«Περιμένουμε αποκατάσταση της αλήθειας από τον Περιφερειάρχη»

share on:

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 31 Ιούλη 2017 που πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Εύβοιας κατατέθηκε πρόταση ψηφίσματος από την Περιφέρεια που διαμορφώθηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσε με τους φορείς της Ν. Καρυστίας στις 4 Ιούλη 2017. 

Στη σύσκεψη αυτή δεν προσκλήθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

Κατά τη διαδικασία της συζήτησης οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ (Σοφία Ντούρου και Γιώργος Γκικόπουλος) δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το συγκεκριμένο ψήφισμα και κατέθεσαν τη δική τους πρόταση.

Κατά παράδοξο τρόπο, στα πρακτικά του Π.Σ. φαίνεται ότι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υπερψήφισε. Περιμένουμε άμεσα ο Πρόεδρος του Π.Σ. και ο Περιφερειάρχης να αποκαταστήσουν την αλήθεια.

 

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στην περιοχή της Ν. Καρυστίας υπάρχει πράγματι ιδιοκτησιακό πρόβλημα, το οποίο ήδη δημιουργήθηκε από τις αρχές σύστασης του Ελληνικού Κράτους. Η βάση του ιδιοκτησιακού προβλήματος έγκειται στο αντικειμενικό γεγονός ότι, για να αναπτυχθεί καπιταλιστικά η Ελλάδα, έπρεπε  να εξασφαλιστεί η ατομική ιδιοκτησία στην γη ως ένα εργαλείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Όσο αφορά την Εύβοια, αυτό εξασφαλίστηκε με την κατοχύρωση της κυριότητας (ενώ εξασφάλιζαν μόνο νομή και χρήση) στα οθωμανικά έγγραφα (χοτζέτια, φιρμάνια, ταπιά κλπ.), που εμφανίζονταν ως επίσημα και νόμιμα, παραγνωρίζοντας ότι ποτέ μέχρι τότε η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα της κυριότητας στη γη.

Στην πορεία τα παραπάνω ακίνητα έχουν αλλάξει πολλές φορές χέρια και οι σημερινοί ιδιοκτήτες δικαιολογημένα αγανακτούν, τη στιγμή που αυτοί και οι προκάτοχοί τους έχουν πληρώσει φόρους κλπ και μέχρι πριν περίπου μια δεκαετία κανείς δεν τους είχε αμφισβητήσει.

Με την κατάρτιση των δασικών χαρτών ανέκυψε και το πρόβλημα της ιδιοκτησίας στα βουνά της περιοχής, μιας και το δάσος είναι κατά τεκμήριο δημόσιο. Αυτό ορίζει και το Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 24).

Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα εδώ και 20 χρόνια αποτελεί αντικείμενο κοροϊδίας και εκμετάλλευσης από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Τα προβλήματα και οι αντιθέσεις εκδηλώνονται με αφορμή το νόμο της κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες που σκοπό έχει την αλλαγή χρήσης γης και τη συγκέντρωσή της, ώστε να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο (εταιρείες ΑΠΕ, ξενοδόχοι κ.λ.π.) για επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας στην περιοχή προέκυψε με την έναρξη της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή.

Επειδή το θέμα δεν αφορά μόνο τη  Νότια Καρυστία αλλά  ολόκληρο την Εύβοια, στην οποία υπάρχουν τσιφλίκια και δάση που εκμεταλλεύονται ιδιοκτήτες, όπως ο Μπαίκερ στην περιοχή του Μαντουδίου και άλλοι, δεν δεχόμαστε κανένα μέτρο και καμία  τροπολογία που καταργεί το τεκμήριο υπέρ του  Δημοσίου.

Όλοι αυτοί που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας μπορούν να δικαιωθούν και είναι ευθύνη της κυβέρνησης η κατάργηση του παράβολου για τις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών.

Ακόμη, θέλουμε να τονίσουμε πως οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής  είναι οι διαχρονικά χαμένοι από την υπόθεση του ιδιοκτησιακού. Την περίοδο της απελευθέρωσης της χώρας η μεγαλοϊδιοκτησία που τους εκμεταλλεύονταν άλλαξε χέρια από Οθωμανούς σε Έλληνες τσιφλικάδες, αλλάζοντας απλά εθνικότητα ο εκμεταλλευτής τους. Τώρα, η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υμνούν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, απαιτεί η γη να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια και να μετατραπεί σε νέο πεδίο μονοπωλιακών επενδύσεων, από μεγαλοεπιχειρηματίες της αγροτικής παραγωγής, της ενέργειας ή του τουρισμού. Το ΚΚΕ δε βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους, που κατέχουν ένα κομμάτι γης, μαζί με τους μεγαλοϊδιοκτήτες ή τους επίδοξους επενδυτές.

Τους καλούμε να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί μπροστά σε αυτούς που λένε ότι θα τους λύσουν το πρόβλημα γιατί είναι οι ίδιοι που μας έχουν κάνει τη ζωή κόλαση με τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζουν.

Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών  αποκάλυψε τις πολιτικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων. Αφού αποδεικνύονται καθαρά οι κάθε είδους αλλαγές στη χρήση, στο χαρακτήρα των δασών και δασικών εκτάσεων σε αγροτικές ή σε εκτάσεις που έχουν γίνει σπίτια, οικισμοί, ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ.

Εκτός από τις παράνομες αυτές αλλαγές, ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα που οφείλονται στο ότι σε μεγάλες εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες από πυρκαγιές, έχουν συμπεριληφθεί και εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν μη δασικές, αλλά κυρίως γεωργικές εκτάσεις.

Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται σε όλες τις περιοχές και από άλλες αιτίες π.χ. γεωργική γη κοντά σε δασικές εκτάσεις, όταν εγκαταλείφθηκαν, λειτούργησε φυσική αναδάσωση κ.ά.

Οι επιπτώσεις από τα προβλήματα αυτά αφορούν:

  1. Την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλ­λιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπω­σή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκή­σι­μων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.
  2. Τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν λαϊκά στρώματα, για προσφυγές – ενστάσεις – αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ. για τη σύνταξη της ένστασης, διαμορφώνονται από 300-4.000 ευρώ. Απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και εργαζομένους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων στο συγκεκριμένο τομέα.

Με βάση τα παραπάνω η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει συγκεκριμένα μέτρα:

  1. Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα. Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας και κακώς συμπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες;
  2. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
  3. Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
  4. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα χρονικά και διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τις ενστάσεις – αντιρρήσεις αφού το ίδιο το κράτος τα δημιούργησε.
  5. Να εξασφαλίσει το αναγκαίο επιστημονικό κλπ. προσωπικό, μέσα, πόρους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Αφήστε μια απάντηση