Παρά την αραιή βροχόπτωση και τις αυξημένες υγρασία και ψύχρα, ο κόσμος χθες βράδυ δεν πτοήθηκε και προσήλθε στο φιλόξενο στεγασμένο αίθριο του Μουσείου Άρτου όμως, για να συμμετάσχει στην ετήσια αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου και να γευτεί τον νόστιμο και ξεχωριστό χόνδρο άπαξ ετησίως.
Το έθιμο καθόριζε παλιότερα το πέρας της σποράς των δημητριακών αλλά και τον τερματισμό των εξωτερικών αγροτικών εργασιών, ο δε αγροτικός κατά κανόνα, ειδικά τότε, πληθυσμός προσανατολίζονταν πλέον στις ετοιμασίες για τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης οι οποίες ακολουθούν..
Το έθιμο είχε εφαρμογή σχεδόν σε κάθε σπίτι ή κατά συγγενείς και γνωστούς.. Ήταν επίσης το έθιμο, κατά τη διάρκειά του, ευκαιρία να ανταλλάξουν κλεφτές ματιές και κουβέντες οι νέοι και οι νέες της εποχής ώστε να υπάρξει επιτυχημένη επίσημη συνέχεια.
Η ΔΑΔΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ αναβιώνει το έθιμο κάθε χρόνο το βράδυ της 5ης Δεκέμβρη
Δ.Ι.Καλπύρης