα τις θέσεις των Αναισθησιολόγων, από τις οκτώ (8) οργανικές ήταν καλυμμένες οι τέσσερις (4), εκ των οποίων οι δύο (2) με μόνιμο προσωπικό, μία (1) με απόσπαση και μία (1) με επικουρικό.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ένας εκ των μονίμων Αναισθησιολόγων ασθένησε και του χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια, και ταυτόχρονα ο επικουρικός ιατρός υπέβαλε την παραίτησή του λόγω διορισμού του ως μόνιμος σε άλλο νοσοκομείο, χωρίς να εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Διοικητή η υπογραφή μη αποδοχής της.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου, έχοντας ως πάγια άποψη ότι, με την κάλυψη των οργανικών θέσεων μόνο με μόνιμο προσωπικό είναι δυνατή η οριστική λύση του προβλήματος, κινήθηκε έγκαιρα και διεκδικητικά και επέτυχε την έγκριση προκήρυξης δύο (2) θέσεων ΕΒ΄ Αναισθησιολογίας, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία κρίσεως. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, γνωρίζοντας όλοι πόσο χρονοβόρες είναι.

Παρά την ανωτέρω διαμορφωθείσα κατάσταση, διαβεβαιώνουμε ότι όλα τα επείγοντα χειρουργεία αλλά και όσα απαιτείται μόνον τοπική αναισθησία, θα πραγματοποιούνται κανονικά, τα δε προγραμματισμένα θα αξιολογούνται για την σοβαρότητά τους και θα προτάσσονται τα πλέον κρίσιμα, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την λήξη της αναρρωτικής άδειας του ενός αναισθησιολόγου και την επιστροφή στα καθήκοντά του.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του ίδιου ζητήματος που ανέκυψε και πέρυσι, ώστε να επιλυθεί το προσωρινό θέμα του δημιουργήθηκε με μετακίνηση αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας».        

Χρ. Σταϊκούρας: Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης

 

Ευθύνες και μάλιστα τεράστιες στην Κυβέρνηση επιρρίπτει ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας για τα συνεχή προβλήματα που παρουσιάζονται στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Ειδικότερα τονίζει:

«Τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, τα τελευταία περίπου 3 χρόνια, όχι μόνο δεν επιλύονται, αλλά διογκώνονται, ενώ προστίθενται συνεχώς και καινούργια.

Προβλήματα σε διοικητικό και επιχειρησιακό επίπεδο (π.χ. επάρκεια διοίκησης Νοσοκομείου, έλλειψη προσωπικού σε οργανικές θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, κλείσιμο ή υπολειτουργία κλινικών, προβλήματα φύλαξης, στέγασης και σίτισης κ.ά.).

Τελευταίο παράδειγμα, το νέο πρόβλημα στη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 31 Οκτωβρίου 2016, είχε σημειωθεί παρόμοιο περιστατικό.

Τότε, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, με Δελτίο Τύπου, είχε ενημερώσει ότι «τα χρόνια περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης δεν δύνανται να αντιμετωπίζονται στο Γ.Ν. Λαμίας, από σήμερα μέχρι νεωτέρας». Και συμπλήρωνε: «Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στα Νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Τα επείγοντα περιστατικά θα διακομίζονται στα Νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας».

Το ζήτημα είχε αναδειχθεί μέσα από σχετική κοινοβουλευτική παρέμβασή μου (Κοινοβουλευτική Ερώτηση 833, 1η Νοεμβρίου 2016).

Σήμερα, δυστυχώς, ένα χρόνο μετά, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την εικόνα κατάρρευσης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας είναι τεράστιες».

 

Αφήστε μια απάντηση