Παρανομίες και παρατυπίες βλέπει ο Γ. Κοτρωνιάς πίσω από τον πλαστικό χλοοτάπητα

share on:

Παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά, συνεδρίασε χθες η Οικονομική Επιτροπή στην αίθουσα του Δημαρχείου.

Η παρουσία του είχε να κάνει με το θέμα της προμήθειας πλαστικού χλοοτάπητα για τρία γήπεδα του Δήμου.

Ο κ. Κοτρωνιάς διάβασε επιστολή η οποία απευθυνόταν προς τον πρόεδρο της Οικονομικής Γιάννη Ρούλια, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής για περίπτωση παρανομίας και για παράτυπη διαδικασία.

Ειδικότερα στην επιστολή του ο κ. Κοτρωνιάς υπογραμμίζει:

«Σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο κατά την συζήτηση του θέματος της προμήθειας πλαστικού χλοοτάπητα διατύπωσα τις επιφυλάξεις μου ως προς την νομιμότητα της κατάτμησης του έργου σε δύο κομμάτια  ήτοι  την διαμόρφωση υπόβασης και την προμήθεια πλαστικού χλοοτάπητα.

     Μάλιστα το έργο με τίτλο η κατασκευή υπόβασης γηπέδων για τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα ψηφίστηκε το 2016 και το έργο προμήθεια χλοοτάπητα ψηφίστηκε το 2017.

     Με την δημοπράτηση και κατασκευή υπόβασης για να δεχθεί αργότερα πλαστικό χλοοτάπητα προφανώς δεν ολοκληρώνεται ένα έργο ώστε να είναι έτοιμο προς χρήση.

     Σας κάνω γνωστό ότι οι μελέτες των έργων πρέπει να αφορούν πλήρως ολοκληρωμένα και λειτουργικά  έργα.

     Είναι προφανές ότι η κατασκευή υπόβασης γηπέδου  χωρίς συγχρόνως να περιλαμβάνεται και η επικάλυψη δεν δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο και έτοιμο προς χρήση έργο.

     Πρόκειται ουσιαστικά για μία περίπτωση κατάτμησης η οποία είναι παράνομη και δεν θα μπορέσει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τελικά να πληρωθεί ο ανάδοχος.

     Αν αυτό συνδυαστεί με την, έν τη  ρίμη  του λόγου του, αποστροφή του αρμόδιου αντιδήμαρχου ότι  “ήδη έχουμε βρει προμηθευτή με καλή τιμή” , φαίνεται η κατάτμηση να είναι μεθοδευμένη ώστε να “σπάσει”  σε ένα έργο κατασκευής  και σε ένα έργο προμήθειας ,  κατά παράβαση της αρχής δημοπράτησης ολοκληρωμένου λειτουργικού έργου.

     Αν παρά ταύτα  ισχυριστεί κάποιος ότι δεν επαρκούσε ο προϋπολογισμός του 2016 για την ολοκλήρωση τριών γήπεδο με χλοοτάπητα τότε θα έπρεπε η να δημοπρατηθεί ολοκληρωμένο έργο για λιγότερο αριθμό γηπέδων ή θα έπρεπε να αναμείνει η δημοτική αρχή τον προϋπολογισμό του 2017 ώστε να τα δημοπράτηση ως ένα ενιαίο έργο ώστε το αποτέλεσμα να είναι λειτουργικό.

     Η σχετική νομοθεσία μάλιστα προβλέπει ότι εάν επικρατούν οι τεχνικές  εργασίες δημοπρατείται ως έργο,  ή αν επικρατεί η δαπάνη της προμήθειας δημοπρατείται ενιαία ως προμήθεια.

     Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι παράτυπη έγινε όπως φαίνεται με συγκεκριμένο στόχο την κατάτμηση και προσκρούει στην βασική νομολογία και φιλοσοφία της μελέτης και δημοπράτησης των έργων.

     Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι πρέπει να αποσύρετε  την έγκριση του πρακτικού για την προμήθεια πλαστικού χλοοτάπητα και να επαναφέρετε την διαδικασία στη νομιμότητα».

 

Αφήστε μια απάντηση